Jump to content

Photo

Trenażer z "wirtualem"

2226 replies to this topic

#2081 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 October 2020 - 19:43

Tak, z GC. Porównanie dwóch aktywności - tu ta sama, ale zarejestrowana dwoma urządzeniami (Edge+Fenix), każde rejestrowało inny miernik.

Włącz panel porównania View -> Show Compare Panel i wrzucasz aktywności, które chcesz porównać. Przełącz [OFF] -> [ON] i porównujesz. Wybierasz wykres CP (będzie porównanie w czasie), strzałka pod CP wykresu i wybierasz Delta compare. I już ;)

====================================
Edycja późniejsza:

Uzupełniłem poprzedni #2080 icon_share.pngwpis/reckę Elite Direto XR o analizę pomiaru, szybkości regulacji, stabilności utrzymania mocy hamowania itp. łącznie z czasami zwiększania/zmniejszania mocy hamowania do docelowej. Wnioski w skrócie: czas ustawienia mocy docelowej to ok. 3 sekundy opóźnienia plus 2 - 5 sekund zwiększania mocy (na zębatce 36 mniej, na 52 więcej), razem od 6 do 9 sekund na zwiększenie. Zmniejszenie to 1 - 2s opóźnienia plus 2 - 4 sekundy na zmniejszenie, razem około 5 - 6s. czasu zmniejszenia do mocy docelowej.

Czas trwania samego zwiększenie obciążenia hamowania  jest jak dla mnie optymalny: od 2 do 5 sekund stopniowego zwiększenia do oporu docelowego nie powoduje zderzenia się ze ścianą, czyli nagłego ustawienia oporu na mocy docelowej, co w przypadku dużych zmian mocy (i ustawienia korby w pozycji pionowej) byłoby dość nieprzyjemne dla użytkownika.

Najbardziej wkurzać może lag od momentu sygnalizacji interwału przez Edge, do czasu rozpoczęcia zmiany obciążenia hamowania. To około 3 sekundy - można się przyzwyczaić i po piknięciu policzyć spokojnie do 3 przygotowując się do zwiększenia mocy, które nastąpi  po odliczeniu. Ale równie dobrze można to uwzględnić w oprogramowaniu sterującym trenażerem. Podeślę swoją listę życzeń do działu rozwoju oprogramowania garmina (to powyżej plus zmiany w interfejsie sterującym widżetu i dodanie możliwości wyłączania (a nie tylko usunięcia) trenażera), inni również mogliby to uwzględnić dodając opcję przyspieszenia sygnału sterującego, najlepiej osobno dla rozpoczęcia, osobno dla zakończenia interwału, dzięki czemu można byłoby zgrać sterowanie z odczuwaniem sterowania.

I teraz pytanie do posiadaczy innych (głównie niż Elite) trenażerów: czy u Was występuje w/w lag pomiędzy startem interwału (głównie sterowanie z Edge/Zwift, bo to sprawdziłem), a rozpoczęciem zmiany (głównie zwiększania) siły hamowania? Jeśli tak, to jaki?

Edited by Prozor, 30 October 2020 - 14:08.
Informacja o aktualizacji wpisu

• Marcin321 likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2082 ssnowak

ssnowak
  • Użytkownik
  • 25 posts

Posted 31 October 2020 - 01:09

Mam Rampe, Direto i Core. Odpowiem tak  - właśnie przez lag trenażerów Elite kupiłem Core. Zmiana jest do ok 1-2 sek. Przyjemność z jazdy na Zwifcie o wiele lepsza, bo odczucia zgrywają się z terenem. Np. Direto czasem wali oporem dopiero na szczycie pagórka w Esses, z siła jaka powinno na zboczu. ERG to przepaść na korzyść Core. W Core, przy włączonym wygładzaniu i bez średnie z interwałów w ERG są identyczne, a dzięki wygładzaniu aplikacje sterujące nie próbują „pomagac”.  Treningowo i tak liczy się jedynie czas w strefie. Gorzej jest z powrotem do niskiego mocowo , krótkiego odpoczynku, bo rozkręcone duża mocą, ciężkie koło ma taką bezwładność, ze waty spadają od razu na podłogę i zanim zwolni to czas odpoczynku mija i nie zalicza tego etapu w Zwifcie. Czyli tak jak w realu - rozkręcone koło nie stawia oporu, wiec nie ma jak ustabilizować mocy. Tzw. road feel poziom wyżej. 

• lukaszzsch likes this

#2083 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 31 October 2020 - 06:13

Również Core i przy sprintach 5s zmiana oporu jest momentalna. Po sprincie trzeba kręcić bardzo powoli przez chwilę (2-3s) aż złapie opór, ale mi to w niczym nie przeszkadza.
  • lukaszzsch likes this

#2084 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 31 October 2020 - 08:47

Za chłopakami: zmiana oporu jest momentalna. Po interwale z dużym spadkiem zrzucam ząbek niżej żeby płynnie przejść do niższego oporu. Kwestia wyczucia. Wahoo ma jeden z najlepszych trybów ERG. Ever.

Natomiast nie uważam żeby lag 3 czy 5s to był jakiś problem. Ważne żeby nie było zderzenia ze ścianą i nerwowej próby ustabilizowania mocy przez trenażer jak to jest w poprzednich Direto. W realu, na drodze i tak zmiana następuje wolniej.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2085 ssnowak

ssnowak
  • Użytkownik
  • 25 posts

Posted 31 October 2020 - 12:42

Również Core i przy sprintach 5s zmiana oporu jest momentalna. Po sprincie trzeba kręcić bardzo powoli przez chwilę (2-3s) aż złapie opór, ale mi to w niczym nie przeszkadza.

W moim przypadku przy sprintach rozkręconych do 120-130 rpm trwa to to trochę dużej. Przy niższych kadencjach jest tak jak napisałeś. Generalnie dla Elite trzeba pamiętać, że opór odpuści do 2-3s po sygnale o końcu interwału i trzymać na stałym poziomie docelową kadencję już na jego początku. Wtedy ERG jest bardzo dobre. Gorzej przy dynamicznej zmianie kadencji w trakcie interwału, jak przy krótkich 10s zrywach, kiedy trenażery Elite się gubią, bo brak im tej dynamiki w zmianie oporu, którą mają trenażery elektromagnetyczne (Kicker’y i Neo). 

#2086 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 October 2020 - 14:32

Zgadza się, również w Direto XR zmniejszanie oporu rozpoczyna się w 2 sekundy po sygnale, rozpoczęcie hamowania zaczyna się po ok. 3 sekundach - tak jak jest to pokazane na wykresach umieszczonych na poprzedniej stronie.

Jeśli bylibyście w stanie wrzucić podobny wykres (z oznaczeniem rozpoczęcia interwału LAP) dla Wahoo byłbym wdzięczny. 

W przypadku ERG raczej dynamiczne zmiany kadencji interwału nie powinny występować, stąd ten problem jest raczej marginalny.

Za chłopakami: zmiana oporu jest momentalna. Po interwale z dużym spadkiem zrzucam ząbek niżej żeby płynnie przejść do niższego oporu. Kwestia wyczucia. Wahoo ma jeden z najlepszych trybów ERG. Ever.

Natomiast nie uważam żeby lag 3 czy 5s to był jakiś problem. Ważne żeby nie było zderzenia ze ścianą i nerwowej próby ustabilizowania mocy przez trenażer jak to jest w poprzednich Direto. W realu, na drodze i tak zmiana następuje wolniej.

Lepszy ma Saris H3.

Momentalna to może być w Neo. Co zresztą wcale nie jest dobrym rozwiązaniem, bo przy dużych zmianach mocy hamowania ćwiczący zderza się ze ścianą: kręci 150W i nagle opór wzrasta 2x przy ustawieniu 300W. Narastanie oporu przez 2-3 sekundy jest jak najbardziej pożądane. Podobnie zresztą jak zejście z mocą hamowania.

Jakbym tylko wrzucił wykres zmiany obciążenia, to też mógłbym twierdzić, że jest to prawie od razu, co zresztą twierdził (mylnie) dmxzor ;)

Masz rację co do lagu przed zmianą obciążenia, jednak wolałbym żeby zmiana następowała po sygnale zmiany. Rozwiązanie jest dość proste: wystarczy dodać przed rozpoczęciem interwału dodatkowy krótki (2 - 3s) interwał o identycznych parametrach jak główny, a główny skrócić o czas lagu i dodać interwał 2s na końcu o niskiej mocy hamowania. W trakcie ćwiczenia Edge piśnie pierwszy raz jako przygotowanie do zmiany obciążenia, drugi raz będzie oznaczać faktyczną zmianę obciążenia, na zakończenie podobnie: piknięcie oznacza koniec za 2s, po 2 s drugi dźwięk i obniżenie mocy hamowania.

Bardziej skomplikowany opis, niż realizacja.

Mam Rampe, Direto i Core. Odpowiem tak  - właśnie przez lag trenażerów Elite kupiłem Core. Zmiana jest do ok 1-2 sek. Przyjemność z jazdy na Zwifcie o wiele lepsza, bo odczucia zgrywają się z terenem. Np. Direto czasem wali oporem dopiero na szczycie pagórka w Esses, z siła jaka powinno na zboczu. ERG to przepaść na korzyść Core. W Core, przy włączonym wygładzaniu i bez średnie z interwałów w ERG są identyczne, a dzięki wygładzaniu aplikacje sterujące nie próbują „pomagac”.  Treningowo i tak liczy się jedynie czas w strefie. Gorzej jest z powrotem do niskiego mocowo , krótkiego odpoczynku, bo rozkręcone duża mocą, ciężkie koło ma taką bezwładność, ze waty spadają od razu na podłogę i zanim zwolni to czas odpoczynku mija i nie zalicza tego etapu w Zwifcie. Czyli tak jak w realu - rozkręcone koło nie stawia oporu, wiec nie ma jak ustabilizować mocy. Tzw. road feel poziom wyżej. 

Zastanawiałem się, czy Zwift nie może dopasowywać wyprzedzenia sygnału zmiany nachyleń do danego modelu trenażera. Z powyższego wynika, że najprawdopodobniej tak jest. Jeśli pierwszy model Direto miał takie opóźnienie, to może Zwift po wykryciu Direto przyspiesza sygnał zmiany oporu, przez co u mnie zmiana następuje wcześniej niż % na ekranie (i zmiana nachylenia na ekranie). Trzeba będzie zgłaszać ten problem, może skorygują...

Wygładzanie w Wahoo to nie to samo co w Elite, w Wahoo to tylko raportowanie mocy wg mocy ustalonej. Aplikacje na bieżąco nie monitorują czy moc raportowana jest inna od mocy żądanej. Po prostu nadają sygnał: ustaw moc 300W i tyle. Później 'ustaw moc 150W'. Na ogół nie ma czegoś takiego, że sprawdza co chwilę z jaką mocą kręci, żeby dopasować. Wyjątek: wszystkie systemy dopasowujące moc typu "power match" itp. dopasowujące wg zewnętrznego miernika. Wtedy faktycznie może nastąpić próba dopasowania obciążenia do mocy. 

Czy treningowo liczy się tylko czas w strefie? Nie do końca, bo jeśli przyjmiemy dolne i górne zakresy danej strefy, to obciążenie treningowe w tych zakresach nie będzie takie samo ;)

#2087 ssnowak

ssnowak
  • Użytkownik
  • 25 posts

Posted 31 October 2020 - 16:47

Zgadza się, również w Direto XR zmniejszanie oporu rozpoczyna się w 2 sekundy po sygnale, rozpoczęcie hamowania zaczyna się po ok. 3 sekundach - tak jak jest to pokazane na wykresach umieszczonych na poprzedniej stronie.

Jeśli bylibyście w stanie wrzucić podobny wykres (z oznaczeniem rozpoczęcia interwału LAP) dla Wahoo byłbym wdzięczny. 

W przypadku ERG raczej dynamiczne zmiany kadencji interwału nie powinny występować, stąd ten problem jest raczej marginalny.

Lepszy ma Saris H3.

Momentalna to może być w Neo. Co zresztą wcale nie jest dobrym rozwiązaniem, bo przy dużych zmianach mocy hamowania ćwiczący zderza się ze ścianą: kręci 150W i nagle opór wzrasta 2x przy ustawieniu 300W. Narastanie oporu przez 2-3 sekundy jest jak najbardziej pożądane. Podobnie zresztą jak zejście z mocą hamowania.

Jakbym tylko wrzucił wykres zmiany obciążenia, to też mógłbym twierdzić, że jest to prawie od razu, co zresztą twierdził (mylnie) dmxzor ;)

Masz rację co do lagu przed zmianą obciążenia, jednak wolałbym żeby zmiana następowała po sygnale zmiany. Rozwiązanie jest dość proste: wystarczy dodać przed rozpoczęciem interwału dodatkowy krótki (2 - 3s) interwał o identycznych parametrach jak główny, a główny skrócić o czas lagu i dodać interwał 2s na końcu o niskiej mocy hamowania. W trakcie ćwiczenia Edge piśnie pierwszy raz jako przygotowanie do zmiany obciążenia, drugi raz będzie oznaczać faktyczną zmianę obciążenia, na zakończenie podobnie: piknięcie oznacza koniec za 2s, po 2 s drugi dźwięk i obniżenie mocy hamowania. 

Bardziej skomplikowany opis, niż realizacja.

Zastanawiałem się, czy Zwift nie może dopasowywać wyprzedzenia sygnału zmiany nachyleń do danego modelu trenażera. Z powyższego wynika, że najprawdopodobniej tak jest. Jeśli pierwszy model Direto miał takie opóźnienie, to może Zwift po wykryciu Direto przyspiesza sygnał zmiany oporu, przez co u mnie zmiana następuje wcześniej niż % na ekranie (i zmiana nachylenia na ekranie). Trzeba będzie zgłaszać ten problem, może skorygują...

Wygładzanie w Wahoo to nie to samo co w Elite, w Wahoo to tylko raportowanie mocy wg mocy ustalonej. Aplikacje na bieżąco nie monitorują czy moc raportowana jest inna od mocy żądanej. Po prostu nadają sygnał: ustaw moc 300W i tyle. Później 'ustaw moc 150W'. Na ogół nie ma czegoś takiego, że sprawdza co chwilę z jaką mocą kręci, żeby dopasować. Wyjątek: wszystkie systemy dopasowujące moc typu "power match" itp. dopasowujące wg zewnętrznego miernika. Wtedy faktycznie może nastąpić próba dopasowania obciążenia do mocy. 

Czy treningowo liczy się tylko czas w strefie? Nie do końca, bo jeśli przyjmiemy dolne i górne zakresy danej strefy, to obciążenie treningowe w tych zakresach nie będzie takie samo ;)

Jeszcze raz powtórzę - krótkie 10-20s następujące po sobie interwały o dużej rozpiętości mocy są problemem dla sterowania skokowego jak w Elite, mimo podpięcia na kablu czujnika kadencji co trochę poprawiło reakcję (służę pomocą w zrobieniu, niskim nakładem kosztów w granicach kilku, kilkunastu zł). A nie daj Boże, by odpoczynek miał jeszcze wymagana niską kadencje, ale to problem jedynie w Zwift i konieczności „zaliczenia” tzw. Workoutów w ramach wyzwań, co treningowo nie ma jednak wielkiego znaczenia.

Używam fizycznego pomiaru i trenażerów od kilku lat, i każdy zakup był poprzedzony oceną zdolności, a raczej racjonalności finansowe do aktualnego stanu rynku. Jak kupowałem rampę to nie było sensownego DD. Jak nabyłem prawie po roku od premiery Direto, to po trzech miesiącach pojawiło się Core. Odczekałem rok i nabyłem, bo właśnie przez ten rok uświadomiłem organoleptycznie sobie ograniczenia rozwiązań Elite, które mi osobiście przeszkadzają. Ceny obu trenażerów wtedy były na normalnych poziomach. Direto to dobry trenażer, ale nie tak jak Core i to chcę powiedzieć. 

Świadomość raportowania mocy zadanej przez trenażery Wahoo mam, ale nie oznacza to automatycznie, że nie sterują one obciążeniem w celu utrzymania mocy zadanej. Aktywności rejestruję dwojako w Zwift z Core, dodatkowo, osobno z miernika - po uwzględnieniu poprawek- średnia jest identyczna, a fluktuacja na poziomie zdolności do utrzymywania przeze mnie mocy, nie są to skoki które zmieniają strefy mocy, ani korekty przekraczające obrazowo mówiąc 20%. Dlatego zostawiam włączone wygładzanie, bo łatwiej się takie dane analizuje, a dodatkowo mam kontrole czy coś się nie zadziało niedobrego poprzez rzut oka na wykres z miernika. Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy potrzebuje aptekarskiej dokładności przy ocenie każdej sekundy interwału. Poza tym Core jest bardzie cichy, mniej gabarytowy, bardziej stabilny, o mocniejszej konstrukcji i mniej podatny na przegrzanie. Porządny kawał żelastwa, z dobrym sterowaniem. Niestety to jak z siodełkami, dopóki się nie usiądzie to ciężko odczuć. 

#2088 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 October 2020 - 17:30

Ok, co prawda moja powyższa prośba o wrzucenie wykresu z zarejestrowanym LAP z Wahoo dalej aktualna (do weryfikacji), to recenzja Kickr v5https://www.smartbik...20-review-12392właściwie wyjaśnia moją wątpliwość. Spójrzmy na wykres interwałów 3x20s 300W/100W z TR:

kickrv5_20-scaled.jpg

We wrześniu 2020 zapis z Direto XR wyglądał tak:

cea7f804e1895c1204f80244830adbb1.png

Jak widać stabilizacja mocy hamowania była znacznie gorsza niż Kickr. Z moich pomiarów wynika, że na aktualnym firmware jest znacznie lepiej, co zresztą można zauważyć na umieszczonych przeze mnie wykresach. 

Powyższe na małej tarczy korby. Dane z Traineroad, niebieskie pole to żądanie aplikacji do ustawienia mocy oporu, prosta zielona linia to moc raportowana (i wygładzana?!) przez  trenażer, faktycznie zarejestrowana moc jest przedstawiona linią żółtą.

Wnioski?

Wygląda na to, że TR wysyła sygnał do trenażera wcześniej, niż zaplanowana zmiana mocy oporu! 

Dzięki temu początek zmiany oporu wyraźnie jest wyczuwalny w nogach, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem problemu lagu. Pytanie tylko, czy jest to stała wartość, czy przypisywana z automatu do poszczególnych trenażerów, czy może jest również możliwość ręcznego ustawienia. Nie używam TR, więc za bardzo nie mogę tego przetestować, chociaż ewentualnie mógłbym to jeszcze rozważyć...

Jednak patrząc na te dwa wykresy można domyślać się, że raczej jest to wartość stała.

Zmiana oporu trwa ok. 3-4s, do tego należałoby chyba jednak dodać lag widoczny pomiędzy zieloną, a żółtą linią, jednak będzie to tylko w okolicy sekundy, może nieco dłużej (niestety, tu może być tylko ocena "na oko" - w odróżnieniu od wykresów z GC nie ma możliwości sprawdzenia kolejnych sekund).

No ale w przypadku TR wcześniejsze wygenerowanie żądania zmiany oporu dość skutecznie wyeliminowuje problem lagu. Oczywiście występuje płynne narastanie bądź zmniejszanie mocy oporu, ale to jest bardzo dobre zjawisko, raczej zmiana zero/jedynkowa nie jest pożądana. 

Co więcej, porównując wykresy można odnieść wrażenie, że czas osiągnięcia mocy docelowej w obu trenażerach jest niemalże identyczny, nawet ze wskazaniem na Direto XR! To może zaskakiwać, prawda?

Różnica jest w stabilizacji mocy hamowania, jednak tego należało się spodziewać, ale należy też pamiętać, że imho aktualne firmware znacznie poprawiło stabilizację. Na dodatek można dodać wyrównanie mocy Direto XR, czyli szybkość reakcji na nierównomierność generowania mocy przez ćwiczącego i oprogramowanie Elite może wykryć i zaproponować odpowiedni stopień wyrównania dla danego ćwiczącego. U mnie było to 2 w skali od 1 do 10. Może kiedyś zrobię testy jak to wygląda przy różnych stopniach wyrównania, bo jestem ciekaw ;)

Czy występuje różnica w utrzymaniu mocy na małej i dużej tarczy korby w Kickr? Oczywiście:

kickrv5_21-scaled.jpg

Pierwszy interwał na małej tarczy, później zmiana na dużą (widać piki mocy), dwa następne na dużej. Jak widać różnica w stabilizacji występuje, co raczej nie dziwi. Drugi interwał to duża tarcza i środkowa zębatka, trzeci 53/13 i jak widać wahania mocy tu są największe.

Porównajmy to do Direto XR:

2f482cf3826e2fe042e8d2d6df7b43e9.png

Jak można było się domyślać, wahania mocy hamowania są większe, zwłaszcza na 53/13.

Jakie różnice w stosunku do zadanego poziomu mocy? Proszę, tabela z zestawieniem, najpierw dla Kickr v5:

kickrv5_11-scaled.jpg

i Direto XR:

direto_xr_power_-2048x555.pngNiestety, dla Kickr nie wrzucił tabelki różnic pomiarowych dla średnich mocy danego interwału, dla Direto XR wygląda to tak:

direto_xr_erg_dist-2048x299.pngMożna się domyślać, że dla Kickr będzie to wyglądać nieco lepiej, zwłaszcza porównując liczby z dwóch pierwszych tabelek. O ile w przypadku Kickr rozkład mocy ponad i poniżej środkowego zakresu mocy /zadanej jest mniej więcej wyrównany (5-7/17-19/27-28), to Direto XR ma większy rozstrzał (10-13/21-23/66-3), zwłaszcza przy kręceniu oś/blat. Co ciekawe, na aktualnym firmware Direto XR zauważyłem tendencję do nieprzekraczania mocy, wręcz trenażer dba o to, żeby nie przekraczać za mocno zadanej mocy hamowania, również przy dużej prędkości obrotowej koła zamachowego.

Wnioski nasuwają się same: ERG należałoby robić na mniejszej tarczy korby. Raczej niezależnie od trenażera. Kickr na dużej tarczy sprawuje się lepiej, co właściwie nie powinno dziwić z uwagi na elektromagnetyczne sterowanie oporem hamowania koła zamachowego. Ale i w tym przypadku należy zachować umiar i stosowanie przełożeń typu ośka/blat nie należy do rozsądnych (choć blat/środek kasety sprawuje się przyzwoicie).  

#2089 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 November 2020 - 14:50

Czasem jak mam np. 5s akcent na 200-300% robię z ERG, ale właśnie jak ma być pełna dynamika i moc, to robię bez. I to jedyny wypadek kiedy strukturlne treningi robię na Zwift, bo z Garmina chyba nie da się wyłączyć w trakcie treningu EGR 🤔

#2090 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 01 November 2020 - 15:06

Da sie, przesyłając z TP trzeba zrobić 0. ;)

#2091 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 November 2020 - 15:12

W sensie 0% FTP ustawiam w kroku? A sobie obczaje jutro, bo akurat mam sprinty, a pogoda nie wróży pleneru.

#2092 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 01 November 2020 - 22:32

albo nie ustawiać docelowej mocy w edytorze GC

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2093 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 November 2020 - 22:36

Dokładnie. Choć w edytorze powinna już dojść opcja ustawiania poziomu oporu i nachylenia. 

#2094 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 November 2020 - 22:56

Nie mam możliwości edycji treningów z TP w GC.
Spróbuję z tym 0.

#2095 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 November 2020 - 07:42

W Connect nie, ale w samym Edge powinno już się dać edytować trening (przynajmniej modele z ekranem dotykowym). Zmień tylko etap/interwał sprinterski, reszta bez zmian.

To samo jest w Direto - właściwa stabilizacja zajmuje do tych kilkunastu sekund, co strasznie utrudnia sprinty i krótkie minutówki. To ta słaba dynamika sterowania strasznie mi przeszkadzała. XR na obecna chwilę to dobry wybór, bo praktycznie jedyny dostępny. Ja bym czekał, choć jak z tego co czytałem, ktoś czekał na kręcenie z ojcem to nie było co się zastanawiać ;).

No właśnie mi był niezbędny drugi trenażer, właśnie dla młodego, od czasu jak wprowadzili "naukę zdalną" (raczej naukę na pół gwizdka) dzieciak prawie się nie rusza, jak chodził do szkoły to rzadko kiedy robił mniej niż 10 tys. kroków, teraz jak ze 2 tys. zrobi to dobrze ;(.

No to musiałem go jakoś zobligować do ruchu, jak sam próbował kręcić na trenażerze to po paru minutach się zniechęcał, Zwift nie pomagał (darmowe konto dla dzieci). Jak ma możliwość kręcenia obok mnie (tak na trenażerach, jak w Zwift - meetup) to zdecydowanie inaczej do tego podchodzi, widać entuzjazm i chęć zabawy. Jak patrzę na jego W/kg to czasami można być pod wrażeniem, bez problemu sprinty grubo powyżej 10W/kg, ale jak przypomnę sobie, że waży ledwo 27kg, to przestaję się dziwić ;)

• Marcin321, Bzyk and samuraj_84 like this

#2096 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 02 November 2020 - 14:54

Sprawdzałem w Edge i nie da się wpisać 0. Wrzuca wtedy z automatu 1W. Ale nie będę kombinował, będę wyłączał ERG w Zwift. 

#2097 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 November 2020 - 15:02

albo nie ustawiać docelowej mocy w edytorze GC

Wydaje mi się że na ma opcji żeby workout z GC był mieszany (tj. erg i manual). Jak ustawiałem „no target” to direto zmniejszało opór na minimum, a co gorsza potem zupełnie gubiło się przy powrocie na docelową moc.

#2098 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 November 2020 - 17:38

Sprawdzę, ale gubienie się nie wydaje mi się prawdopodobne. Przy zmianie obciążenia Edge wysyła komendę zmiany mocy hamowania i tyle. Ale to wycofanie jest prawdopodobne.

Sprawdzałem w Edge i nie da się wpisać 0. Wrzuca wtedy z automatu 1W. Ale nie będę kombinował, będę wyłączał ERG w Zwift. 

Bo nie miałeś wpisywać żadnych zer, tylko usunąć cel docelowy danego interwału.

Trening -> "długopis" (edycja) -> wybór etapu do edycji -> Edytuj etap -> Cel -> "Brak celu".

Proste?

Do sprawdzenia jak ustawi opór, bo niestety nie ma możliwości wyboru celu etapu na nachylenie czy stopień oporu. 

Jeśli zostawi poziom oporu hamowania na proporcjonalny do poprzednio ustawionej mocy hamowania, to łatwo ustawić opór na odpowiedni dodając etap przed z ustawieniem właściwego oporu (doświadczalnie jeszcze).  W przypadku Elite powinno to skutkować pozostawieniem magnesów na poprzedniej pozycji, Wahoo pozostawieniem poprzedniego pola elektromagnetycznego. Ale czy na pewno? Bez testów tego nie wiemy, tak więc należy po prostu przetestować. 

W najgorszym razie będzie to cofnięcie magnesów / wyzerowanie pola elektromagnetycznego i sprint bez dodatkowego obciążenia , nawet wtedy da się uzyskać sporą moc, ale trzeba odpowiednio dobrać przełożenie.

Przy okazji widzę, że wprowadzono cel: "krzywa mocy", można wybrać krzywą w jakiej moc powinna być utrzymana. ERG raczej będzie ustawiać na środek tej strefy, ale warto sprawdzić.

#2099 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 02 November 2020 - 18:16

No to musiałem go jakoś zobligować do ruchu, jak sam próbował kręcić na trenażerze to po paru minutach się zniechęcał, Zwift nie pomagał (darmowe konto dla dzieci). Jak ma możliwość kręcenia obok mnie (tak na trenażerach, jak w Zwift - meetup) to zdecydowanie inaczej do tego podchodzi, widać entuzjazm i chęć zabawy. 

Myślałeś o rolce? Trochę koordynacja ruchowa będzie ćwiczona, bo trenażer może drewniaka z niego zrobić. Chyba że już masz. Znaczy rolkę nie drewniaka :D

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2100 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 November 2020 - 18:32

Rolka dla niespełna 10 letniego dziecka? Żeby się pozabijał? 

🤣😂🤣

Reply to this topic