Rolka dla niespełna 10 letniego dziecka? Żeby się pozabijał?
🤣😂🤣
Masz 9-12
https://www.youtube....ubyIsaac/videos
Popisowy numer Ruby jak miała 10
Sam bym tak nie potrafił
Napisano 02 listopad 2020 - 18:38
Rolka dla niespełna 10 letniego dziecka? Żeby się pozabijał?
🤣😂🤣
Masz 9-12
https://www.youtube....ubyIsaac/videos
Popisowy numer Ruby jak miała 10
Sam bym tak nie potrafił
Napisano 03 listopad 2020 - 08:02
Używanie trenażerów interaktywnych z komputerkami rowerowymi Garmin w trybie nachylenia do ćwiczeń sprintów.
Poniższy wpis raczej dotyczy treningów na trenażerze interaktywnym z wykorzystaniem Garmin Edge (i to głównie dotykowym), ale:
w aktualnej becie dla x30 możliwość ustawienia celu treningu jako krzywej mocy z jakiegoś czasu jak najbardziej jest, ale nie ma celu treningu nachylenia/oporu, a przydałoby się.
Po wczorajszych testach to co piszesz sprawdziłem (i więcej, ale o tym później) - na ekranie Edge na którym jest ustawione pole celu treningu (z [-] cel treningu [+] - z możliwością zmiany z palucha, przynajmniej w dotykowcach) widać jak na dłoni, co się dzieje. Ustawienie braku celu powoduje przełączenie z celu treningu docelowej mocy w W (jeśli był taki cel) na... nachylenie 0%. Tak, przełącza na nachylenie zerowe. Sprint w tym przypadku oczywiście jest możliwy i to całkiem porządny, na dużym przełożeniu korba/kaseta na teście bez trudu dokręciłem >700W, ale było to bez rozgrzewki, to nie chciałem nawet więcej próbować.
Co więcej - jeśli ustawi się ekran z powyższym polem plus potrzebne pola treningowe łącznie z wykresem treningu itp. to mamy pełną kontrolę nad oporem trenażera do jazdy bez ustawionego celu:
(pierwsza zarejestrowana próba, kolejnych nie rejestrowałem)
Jak widać najpierw jazda "bez celu" (Edge ustawił nachylenie 0%), później (niepotrzebnie się zatrzymałem) podniesienie mocy do 150W, następnie jazda bez ustawionego celu gdzie nastąpiło krótkie podkręcenie, później podniesienie mocy do 200W w trybie ERG, następnie ponownie etap bez ustalonego celu z dość płynną zmianą na blat i dokręcenie w okolice 700W (bez rozgrzewki nie chciałem mocniej), zmiana na ERG 150W wraz ze zmianą tarczy na 36, później zmiana tarczy na 52 (stąd skok mocy), no i na koniec powtórka.
Proste i skuteczne. Cała filozofia to usunąć cel w etapie sprintu (ewentualnie przed tym etapem dodać etap bez celu o krótkim czasie trwania do umożliwienia zmiany przełożenia na docelowe dla sprintu) oraz skonfigurować ekran treningowy uwzględniając pole [-] cel treningu [+] które umożliwi zwiększenie oporu trenażera (przynajmniej dla urządzeń z dotykowym ekranem, przyciskowe mają gorzej).
Direto XR po przestawieniu z "% nachylenia" bezbłędnie ustawia moc żądaną w W.
Później dodam wnioski z połączeń Direto XR ze Zwift (ciekawe!), oraz jak ustawienia wygładzania mocy wpływają na szybkość osiągnięcia mocy docelowej i jej stabilizację w treningach ERG (również ciekawe!).
Masz 9-12
Popisowy numer Ruby jak miała 10Sam bym tak nie potrafił
Ani ja. Ma dziewczę talent. Młody za szybko by się zniechęcił do rolek. A taką szoskę (rower) chętnie bym przygarnął. Ale młody za szybko teraz rośnie, rok - dwa i do zmiany, trochę bez sensu...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 listopad 2020 - 11:56
U mnie był problem z ANT+, w czasie jazdy po prostu gość stawał. Po czym po kilku sekundach dopiero ruszał. Zdarzyło mi się tak 2-3x w czasie wyścigu i od tego czasu przeszedłem na BT. Dla mnie działa to idealnie. Przyczyną może był dongle, bo mam chińczyka Magene. Aczkolwiek z tego co wiem, to większość osób go chwali.
Sprawdzałem wszelkie ustawienia odnośnie kanałów WiFi itd., ale bez skutku.
Napisano 03 listopad 2020 - 13:04
Co do Ant+ to ja osobiście nie miałem z nim większych problemów. Nieliczne dropy, niezła jakość itd. Ale w porównaniu do BT to wciąż dziadostwo (dropów i utraconych pakietów praktycznie nie ma). No i spore lagi w zmianie oporu był na porządku dziennym (zarówno w Elite jak i Tacx).
Nie do końca rozumiem kiedy o który protokół chodzi.
Co do problemów z ANT+ to może je powodować BLE.
BLE łazi sobie w kółko po wszystkich kanałach i może zakłócać działanie ANT+
ANT+ robi to bardziej elegancko bo kanał zmienia dopiero jak jest słaba jakość połączenia lub je straci.
Jeżeli były jakieś opóźnienia przy protokole ANT+ to raczej wynikały one z implementacji w oprogramowaniu bo same protokoły mają niezauważalne dla człowieka opóźnienia.
Jeżeli się nie mylę to BLE może mieć większe przy połączeniu wielu urządzeń z większym transferem danych. Szczególnie gdy są to słuchawki i dochodzi kompresja danych.
Kiepska jakość połączenia mogła wynikać z zakłóceń bądź dużej odległości anteny ANT. U mnie laptop 3 m (chyba) już traci sygnał, kabel aktywny USB 5m i łączność ideolo.
Ciekawi mnie co wy za kostki macie.
Mieszkam w ścisłym centrum miasta gdzie zakłóceń jest masa a serwer który uruchamia testy aplikacji jest w innym pomieszczeniu w dodatku w tym pomieszczeniu jest mały piszczał gospodarczy gdzie maszyna stoi w nim za drzwiami.
Nie ma problemów. 3 różne kostki Adidasa są używane.
Może wasze płyty podają niestabilne lub za małe napięcie na USB a chińskie kostki nie wyrabiają?
Ja wszędzie używam Dell (niekonsumenckie) więc raczej bardzo stabilne.
Zaś to samo. Ja to się chyba nie nauczę żeby posta pod postem nie pisać
Napisano 09 listopad 2020 - 11:28
Podpiąłem wątki dotyczące trenażerów interaktywnych: Elite, Wahoo, Tacx.
Ostatnie posty dot. Direto XR przeniosłem do w/w wątku Elite, nowe posty dotyczące konkretnego modelu trenażera interaktywnego prosiłbym umieszczać w dedykowanych wątkach, a ten wątek byłby tylko dla ogólnych zagadnień trenażerów i treningów z ogólnie pojętym wirtualem.
Napisano 12 listopad 2020 - 14:32
Pojawiają się (no dobra, 2019r.) też "trenażery" dla maluchów: https://www.dcrainma...ner-review.html
Nie, bezpośrednio ze Zwift nie współpracuje, ale jest apka działająca na:
A) Apple iPad (dowolny rozmiar)
Tablety z systemem Android
C) Tablety Amazon Fire
D) Apple TV (wszystkie obsługujące aplikacje)
E) Amazon Fire TV (2. generacji +)
F) Android TV
- jeśli nie tablet, to nawet w miarę nowoczesny TV z Android TV i... dodatkowe gry Fisher-Price każda po $5
Problem w tym, że jest ograniczenie terytorialne, bo i sama zabawka dostępna była tylko w Ameryce Północnej (USA/Kanada).
A może jednak Trainerroad/Zwift? Nie transmituje toto nic sensownego w uznanych standardach, stąd trzeba posiłkować się dodatkowymi rozwiązaniami typu czujnik prędkości i czujnik kadencji montowane na korbkę. Ten drugi normalnie, prędkości trochę inaczej:
O dziwo, Trainerroad nawet ma krzywą mocy Fisher-Price do wyboru:
I można próbować treningu interwałowego:
aczkolwiek bez ERG ;(
Zwift? Trochę gorzej. ZwiftPower. Najpierw rozmiar koła:
Trenażer zaś:
I można jeździć, aczkolwiek moc "generowana" to ok 50-80W, co jest za mało do "ścigania się" ale do jazdy ustawkach robionych przez rodziców z trzymaniem wszystkich w grupie wystarczy:
Tak na marginesie - ten ostatni sposób, czyli czujnik prędkości wystarczy do jazdy dla nieco większych dzieci z mocowaniem większych rowerków do stojaków trenażerów "na koło".
Jak widać na powyższym zdjęciu, raczej bez dość wysokiej podkładki pod przednie koło się nie obejdzie (powyżej oryginalny riser block CycleOps/Saris, ale można zrobić dowolną podkładkę).
Wybrać dowolny trenażer z ZwiftPower, nawet lepiej z dodatkową opcją wyboru krzywej wg stopnia oporu ustawianego manetką (np. Tacx blue itp.).
A że bez oporu? Kilkuletnie dziecko i tak z dodatkowym oporem nie dałoby rady kręcić. Mój niespełna 10 letni syn co prawda radzi sobie kręcąc na Muin, ale i tak jednostajną moc jaką generuje można liczyć w dziesiątkach watów, do 3 setek podkręca i owszem: w sprintach (przy 27 kg to i tak nieźle w W/kg: od 2 do ponad 10 W/kg ), dzieci 4 - 7 letnie kręcąc bez dodatkowego obciążenia już i tak będą miały frajdę z poruszaniem się wirtualnym rowerem, zwłaszcza gdy rodzic ustawi spotkanie i będą razem jeździć.
Napisano 16 listopad 2020 - 20:09
Ostatnio używam tabletu Samsung Galaxy Tab A7 10.4 32GB 4G LTE T505 - wersja dość "budżetowa", choć kosztuje ok. 1,3 tysiaka, a wersja bez LTE ok.1 tys. - kupno właściwie dla dzieciaka do "zdalnego nauczania", bo MS Teams na elektronie jest na kompie młodego strasznie mułowatym tworem, a wersja androidowa śmiga całkiem sprawnie, nawet na dość starym smartfonie.
Sam odkupiłem właściwie nową, nieużywaną sztukę T505 za 9 stówek.
Dlaczego nie iPad? Nie siedzę w ekosystemie Apple, a tablet ma służyć również mi, stąd wymóg Androida (tu wersja 10). I tak - sprawdzałem, czy jednak może nie naciągnę wymagań. No nie, nie naciągnę.
Testowo sprawdziłem jak będzie na tym działać Zwift. O dziwo - całkiem sprawnie. Co więcej, dość dobrze działa przesyłanie obrazu z tabletu do Android TV (czy innego Chromecasta), choć jest widoczne minimalne opóźnienie. Jakość obrazu nieco gorsza niż z laptopa z Nvidią GF 840M, ale nie trzeba bawić się w kablowanie sprzętu i TV. Tablet po połączeniu przez pewien czas wyświetla obraz równolegle na TV jak i na ekranie tabletu, później ekran tabletu nie wyświetla obrazu przesyłanego tylko przyciemnia się, ale w każdej chwili można przesunąć palcem i wywołać obraz tak żeby wprowadzić dane lub zmienić cokolwiek.
Ustawienie tabletu: uchwyt Tacx. Kupiłem go parę lat temu razem z Vortexem, no i od lat nie używałem. Przypomniało mi się, że gdzieś leży i może warto byłoby go odkurzyć... No i całkiem przydatne akcesorium. Co prawda równie dobrze mógłbym postawić na stole obok roweru z trenażerem, ale zdecydowanie wygodniej z przodu.
Ma to jednak swoje minusy. Wentylator Wahoo miałem w optymalnej pozycji chłodzący tułów i głowę, teraz musiałem przesunąć bliżej, żeby jednak tablet nie zasłaniał za bardzo strumienia powietrza. Tułów chłodzony dobrze, gorzej z głową. Dodatkowy wentylator na upartego rozwiązuje problem chłodzenia głowy, aczkolwiek muszę jeszcze przemyśleć kąty mocowania tabletu.
Kwestia połączeń - tablet Samsunga ma BT, nie ma ANT+. Co prawda mogę włożyć dongla USB2 w złącze USB-C (przez przejściówkę) i działa to dobrze, ale łącze BT działa całkiem sprawnie. Co ciekawe, symulacja nachylenia w Direto XR zdaje się tu działać poprawnie tzn. synchronizuje się uczucie w nogach z cyferkami na ekranie. Przy PC BT zmiana obciążenia odczuwalnie wyprzedzała cyferki. Ale dotyczyło to tylko symulacji nachylenia, tryb ERG na PC działał identycznie jak ANT.
Reasumując - użycie użycie tabletu jest zdecydowanie wygodniejsze, niż użycie smartfonu. Nie tylko do Zwift, ale chyba do każdego oprogramowania sterującego trenażerem. Ustawienie pomiędzy klamkomanetkami tabletu 10,4" sprawia, że obraz jest wystarczająco duży, aczkolwiek jak wspomniałem można obraz rzutować na duży TV z android TV (lub cokolwiek z Chromecast).
Napisano 16 listopad 2020 - 20:51
Napisano 16 listopad 2020 - 21:49
Z lapkiem na BT miałem dwa problemy: brak tętna (pas ANT+), drugi to jak wspomniałem tryb symulacji dla Direto XR wyprzedzał nachylenia (najpierw w nogach, później ekran - może to sprawdza się ze starszymi trenażerami Elite). Pierwszy problem zlikwidowałem przez nadawanie tętna z Fenixa 6 (nadaje ANT/BT i na trenażerze sprawdza się doskonale), drugi przez obsługę tabletem, ale wydaje mi się, że nawet podczas ostatniej jazdy na laptopie chyba było lepsze sterowanie nachyleniem, z drugiej strony to było Alpe, więc właściwie prawie cały czas pod górkę...
Poza tym BT jest zdecydowanie stabilniejsze. ANT w moich warunkach jest dość często zakłócany - nawet Edge potrafi zgubić sygnał trenażera czy pulsometru z klaty. Efekt szumu WiFi, tłok na wszystkich możliwych kanałach, praktycznie każdy z sąsiadów: góra, dół, boki... (no i ja - choć ja nadaję na dolnym zakresie, unikam 10 kanału) nadaje na 2,4 GHz i nic na to nie poradzę.
U mnie P2M raczej nie ma kiedy się wyzerować, jakoś na trenażerze przywykłem do ciągłego kręcenia, nawet przy interwałach raczej nie zatrzymuję kręcenia. Stąd porównując mierniki Direto XR do P2M bez kalibracji P2M ma tendencję do zaniżania mocy, po kalibracji wskazania niemalże identyczne, stąd na trenażerze przerzuciłem się tylko na odczyt z wewnętrznego miernika Direto XR.
Stolik chyba jeszcze bardziej zawęża wentylację od dołu? Jak dołączyłem wentylator to ponownie doceniłem dmuchawę wahoo - zwykły wentylator bardziej hałasuje niż dmucha...
Napisano 18 listopad 2020 - 10:10
Dyskusja dot. Zwifta trafiła do wątku Zwifta, offtopic nt procków (w tym ogryzkowych) do offtopu.
Napisano 18 listopad 2020 - 18:19
Kupowalem stolik ze znakiem zapytania. Mam malo miejsca przed kolem ale w sumie to okazalo sie zaleta. Wiatrak mam ustawiony pare cm od kola, przod jest podniesiony na 8cm. Tymczasowo uzywam CD, mozna nimi dosc dokladnie wyregulowac pozadana wysokosc.
Stolik mam na wysokosci tak aby mogl wejsc ponad klamki. Podczas treningow jest odsuniety od klamek pare cm. Nawet jak jest dosuniety do klamek, to nie blokuje strumnienia powietrza.
Przy takim ustawieniu mam pelen strumien z wiatraka, od kolan w gornym polozeniu korb, caly tulow az do szyi. I to w dosc wyprostowanej pozycji. Jak chce schlodzic glowe wystarczy zejsc do lekkiej pozycji aero i glowa jest w glownym strumieniu powietrza. Dla mnie takie ustawienie jest idealne.
Teraz tylko musze wymyslic jakas zgrabna podstawke, najlepiej przykrecana z mozliwosci regulacji +/- 10-20mm.
Napisano 20 listopad 2020 - 11:26
Najprościej? Użyj dowiązania symbolicznego. Dowiązanie symboliczne sprawia, że tworzona jest „więź” między dwoma katalogami w różnych miejscach. Pliki w rzeczywistości przechowywane są w jednym miejscu, ale wyświetlają się także w innej lokalizacji, zupełnie jakby tam były. Dzięki temu możesz przenieść folder C:/Windows/Installer (czy jak u Ciebie pliki z video Rouvy) np. na dysk D, ale sprawić, że nadal będzie się wyświetlać na dysku C, mimo, iż w rzeczywistości pliki nie zajmują miejsca na partycji systemowej.
Pierwsze lepsze podpowiedzi jak to zrobić:
https://www.download...e-na-c/n/13204/
https://pl.if-koubou...on-windows.html
https://www.dobrepro...dows,75995.html
Napisano 20 listopad 2020 - 12:08
Dla uproszczenia procedury warto użyć programu Link Shell Extension: https://schinagl.pri...nkshellext.html - bardzo upraszcza proces, dodając parę możliwości:
Napisano 20 listopad 2020 - 13:34
Napisano 21 listopad 2020 - 19:11
Taka moja uwaga do treningów dzieciaków na wirtualu. Może komuś się przyda.
Prowadzę mały klub, z wirtuala w sezonie jesienno zimowym korzystamy od jakiś 5 lat.
Zaczęliśmy od sprzętu Bkool i jego softu ze względu na realistyczne trasy i możliwość wrzucania swoich tras.
Niestety często transmitowane wideo miało duże lagi (serwer w Hiszpanii), ale można było przełączyć na grafikę generowaną w 3D i to ratowało sytuację. Abonament roczny chyba 250 zł.
Sprzętowo dwa problemy. Nasz Bkool miał stosunkowo duży opór minimalny, co dla dziecka które generowało na trasie średnią w okolicach 50W jazda stawała się mało komfortowa. Dwa, od jakiegoś czasu użytkowania trenażer odbierał zmianę obciążenia, ale jej nie wykonywał. Mały problem jak obciążenie było niskie, gorzej jak zawisło na wysokim. No i mało precyzyjny pomiar mocy, dlatego musiałem zakładać na rower korbę z pomiarem.
Softowo robiliśmy jakieś przymiarki na Zwifta, ale cena odstraszała, Bkool wychodził taniej.
W tym roku, ze względu na dziwne ogólnoświatowe ruchy, sięgnąłem na wysoką półkę i trafiło na Tacxt Neo. Najpierw na próbę z możliwością zwrotu, ale sprzęt zdał u nas egzamin na 5+ więc został.
Bez problemu możemy robić trening chociażby z 30W średnią precyzyjny pomiar mocy, mocowanie na różne rowery, no i te dodatkowe efekty jak wjeżdżają na bruk lub drewniany most
Softowo, najpierw sprawdziłem program od Taxa z realnymi trasami wideo. Ale większego entuzjazmu nie było.
Jako że dostaliśmy też miesiąc darmowego Zwifta to ten poszedł w testy no i zatrybiło. Dzieciaki mają ewidentnie większy fun kiedy wirtualnie mogą się pościgać z jakimś "Zenkiem" z Brazylii, a później USA niż patrzeć na widoczki.
Na interwały daje tryb ERG, gdzie mamy wewnątrzklubową rywalizację o najlepsze W/kg (średnia z interwału, z trasy i max) i swobodna jazda. Mamy założone free konto dla kidsów, ale nie wiem jak to będzie kiedy wygaśnie "dorosłe" konto testowe.
Jak trzeba będzie, to zapłacimy abo.
Oprócz Neo, brałem też pod uwagę Wahoo Kick Core z windą, ale raz że ma ciężkie koło zamachowe co wydaje mi się że było by to w naszym przypadku problemem, dwa że Core i winda niefajnie potrafi się popsuć co zmniejszyło mój zakupowy entuzjazm bo sprzęt ma służyć więcej niż do końca gwarancji. Być może się mylę, nie sprawdzałem więc to tylko spekulacje.
Napisano 21 listopad 2020 - 19:28
Napisano 22 listopad 2020 - 14:27
Zwift dla dzieciaków jest za free...
5 lat temu?
Zwift kids uruchomili chyba około marca tego roku.
Dzieciaki na Zwift będą miały konto free niezależnie od konta rodzica. Tyle tylko, że konta dzieci trzeba corocznie odnawiać.
No i to by była najlepsza opcja.