Cytat
Może o jeden kilometr lepszą.
Jeden kilometr to dość mało, można powiedzieć iż przyrost będzie na poziomie błędu statystycznego. A skoro tak to dlaczego zawodowo nikt na rowrach trekkingowych nie jeździ?
Napisano 31 sierpień 2012 - 11:54
Napisano 31 sierpień 2012 - 13:04
Napisano 06 wrzesień 2012 - 16:52
Cytat
Dla mnie również każdy kilometr więcej powyżej średniej 30 km/h kosztuje mnóstwo wysiłku (mówię o samotnej jeździe). Oczywiście przy podobnym wytrenowaniu średnia na tej samej trasie (typu pętla) często waha się o nieco więcej niż 1 km/h w zależności od kierunku i siły wiatru a także temperatury, no i dyspozycji w danym dniu.muad, jeden kilometr przyrostu do średniej uważasz za błąd statystyczny? Przy średnich w okolicach 30km/h taka różnica na dystansie 60km daje 4 minuty przewagi bądź straty na mecie. Mało? Przepaść!
Napisano 11 wrzesień 2012 - 11:15
Napisano 11 wrzesień 2012 - 16:18
Cytat
Jeżdżę rowerem trekingowym z pełnym osprzętem, waży pewnie ponad 15 kg. Zazwyczaj przejeżdżam 50 kilka kilometrów, średnia prędkość to 26 km/h. Mam pytanie: jaką miałbym średnią gdybm ten sam dystans jechał rowerem szosowym (nie chodzi mi tu o jakiś specjalistyczny sprzęt)?
Napisano 11 wrzesień 2012 - 19:28
Napisano 11 wrzesień 2012 - 19:30
Napisano 11 wrzesień 2012 - 21:03
Cytat
Powiem więcej - średnia prędkość absolutnie o niczym nie świadczy. "Średnia prędkość" to właściwie absurdalne pojęcie. Niby coś ustalonego, określonego, bo to w końcu tylko sucha arytmetyka, ale nijak się ma do życia, kondycji, wysiłku fizycznego, pogody, wiatru i jeszcze miliona, miliona innych czynników. Prawdę mówiąc ten temat nadaje się do kosza. Więc naprzód moderatorzy.Boss999 głupotą nazwałbym ogólnie ten temat, a odpowiedź ROZMIARA była czysto ironiczna, bo nie jesteś w stanie określić o ile ta średnia się zwiększy. To jest jedno z pytań na które nie idzie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, można dyskutować tygodniami, a i tak ktoś dorzuci swoje 3 grosze. Za dużo zmiennych ma wpływ na średnią prędkość.
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.
Napisano 11 wrzesień 2012 - 21:05
Cytat
Jestem. Jednego dnia jadę np. rundę 50km na trekingu, kolejnego dnia jadę tę samą rundę na szosówce. Oczywiście zakładając że utrzymywać się będzie podobna pogoda, temperatura i forma nie zmieni się radykalnie z dnia na dzień. Nie jest to pomiar idealny bo zawsze będą odchyły o 1km/h w obie strony ze względu na ruch samochodowy, podmuchy wiatru itp.bo nie jesteś w stanie określić o ile ta średnia się zwiększy.
Cytat
Właśnie chodzi o to żeby te zmienne zredukować do miniumum i wyciągnąć z pomiaru 90% dokładności. Zdaję sobie sprawę że w 100% identycznej jazdy na obu rowerach się nie przeprowadzi ale można taki test przeprowadzić tylko z kilku procentowym odchyleniem.Za dużo zmiennych ma wpływ na średnią prędkość.
Cytat
Prędkość średnia to nie strach czy wściekłość których nie możemy określić a wartość policzalna wyrażona w liczbach, więc nie ma problemu aby to zmierzyć. Wiadomo że będą odchylenia z różnych przyczyn ale możemy określić czy byłoby to 24-25kmh czy 37-38kmh.To jest jedno z pytań na które nie idzie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, można dyskutować tygodniami, a i tak ktoś dorzuci swoje 3 grosze.
Cytat
głupotą nazwałbym ogólnie ten temat, a odpowiedź ROZMIARA była czysto ironiczna
Napisano 11 wrzesień 2012 - 21:40
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 11 wrzesień 2012 - 23:39
Napisano 12 wrzesień 2012 - 07:25
Cytat
Amen.... Kolarstwo to przede wszystkim ludzie z którymi się albo wspópracuje albo z którymi się rywalizuje i tutaj licznik nie jest potrzebny Trzeba jechać szybciej od innych, nie ważne z jaką prędkością.
Napisano 12 wrzesień 2012 - 09:32
Cytat
Wszystkich wyznawców średniej prędkości chciałbym niestety zasmucić bo wasze kolarstwo jest bardzo ubogie
Napisano 12 wrzesień 2012 - 10:06
Cytat
chyba ze ... wlasnie masz zamiar zrobic rekord na trasie bbt albo w jezdzie 24h.Kolarstwo to przede wszystkim ludzie z którymi się albo wspópracuje albo z którymi się rywalizuje i tutaj licznik nie jest potrzebny :-) Trzeba jechać szybciej od innych, nie ważne z jaką prędkością.
Napisano 12 wrzesień 2012 - 20:08
Cytat
Kolarstwo to przede wszystkim ludzie z którymi się albo wspópracuje albo z którymi się rywalizuje i tutaj licznik nie jest potrzebny :-) Trzeba jechać szybciej od innych, nie ważne z jaką prędkością.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo