Jump to content

Suplementacja w kolarstwie

667 replies to this topic

#301 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 02 April 2011 - 19:26

Wydaje mi się, że za bardzo uparłeś się na bcaa, jako regenerację powysiłkową. Lepiej zrobisz, kupując dobre białko (najlepiej izolat) i po treningu będziesz to wypijał w połączeniu z carbo, albo z izotonikiem.
Powtórzę raz jeszcze - bcaa jest drogą zabawką i wystarczy to stosować przed treningiem i to w dawce ok. 1g/10kg masy ciała.

ps.
są to dwa różne produkty - jeden to mix koncentratu białka i bcaa, a drugi to samo bcaa. W tym "Amino+ koncentrat" białko jest w formie koncentratu, i trochę wolniej się wchłania od izolatu, a nam zależy, aby po treningu przyswajalność była jak najszybsza (dlatego polecam izolat). Tabsy bcaa możesz kupić i przyjmować przedtreningowo.

pamiętaj : NIE JESTEŚMY KULTURYSTAMI !

nie ma zgody lepiej rzeby kolarz brał dobre BCAA przed po i w trakcie treningu. Poco komu po treningu białko z odżywki typowo białkowej jak sobie zje jogurt itd. itd.

Tompoz

#302 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 03 April 2011 - 09:35

Wkleje tu wypowiedz kolegi Serty pod tkaim nikiem jest na jednym z forów dla mnie to najbardizej wartosciow awypowiedz o suplach wkolasrtwie podparta doświadczeniami własnymi. Bo widzę że tka trochę sobie gadacie o kreatynie l-karnitynie trzeba troxchę to uszeregować

oto ta wypowiedz dla mnie bardoz wartosciowa nie ma wpolskim necie lepszej

" Aminokwasy BCAA
Jest to zdecydowanie podstawowy supel w sportach wytrzymałościowych. Zawsze należy zapodać na około 45 minut przed treningiem w ilośći około 5 gram w zależności od masy ciała. BCAA szczególnie się bardzo dobrze sprawdzają gdy trening odbywa się z dnia na dzień przez okres dłuższy niż 7 dni niektóre źródła donoszą że podczas tego rodzaju treningu utrata masy mięśniowej następuje właśnie po 6 dniu intensywnych ćwiczeń. Efekt stosowania to mniejsze bóle mięśni po oraz więcej energii zwłaszcza gdy trening jest dłuższy niż 1 godzinę. Stosowanie po treningu BCAA jest niekonieczne i nikt z ludzi których znam nie odczuł spektakularnego działania po treningu.

To jest cytat z wypowiedzi Serty. Zamieścił go sam Tompoz.
Z tekstu Serty można wyczytać, że stosowanie BCAA po treningu, nie jest konieczne. Jak widać, nie tylko ja tak uważam.
Oczywiście, jogurt można zjeść także przed treningiem, więc idąc tym tropem myślenia, BCAA będzie nam całkowicie zbędne.

#303 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 03 April 2011 - 17:18

.... więc idąc tym tropem myślenia, BCAA będzie nam całkowicie zbędne.

I pewnie jest przy dobrze zbilansowanej diecie. Odpiwednie ilo

#304 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 03 April 2011 - 17:32

.... więc idąc tym tropem myślenia, BCAA będzie nam całkowicie zbędne.

I pewnie jest oczywiście przy dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli spożywamy odpowiednie ilości protein zwłaszcza z "mięska" to nie powinno ich nam brakować. Czasem jednak wolę się upewnić że ich mi nie brakuje i przed długim treningiem wspomogam się BCAA dodatkowo. Po treningu WHEY z miodem :) w zależności od intensywności treningu 1:1 przy bardzo lekkim do 1:4 przy b. ciezkim (proteiny / węglowodany). W czasie treningu izotoniki lub woda czasem woda z miodem, a na długie i intynsywne "przejażdżki" mam sprawdzoną odżywkę opartą na węglach złożonych z kofeiną i BCAA

#305 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 12 April 2011 - 16:02

Ja dzisiaj sobie zakupiłem: Bodymax Plus z Żeń-szeniem. Zawiera większość Witamin i Minerałów - na odwrocie wymienione i pokazane ,że w jednej tabletce jest 100% zalecanego dziennego spożycia [tylko magnez ma 60%] Jedyny brak to to ,że nie ma potasu - ale wcinam duzo bananów, ziemniaków i pomidorów więc myślę ,że tyle to dostarczam wystarczająco tego minerału do organizmu.

#306 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 13 April 2011 - 17:48

Najwięcej potasu ma avocado ... do tego węglowodany i "zdrowy" tłuszczyk ... warto uwzględnić w swojej diecie ...

#307 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 18 April 2011 - 21:19

Ja dzisiaj sobie zakupiłem: Bodymax Plus z Żeń-szeniem

Nie wierz w te bajki. Znakomita większość "suplementów/minerałów" dostępnych w aptekach/fitnes klubach, to najordynarniejsza ściema. Moja wiedza na ten temat pochodzi również /poza autopsją/ z pierwszej ręki od osób kompetentnych i nie skorumpowanych, ale nie mogę tego tu udowodnić!!

Kiedyś jedna Pani Profesor /po międzynarodowym sympozjum/ obnażyła te mity w programie telewizyjnym i .. jej kariera się skończyła. Program nie dostał żadnej powtórki; śledziłem, bo chciałem nagrać.

Z mojego doświadczenia wynika, że pomijając młodzież w okresie wzrostu /tutaj często występują różne niedobory związane z "burzą hormonalną"/ niedobory minerałów/witamin są niezwykle rzadkie /jeśli ktoś odżywia się w miarę "normalnie"/.
Sam przeszedłem okres fascynacji suplementacją i się tego "wstydzę" /na swoje usprawiedliwienie mam to, że nikt mi tej głupoty nie próbował wyperswadować/ :-)

#308 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 18 April 2011 - 21:24

marekg58, chcesz mi wmówić ,że tam nie ma potasu, magnezu ,sodu o których tam piszą ? bo tylko po to biorę, aby uzupełnić ?

#309 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 18 April 2011 - 21:41

Ponoć są nawet dowody na to że nadmiar witamin zwłaszcza anyoksydantów powoduje blokadę produkcji protein warunkujących zmiany adaptacyjne ... Także nie ma co przesadzać z sumplementacją.

#310 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 18 April 2011 - 21:47

chcesz mi wmówić ,że tam nie ma potasu, magnezu ,sodu o których tam piszą ?

Po pierwsze - skąd wiesz, że masz niedobór tych "makroelementów"??
Po drugie - większość "suplementów" sprzedawanych u nas zawiera wielką ilość minerałów tylko, że w formie całkowicie nieprzyswajalnej dla ludzkiego organizmu /zjesz i wysrasz to co zjadłeś nawet bez zmiany koloru i konsystencji-sprawdzaj kupę/. Równie dobrze mógłbyś zjeść kawałek kamienia zwanego dolomitem; taki "suplement" był/jest sprzedawany w Polsce; mielili/mielą skałę i ją tabletkowali pod nazwą DOLOMIT. Niby wszystko się zgadza; to był dolomit /idealna proporcja m-y magnezem i wapniem; wspaniałość dla organizmu/. Tylko, że połknięta tabletka wychodziła z kupą w całości /lekko spęczniona/.
Temat jest tak obszerny, że nie mam odwagi go tutaj poruszać; poszukaj sam.
Przepraszam wrażliwych :mrgreen:

#311 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 18 April 2011 - 21:51

Po pierwsze - skąd wiesz, że masz niedobór tych "makroelementów"??

marekg58, badanie krwi ? zrobiłem z ciekawości i wyszło szydło z worka ,że chociaż trochę powinienem podnieść do poziomu "zwykłego kowalskiego"
nigdy po treningach nie piłem niczego co by uzupełniało stracone minerały więc się nazbierało..

#312 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 April 2011 - 21:53

Kiedyś też czytałem coś w tym rodzaju, tam akurat obnażali Żelazo, okazało się że takie w tabletkach jest przyswajalne dla człowieka zaledwie w 5%. Lepiej zjeść sobie od czasu do czasu wołowinkę i popić dobrym sokiem z dużą zawartością witaminy C (wtedy żelazo się lepiej wchłania).
Xubix jak jesz często banany, pomidory itp. to potasu powinieneś mieć w sam raz.
Ale przyznam, że często po treningach pijam lub łykam magnez więc "święty" nie jestem ;)
Marek58 trzeba też przyznać, że obecnie jedzenie które możemy kupić jest bardzo zmodyfikowane i niestety przez to wiele osób ma niedobory, co wychodzi na badaniach.
Nie każdy ma chęci i czas na zainteresowanie tematem racjonalnej diety, a szkoda...
pzdr

#313 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 18 April 2011 - 22:01

badanie krwi ? zrobiłem z ciekawości i wyszło szydło z worka ,że chociaż trochę powinienem podnieść do poziomu "zwykłego kowalskiego"

Napisz, gdzie robiłeś te badania i co konkretnie Ci wyszło, bo pomyślę, że ściemniasz.
Powtórzyłeś te badania?

#314 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 18 April 2011 - 22:04

xubix masz potrzebę brać to bierz. Jest jedna podstawowa zasada: nie więcej niż zalecają. Jedna tabletka dziennie (czyli tak jak zaleca się dawkowanie) nikomu jeszcze krzywdy nie wyrządziła. Oczywiście piszę przykładowo (bierzesz Centrum np). Witaminy i minerały są wskazane przede wszystkim dla tych, co nie mają pewności, czy dobrze się odżywiają. Druga strona medalu jest taka: taka porcja witamin działa często bardziej na psychikę niż na "stan naszego zdrowia". Na zasadzie: w tym , co jem nie ma na pewno tyle potasu, magnezu...ble ble ble ile dziennie powinienem dostarczyć mojemu organizmowi, ale uzupełniam "apteką" więc mam spokojną głowę. Ja biorę Vigor Plus. Przede wszystkim ze względu na zawartość guarany i ekstraktu z żeń-szenia. Skończyły mi się problemy ze zbyt częstym przemęczaniem się, z sennością. Druga sprawa, oprócz treningów mam całe mnóstwo innych obowiązków (w 99% są to czynności typowo fizyczne), późne chodzenie spać, wczesne wstawanie. Przy moim trybie życia czuję potrzebę "się wspomóc".
Co do stwierdzenia:

Nie wierz w te bajki

...nie wierz w to, co autor słów powyżej wypisuje. Tym bardziej, że jak sam stwierdził, nie jest w stanie niczego udowodnić :-P

EDIT: ostrzegam wszystkich zainteresowanych (widzę, że kolejny Tompoz zaczął się udzielać). Będą pyskówki, będą ostrzeżenia.

#315 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 18 April 2011 - 23:41

Żadne suple nie zastąpią naturalnej żywności ... poniżej ciekawy artykuł:

http://healthworldne...ey-Work/?C=6028

i jeszcze jeden artykuł o niekorzystnym wpływie suplementacji vitaminą C i E w sportach wydolnościowych.

http://boulderrunnin...rance-athletes/

#316 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 18 April 2011 - 23:51

Żadne suple nie zastąpią naturalnej żywności

Udajesz głupiego, czy na prawdę nie wiesz co tu się wyrabia? Z góry Cię przepraszam, jeśli się pomyliłem.
Na wypadek tego drugiego Cię informuję:
1. na tym forum, w tym temacie odgrywa się prostacka reklama TZW. SUPLEMENTÓW
2. niestety "moderatorzy" usuwają niewygodne wpisy, więc mało kto jest zorientowany w tzw "temacie" do końca
3.jest moderator, który chce z tym zrobić porządek, ale obawiam się, że prędzej ON zniknie niż te bąki

#317 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 19 April 2011 - 06:50

1. na tym forum, w tym temacie odgrywa się prostacka reklama TZW. SUPLEMENTÓW

Na tym forum jest cała masa amatorów. Bardzo dużo userów to młode chłopaki, których przygoda z kolarstwem dopiero się zaczyna. Suplementacja w kolarstwie to temat ciekawy uważam i intrygujący. W sieci jest ogrom informacji, zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych na temat ich stosowania. Cały pic polega na tym, żeby (jeżeli masz racje) uświadomić ich co i jak. Ale, żeby to uświadamianie przyniosło skutek to przede wszystkim dyskusja musi być rzeczowa i kulturalna. Najlepiej jest uważam dawać przykłady artykułów czy jakiś publikacji. Ja osobiście zdanie mam podzielone w pewnym sensie. W pewne rzeczy nie wierzę, w pewne nie. Czasu mam mnóstwo i kiedyś pewnie "doczytam" co z czym się je i wyrobię sobie ostateczną opinię.

2. niestety "moderatorzy" usuwają niewygodne wpisy, więc mało kto jest zorientowany w tzw "temacie" do końca

Wieczorem napiszę PW i zapewniam Cie, że zrozumiesz co i jak. To samo się tyczy punktu trzeciego.

#318 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 20 April 2011 - 17:03

Kiedyś też czytałem coś w tym rodzaju, tam akurat obnażali Żelazo, okazało się że takie w tabletkach jest przyswajalne dla człowieka zaledwie w 5%. Lepiej zjeść sobie od czasu do czasu wołowinkę i popić dobrym sokiem z dużą zawartością witaminy C (wtedy żelazo się lepiej wchłania).

Często bywa tak, że organizm sam mówi, czego mu trzeba. Stejk i sok ze świeżych pomarańczy to jest to. Generalnie żarłem te suple (BCAA, Whey 95, HMB) i po dwóch latach nie brania żadnych supli nie odczuwam różnicy, kasę wydaje w warzywa i owoce. Całą zimę przebiegałem i od września nie było nawet kataru. Poprostu ja osobiście w suple nie wieże, to niezły biznes do nabijania kasy. Gdyby były skuteczne to i tak organizm ma ograniczone możliwości wzrostu poziomu hematokrytu, poziomu VO2max i na pewnym poziomie spożywanie ich nie przynosiłoby żadnego efektu. Firmom, które obiecują gruszki na wierzbie właśnie chodzi o to, żeby ta obietnica pozostała niespełniona, bo to zapewni stały dopływ gotówki od klientów. Na koniec wspomnę, że powyższe firmy produkujące suplementy nie przeprowadzają absolutnie żadnych badań klinicznych, które potwierdzą, bądź nie to co jest nabazgrane na opakowaniu.

#319 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 20 April 2011 - 17:16

Generalnie żarłem te suple (BCAA, Whey 95, HMB) i po dwóch latach nie brania żadnych supli nie odczuwam różnicy

Też to mam , czyli zgadzam się z przedmówcą,
Pozdrawiam nieskorumpowanych / czy jakoś tak!!!!/.

#320 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • Skąd3miasto

Posted 20 April 2011 - 18:08

Całą zimę przebiegałem i od września nie było nawet kataru. Poprostu ja osobiście w suple nie wieże, to niezły biznes do nabijania kasy. Gdyby były skuteczne to i tak organizm ma ograniczone możliwości wzrostu poziomu hematokrytu, poziomu VO2max i na pewnym poziomie spożywanie ich nie przynosiłoby żadnego efektu. Firmom, które obiecują gruszki na wierzbie właśnie chodzi o to, żeby ta obietnica pozostała niespełniona, bo to zapewni stały dopływ gotówki od klientów.

Na opakowaniu którego suplementu jest napisane że zwiększy Ci hematokryt, poziom VO2max czy inne tego typu kwestie?

Na koniec wspomnę, że powyższe firmy produkujące suplementy nie przeprowadzają absolutnie żadnych badań klinicznych, które potwierdzą, bądź nie to co jest nabazgrane na opakowaniu.

Jakich badań klinicznych? Wystarczy zrobić analizę np. chromatograficzną i będzie wiadomo co jest w środku.

Reply to this topic