Skocz do zawartości

Suplementacja w kolarstwie

667 odpowiedzi w tym temacie

#481 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 grudzień 2015 - 16:44

Zgoda, ale z łatwością można ten efekt osiągnąć poprzez skomponowanie stosownej diety - nie potrzeba do tego suplementów.
  • Pan_Wonsik lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#482 jaroMKV

jaroMKV
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 grudzień 2015 - 16:51

Jajka, Mięso, Twaróg, Ryba dla przeciętnego osobnika ważącego 75 - 85 kg dostarczyć odpowiednią ilość białka z pożywienia to żaden problem. Pomijając, że 2g/kg potrzebował by tylko przy już naprawdę ciężkim treningu siłowym i budowaniu masy. A tak nie jest, bo sam napisał, że na dietę nie ma czasu.
1.5 g/kg jest ilością wystarczającą. Zgadzam się natomiast, że po treningu shake można wypić, ale na śniadanie to raczej bez sensu.
  • Pan_Wonsik lubi to

#483 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 18:49

Po pierwsze czerpania energii z białka to średni pomysł, a sam shake z rana to już jakiś idiotyzm. 

Po drugie 2g b/kgmsc to chyba żaden problem, białko nie tylko buduje mase ale odpowiednio nakręca metabolizm- wraz z pokarmem o dużej zawartosci białka dostarczamy aminokwasów, odpowiednio wysoki poziom białka wpływa pozytywnie na regeneracje po wysiłkową, 

Po trzecie literatura jako idealne makrosy dla sportowców sportów wytrzymałościowo-siłowych wskazuje: białko 1,5-2,2 g/kgmsc ww 8-12g kgmsc  tłuszcze-20-30% dziennej podaży kalorii. 

#484 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 19:43

Ja przerabialem różne etapy diety i budowania/redukowania masy. Dietę kulturystyczna bym tu pominol bo to inne forum mogę jedynie napisać od siebie że po pierwsze jeżdżąc intensywnie na rowerze nie utrzymasz mega muskulatury a po drugie nie ma sensu dźwigać tej masy, nawet siła która jest w tych mięśniach nie przekłada się na efekty - sprawdziłem to na sobie.
Co do supli to podstawa jest dobra dieta ja wychodzę z założenia im mniej prochu tym lepiej jak najwięcej trzeba dostarczyć z zarcia a białko (tj. Odżywka ) na śniadanie i kolacje to pomyłka! Poczytaj troszkę sam wywnioskujesz dlaczego.

Jak chcesz daj znać na pw. Obecnie moja żona ma bzika na punkcie diety etc. Dam Ci namiary na odp forum :)

#485 Adalbert31

Adalbert31
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 13 grudzień 2015 - 20:45

No widzicie! Człowiek się uczy całe życie :) Od jutra białko tylko po treningu siłowym. I zmieniam nawyki śniadaniowe :)

#486 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 21:07

Po treningu bca potem białko potem normalny posiłek tak?

Na noc jak już nie chcesz zjeść to może być białko (izolat) + zdrowie tłuszcze Np. Orzechy aby opóźnić wchłanianie białka ale ja i tak odrzuciłem białko po treningu i na noc na korzyść normalnego posiłku.
Okresl swoje cele i potrzeby kaloryczne, i pomyśl ile kalorii z czego chcesz dostarczyć tj. Tłuszcze, wegle, białko?
Nie rób tego na siłę i pod linijkę po się zniechecisz ale jedno jest pewne warto popracować nad dietą.

#487 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 21:26

Podstawowa zasada Białko w prochu służy jedynie uzupełnianiu niedoborów, braków :P 

Przy nadwyżce kalorycznej BCAA zbędne, po co męczyć organizm trawieniem białka z orzechami na noc? Polecam zapoznać się z terminami takimi jak leptyna tutaj ciekawa dyskusja i artykuł

http://www.body-fact...ad.php?t=11376 

http://perfectbody.p...-do-siebie.html

#488 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 22:32

Ta lepytyna ciekawa sprawa ja trzymam wagę ok 70-72 kg profesjonalnego badania nigdy nie miałem ale takie typu maszyny do pomiaru składu ciała wielokrotnie. Szacuje że tłuszczu mam (ostatni pomiar pokazał 3.8%) <10% w weekend popuszczam sobie miche pt-Nd min 3-4 posiłki chep meal (intensywność treningu dość duża) waga nawet jeśli wzrośnie (1-2kg) to po 2-3 dniach wraca. Po wyjazdach wakacyjnychy też 2-3 kg gubilem w 2-3 dni.

Nie mam napinki na wagę postawiłem sobie granicę między restrykcja diety intensywnością treningu a waga.
Dla mnie jest ok.
akceptuje trochę gorszy wygląd i większą masę w zamian za większy komfort posiłków :)

#489 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 grudzień 2015 - 22:43

Nie ma takiej możliwości, żebyś stracił 3 kg masy ciała w 3 dni.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#490 jaroMKV

jaroMKV
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 grudzień 2015 - 22:53

Nie ma szans, że masz 3.8 % Bf. A nawet jeśli to jest to już groźne.l dla zdrowia. Z drugiej strony jeśli wleci jaki cheat meal kiedy jesteś na diecie lub gdy odpuścisz dietę na dzień to siłą rzeczy mięsień pociągnie wodę i stąd te wachania wagi. W 2-3 spokojnie waga może pokazać kilka kg mniej ale jest to tylko i wyłącznie woda,którą i tak wróci. Nie ma takiej możliwości abyś spalił 3 kg tłuszczu w kilka dni

#491 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 23:04

Zawartość jelita to też +5 do masy :D  

Co do pomiaru tkanki tłuszczowej jest jedna skuteczna metoda DEXA swoją drogą dość kosztowna.

#492 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 13 grudzień 2015 - 23:46

Ja też uważam że 3.8% to błąd pomiaru (choć po 2 mies tyle samo pokazało )
Uważam że mam ok 10 %
2-3 kg to wzrost przy wadze 80kg po wek cz-nd urlopik (alko, gofry żarcie na mieście) czyli zalewalem się woda a że na codzien trzymałem restrykcyjna miche miałem dość dobry skład ciała duża intensywnosc i naprawdę dobry metabolizm to powrót do 79-80 kg w 2-3 dni był realny

#493 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2016 - 21:23

Koledzy warto kupić na treningi ?http://freak-shop.pl...e-3.0-1000g/983

#494 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 marzec 2016 - 21:50

Wziąłem przedtreningówkę 2x w życiu i wystarczy. Zrobiło mi się gorąco i spadła mi percepcja, trochę jakbym miał gorączkę. Wyników lepszych nie zanotowałem. Ale to na moim przykładzie. Inni mogą inaczej reagować.

#495 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 12 marzec 2016 - 21:52

Nie dasz rady kręcić, to zawiera Argininę, która pompuje mięśnie krwią, tak ci spuchną i stwardnieją, że nie będzie ci się dobrze kręciło. Świetny środek na siłkę, ale nie dla kolarzy.

#496 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 22:09

Ja wziąłem przedtreningowke na funkcjonowany to trening wydolnosciowy 1h tyle miałem siły że aż przesada :) pamiętaj że w przypadku stosowania takich środków wzrasta ryzyko kontuzji!

#497 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 13 marzec 2016 - 00:28

Taka przedtreningowka do treningu wydolnosciowego, to najprostsza droga do uszkodzenia mięśnia sercowego.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

#498 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2016 - 13:08

Koledzy to co polecicie czego wy używacie żeby był większy przyrost siły podczas treningu chodzi o odżywki ?

#499 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 marzec 2016 - 13:14

Kofeina?

#500 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 13 marzec 2016 - 13:39