Czy golicie nogi ?
Posted 19 November 2009 - 12:32
nie wiem czy w dobrym miejscu poruszam ten temat ale jak zobaczyłem te zdjęcia nóg to przyszło mi na myśl pytanie co robić, tzn jak się zachować przed czy po treningu (masaże, rozciąganie, itp) żeby uniknąć tego co na tych zdjęciach? Mi już też jedna na razie mała żyłka się pojawiła, fakt że jest bardziej widoczna na ogolonej łydce ale to inna kwestia) i mam pytanie czy to treningi powodują takie defekty?
Co robić...?
Trzeba dbać o swój układ naczyniowy. M.in. poprzez:
:arrow: obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL) i dbanie o odp. wysoki poziom dobrego (HDL). Co będzie chroniło Cie w późniejszym wieku od zmian miażdżycowych w ukł. krwionośnym...
:arrow: zaniechanie palenia papierosów (jeśli ktoś pali) - substancje zawarte w produktach tytoniowych odkładają się w naczyniach, dokładając swoją cegiełkę do blaszki miażdżycowej, a ponadto powoduje to sztywnienie naczyń, co utrudnia krążenie krwi, może powodować żylaki lub predysponować do tworzenia skrzepów.
:arrow: unikanie specyfików (koksy różnego typu) które mogą powodować zagęszczenie krwi czy zwiększenie krzepliwości krwi. Aby rozrzedzić lekko krew można stosować profilaktycznie aspirynę czy polopirynę (kwas acetylosalicylowy), który m.in. rozrzedza krew... (stosuję się to u pacjentów po udarach i zawałach - właśnie w tym celu [1/2 tab.]) tylko jak wszystko ma swoje minusy - kw. acetylosalicylowy przy dłuższym stosowaniu podrażnia błonę śluzową żołądka, także osoby stosujące powinny na to uważać.
:arrow: nie dopuszczać do skrajnego odwodnienia organizmu, bo to też zagęszcza krew...
:arrow: po treningach i/lub w trakcie treningów stosować ćwiczenia mające na celu ewakuację krwi z mięśni, tak aby była możliwość napływu świeżej.
(np. pod długim podjeździe, nie stawać tylko rozkręcić się trochę, a przy zjazdach kręcić lekko pedałami, tak aby działała pompa mięśniowa, która wypompuje krew z kończyn) a po treningu, po rozjeździe można stosować ćw. naczynioruchowe - czyli trening ukł, naczyniowego kończyn dolnych... Polega on na:
Pozycja wyjściowa: leżenie na łóżku
1) uniesienie kończyny / kończyn powyżej poziomu i utrzymywanie jej w tej pozycji do czasu odczuwania chłodu, zblednięcia skóry i odczucia lekkości...
2) powrót kończyny do pozycji pośredniej - poziomu do czasu unormowania się odczuć i ukrwienia
3) spuszczenie kończyny poniżej poziomu tułowia (poza łózko) - do czasu odczucia aż całą kończyna "przepełni" się krwią, może lekko być zaczerwieniona lub sinawa (szczeg. po kontuzjach - unieruchomieniach)
taki zestaw powtarzamy kilkakrotnie.
Ćw. naczynioruchowe stosuje się także po urazach (skręcenia, zwichnięcia, stłuczenia), unieruchomieniach (gips, ortezy, itd.)
:arrow: Masaż jak najbardziej wpłynie pozytywnie na wygląd i funkcjonowanie tkanek (skóry, mięśni, ukł. naczyniowego) - masaż powoduje usunięcie toksyn, rozluźnienie, zwiększenie elastyczności tkanek, dotlenienie, lepsze odżywienie, złuszczenie naskórka, itp. To wszystko pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne.
To są ogólne przykłady i zalecenia. Każdy ma inne potrzeby, każdy jest inny i nie dotyczą go wszystkie w/w zalecenia. Medycyna, fizjoterapia, fizjologia, itd. to TEMAT RZEKA. także ciężko rozpisać to wszystko w kilku zdaniach.
Pozdrower
Robert
Posted 19 November 2009 - 16:12
Posted 19 November 2009 - 16:54
Ja mam jeszcze jedno pytanie czy jak już ogolicie te nogi to używacie jakiś specyfików na z powolnienie odrastaniu włosków ? (o ile takie istnieją ) I czy po takim zabiegu smarujecie nogi czymś , jakimiś maściami tak profilaktycznie ? Powiem szczerze przekonałem się do tego , będę golił nogi ale na wiosnę , teraz nie eksponuje swoich łydek.... ;-)
Wskazane jest aby stosować środki nawilżające skórę. Kremy, balsamy, etc.
Wszystko po to aby nie doprowadzić do wysuszenia "skóry", bo potem w razie czego taka skóra będzie się gorzej goiła...
Jednak jeśli ktoś ma wrażliwą skórę to powinien odczekać pewien czas po goleniu (kilka godzin) i dopiero wtedy nałożyć balsam. Uchroni to przez wystąpieniem podrażnień czy stanów zapalnych... Podobnie sprawa ma się z masażami, NIE poddawać się masażom tuż po lub krótko po goleniu...
Czy są jakieś specyfiki spowalniające odrastanie włosów - NIE MAM POJĘCIA.
Chyba taniej będzie po prostu ogolić częściej nogi niż kupować taki specyfik (ale mogę być w błędzie).
Pozdrower
Robert
Posted 19 November 2009 - 19:43
Są - http://www.allegro.p...nie_wlosow.html
Posted 19 November 2009 - 20:05
Są - http://www.allegro.p...nie_wlosow.html
Dzięki za info :mrgreen:
Pozdrower
Robert
Posted 24 November 2009 - 14:09
No coż, ewolucja.. Widać dopiero z drzewa zlazłeś.. I gdyby tak było to nóg byś nie skrobał. Więc jak chcesz się odgryzać to chociaż pomyśl, żebyś sam siebie nie kompromitował..
Posted 24 November 2009 - 20:17
Posted 02 December 2009 - 13:33
:-D
Ja to chyba dawno temu już z drzewa zlazłem bo mało co mi na nogach rośnie. Jeszcze barwa bezbarwna tak że myślą patrzący że ogolone. No więc bez różnicy właściwie. Ale nie golę.
Brawooo!!
A co do mieszkańców Afryki to nie zauważyłeś że oni są innego koloru skóry? Do tego mieszkają w innej strefie klimatycznej. I występują pewne różnice między nimi a białymi? Myślę że są one nawet widoczne gołym okiem... Gdybyś Ty tam przebywał stał byś się po miesiącu być może nawet ponętną blondynką bez owłosienia :mrgreen:
Posted 02 December 2009 - 22:19
Brawooo!!
A co do mieszkańców Afryki to nie zauważyłeś że oni są innego koloru skóry? Do tego mieszkają w innej strefie klimatycznej. I występują pewne różnice między nimi a białymi? Myślę że są one nawet widoczne gołym okiem... Gdybyś Ty tam przebywał stał byś się po miesiącu być może nawet ponętną blondynką bez owłosienia :mrgreen:;-)
Spoko. Nawet mam dobrego kolegę z Tanzanii. Pracujemy razem i zauważyłem różnicę w kolorze.
A co do tej atrakcyjnej blondynki
:roll:
Posted 04 December 2010 - 18:26
1-na ogolone nogi latwiej wsmarowywac wszelkiego rodzaju mascie i zele rozgrzewajace
2-zmniejszasz opory powietrza
3-szybciej sie goja rany po ewentualnym upadku
4-atrakcyjniej wygladaja nogi :-P
5-łatwiej zmywac z nich pot i brud i na zawodach nie wygladasz na tle innych zawodników jak zarosnieta małpa
Ja jezdze juz piec lat i regularnie gole nogi i nie przejmuje sie co inni wygaduja.Zapuszczam kłaczki tylko na zime i na wiosne znowu pod kosiarke....
Jezeli chodzi o wyzwiska to raczej sie nie spotkałem,czecsiej slysze od dziewczyn na ulicy słowa typu:zoba jakie sexy łydy"
Gosc_Batox_*
Posted 04 December 2010 - 18:41