Nowości sprzętowe
Napisano 10 kwiecień 2018 - 22:40
12s nie jest dla mnie. Przyzwyczaiłem się do sporych skoków przełożeń, bo od 6 lat na codzień jeżdżę na napędach 9s. Już 11s wymusza na mnie przerzucanie o dwie koronki, bo zwyczajnie nie czuję oporu/ulgi kiedy zmieniam o jedną.
ostatnio przyłapuję się na tym samym, nie za często, ale zdarza się.
A to 11s ma już 9lat? myślałem, że to nowy wynalazek..
Napisano 11 kwiecień 2018 - 08:02
https://www.bikerada...ots-more-17089/
Napisano 11 kwiecień 2018 - 08:37
to chyba najbrzydsza Campa od nie pamiętam kiedy (nie licząc plastikowej Potenzy)
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:28
A teraz pytanie 3.: czy jest na forum ktokolwiek, komu 22 biegi (2x11) nie wystarczają i koniecznie potrzebuje 24?
Oj jest.
Znam osoby, z sobą włącznie, jeżdżące na dwie kasety:
Na góry: 11-32, ew. 11-28 i na płaskie: 11-25, 11-23, 12-25.
Ale taki stan rzeczy wymusza trenowanie na mocy.
Próbując trzymać równe waty na płaskim na kasecie 11-28 ciągle żongluję pomiędzy kadencją 90 i 105 na 2 sąsiednich biegach.
Niemniej zgadzam się, że wyłącznie dwa rozmiary kasety, wyłącznie górskie, to głupota.
I to jeszcze słabo zrobiona głupota, bo jak chcieli wypuścić prawdziwe kasety na góry, to powinny być nawet 11-34 jak teraz słusznie zrobiło Shimano.
Jeszcze uwaga:
W 2x11 nie macie 22 biegów, bo na niektórych kombinacjach łańcuch jest pod przekosem i z 22 zostaje może 17.
- cauchy lubi to
Napisano 11 kwiecień 2018 - 19:34
Pierwsze informacje prasowe o zgłoszeniu w urzędzie patentowym mówiły, iż zarejestrowano kasety 11-23/25/27 oraz 12-25/27. Być może to nie wszystko co obecnie zaprezentowano.Niemniej zgadzam się, że wyłącznie dwa rozmiary kasety, wyłącznie górskie, to głupota.
I to jeszcze słabo zrobiona głupota, bo jak chcieli wypuścić prawdziwe kasety na góry, to powinny być nawet 11-34 jak teraz słusznie zrobiło Shimano.
Druga sprawa, kasety 12s są w grupie R i SR, a więc z założenia do profesjonalnego uprawiania sportu. Kolarze wyczynowi raczej nie jadą tępa do mety na 53:19, a raczej coś w zakresie 53:11/14. Na P-R mieli korby 54/44 a nawet twardsze. To poprostu liga z kosmosu i im pierwszych 5 czy 7 koronek stopniowanych co ząbek wystarcza, a na podjazdy może być po dwa.
Napisano 12 kwiecień 2018 - 12:19
BTW co jest złego w jeżdżeniu na dwie kasety? Ile razy je zmieniacie na miesiąc? to aż taki problem jest?
Jak jeździsz "na 3 łańcuchy", to równomierna eksploatacja napędu może się stać upierdliwa.
(Ja używam: 1x wieńce korby, 2x kaseta, 5x łańcuch)
Oczywiście nie wypowiadam się jako ktoś, komu to przeszkadza.
W zamian mam zestaw, który dojeździ jeszcze czasów jak będzie 13 rzędów.
Napisano 12 kwiecień 2018 - 18:19
Oczywiście moje dywagacje są czysto teoretyczne.
Swego czasu uznałem, że Chorus MY11/14, na którym jeżdzę na co dzień w 100% spełnia a nawet znacząco przekracza moje obecne i przyszłe wymagania. Nic więcej nie potrzebuję - jak sa jakiekolwiek problemy, to raczej leżą po stronie "silnika". Zresztą jestem konserwą i wolę tzw. "stare dobre sprawdzone".
Cenę Chorus MY11/14 miał rozsądną, a w okresie gdy Campa wprowadzała "shimanowskie" grupy (MY15), to jeśli się codziennie dobrze szukało po Europie na różnych wyprzedażach, likwidacjach i kiksach na Ebay'u - zdarzało się, że bywał wręcz bardzo tani. Jak trafiała się wyjątkowa super okazja, to przeważnie dawałem sie skusić. Skoro bardzo tanio, to niech leży.
Dziś zrobiłem dogłębny przegląd pawlaczy: w oparciu o przebiegi uzyskiwane przez innych na tej grupie oraz mój styl jazdy i sposób dbania o sprzęt mogę zaryzykowac twierdzenie, że jesli uniknę wrednych kraks, to na jakies najbliższe pół miliona kilometrów mam spokój. Póki co ;-) partanina w nowych grupach mnie osobiście nie dotyczy, a potem, gdy zużyję zapasy, chciałbym mieć tylko takie zmartwienia...
Napisano 12 kwiecień 2018 - 20:58
Generalnie jedyne co wiem na sto procent - tania ta zabawa nie jest na pewno .
W tej cenie można kupić na prawdę dużo, i nie wiem czy 12 rzędów z tyłu jest tego warte. Jeśli kogoś stać, to droga wolna, fajna sprawa. Ja niestety, albo i stety uważam, że można te pieniądze ulokować w inne elementy roweru
- cauchy lubi to
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 13 kwiecień 2018 - 08:56
Przeniosłem posty z tematu o 12rz. Campie tutaj.
A nie lepiej byłoby przenieść to do innego tematu, bo dyskusja na temat stopniowania itd zrobi się na kilka stron, a z nowościami mieć to będzie tyle wspólnego, co nic...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 kwiecień 2018 - 09:05
12 zasługują na swój własny temat.
Dla mnie 12 rzędów to krok w dobrym kierunku. Niestety nie przewiduję testowania takiego napędu... chyba, że Campa wprowadzi elektronikę do Potenzy i przy okazji 12 rzędów do tej grupy. Do nowej ramy montuję Ultegre, ale w przyszłości nie pomyślę o wymianie na coś bardziej unikatowego niż Shimano
Napisano 13 kwiecień 2018 - 09:51
A nie lepiej byłoby przenieść to do innego tematu, bo dyskusja na temat stopniowania itd zrobi się na kilka stron, a z nowościami mieć to będzie tyle wspólnego, co nic...
Wpisy w tym temacie i tak pojawiają się raz na ruski rok. Niech wątek pooddycha
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Napisano 13 kwiecień 2018 - 10:57
12 zasługują na swój własny temat.
Dla mnie 12 rzędów to krok w dobrym kierunku.
A to czemu? Nic poza jednym dodatkowym klikiem to nie daje i stawiam, że częściej niż rzadziej będzie to przelot nad dodatkową koronką niż rzeczywiste jej wykorzystanie.
Chyba, że ktoś jest cyborgiem i kontroluje 5% zmiany kadencji. Ja uważam, że jestem analnie upierdliwy w tej kwestii, a mimo wszystko nie jestem aż tak skrupulatny.
Ja tylko chcę 12 rzędów bo jest fajne