Stosunek wzrostu do wagi
Napisano 04 listopad 2008 - 19:37
Napisano 05 listopad 2008 - 07:45
Wracając do początków tego stwierdzenia i planując treningi musicie odpowiedzieć sobie na pytanie ---w jakiego rodzaju wyścigu czy ''przepychaniach '' chcecie uczestniczyć , biorąc pod uwagę swoje predyspozycje budowy ciała i startów.
W wyniku tych ustaleń i pracy nad sobą możecie być dobrym góralem,,,,bardzo dobrym szosowcem lub dynamitem finiszu.....
Pozdrewer JAREK..

Gosc_Stas_*
Napisano 05 listopad 2008 - 15:06
Im bardziej się odchudzasz amatorsko, tym mniej masz do wiezienia na rowerze, ale i mniej masz siły aby to co z ciebie pozostalo wieź na tym rowerze.
Oczywiscie, aby byc dobrze zrozumialym, jestem jak najbardziej za rygorem diety i utrzymaniem sportowej sylwetki, ale zdecydowanie bez przesady w odchudzaniu.
Stas
Napisano 05 listopad 2008 - 18:01
Cytat
nie bądźmy Amstrongami nie ważmy kromek chleba na wadze:D
Akurat Armstrong to zły przykład, bo on przesadnie chudy nigdy nie był, ale jeśli chodzi o podejście do diety to już sobry przykład.
Inna sprawa to że niektórzy się nie głodzą a są wyjątkowo chudzi bo taki już jest organizm. Ja jem bardzo dużo a zbyt gruby nie jestem, ale to też w dużej mierze zależy od ilości treningu. Najlepszym wyjściem jest zdrowa dieta.
Napisano 05 listopad 2008 - 18:17

Napisano 05 listopad 2008 - 18:53
Gosc_szudri_*
Napisano 05 listopad 2008 - 20:40
Gosc_Stas_*
Napisano 05 listopad 2008 - 21:38
Cytat
Pozdrawiam również, sczególnie za tożsame z moimi w tej kwestii poglądy i ... za te same parametry. Też ważę 85 kg i mam 182 cm :-)zgadzam się z przedmówcami. ja (pisałem już o tym) mam 182 i aktualnie ok. 85-86 kg. jeżdżę kiedy chcę (czasami kiedy mogę) i jak chcę. żadnych planów treningowych, wyścigów, maratonów itp po prostu czerpię z tego przyjemność. jadam w miarę zdrowo (w dzisiejszych czasach trudno o to - wszechobecna chemia) i z umiarem. poza tym nie widzę potrzeby aby się drastycznie odchudzać. pozdrawiam brać szosową.
Stas
Napisano 06 listopad 2008 - 12:33
Nasza waga w dużym stopniu zależy właśnie od tego jakie posiadamy włókna. Zakładając, że jesteśmy już wytrenowani, odtłuszczeni osoby z ST będą ważyć najmniej, a z FF najwięcej.
Wydaje mi się, że ja mam przewagę FT ponieważ przy wzroście 177cm ważę 85 kg (zanim zacząłem jazdy ważyłem ponad 90kg). Ćwiczę również na siłowni osiągając zadawalające rezultaty ( np. 165 kg w wyciskaniu na ławce).
Na szosie idzie mi też całkiem dobrze i mimo sporej wagi mam dużą wytrzymałość na zmęczenie, a co więcej potrafię uzyskać większe prędkości maksymalne od kolegów. Strome podjazdy wydają się jednak dla mnie najcięższe i na nich czuje, że wiozę 10kg za dużo:)))Waga atyp włokna
Napisano 06 listopad 2008 - 12:44
Ja mam zdecydowanie przerost włókien St nad pozostałymi w ogóle mam drobny kościec, z regły waże mniej niz wyglądam, swobodnie mógłbym zejść do <70 kilo, ale żona by mnie chyba zabiła

Gosc_zorg76_*
Napisano 06 listopad 2008 - 13:57
Ja też łączę kolarstwo z siłownią, niestety z uwagi na obowiązki zawodowe nie tak udanie, jak kolega, ale myślę, że w stopniu zadowalającym, a w swojej grupie wiekowej trzymam się powyżej przeciętnej.
Zdarzyło mi się wystartować kiedyś w krótkim przełaju. Tam zauważyłem startujących zawodników z wyraźnym brzuszkiem, co nie przeszkodziło im mnie wyprzedzić

Świadczy to o tym, że jak się chce, to się da, więc warto ćwiczyć.
Myślę, że stosunek wagi do wzrostu powinien być poprostu taki, który daje radość z życia przeciętnemu jego posiadaczowi. Zawodowcy mają ciężki żywot :-)
Napisano 06 listopad 2008 - 14:50
Cytat
165 kg, w wyciskaniu na wolnej sztandze przy 85 kilo wagi i 177 wzrostu to jest wynik nie zadowalający ale b. dobry jak na amatora nawet jeśli wykonanie nie było „najczystsze”
Ja mam podobnie dokladniej waze 75kg na co kiedys mialem 82 ale szybko dosyc mi to zeszlo przy wzroscie 178cm
Cytat
Strome podjazdy wydają się jednak dla mnie najcięższe i na nich czuje, że wiozę 10kg za dużo:)))
Nom z toba kolego sie akurat zgodze tutaj bo jak wiadomo strome podjazdy z duza masa to nie naleza do przyjemnych ale mialem taki przypadki ze ci co maja troche wiecej masy niz przecietna sa bardziej wytrzymali na dlugich odcinakch zalezy jeszcze tez od kwesti wytrenowania i silnej woli . ;-)
Gosc_Tompoz_*
Napisano 06 listopad 2008 - 15:25
Tompoz
Napisano 14 listopad 2008 - 16:51
Cytat
WItam. Moja waga to 70 kg przy wzroście 180 cm. Jeżdzę na szosie od niedawna. Według mnie dla kolarza im mnijesza waga tym lepiej :-) Chciałbym mieć BMI na poziomie 19, jak wielu tutaj na tym forum. Jeszcze z 5 kg przynajmniej musze spalić :mrgreen:
Jeżeli nie masz zbyt dużo tłuszczu to nie musisz nic spalać, bo masz praktycznie optymalne parametry ;-) . Taki Armstrong przy twoim wzroście w najlepszej formie ważył 72-74kg. To jest sprawa indywidualna i zależy od organizmu, nie dla wszyskich najlepsza jest bardzo niska waga ;-) .
Napisano 14 listopad 2008 - 17:42
Cytat
WItam. Moja waga to 70 kg przy wzroście 180 cm. Jeżdzę na szosie od niedawna. Według mnie dla kolarza im mnijesza waga tym lepiej :-) Chciałbym mieć BMI na poziomie 19, jak wielu tutaj na tym forum. Jeszcze z 5 kg przynajmniej musze spalić :mrgreen:
To nie do końca prawda. Nie można pójść za bardzo w stronę odchudzania. Kiedyś miałem BMI 17 teraz 19 i jest lepiej. ;-)
Gosc_senjiro_*
Napisano 14 listopad 2008 - 18:06
Dodaj odpowiedź