Stosunek wzrostu do wagi
Napisano 11 maj 2009 - 22:44
Cytat
Witam, ja mam 165 cm wzrostu i ważę 46 kg. Nie wiem czy to nie za mało czy w sam raz. Jeżdże rowerem szosowym od zawsze i nie wiem moze powinnam przestać aby przytyć. Co mam robić . Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.
broń boże nie rzucaj roweru :!:
są setki lepszych i gorszych sposobów na przybranie ciałka :-P
Gosc_Stas_*
Napisano 19 maj 2009 - 15:24
Cytat
Według mnie ważysz zbyt mało do swojego wzrostu. Wypowiadałem się już wcześniej w tym wątku, dodam powtórnie: "wycieniowany" kolarz amator wygląda źle, rzekłbym "niezdrowo". Odchudzanie się poniżej "wagi logiki" w sporcie amatorskim jest niezrozumiałe. Nie przesadzajmy z "cieniowaniem", jest to niezdrowe, niepotrzebne i wręcz nieestetyczne.a jak sadzicie ja mam 184 i ważę 64 kilo ;> to w sam razy czy za mało troszke ;>>
Stas
Napisano 12 lipiec 2009 - 21:23
Wg nich Mike Tyson, który miał 177(178) cm wzrostu i ważył 100-108 kilo był człowiekiem otyłym. Kompletna bzdura.
Najważniejszym i miarodajnym wskaźnikiem jest zawartość tkanki tłuszczowej, bo jest niezależny od posiadanego typu sylwetki. I tu można określić pewne normy. Powyżej której człowiek ma problemy z nadwagą, a poniżej z niedowagą. I jedno i drugie jest złe. Nadwaga wiadomo - nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca itp, itd. Niedowaga (niska procentowa zawartość tkanki tłuszczowej) też ma swoje złe strony., np. zwalniają niektóre procesy w organiźnie - a szczególnie wydzielanie hormonów. Dlatego przy daleko posuniętym wycieniowaniu z formą można się pożegnać (bo spada produkcja testosteronu i innych). U dziewczyn może zaniknąć miesiączka itp, itd.
Napisano 13 lipiec 2009 - 07:45
Cytat
Te tabele i współczynniki, które mają określić, czy jesteśmy "normalni", czy już trzeba się odchudzać mają zastosowanie do tzw. przeciętnego Kowalskiego i to też jako wskaźnik pomocniczy.
Wg nich Mike Tyson, który miał 177(178) cm wzrostu i ważył 100-108 kilo był człowiekiem otyłym. Kompletna bzdura.
Najważniejszym i miarodajnym wskaźnikiem jest zawartość tkanki tłuszczowej, bo jest niezależny od posiadanego typu sylwetki. I tu można określić pewne normy. Powyżej której człowiek ma problemy z nadwagą, a poniżej z niedowagą. I jedno i drugie jest złe. Nadwaga wiadomo - nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca itp, itd. Niedowaga (niska procentowa zawartość tkanki tłuszczowej) też ma swoje złe strony., np. zwalniają niektóre procesy w organiźnie - a szczególnie wydzielanie hormonów. Dlatego przy daleko posuniętym wycieniowaniu z formą można się pożegnać (bo spada produkcja testosteronu i innych). U dziewczyn może zaniknąć miesiączka itp, itd.
to też niedokońca prawda i tyczy sie Kowalskiego, bo jak weźmiesz pod lupe kulturyste, który na zawodach ma praktycznie 0% tłuszuczu i wody :shock: to bedzie miał hiperniedowagę. ;-)
Gosc_Pegos_*
Napisano 13 lipiec 2009 - 08:38
Cytat
Nie wiem jakim typem "zawodnika" jesteś, ale chyba tak w stronę sprintera;)a co tu jest śmiesznego bo nie kapuje ??
Ja mam 189 i w środku sezonu 72kg, i większosć znajomych kolarzy ma podobnie, moze to wywołało uśmiech u kolegi w poście wcześniej:) no i nie bez znaczenia jest to ze wagę podałeś w cm.
Napisano 13 lipiec 2009 - 09:18
Cytat
I właśnie to będzie prawda. Kulturyści przed zawodami, to ludzie głodujący od miesięcy. Weźmy dla przykładu kulturystę ważącego przypadkiem tyla co Mike Tyson i obliczmy jego BMI.jak weźmiesz pod lupe kulturyste, który na zawodach ma praktycznie 0% tłuszuczu i wody to bedzie miał hiperniedowagę.
-wzrost 177cm
-waga 108 kg
BMI = 108/1,77x1,77=34,5
Dietetyk (lekarz) widząc taki wynik powiedziałby, że gość ma nadwagę I stopnia i zaleciłby dietę. A gość, jak napisałeś ma praktycznie 0% tkanki tłuszczowej, a w trakcie ostatnich np. 4-ch miesięcy zrzucił jakieś 18kg. Dlaczego się tak dzieje ? Ponieważ wskaźnik BMI nie uwzględnia typu sylwetki jaką faktycznie ma ten gość.
Natomiast jakby został zważony w wodzie i została określona procentowa zawartość tłuszczu w jego organiźnie, to lekarz mógłby powiedzieć coś innego: Taka niska zawartość tłuszczu jest groźna dla zdrowia, trzeba zrobić dodatkowe badania, np. czy nerki jeszcze pracują. Były przypadki śmierci wśród kulturystów na skutek nadmiernego odchudzania i skrajnego odwodnienia.
Napisano 13 lipiec 2009 - 10:52
mi wszyscy mówią żem góral.. 187cm i 68kg :-)
jestem chudy ,chyba zbyt chudy ,na trasie muszę dużo, bardzo dużo jeść i pić.. a czasem nie ma kiedy jak jestem na jakiejś ustawce czy wyścigu tempo takie ,że nawet banana nie wciągniesz..
Dodaj odpowiedź