Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stosunek wzrostu do wagi

396 odpowiedzi w tym temacie

#161 Gosc_PAULINKA93_*

Gosc_PAULINKA93_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 20:04

Witam, ja mam 165 cm wzrostu i ważę 46 kg. Nie wiem czy to nie za mało czy w sam raz. Jeżdże rowerem szosowym od zawsze i nie wiem moze powinnam przestać aby przytyć. Co mam robić . Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.

#162 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 20:17

dobrze ważysz nic nie zmieniaj :P

#163 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 11 maj 2009 - 22:44

Cytat

Witam, ja mam 165 cm wzrostu i ważę 46 kg. Nie wiem czy to nie za mało czy w sam raz. Jeżdże rowerem szosowym od zawsze i nie wiem moze powinnam przestać aby przytyć. Co mam robić . Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.

broń boże nie rzucaj roweru :!:
są setki lepszych i gorszych sposobów na przybranie ciałka :-P

#164 Gosc_adikson1_*

Gosc_adikson1_*
  • Gość

Napisano 12 maj 2009 - 13:47

Ciezkiegoi ciezko zatrzymac ale i sie samemu bedzie cieżej zatrzymac !Wiec juz nie jak bombowiec, a jak kamikadze !! ;P

#165 michasozo

michasozo
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądŁdz

Napisano 14 maj 2009 - 18:03

a jak sadzicie ja mam 184 i ważę 64 kilo ;> to w sam razy czy za mało troszke ;>>

#166 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 14 maj 2009 - 19:43

ja mam 189 cm i ważę 78kg i tylko te 3 kg jak dla mnie za dużo:)

#167 TakeaRide

TakeaRide
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądTychy

Napisano 19 maj 2009 - 13:44

180 cm i 63 kg wagi. Mieszczę się w normie, więc jest OK :) I na podjazdach mam lżej :D

#168 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 19 maj 2009 - 15:24

Cytat

a jak sadzicie ja mam 184 i ważę 64 kilo ;> to w sam razy czy za mało troszke ;>>

Według mnie ważysz zbyt mało do swojego wzrostu. Wypowiadałem się już wcześniej w tym wątku, dodam powtórnie: "wycieniowany" kolarz amator wygląda źle, rzekłbym "niezdrowo". Odchudzanie się poniżej "wagi logiki" w sporcie amatorskim jest niezrozumiałe. Nie przesadzajmy z "cieniowaniem", jest to niezdrowe, niepotrzebne i wręcz nieestetyczne.

Stas

#169 michasozo

michasozo
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądŁdz

Napisano 19 maj 2009 - 16:24

ja sie nigdy nie odchudzałem biore chormony na tarczyce i dlatego zzjechałem 15 kilo :|:|

#170 primorz

primorz
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maj 2009 - 16:43

180 cm i 73 kg. Nogi w stosunku do korpusu trochę nieproporcjonalne :)

#171 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 19 maj 2009 - 19:11

Cytat

Nogi w stosunku do korpusu trochę nieproporcjonalne :)

Też tak mam. Dlatego zimą ćwiczyłem na hantli. :-)

#172 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 19 maj 2009 - 20:51

Ja się nigdy nie odchudzałem, po prostu dokładniej sprawdzam, co jem. Nigdy nie mogłem przytyć, nawet nie chciałem jakoś zbytnio (chyba, że w tkankę mięśniową to nie ma problemu :-) ) i waże 57,5 kg

#173 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 12 lipiec 2009 - 21:23

Te tabele i współczynniki, które mają określić, czy jesteśmy "normalni", czy już trzeba się odchudzać mają zastosowanie do tzw. przeciętnego Kowalskiego i to też jako wskaźnik pomocniczy.
Wg nich Mike Tyson, który miał 177(178) cm wzrostu i ważył 100-108 kilo był człowiekiem otyłym. Kompletna bzdura.
Najważniejszym i miarodajnym wskaźnikiem jest zawartość tkanki tłuszczowej, bo jest niezależny od posiadanego typu sylwetki. I tu można określić pewne normy. Powyżej której człowiek ma problemy z nadwagą, a poniżej z niedowagą. I jedno i drugie jest złe. Nadwaga wiadomo - nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca itp, itd. Niedowaga (niska procentowa zawartość tkanki tłuszczowej) też ma swoje złe strony., np. zwalniają niektóre procesy w organiźnie - a szczególnie wydzielanie hormonów. Dlatego przy daleko posuniętym wycieniowaniu z formą można się pożegnać (bo spada produkcja testosteronu i innych). U dziewczyn może zaniknąć miesiączka itp, itd.

#174 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 12 lipiec 2009 - 22:29

No właśnie. Bo według BMI jak przytyję 3 kg to "załapę" się już na nadwagę mimo, że w pasie jestem chudy (ale nie jak patyk). :-P
A mam 183cm wzrostu i wagę 80cm.

#175 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 13 lipiec 2009 - 07:45

jak na kolarza to juz teraz masz nadwagę ;D

Cytat

Te tabele i współczynniki, które mają określić, czy jesteśmy "normalni", czy już trzeba się odchudzać mają zastosowanie do tzw. przeciętnego Kowalskiego i to też jako wskaźnik pomocniczy.
Wg nich Mike Tyson, który miał 177(178) cm wzrostu i ważył 100-108 kilo był człowiekiem otyłym. Kompletna bzdura.
Najważniejszym i miarodajnym wskaźnikiem jest zawartość tkanki tłuszczowej, bo jest niezależny od posiadanego typu sylwetki. I tu można określić pewne normy. Powyżej której człowiek ma problemy z nadwagą, a poniżej z niedowagą. I jedno i drugie jest złe. Nadwaga wiadomo - nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca itp, itd. Niedowaga (niska procentowa zawartość tkanki tłuszczowej) też ma swoje złe strony., np. zwalniają niektóre procesy w organiźnie - a szczególnie wydzielanie hormonów. Dlatego przy daleko posuniętym wycieniowaniu z formą można się pożegnać (bo spada produkcja testosteronu i innych). U dziewczyn może zaniknąć miesiączka itp, itd.

to też niedokońca prawda i tyczy sie Kowalskiego, bo jak weźmiesz pod lupe kulturyste, który na zawodach ma praktycznie 0% tłuszuczu i wody :shock: to bedzie miał hiperniedowagę. ;-)

#176 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 13 lipiec 2009 - 08:08

Cytat

A mam 183cm wzrostu i wagę 80cm.

To się uśmiałem :mrgreen:

#177 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 13 lipiec 2009 - 08:17

a co tu jest śmiesznego bo nie kapuje ??

#178 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2009 - 08:38

Cytat

a co tu jest śmiesznego bo nie kapuje ??

Nie wiem jakim typem "zawodnika" jesteś, ale chyba tak w stronę sprintera;)
Ja mam 189 i w środku sezonu 72kg, i większosć znajomych kolarzy ma podobnie, moze to wywołało uśmiech u kolegi w poście wcześniej:) no i nie bez znaczenia jest to ze wagę podałeś w cm.

#179 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 13 lipiec 2009 - 09:18

Cytat

jak weźmiesz pod lupe kulturyste, który na zawodach ma praktycznie 0% tłuszuczu i wody to bedzie miał hiperniedowagę.

I właśnie to będzie prawda. Kulturyści przed zawodami, to ludzie głodujący od miesięcy. Weźmy dla przykładu kulturystę ważącego przypadkiem tyla co Mike Tyson i obliczmy jego BMI.
-wzrost 177cm
-waga 108 kg

BMI = 108/1,77x1,77=34,5

Dietetyk (lekarz) widząc taki wynik powiedziałby, że gość ma nadwagę I stopnia i zaleciłby dietę. A gość, jak napisałeś ma praktycznie 0% tkanki tłuszczowej, a w trakcie ostatnich np. 4-ch miesięcy zrzucił jakieś 18kg. Dlaczego się tak dzieje ? Ponieważ wskaźnik BMI nie uwzględnia typu sylwetki jaką faktycznie ma ten gość.

Natomiast jakby został zważony w wodzie i została określona procentowa zawartość tłuszczu w jego organiźnie, to lekarz mógłby powiedzieć coś innego: Taka niska zawartość tłuszczu jest groźna dla zdrowia, trzeba zrobić dodatkowe badania, np. czy nerki jeszcze pracują. Były przypadki śmierci wśród kulturystów na skutek nadmiernego odchudzania i skrajnego odwodnienia.

#180 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 13 lipiec 2009 - 10:52

Pegos, to nie moje gabaryty tam.. tylko nie wiem z czego kolega się smieje..
mi wszyscy mówią żem góral.. 187cm i 68kg :-)

jestem chudy ,chyba zbyt chudy ,na trasie muszę dużo, bardzo dużo jeść i pić.. a czasem nie ma kiedy jak jestem na jakiejś ustawce czy wyścigu tempo takie ,że nawet banana nie wciągniesz..

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy