Skocz do zawartości

Precyzyjnie ustalona wysokosc siodelka

82 odpowiedzi w tym temacie

#41 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 17 lipiec 2014 - 14:49

Troche stary temat ale chcialbym poznac Wasze obecne opinie praktyki:) 

W tym temacie na 1 stronie jako odnosnie do wysokosci koledzy pisza , ze pieta przy wyproscie na pedale powinna byc prosta natomiast w wiekszosci poradnikow na necie pisza, ze ma byc lekko ugieta - jak to u Was wyglada?

Dodatkowo rozumiem, ze taki przymiar to w butach spd (wtedy noga jest wyzsza o podeszwe/piete buta niz golas) ?

#42 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 03 wrzesień 2015 - 14:45

Pomożecie w doborze wysokości siodła? 

Ostatnio podniosłem nieco, ale przy ostrych dla mnie podjazdach, kiedy cisnę na granicy zejścia z roweru zauważam naturalną tendencję do cofania się na krawędź tylną siodełka. Wtedy nogi bardziej się prostują w kolanach. 

Czy to oznacza, że powinienem podnieść siodełko jeszcze nieco wyżej? 

#43 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 wrzesień 2015 - 15:51

Tak, bo siła nóg jest efektywniej przekazywana na pedały, gdy jesteśmy bardziej pionowo nad osią suportu. Dlatego na rowerku wodnym ciężej się kręci ;)

Twoje ciało przesuwa się mimowolnie do tyłu, bo prostując bardziej nogi kręci Ci się efektywniej, ale nieco tracisz właśnie na tym przesunięciu do tyłu.

Choć oczywiście może być też tak, że zbiegły się tu dwie rzeczy - mianowicie: 

- kręcisz za twardo

- stosunkowo zbyt dużo siły wkładasz w pchanie pedałów do przodu, a zbyt mało w pchanie w dół i "szuranie" do tyłu, przez co wypycha Cię do tyłu.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#44 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:39

Greek, dnia 03 Wrze 2015 - 14:51, napisał:

Tak, bo siła nóg jest efektywniej przekazywana na pedały, gdy jesteśmy bardziej pionowo nad osią suportu. Dlatego na rowerku wodnym ciężej się kręci ;)

Źródło? Zaskoczyłeś mnie tym szczerze mówiąc. W rowerach poziomych kręci się praktycznie poziomo, a podobno dają radę.

#45 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:40

Ja bym sprawdził najpierw przesunięcie siodła przód-tył czy aby tam jest wszystko OK. Wiesz jak to zrobić domowym sposobem z pionem w ręku?

#46 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:42

Greek dzięki.

Arni regulacja przesunięcia siodełka jest max tył. Sprawdzałem i mam niby OK.

Myślałem też nad dłuższym mostkiem, ale przednia oś jest w osi kiery jak sprawdzałem. 

#47 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 wrzesień 2015 - 21:45

sirkozi, dnia 03 Wrze 2015 - 17:39, napisał:

Źródło? Zaskoczyłeś mnie tym szczerze mówiąc. W rowerach poziomych kręci się praktycznie poziomo, a podobno dają radę.

Jak w takich sytuacjach bywa, źródłem jest empiryczne sprawdzenie sobie tego samemu :)

Najlepiej zrobisz jak spróbujesz: siodło ze 2, a nawet 3 cm wyżej, siadasz na samym czubie i ciśniesz. Zobaczysz jaaaaka moc :D Możesz przy tym opuścić minimalnie nos.

Zresztą jak idzie full gas to zawsze się idzie mocno do czuba :)

A co do rowerów poziomych to rzeczywiście - tylko, że osobiście nigdy na takowym nie jeździłem, zatem nie wiem jak to dokładnie działa, ale domyślam się, iż jest to pomyślane tak, by było jak najbardziej efektywnie. I nie ma tu raczej mowy o tak niskiej efektywności jak na wspomnianym wyżej rowerku wodnym :)

Ragazza Ravennesa

#48 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:14

To jest naturalne, że przy jeździe siłowej mocniej cofasz się do tył.
Wtedy wykorzystujesz mocniej ciągnięcie pedałów nie tylko pchasz je w dół. Mocniej angażujesz dwugłowe uda/pośladkowy itd cały "tył nóg".

#49 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 wrzesień 2015 - 11:14

nikodem, dnia 04 Wrze 2015 - 07:14, napisał:

Wtedy wykorzystujesz mocniej ciągnięcie pedałów nie tylko pchasz je w dół.

Wydaje mi się, że jest właśnie odwrotnie. Przecież ciągnąc pedały robimy to w tył/do góry. Zatem ciało naturalnie powinno przesuwać się w odwrotnym kierunku, tj. do przodu. Natomiast przesuwanie do tyłu naturalnie wynika z pchania do przodu.

Ragazza Ravennesa

#50 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 wrzesień 2015 - 11:30

Nikodem dobrze napisał, jest odwrotnie niż mówisz. Siodełko przesunięte do przodu - pracują czterogłowe uda, duża moc. Siodełko do tyłu - poślady i dwójki, nieco mniejsza moc.

#51 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 wrzesień 2015 - 12:02

Ja nie piszę o przesunięciu siodełka, tylko o przesuwaniu się czterech liter na siodełku.

Ragazza Ravennesa

#52 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 04 wrzesień 2015 - 13:25

Mi się zdecydowanie lepiej podjeżdża na przodzie siodła. Zjazdy na tyle, jest wygodniej i nie trzeba tak cisnąć.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#53 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 19:40

Witam, dzisiaj byłem skracać łańcuch u gościa, który jest niby jednym z lepszych kolarzy amatorów w Polsce, a może i nawet jest zawodowcem, nie wiem.

Zawsze jak jestem u niego to rozwiewa wiele wątpliwości. Zapytałem go o te przesuwanie się na tył siodełka, a on na to, że moja sztyca jest prosta, a w jego rowerach jest siodełko mocowany z tyłu względem osi sztycy, jak to nawał mam 0 offset, a on ma 1cm do tyłu.

Zasugerował, że może warto zmienić sztycę na offset 10 lub 20 mm.

Co Wy na to Panowie poradzicie?

#54 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:25

Ale on Ci proponuje przesunięcie siodła do tyłu, aby tyłek siedział w odpowiednim miejscu, kiedy się przesuwa do tyłu. A pozycja bardziej z tyłu może zmniejszyć efektywność przekazywania Twojej siły.

Poza tym nie trzeba od razu nowej sztycy, no chyba że masz siodełko w jarzemku już maksymalnie do tyłu.

Ragazza Ravennesa

#55 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:29

Tak właśnie. Stwierdził, że mam sztycę 0 odsadzenia, a w szosówkach się takich nie stosuje, czasem w górskich i pokazał mi swój rower, rower jakiegoś kumpla kolarza, który go odwiedził na DURA ACE 9000 i wszystko total ogień, oraz inne dwa, które złożył i wszędzie sztyca miała odsadzenie co najmniej 1 cm. Moje siodełko jest max tył w jarzmie. A ten jego kolo to w ogóle miał inne siodełko mocowane do jarzma tylko w środku, nie tak jak moje na dwóch rurkach po bokach i wnioskuję, że to raczej nie jest tania zabawka.

Nie znam gościa, ale te jego rowery czy kumpla to nie sprawiają wrażenia tanich.

#56 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:42

Pierniczenie, że w szosach nie montuje się zerowego offsetu. Jak już ci zamiesza w głowie na tyle, że zdecydujesz się kupić nową sztycę to szybciutko poleci zaprzyjaźniony sklep jakiegoś swojego kumpla. Ot, zwykły naganiacz. Jak ktoś idzie skracać łańcuch do serwisu to mechanik ma na tacy, że można golić, bo się nie zna.

#57 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:43

A pytałem na początku czy masz dobrze ustawione siodło przód - tył? Co powiedziałeś? Że tak, że wiesz o co chodzi? To w końcu wiesz o co chodzi czy nie? Wygooglaj sobie hasło ustawienia roweru i zacznij od początku, a sam się dowiesz czy ci potrzeba ofsetu 0, 10 czy 20mm.

#58 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:51

Akurat gość nie proponował żadnej sztycy i nie polecał żadnego sklepu. Do niczego mnie nie namawiał, tylko poradził co myśli.

Podjechałem do gościa ponieważ jego zachowanie w stosunku do mojego rowerka wzbudza zaufanie i mam do niego kilka minut drogi z pracy. Ma przyrząd do rozpinania łańcucha, a ja go nie mam. Skasował 20PLN za spinkę do łańcucha Shimano Ultegra, a na pytanie ile płacę za robociznę, w której obniżył mi przednią przerzutkę do mniejszego blatu z regulacją naciągu linki + łańcuch i kilka porad na temat roweru oraz jazdy jak mu dałem wszyskie drobne, czego nie było nawet 10PLN to powiedział, że więcej niż myślał. Dużo?

Gość nie jest żadnym naciągaczem wg mnie.

Nie znam gościa nazwiska, ale podobno jechał Mistrzostwa Polski i ma jeden z lepszych czasów na przełęcz Salmopol wg Strava, trasę od ronda, którą ja robię w 52 minuty on nie pamiętał dokładnie, ale z głowy strzelił 30min, przy czym stwierdził, że tam się czasy mierzy od niejakiej golgoty.

Nawet fajny gość.

Co Wy na tą szytycę? Jaka sztyca carbonowa jest godna uwagi? Czy carbonowe sztyce są lżejsze od alu?

Mam obecnie sztycę C4 alu.

#59 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:57

Tak, karbonowe sztyce są lżejsze od alu, ale nie wszystkie. 

Dobra karbonowa sztyca:

http://www.wiggle.co...arbon-seatpost/

Ma offset.

Problem solved, my job is done.

#60 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 21:01

Dzięki, a taka sztyca: ?