https://www8.garmin....E24DDC57D0.html. W Garminie + Vectory wygląda to tak. Pedałowanie jedną nogą daje taki efekt, że cały okrąg jest niebieski. Tylko jak to osiągnąć przy kręceniu dwiema ?
By była jasność.
Do treningu jak najbardziej p2m lub powerbox lub quarq. W końcu rower napędzają prawdziwe waty a nie balanse czy "piękno kręcenia" jak u Contadora, I zwłaszcza, gdy podejrzewa się asymetrię i chcemy realne waty a nie waty przy nierealistycznym założeniu, że L = P. A właściwie to zawsze jest jakaś asymetria, która np. nie manifestuje się przy 200W a znaczy sporo przy 300W. Lub na odwrót.
Ale by traktować to jako narzędzie do jakiejkolwiek analizy tej nierównomierności to zupełnie się nie nadają. Cycling dynamics są "uwolnione" od 2017 a jakoś nie słychać by implementowali to w pająkach.
A bez tego to jak ma wyglądać recepta?
"Niech pan napiera lewą nogą 5% bardziej" ?
Nierealistyczne.
Raczej recepta powinna dotyczyć poszczególnych grup mięśni i pracy nad nimi w sposób wyizolowany.
Jakieś minimum to to co jest np. w trenażerach elite lub tacx neo.
Czyli rysowanie wykresu fazowego w postaci "peanut chart" lub lepiej fazy obrotu na osi X. https://www.elite-it...daling-analysis
Direto xr daje 24 punkty i też dla sumy obu nóg więc jakoś również specjalnie szału nie ma.
Ale lepszy rydz niż nic.
I teraz mając wykres fazowy i wiedząc jakie mięśnie są aktywowane w jakiej fazie obrotu można pokusić się o jakąś analizę.
Choć problemem jest, że w maksymalnym piku aktywne są zarówno pośladkowy wielki jak i czworogłowy. https://www.pinkbike...12.html?trk=rss
I już te 15 stopni rozdzielczości w elte to może być za mało.
Ale takie zabawy to chyba przy naprawdę dużych asymetriach. Tu powinien się wypowiedzieć jakiś fizjoterapeuta. Ale wydaje mi się, że asymetria po zwykłym unieruchomieni kończyny (bez uszkodzeń przyczepów, nie jakaś wielomiesięczna itp.) wynikająca ze spadku ruchomości i masy mięśnia powinna z czasem zmniejszać się/ustępować od zwykłej aktywności na rowerze.
Zresztą fizjoterapeuci szacują procent asymetrii siły poszczególnych mięśni między nogami.
I tu drugie "wydaje mi się", że taka analiza ma sens, gdy "gołym okiem" nie widać tej asymetrii a wychodzi jakaś znacząca w praniu.
Zacznijmy od tego, że każdy z nas z natury symetryczny nie jest, nie był i nie będzie. Jeden mniej ma przeszkadzającą asymetrię a inny bardziej. Mamy różne długości nóg, długości stup, rąk, przesunięcia organów itp. Mamy różną pracę i taki kierowca zawodowy, który 8-12 godzin na dobę siedzi przed kółkiem będzie miał inną sprawność nogi której używa częściej.
Wywodzimy się z innych sportów i o ile pływacy mają chyba najlepiej bo tam praca raczej odbywa się w symetrii to u mnie np. po 10 latach siatkówki, amatorskiej ale przynajmniej 2-3 razy w tygodniu się grało też mam dysproporcje siły. Jedna noga zawsze była z przodu i na nią się lądowało. Uderzenie też było z prawej ręki a lewa tylko pomagała w stabilizacji.
Pomiar mocy pomaga zdiagnozować problem ale potrzeba naprawdę 1000% czucia ciała żeby kręcić jedną nogą 2% mocniej niż drugą nie gubiąc techniki pedałowania przy tym i starając się kręcić na okrągło jak przy MTB.
Co pomogło? Ćwiczenia wykonywane symetrycznie. Trening na siłowni. I nie przysiad a np. wspięcia na skrzynię ze sztangą.
Wyraźnie czułem jak zaczynałem siłownię, że z lewej nogi na podest wchodzi mi się lżej niż przy serii na prawą nogę. Wykroki podobnie.
Po zimie poprawiła mi się technika pedałowania i przestałem koślawić pięty w prawej nodze przy mocnych powtórzeniach a to był problem, który wskazał na nierówną pracę nóg pod obciążeniem.
Najpierw fizjo, wyrównaniem siły raczej na rowerze bym się nie zajmował a pomiar mocy najlepszy i powtarzalny i trwały. Ma mierzyć przede wszystkim moc a reszta to gadżety.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Już to kiedyś omawialiśmy
Asymetria występuje chyba u większości. Co prawda są to minimalne różnice, ale są. Co więcej, wcale ta asymetria nie musi być stałą w całym zakresie generowanego momentu czy kadencji (i wynikowo mocy). Przykładowo u mnie w niskich strefach przeważa lewa strona, w okolicach FTP i wyżej wyrównuje się, a przy maksymalnych mocach wyraźnie przewagę uzyskuje prawa strona.
Właściwie musiałbym napisać, że "przeważała" bo od pół roku mam problem z kręgosłupem - co prawda już wcześniej (od lat...) miałem problemy z rwą kulszową wynikającą głównie z uszkodzenia dysku L4/L5 w dzieciństwie, ale dopiero po wiosennych biegach nie wytrzymał dysk L4/L5 i jądro wylało się, sekwestr powoduje ucisk lewej strony nerwu L5/S1, na dodatek na poziomie L2/L3 pojawiła się wypuklina uciskająca prawy korzeń nerwu, choć to ostatnie nie powoduje na razie odczuwalnych skutków. Jednak parę razy udało mi się pokręcić na trenażerze i wyraźnie widać efekt ucisku nerwów: obecnie lewa noga straciła swoją dominację i jest wyraźnie słabsza - tak mniej więcej 15 - 20% różnicy przed i po kontuzji. Jutro mam operację (endoskopowo dwie strefy), po zagojeniu i wstępnej rehabilitacji na rower (trenażer właściwie) planuję wsiąść za jakiś miesiąc. Ciekaw jestem efektu i czy operacja zmieni układ sił w nogach. Zdaję sobie sprawę, że regeneracja uciskanego nerwu po jego odbarczeniu może parę miesięcy potrwać, tym bardziej będę miał okazję do obserwacji zmian.
Direto xr daje 24 punkty i też dla sumy obu nóg więc jakoś również specjalnie szału nie ma.
Ale lepszy rydz niż nic.
Powyższe wideo z YT daje receptę na darmową analizę - nie trzeba kupować dostępu do analizy Elite, ani też uruchamiać aplikacji Elite (z subskrypcją). Wystarczy użyć: https://stefaandesme...ngAnalysis.html
i uzyskujemy darmową analizę! Bosko...
Więcej informacji: https://github.com/s...003/hometrainer
Co więcej, tam można jeszcze dokopać się do innych ciekawych i darmowych narzędzi np.
Download your efforts as gpx file, for manual upload to strava or other platform
Czyli darmowa możliwość jazdy z przewijającym się filmem trasy. Jak widać tylko dla Elite Direto, ale zawsze
Fitness test https://stefaandesme...itnesstest.html
The fitness test starts with a gentle 5 minutes, before activating the trainer's ERG mode.
The target power level starts at 100 watts, and increases by 20 watts every 2 minutes.
No matter what gear your bike is in, the ERG mode will make you suffer.
The test works in any but the lowest gears, in ERG mode the trainer adjusts the resistance automatically.
It helps to use a rather high gear, to make the trainer's flywheel spin fast and provide some extra inertia.
Czyli tradycyjny test rampy: 5 minut rozgrzewki, start od 100 W, co 2 minuty zwiększenie o 20W. Raczej działać powinien ze wszystkimi trenażerami.
No i na koniec: pedalling analysis,
This page shows how smoothly you are pedalling.
It is basically the same as the Elite 'myEtraining' paying feature, but then for free.
Direto has only 12 measuring points per pedal revolution, Drivo is supposed to have 24.
Hit Connect, wait until the page says 'Connected', and start pedalling. If you prefer some harder work, there are 10 resistance levels to chose from.
With or without cadence sensor?
Pedalling analysis works without an additional cadence sensor.
But Direto has a 1.5mm jack above the power connection for hooking up a cadence sensor. Any reed contact + magnet combination will work, for instance some spares from an old wired bike computer. The 1.5mm jack can be easily sourced on ebay.
The cadence sensor provides an accurate reference for every pedal revolution. With that reference the pedal analysis will show accurate angles, and correctly distinguish between left and right foot.
Czyli bezpłatny odpowiednik myEtraining. Poprawka do powyższego - o ile się nie mylę, to Direto XR posiada 24 punkty pomiarowe (czyli tyle co Drivo). Prawdopodobnie (jeszcze nie sprawdzałem) aktualna wersja już obejmuje możliwość poprawnej analizy danych z Direto XR (zgłoszenie błędu: https://github.com/s...rainer/issues/1i wersja testowa: https://stefaandesme...Analysis.html). Sama analiza pedałowania działa bez dodatkowego czujnika kadencji. Dodatkowy czujnik kadencji można zakupić od Elite, albo wykonać samemu: wystarczy dowolny przewodowy czujnik kadencji (kontraktonowy z magnesem na korbie) do trenażera podłącza się wtyczką mini jack 1,5mm. Czujnik kadencji zapewnia dokładne odniesienie dla każdego obrotu pedału. Z tym odniesieniem analiza pedału pokaże dokładne kąty i prawidłowo rozróżni lewą i prawą stopę.
W efekcie uzyskać można:
całkowicie darmowo - oczywiście tu też jest ograniczenie sprzętowe do trenażerów Elite wyposażonych w optyczny pomiar mocy.
Jeszcze jedno - powyższe działa w Chrome (i chyba innych przeglądarkach z tym silnikiem) z ustawieniem opcji chrome://flags/#enable-experimental-web-platform-features
Młodego przed chwilą pytałem o różnice w mocy między nogami po wypadku. 2 miesiące nie trenował, rehabilitował uszkodzone kolano i więzadła. Po 2 miesiącach się ścigał na szosie. Dane z Power2Max, jedna noga 49,7%, druga 50,3%. Więc po prawidłowej rehabilitacji asymetria szybko znika. Szczególnie u młodych ludzi.
Hej! Tak z innej beczki. Orientuje się ktoś może, gdzie można reanimować piastę powertap sl+ (ta przed G3) w PL kojarzę Makra Sport, ale oni nie mają serwisu Kilka razy przestawała działać, ale po jednym dniu focha było ok. Zmieniłem baterię przeczyściłem styki i dalej jest martwa... Czy będzie duża różnica między Powertapem a takim jednostronnym Rond(l)em czy tam innym Stages, Inpeak? Czy lepiej zainwestować w Vectory obustronne (myślałem o używkach 2) (ze względu na skopane lewe kolano)) Dzięki !
Hej! Tak z innej beczki. Orientuje się ktoś może, gdzie można reanimować piastę powertap sl+ (ta przed G3) w PL kojarzę Makra Sport, ale oni nie mają serwisu Kilka razy przestawała działać, ale po jednym dniu focha było ok.
Dawno, dawno temu, kiedy po Ziemi chodziły dinozaury takie coś miał szansę ogarnąć Krzysztof B. znany na forum jako @asedio.
Ostatnio nawet na forum się odezwał w marcu (i robił bazę na GTA) więc jakaś niezerowa szansa, że będzie się w tym chciał babrać jest. Ale może mieć też tysiąc innych rzeczy na głowie.
Ja tam bym się do niego odezwał na prv.
Było centrum serwisowe w Czechach ale już chyba nie ma.
Jest centrum serwisowe w UK ale to już nie UE (dochodzi więc pewnie jakaś papierologia) i w takich starociach nie za bardzo chcą grzebać:
We can only carry out limited work on older products (Elite+, Pro+, SL+, SLC+) or any wired products, we can do some of the later PRO (2012 on) but please call or email to confirm before sending in the product.
Czy lepiej zainwestować w Vectory obustronne (myślałem o używkach 2) (ze względu na skopane lewe kolano)) Dzięki !
Nie to żebym uważał, że pomiar obustronny jest bez sensu, ale w czym on ma Ci pomóc przy kontuzji kolana?? Potrafisz tak jezdzić, aby się wpatrywać ciągle w cyferki i nie wiem tą lewą nogą lżej kręcić?? Pytam, bo sam mam też problem z lewym kolanem, jeżdżę z pomiarem obustronnym i oprócz wglądu na balans po jezdzie, to ten pomiar w niczym mi nie pomaga odnośnie chorego kolana. I tak wg jego wskazań cały czas mam balans 52,53, czasem 51 na to chore kolano i inaczej nie potrafię jezdzić. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja, ale ja raczej bym zainwestował w dobrego lekarza sportowego, a przynajmniej w dobrego fizjo... A jeśli chodzi o serwis Powertapa to tak jak napisałeś dzwoń do Makra-Sport, znam człowieka i wiem, że jesli będzie mógł to na pewno nie zostawi Cię z problemem samego.
@Yudo Dzięki ! Odezwę się do kolegi @asedio. Nóż widelec się uda W sumie to już to koło spisałem na straty (a miesiące temu przeplotłem jeszcze obręcz na dt swisy:( ) Wiadomo że lepiej mieć pomiar z obu stron niż z jednej.
@EmPe Dzięki ! Zasiałeś ziarnko niepokoju To pytanie co przemawia w wyborze obustronnego mocy vs jednostronny? Bo jeśli chodzi o pedały vs korba - to wiadomo że przenoszalność (od biedy dokręcisz do wigry 3 ) Co do fizjo - to mam raczej dobrego, od kontuzji (biegowej) - gdzie nie mogłem chodzić minęło trochę czasu i kolano nie boli (czasem się odzywa jak kręcę na twardo i duże waty...)
Do Makra-Sport pewnie też się odezwę, raz mi ogarniał jedną część.
Teraz na tapecie tanie lewe ramię od Ronde (wersja chyba jedynka) vs vectory 2 obustronne w ludzkich pieniądzach. (tylko gdzieś mi się obiło że jest z nimi jakiś problem, tylko już nie pamiętam jaki).
Aktulizacja - jednak powertap jest pancerny. Przeczyściłem styki kontaktem, wymieniłem baterie na srebrową SR44, podziugałem w koszyczek z bateriami i wstał. Niestety na drugi dzień był dalej martwy, po wymianie baterii znów działa. Nie wiem czy nie ma jakiegoś zwarcia napięcie na bateriach spadło z 1.55 do 1.3 V ...
Wpisy (łącznie ze źródłem problemu, żeby ktoś nie wpadł na pomysł odpowiadania tu i ponowienie offu ) przeniesione do: https://szosa.org/to...ialność/page-55
Myślę nad zakupem pomiaru mocy. Brałem pod uwagę Inpeak, ale są marne szanse żeby zmieścił się pomiędzy ramieniem korby a ramą. Co możecie polecić do MTB i crossa? Wi3m, że są pedały Garmin Rally pod SPD, ale cena zabija.
FigoiFago - zależy jaki budżet, czy nowy czy używany. Są pedały SRMa MTB. Do szosy jest większe pole manewru. Ja bym się zainteresowal powertapem G3 (pomiar w piaście).