Skocz do zawartości

Baza Podjazdów

baza podjazdów altimetr

253 odpowiedzi w tym temacie

#121 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 luty 2014 - 16:19

Oba pomysły uważam za słuszne Rafał. Sprawdzę jak działają. Brakuje mi jeszcze linka żeby pokazało mi od razu mapę wszystkich podjazdów.

#122 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 11 luty 2014 - 17:05

Znajomy przegrzał obręcz na zjeździe z Karkonoskiej i strzeliła mu dętka, nie straszę - raczej przestrzegam.
Nie wiem jak Ty tam jechałeś 30km/h, albo jedziesz ok. 20 ciągle hamując albo puszczasz hamulce i masz momentalnie 40-50.
To po prostu rzeźnia dla rąk i sprzętu więc jak można zjechać na drugą stronę to polecam taki wybór.

Nie piszę, że  zjazd z Karkonoskiej jest jakoś specjalnie przyjemny bo tak nie jest  ale  to też nie tragedia,  są gorsze drogi.  (Przykładowo  jeszcze kilka lat temu zjazd po asfaltowych wykopaliskach  z Wieściszowic -Bacówki( inaczej Przełęcz Rędzińska ) teraz tam nowy asfalcik. )

Zjazd z Karkonoskiej   to naciskanie na hamulec co jakieś 10-20 m jak rower dojdzie do tych ca 30km/h  na pewno nie jazda non-stop na hamulcu , to zabójstwo tam nie ma takiej potrzeby Rafki się grzały ale nic ponad to.

Ja mam raczej cienki sprzęt nie żadne carbony zwykłe RS20 , na obręczach w Kellysie też nigdy nie było problemów takich jak opisałeś.

Żeby nie było, że jakieś bajki wypisuje poniżej linki do  tracków gpx z przejazdu na górskim i  kolarce. Niewiele się pomyliłem  średnia co prawda to nie 30 a tylko 19 km/h ale czas   11min 34 sek    łącznie z postojami czyli tak jak pisałem ca 10 min .Postoje  nie były wymuszone ale nie jechałem sam.

Dla porównania ten sam odcinek ( 3,6 km) na górskim to już niecałe 6 min nie pędząc specjalnie.

https://www.dropbox.... Odrodzenie.gpx  pętla kolarka

https://www.dropbox....odzenie 111.gpx  sam zjazd  kolarka

https://www.dropbox.... Odrodzenie.gpx góski pętla

https://www.dropbox.... Odrodzenie.gpx gorski   sam zjazd

Oczywiście zachęcam do zmierzenia się z Odrodzeniem od polskiej strony, szczególnie jak ktoś jest z daleka i np specjalnie przyjechał w Karkonosze . Ale jak ktoś już zna polską wersję to pętla w odwrotną stronę też może być ciekawa.

#123 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2014 - 12:33

Zapraszam na mały konkurs na Facebooku na najlepsze zdjęcie z podjazdów w bazie www.altimetr.pl

https://www.facebook.com/altimetrpl

Swoje zdjęcia z podjazdów można przysyłać do mnie na [email protected]

#124 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 14 luty 2014 - 12:43

Altimetr, a może jakiś mały licznik na stronie pokazujacy aktualną ilość podjazdów? ;)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#125 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2014 - 13:04

Licznik, jest od zawsze.. :)

Baza podjazdów ilość opracowanych tras...349 link:  www.altimetr.pl/baza-podjazdow.html

#126 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 14 luty 2014 - 13:31

No patrz, tyle razy byłem na tej stronie, ale nie czytałem nigdy od samej góry :D 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#127 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2014 - 17:23

Zastosowałem możliwość utworzenia Google Street View na każdym podjeździe. Dla tych co nie wiedzą o co chodzi, Street View to rewelacyjny projekt zdjęć panoramicznych 360 stopni zrobionych przez inżynierów Google

Jeśli ktoś nie wie jak to działa... mała instrukcja.

Klika się na ludzika na górnym lewym rogu mapy i przeciąga się go na trasę trzymając lewy przycisk wciśnięty. Gdy trzymamy przycisk wciśnięty na niebiesko zaznaczone są miejsca, dla których dostępne są zdjęcia Street View. Puszczamy przycisk na trasie, żeby zobaczyć widok z trasy.

Na www.altimetr.pl Street View spisuje się rewelacyjnie. W czasie oglądania podjazdu pojawiają się punkty pośrednie, znak o ilości kilometrów, meta i start podjazdu. Po prostu rewelacja... :-D

Można sobie zobaczyć, gdzie zaczyna się najbardziej stromy kawałek... ;-)

Naprawdę sam jestem zaskoczony jak to fajnie działa. Niestety czasami, ale naprawdę rzadko punkt jest lekko poza trasą.

Oczywiście nie wszystkie trasy w Polsce już są na Google Street View, ale naprawdę dużo już można zobaczyć.

Przykład tu: Przełęcz Srebrna www.altimetr.pl/przelecz-srebrna.html

#128 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 luty 2014 - 17:43

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale na Firefox jest ikonka do Google Street View ale w Chrome już nie ma ;)

#129 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 20 luty 2014 - 20:27

U mnie w Chromie jest ;)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#130 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 20 luty 2014 - 22:33

Również korzystam z Chroma i wszystko pięknie działa :)

#131 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 22 luty 2014 - 17:38

Dodałem coś z okolic Kobylej Góry (najwyższe wzniesienie Wielkopolski).

#132 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 03 marzec 2014 - 18:53

Dla użytkowników facebooka dodałem do każdego podjazdu i każdego regionu ikonkę udostępnij na facebooku. Myślę, że to fajna sprawa. Umawiając się na wycieczkę rowerową wysyłasz znajomemu link z podjazdu. Przykład: www.altimetr.pl/przelecz-klekociny.html

A tak w ogóle baza ma już ponad 420 podjazdów. Zapraszam do obejrzenia.  Pierwsza dziesiątka jest ciągle taka sama:

(www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html) ale ostatnio pojawiło się dużo ciekawych podjazdów z Gór Stołowych, Wałbrzyskich, Sowich, Kamiennych.

Pozdrawiam

#133 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2014 - 14:39

Ostatnio myślałem, że pierwsza dziesiątka najtrudniejszych podjazdów w Polsce jest już nie do ruszenia i zostanie już taka na zawsze. A tu proszę...
Czarna Góra z Masywu Śnieżnika. Podjazd wskoczył na 6. miejsce najtrudniejszych podjazdów w Polsce. Nie jest bardzo stromy, ale przewyższenie i długość robią wrażenie.
www.altimetr.pl/gora-czarna.html

No i mam kolejne wyzwanie w tym roku. :P 

Ciekawy podjazd, dla mnie zupełnie nieznany. Oj, muszę koniecznie w tym roku tam powalczyć. ;-)

#134 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2014 - 10:21

Dodałem taki mały system nawigacji dla regionów. Takie rozwiązanie daje szybszą możliwość znalezienia podjazdów w kilku regionach sąsiadujących, głównie chodzi o góry.

Rozwiązanie jest bardzo proste, na górze strony pojawiają się linki z regionami sąsiadującymi. System działa dla całych Sudetów i Beskidów.

Zapraszam do przetestowania.

Na przykład:

(SUDETY) Karkonosze www.altimetr.pl/gory-karkonosze.html#map

(BESKIDY) Beskid Makowski www.altimetr.pl/beskid-makowski.html#map

#135 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2014 - 08:29

Małe podsumowanie baza www.altimetr.pl przekroczyła 500 (!!!) podjazdów i większość największych podjazdów w Polsce już jest. Tym razem przedstawiam pełną dziesiątkę podjazdów z Polski, Czech i Słowacji.

Oto pierwsza dziesiątka podjazdów w bazie (Polska i okolice):

1. Modre Sedlo (CZ) - Od Peca (Czeskie Karkonosze) 5.8 km o nachyleniu 11.6% (max 18%)

2. Przełęcz Karkonoska - Z Podgórzyna (Karkonosze) 11 km o nachyleniu 7.7% (max 18%)

3. Modre Sedlo (CZ) - Z Dolny Dvur (Czeskie Karkonosze) 13.4 km o nachyleniu 6.7% (max 17%)

4. Dlouhe Strane (CZ) - Od Loucna nad Desnou (Jesioniki) 12.6 km o nachyleniu 6.7% (max 15%)

5. Dvoračky (CZ) - Od Rokytnic (Czeskie Karkonosze) 3.6 km o nachyleniu 14% (max 21%)

6. Stóg Izerski - od Czerniawy (Góry Izerskie) 5.2 km o nachyleniu 10.7% (max 19%)

7. Velickie Pleso (SVK) - Sliezsky Dom (Tatry i Podhale) 7 km o nachyleniu 9.6% (max 18%)

8. Przehyba (Beskid Sądecki) 11 km o nachyleniu 6.9% (max 16%)

9. Jelenka (CZ) (Czeskie Karkonosze) 14.8 km o nachyleniu 4.7% (max 18%)

10. Černá hora (CZ) - Z Cernego Dolu (Czeskie Karkonosze) 13.8 km o nachyleniu 5.8% (max 16%)

Pełna lista dostępna jest tutaj: http://www.altimetr....zy-podjazd.html

A tutaj pełna lista najtrudniejszych podjazdów w Polsce: www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html

Pozostaje mi podziękować wszystkim dodającym podjazdy za uczestnictwo w projekcie. Odwaliliśmy wszyscy razem kawał dobrej roboty. Tym, którzy jeszcze nie znają strony www.altimetr.pl zapraszam do obejrzenia.

#136 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 04 kwiecień 2014 - 08:36

kiedy zrobisz mapę tak aby oglądam okolice i patrzę jakie są w niej podjazdy ?

#137 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2014 - 09:02

Oto mapa w wersji eksperymentalnej... www.altimetr.pl/mapa-podjazdow.html To wersja robocza... ale działa. Miałem z 10 pomysłów na zrobienie  mapy z podjazdami, ale ciągle coś mi nie pasowało.  Ta jest prosta, wystarczy na górze wpisać nazwę miejscowości... :)

#138 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 04 kwiecień 2014 - 15:36

no coś takiego - tylko jak się pojawia dymek to dobrze by było aby się trasa rysowała [bez wchodzenia w szczegóły] - wtedy widzisz czy odpowiada kierunek

czyli na szybko przeglądasz gdzie podjazd jest i jak trasa leci

#139 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2014 - 16:19

hm... rozumiem, że mówisz o czymś takim jak w Stravie. Widzisz, uważam że Strava ma to zrobione źle. Przy oddalaniu - przybliżaniu, lub przesunięciu jedne segmenty  znikają, inne się pojawiają. Zmieniają nazwy z A na B itp. Nie jest to zbyt dobrze zrobione. Mimo wszystko  uważam, że jest to i tak  skonstruowane pod względem programistycznym nieźle. Dane są przesyłane dynamicznie za pomocą Ajaxa, ale za każdym razem wczytywane są inne i niestety ograniczone tylko do 10 wyników...

Ja natomiast zdecydowanie muszę i chcę wyświetlić wszystkie podjazdy  jakie są dostępne w tym momencie na mapie... a to już spora ilość danych i problem jak to zrobić. Poza tym zauważ, że z niektórych met podjazdów wychodzi po kilka dróg... i co wtedy? Kilka kolorów? A co jeśli drogi się pokrywają? A co jeśli droga jednego podjazdu pokrywa się z innym podjazdem? Myślałem nad tym na różne sposoby i mądrego pomysłu nie mam. Jest to dość skomplikowane i pod względem logistycznym i programistycznym.

Ależ się rozgadałem... przepraszam ;-)

#140 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 04 kwiecień 2014 - 16:45

podpatrz na bikemap.net

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: baza podjazdów, altimetr