Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Posted 10 August 2011 - 05:21
W weekend zrób jedną dłuuugą łatwą jazdę, nie w km tylko w godzinach mierzoną. Długą, czyli nie mniej niż 3-4 godziny, im dłużej, tym lepiej.
Posted 10 August 2011 - 11:24
Posted 10 August 2011 - 20:57
Posted 11 August 2011 - 16:00
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Posted 11 August 2011 - 22:51
Według mnie ciężko ci będzie zrobić samotnie tą stówkę poniżej 2,5 godziny. Chyba że przy bardzo sprzyjających warunkach. Musiałbyś chyba solidnie trenować 5 razy w tygodniu. Podstawą jest tu oczywiście baza tlenowa i duża siła. Patrząc z punktu widzenia amatora to ciężko jest jechać powyżej 40km/h nie zakwaszając się za bardzo a bez tego nie dasz rady. Nigdy nie jeżdżę na średnią, ale przy takim celu robiłbym jak najwięcej TEMPA po przynajmniej 90min i długie interwały po 12-20min. Wyścigi najlepiej z zawodowcami też by pewnie pomogły.
Wszystko jest do zrobienia.Kwestia checi i podejścia do sprawy.Pytanie zasadnicze to czy da sie to osiągnąć w tak krótkim czasie,czy potrzeba będzie np. 2- sezony ciężko popracować.
#331 Gosc_szymas_*
Posted 12 August 2011 - 17:48
Według mnie ciężko ci będzie zrobić samotnie tą stówkę poniżej 2,5 godziny. Chyba że przy bardzo sprzyjających warunkach. Musiałbyś chyba solidnie trenować 5 razy w tygodniu. Podstawą jest tu oczywiście baza tlenowa i duża siła. Patrząc z punktu widzenia amatora to ciężko jest jechać powyżej 40km/h nie zakwaszając się za bardzo a bez tego nie dasz rady. Nigdy nie jeżdżę na średnią, ale przy takim celu robiłbym jak najwięcej TEMPA po przynajmniej 90min i długie interwały po 12-20min. Wyścigi najlepiej z zawodowcami też by pewnie pomogły.
łółdzkie sutawki (sutki czy może ustawki ??? :-P) szosowe naszpikowane mistrzami polski masters robią na dystansach 60-100 km średnie 38-43 km/h. Ja tak się zastanawiam jak kolega Hazi jest mocny to czy startuje w zawodach jakiś ? 100 km samamu ze średnia 35 km/h nie każdy potrafi to trzeba trochę wattów generowac.
ciekawe gdzie kolega Hazi startuje??
Tompoz
#332 Gosc_szymas_*
Posted 12 August 2011 - 18:28
2. trenowanie pod taki cel żeby przejechadz 100 z srednia 40 km/h to tak trochę bez sensu postaw sobie cel by np. wygrywac wyscigi Masters w kat. I
Tompoz
Posted 14 August 2011 - 20:46
ciekawe gdzie kolega Hazi startuje??
Tompoz[/quote]
Patrz wyżej jakie było moje pytanie.To nie jest kwestia tego czy ktos jest mocny itp.Tutaj chodzi o "Cel" na przyszły sezon.
Narazie kolega Hazi nigdzie nie startuje-dopiero zaczął treningi.
Jak będę gotowy na 100% wtedy powalczę.Takie jest moje zdanie,a 35-36 km/h to nie jest dużo-uwierz mi.
Nie odpisałem Tobie wcześniej,bo niestety miałem zablokowane konto.Dzięki inteligencji Modera mogę znowu pisać.
Posted 14 August 2011 - 22:56
Widzę, że operujesz terminologią z książki Carmichela. Poza tym co napisał misza włączył bym do treningu na pewno IM - Interwały Mocy i INM - Interwały napięcia mięśniowego. Te formy treningu pozwalaja stosunkowo szybko zwiększyć moc, a myslę, że właśnie moc to podstawa zebyś osiągnął swój cel. Tak jak pisał ktoś wyżej ustawki z mocnym peletonem tez dużo dają
Powodzenia
Posted 15 August 2011 - 20:34
Ja 35-36 km/h to nie jest dużo-uwierz mi.
Powiedz to większości ludzi z tego forum którzy mają problem zrobić średnią 32km/h. Trochę lat się ścigam i powiem Ci że nie jest łatwo samemu robić takie średnie, a jeżeli tak jest to trzeba być naprawdę mocnym. Druga sprawa to średnia treningowa nie daje poglądu na poziom sportowy danego zawodnika. Znam wielu kolarzy amatorów i jakiś czas temu zauważyłem taką prawidłowość że ci co szybko jeżdżą i na treningach robią duże średnie w czasie wyścigu strzelają jako pierwsi. A ci co jeżdżą wolniej, spokojniej, ale inteligentnie radzą sobie znacznie lepiej.
Posted 15 August 2011 - 21:37
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 16 August 2011 - 00:03
Pod warunkiem że chodzi Tobie o podobny poziom wytrenowania. Jeden kolarz lubi jeżdzić wolniej-drugi lubi wieksze średnie rozwijać na treningach.Wtedy może być to możliwe.W innym przypadku nie ma takiej opcji,a jak jest to nieżle mnie ona rozśmieszy i pozostawie to bez komentarza.
Posted 16 August 2011 - 19:59
" Jeden kolarz lubi jeżdzić wolniej-drugi lubi wieksze średnie rozwijać na treningach.Wtedy może być to możliwe.W innym przypadku nie ma takiej opcji,a jak jest to nieżle mnie ona rozśmieszy i pozostawie to bez komentarza.
Właśnie tu nie ma nic śmiesznego. Ci którzy robią na treningach wysokie średnie, z reguły jeżdżą mocno i jednostajnie "zamulając" organizm. Mogą sobie jechać 35-37km/h przez 3-4 godziny, ale gdy w czasie wyścigu trzeba jechać 50km/h albo więcej to nie dają rady, bo nie posiadają takiego potencjału by mocniej kręcić. Tu wychodzi kwestia metodyki treningu, do wyścigu trenuje się stosując w czasie treningu zmienne obciążenia, a to przeważnie nie idzie w parze z wysokimi średnimi treningowymi.