Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#681 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2013 - 12:08

by osiągnąć teoretycznie szczyt formy w czerwcu, a drugi w lipcu czy sierpniu, należałoby wyjeżdżać bazę od początku stycznia do końca marca, czyli szczytową objętość osiągnąć w marcu (pod maratony 4h może to być i 20h+ tygodniowo, w zależności od celu i stażu, do tego dodajmy siłownię, basen i czynności związane z podkręceniem regeneracji), kiedy na zewnątrz jest zimno, mokro i ciemno - już nie wspominam o trenażerze.
a gdy przyjdzie piękna słoneczna pogoda i sucha szosa, kiedy nie ma nic piękniejszego od długich spokojnych wycieczek - katujemy się wysiłkami sub- i maksymalnymi o niskiej objętości :-P to mnie boli!

#682 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 marzec 2013 - 12:15

a gdy przyjdzie piękna słoneczna pogoda i sucha szosa, kiedy nie ma nic piękniejszego od długich spokojnych wycieczek - katujemy się wysiłkami sub- i maksymalnymi o niskiej objętości to mnie boli!

Chyba, że celem jest całodniowe kręcenie i nabijanie kilometrów połączone z turystyką i czerpaniem przyjemności z obcowania z naturą ;) Lub też ultradystanse i ultramaratony/brevety w stylu PB lub BBT.

#683 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marzec 2013 - 00:49

mam pytanko dotyczace rozciagania:

jezeli mam dni w ktorych lacze trzy treningi (silownia, bieg, rower), i sa one praktycznie jeden po drugim, to czy po kazdym treningu powinienem sie rozciagac? Czy moze tylko po ostatnim? Zastanawiam sie, gdyz nie jest tajemnica, ze rozciaganie przed treningiem jest bledem :->

#684 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 06 marzec 2013 - 10:14

Każdy trening możesz zakończyć rozciąganiem o ile rozciągasz wygrzane partie mięśni. Co więcej, ja uważam, że powinieneś każdy trening tak właśnie zakończyć. Nawet, jeżeli zaraz po nim masz następny.

#685 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marzec 2013 - 09:47

Ok, to mam juz dwie rozne opinie :)

#686 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 07 marzec 2013 - 20:24

ja rozciągam się przed i po zarówno przed biegami jak i jazdą rowerem dzięki temu łatwiej unikać kontuzji

#687 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marzec 2013 - 20:31

no to gratulacje w rozciaganiu przed Tomek :E

#688 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 07 marzec 2013 - 20:58

pogadaj z triathlonistami naszymi co może być bez zwłaszcza na wiosnę jak dasz stawom od razu ostro to powodzenia

#689 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2013 - 21:35

Przed to rozgrzewka, a po rozciaganie.
Nikt normalny nie rozciaga sie przed treningiem...chyba ze akrobaci ;)

#690 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marzec 2013 - 21:58

Tomek widocznie jest akrobata :) A z naszymi triathlonistami to jestem w stalym kontakcie =p Zaden sie nie rozciaga przed treningiem :F

#691 sebkaaa

sebkaaa
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • Skądgdynia

Napisano 07 marzec 2013 - 22:12

ale rozgrzewka jest wskazana przed treningiem :!:

#692 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marzec 2013 - 22:17

oczywiscie :!: :)

#693 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marzec 2013 - 10:55

Można się rozciągać przed treningiem ale po rozgrzewce. Rozciąganie nierozgrzanych mięsni to zło.

#694 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2013 - 10:58

Jaki jest sens rozciagania przed treningiem kolarskim? Prosze choc jedno uzasadnienie.

#695 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2013 - 14:04

yhy,,,tzn wszyscy sportowcy sie rozciagają to są niedobrzy sportowcy.....najpierw muszą odbyć trening a potem rozciagać mięsnie , super, zwłaszcza w sztukach walki ....

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#696 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 08 marzec 2013 - 14:06

Słyszałem też, że jeżeli ktoś chce się rozciągać, a nie ma jak zrobić treningu (rozgrzewki), można wziąć gorący prysznic tak, żeby mięśnie, które się rozciąga były ciepłe.

Nie powinno się rozciągać zimnych mięśni.

#697 acerola

acerola
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądŁask

Napisano 08 marzec 2013 - 14:48

Jaki jest sens rozciagania przed treningiem kolarskim? Prosze choc jedno uzasadnienie.

Proszę bardzo:ot choćby przygotowanie do pracy pod obciążeniem układu ścięgien.

A tak w ogóle to rozciąganie, to też trening kolarki ;-)
Więc: 1. rozruch 2.rozciąganie 3. trening 4. "schładzanie" 5. rozciąganie 6. masaż.

Sławek z Łasku

#698 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2013 - 17:50

Produkujecie teorie nt rozciagania przed treningiem kolarskim, ja pytam o uzasadnienie i ew. korzysc.

acerola to zapewnia rozgrzewka, a nie rozciaganie...

SPIKE fajnie ze jestes karateka ;)

#699 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 08 marzec 2013 - 18:19

Po co szukać jakiś teorii naukowych? Mnie zwyczajnie w tedy jedzie się lepiej, czyli mocniej i tyle ;-) . Myślę, że rozciąganie przed wysiłkiem, to nie jakaś fanaberia, a norma. Pamiętam obrazek, jak Cancellara przed startem w czasówce rozciągał się dość mocno - później wygrał czyli coś w tym musi być :mrgreen:

#700 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2013 - 18:23

Można się rozciągać przed treningiem ale po rozgrzewce. Rozciąganie nierozgrzanych mięsni to zło.

dokladnie taka informacje slyszalem, jak sie juz rozciagac przed treningiem, to tylko po rozgrzewce. Tak samo nie wolno sie rozciagac tylko po posmarowaniu nog kremem rozgrzewajacym. Rozciaganie zimnych miesni to zlo, i tutaj nie ma co teoretyzowac, to jest fakt.

Dodaj odpowiedź