Dłuższe pewnie robi przy okazji wyścigów niższej rangi/treningowych. Nie oszukujmy się, długie interwały VO2max w sztucznych warunkach treningu interwałowego to mentalna rzeźnia.
Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Napisano 29 czerwiec 2018 - 16:34
5x3 czy 5x5 jak najbardziej uważam za rzeź. 10x40-20 oczywiście również. Podobnie jak 30-15 bo tu możesz spokojnie skumulować 20-30 powtórzeń w jednym interwale lekko tylko zmniejszając moc ku końcowi. To daje po nogach i po głowie mocno.
Ja 40-20 robię na górnej granicy 5 strefy (120% FTP) choć można zacząć trochę mocniej żeby szybciej wyczerpać W'/AWC na początku i potem bardziej cierpieć. Wg mnie z punktu widzenia efektu treningowego lepiej zgromadzić więcej powtórzeń na niższej mocy niż szybko się wystrzelać z zapałek i ostatecznie osiągnąć mniejszą objętość treningu i krótszy czas na wyczerpanym W'.
#1486 Gosc_AdamKrz94_*
Napisano 29 czerwiec 2018 - 17:33
Napisano 29 czerwiec 2018 - 20:06
Jak się czułeś po tych interwałach bo wyglądają na... wyniszczające (chyba, że miałeś wtedy FTP ~390W). Super mocno i bardzo niska kadencja. W kadencję nie wnikam bo to kwestia indywidualna ale dałbyś radę powtórzyć taką serię jeszcze 1-2 razy podczas treningu i robić taki trening przynajmniej raz w tygodniu zwiększając w dodatku jego intensywność z każdym kolejnym tygodniem?
Napisano 20 sierpień 2018 - 10:41
Bardzo proszę o polecenie książki na "początek" przygody z kolarstwem. Do tej pory raczej jeździłem bez ładu i składu, a jazdę traktowałem jako trening cardio. Natomiast chcę zrobić progres w tej kwestii.
Wyszukałem póki co "Kolarstwo. Podstawy treningu." Dominika Lau, ale raczej średnie opinie. Może "Trening rowerowy" Danielle Kosecki?
Napisano 20 sierpień 2018 - 13:09
Mniej więcej masz wszystko co potrzeba, aby zacząć rozumieć istotę treningu w sportach wytrzymałościowych (dużo o kolarstwie, choć pisane rzekomo pod kątem innych dyscyplin). Od innych pozycji Friel'a też można zacząć, ale i tak w połowie informacje się powtarzają. Dla mnie pozycja dot. pulsometru wydaje jakby wyjściowa.
Książeczki nie są długie i szybko się je czyta.
- Bzyk lubi to
Napisano 08 listopad 2018 - 14:12
Czy w przypadku treningu na trenażerze z pomiarem mocy należy jakoś zmnienić strefy? Dzisiaj pierwszy raz testowo zrobiłem sesję i było sporo ciężej niż na zewnątrz. Przy tych samych poziomach mocy i czasie trwania interwałów tętno było wyższe o ponad 10-14%. Co prawda dopiero zaczynam przygodę z pomiarem mocy, ale różnica jest zastanawiająca. Oczywiście piłem dużo i wentylator dmuchał z pełną mocą.
Napisano 08 listopad 2018 - 16:17
Większość ludzi osiąga gorsze wyniki na trenażerze. Oczywiście będą wyjątki w drugą stronę i możemy im tylko współczuć. Jeśli wiesz, że w sezonie zimowym będziesz większość treningów przeprowadzać pod dachem, to trzeba wykonać test na trenażerze.
- 4gotten lubi to
Napisano 08 listopad 2018 - 18:16
- zmian pozycji prawie nie ma,
- drafting nie istnieje,
- w ERG moment nieuwagi i spirala śmierci,
- wentylator to jednak nie to samo,
- za to wieje nudą (jak nie ma dodatkowych rozrywek).
Zmierzam do tego, że do ćwiczeń na turbo warto zrobić test FTP na turbo.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- 4gotten lubi to
Napisano 08 listopad 2018 - 20:45
Ze krecisz 90 dajmy te 300W i sie "zagapiasz" i nie wiedzac, kadencja spada ci do 50 i klops, bo juz nie przepchniesz korb?
Oprocz teoretycznej wiedzy w temacie, w praktyce nie spotkalem sie z tym zjawiskiem, a to jest moj trzeci sezon z ERG mode.