Skocz do zawartości

Kto wygra tegoroczny TdF ... ?

240 odpowiedzi w tym temacie

#181 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 22 lipiec 2009 - 22:45

no rzeczywiście bikej50, masz trochę racji
Nie przeszkadza mi to że mają czasem problem z rozróżnieniem zawodników. Z resztą tam jecie 140 chłopa, w tym każda dziewiątka (dobrze mówię?) ma te same ciuchy. Ja bardzo chciałbym słuchać ich komentarzy w czasie meczu piłki nożnej :P Wszystko byśmy wtedy wiedzieli o historii stadionu i miasta w którym stoi :P Dla mnie to złoty duet.

#182 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 23 lipiec 2009 - 06:11

Cytat

Myślę, że jedyna metoda na doping to całkowita dyskwalifikacja zawodnika. 2 lata to śmiech na sali. W ciągu takiego okresu dany "mistrz" może trenować i szprycować się do woli. Potem zachwyci wszystkich jakim jest wspaniałym kolarzem i znów 2 lata przerwy

myśle że po kilku latach mielibyśmy wyscigi amatorów a nie profesjonalistów. nikt nie chciałby być kolarzem - ryzyko za duże że zostanie się bez srodków do zycia. doping był jest i będzie dopóki będzie opłacało się go brać. Dozywotnia dyskwalifikacja to kara śmierci. Mimo ze w stanach jest ona wykonywana to i tak nie działa odstrszajaco na zabójców.
nawet jak laboratoria wynajdą najlepsze sposoby wykrywania dopingui z peletonu zrobi farmakologiczną pustynię to i tak ktoś wymyłi coś nowego i choćby to był przysłowiowy kaczan kapuściany z musztardą to jeśłi ten kaczan bedzie działał i reszta zawodników nie będzie o tym wiedzieć to będzie to doping równie skuteczny jak i epo

Co do armstronga i etyki w peletonie to gdy był liderem wszyscy oszczędzali siły na pracę dla lidera. gdy ciągnął ktoś pod górę to jak schodził ze zmiany to nie mial prawa nawet i sił cwalczyć o jakieś miejsca na podium. Teraz jest inaczej ale prawdą jest że Armstrong sam się zakałapućkał w deklaracjach. Miał pracoac na Contadora a Contador sam likwiduje ataki rywali a praca armstronga ogranicza się li tylko do jechania przed tudziez na za Contadorem na płaskich odcinkach. Armstrong ewidentnie gra na sibie a za głównego rywala miał Wigginsa. Nie spodziewałs ie jednak że schlecki odjadą mu na 2min. Dzisiejsza czasówka będzie krytyczna dla Armstronga i jego miejsca w wyscigu. jeśli nie zgubi Schlecków na 1.5-2 min to moze miec kłopot nawet z 3 miejscem bo pod Ventoux może byćmu ciężko jechac ze schleckami. obstawiam że Schleck młodszy straci 2.10 do Armstronga na czasówce ale to oznacza ze w generalce nie nadrobi zbyt wiele. Dużo zależy też od warunków, wiatru. Jeśłi na pierwszym odcinku będzie w plecy to Armstrongowi trudno będzie cokolwiek ugrać, ale ze to dookoła jeziora to te wiatry mogą wiac bardzo różnie i moga być niespodzianki

#183 Gosc_jareckiVW_*

Gosc_jareckiVW_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 07:56

dziś w rmf mówili, to co już wczoraj było powiedziane- Armstrong nie będzie walczyło zwycięstwo, ma pomgać Contadorowi. W przyszłym sezonie ma powstać nowa ekipa, gdzie Armstrong będzie liderem i to w przyszłym właśnie ma odnieść 8 zwycięstwo w TdF. Coś czytałem ostatnio, że Contador ma odejść z Astany po tym sezonie do teamu, który ponoć ma zbudować kierowca F1 Fernando Alonso.. ;-)

#184 Gosc_tomiq_*

Gosc_tomiq_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 12:53

Armstrong był wtedy liderem jedynym i oczywistym. Contador w tym roku w tym wyścigu nie jest najwidoczniej, stąd inny styl pracy Lanca jako pomocnika. Tak mi się wydaje. w jakąkolwiek stronę by nie patrzeć, dają radę obydwaj.
Teksańczyk nie jest dla mnie bogiem, może nawet nie idolem. Ale lubię gościa i cenię, staram się nie popadać w przesadę jeśli chodzi o jego postrzeganie. Nadał współczesnemu kolarstwu pewien styl, zarówno jazdy, wygrywania, podejścia do pracy. Może się to podobać albo nie, ale tak jest i już. Jesli będzie w trójce w Paryżu to się będę cieszył.
Zauważyłem że uwagi krytyczne co do duetu komentatorów są kierowane głównie do pana Wyrzykowskiego. W moim odczuciu nie jest tak źle, choć faktycznie lepiej chyba wypadł by duet Jaroński-Probosz. Pierwszy z tekstami z kosmosu, drugi merytoryczny.

#185 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 23 lipiec 2009 - 13:28

Cytat

Armstrong był wtedy liderem jedynym i oczywistym. Contador w tym roku w tym wyścigu nie jest najwidoczniej, stąd inny styl pracy Lanca jako pomocnika. Tak mi się wydaje. w jakąkolwiek stronę by nie patrzeć, dają radę obydwaj.
Teksańczyk nie jest dla mnie bogiem, może nawet nie idolem. Ale lubię gościa i cenię, staram się nie popadać w przesadę jeśli chodzi o jego postrzeganie. Nadał współczesnemu kolarstwu pewien styl, zarówno jazdy, wygrywania, podejścia do pracy. Może się to podobać albo nie, ale tak jest i już. Jesli będzie w trójce w Paryżu to się będę cieszył.
Zauważyłem że uwagi krytyczne co do duetu komentatorów są kierowane głównie do pana Wyrzykowskiego. W moim odczuciu nie jest tak źle, choć faktycznie lepiej chyba wypadł by duet Jaroński-Probosz. Pierwszy z tekstami z kosmosu, drugi merytoryczny.

1. Contador nie jest liderem tylko dlatego ze inaczej widzi to armstrong. nie mam zamiaru przeprowadzać analizy charakterologicznej teksańczyka ale szczerze mówiąc armstrong pokazał swoją małośc w pewnym sensie choć jest to przypadłość innych wielkich mistrzów - poza Coppim i Bartalim któzy zaczęli jako rywale ale skończyli jako przyjaciele. ale to były inne czasy. Armstrong wie że nie ma czego szukać w rywalizacji z Contadorem w tym roku a mimo to ciągle podkłada mu nogę tak naprawdę bo czym sa te wpisy w twitterach, ciągłe skargi, pouczania jak ni eobjawem tego ze armstrong ni epotrafi pogodzić się z utrata roli pierwszego w tdf?
2. Contador kieruje kolarstwo na tory którymi jechało dawniej - to prosty sport dla prostych ludzi. masz nogi to jedziesz. nie masz to przegrywasz. jemu niepotrzebna jakaś wyimaginowana super drużyna na podjazdach, nie potrzeba mu nie wiadomo jakich pomagierów... jedzie i wygrywa wyścig choć dopiero ma 2 etapy tdf na koncie. Tak kiedyś było tylk armstrong zrobił z kolarstwa sport kolarzy jednego wyścigu osaczonych jakimiś super drużynami. jak widac contadorowi jest to zupełnie niepotrzebne bo nawet wyjawszy drużynową czasówkę schlecków by ograł.
3. Armstrong nie jest żadnym pomocnikiem dla nikogo. jedxie dla siebie i pod siebie a już w najmniejszym stopniu pod Contadora. jak jest taki wspaniałomyślny w ciągnięciu Kloedena na podium i ma pretensje o wczorajszy głupawy atak Contadora to trzeba było myśleć w 2004r w tym samym miejscu kiedy z premedytacją zabierał mu zwycięstwo na kresce etapu. Tam też kloeden mógł się poczuć wyrolowany. W tej edycji wyscigu jest wyraźnie słabszy nie tylko fizycznie ale i taktycznie bo wczoraj popełnił duży bład trzymając się wigginsa a nie schlecków i kloedena .
4. jesli armstrong będzie w trójce to będe się cieszył bo oznacza to ze 38letni kolarz potrafi coś ugrać w tym sporcie ale z drugiej strony życzyłbym mu aby był czwarty bo po prostu przydałaby mu się lekcja pokory i dobrego wychowania względem zachowania wobiec rywali.
5. Wyrzykowski jest super gawędziarzem i chyba taka jest jego rola w studio. Proponuje przymknąc oko czy ucho na tematy kolarskie ale czasem warto go posłuchać. jaroński natomiast dużo wie ale boi się/ nie wypada mu na antenie pewnych rzeczy powiedzieć bo pracuje gdzie pracuje i ma reprezentować interesy nadawcy a nie swoje poglądy więc przemilcza pewne kwestie albo przemyca je półsłówkami

#186 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 lipiec 2009 - 14:06

Poraz kolejny nie można nic zrobić tylko trzeba sie zgodzić z Wunderfaustem.

Dodam tylko, że życzyłbym sobie aby wszyscy komentatorzy mieli taką wiedze o sporcie jak Panowie Tomasz i Krzysztof.

#187 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 23 lipiec 2009 - 15:47

Oświećcie mnie... mam angielską relację z TDF. Komantatorzy mówią coś o specjalnie zrobionym rowerze dla Amstronga ale nie zrozumialem co niby takiego specjalnego oprócz tej korby która mi się w oczy rzuciła.

#188 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 23 lipiec 2009 - 16:47

czester_, design ??

#189 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 23 lipiec 2009 - 17:03

heh, ok pytanie śmieszne ale poprostu nie dosłyszałem komentatorów którzy wyraźnie zachwalali tą ramę od innych

#190 Gosc_jareckiVW_*

Gosc_jareckiVW_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 18:43

zgodnie z tym co pisałem rano o Armstrongu http://sport.onet.pl...,wiadomosc.html

#191 andycz

andycz
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 23 lipiec 2009 - 19:31

Witam.
Poszukuję zdjęć z dekoracji po dzisiejszym etapie. Czy ktoś posiada adres strony internetowej, gdzie takowe fotki mogę zobaczyć.
Najbardziej interesuje mnie dekoracja Alberto Contadora (żółta koszulka).

Szukałem na letour.fr, ale albo jestem ślepy, albo tam fotek nie ma.

Pozdrawiam.

#192 Waco

Waco
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 23 lipiec 2009 - 20:08

Cytat

Witam.
Poszukuję zdjęć z dekoracji po dzisiejszym etapie. Czy ktoś posiada adres strony internetowej, gdzie takowe fotki mogę zobaczyć.
Najbardziej interesuje mnie dekoracja Alberto Contadora (żółta koszulka).

Szukałem na letour.fr, ale albo jestem ślepy, albo tam fotek nie ma.

Pozdrawiam.

Może spróbuj tutaj http://www.cyclingne...20/photos/80931

Pozdrawiam

Dołączona grafika

#193 Gosc_krzychó_*

Gosc_krzychó_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2009 - 07:46

. Armstrong wie że nie ma czego szukać w rywalizacji z Contadorem w tym roku a mimo to ciągle podkłada mu nogę tak naprawdę bo czym sa te wpisy w twitterach, ciągłe skargi, pouczania jak ni eobjawem tego ze armstrong ni epotrafi pogodzić się z utrata roli pierwszego w tdf? [/quote]

A może po prostu robi promocję swojej fundacjipo amerykańsku. Bo wygrać na pewno nie wygra i wiedział o tym już na początku. Gdyby Contador prowadził od samego początku, to Amstrong zszedł by jednak na drugi plan, a tak był w około jego osoby szum i o to chodziło.

#194 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 lipiec 2009 - 08:18

Faktycznie wyscig zrobil sie troche nudny , jak mozna bylo zauwazyc kilka etapow wczesniej juz wiadomo kto wygra caly tour. Teraz tylko walka o pudlo 2,3 ale dobrze ze juz niedlugo koniec :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#195 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 08:45

Contador wykręcił średnią 50,1km/h na dystansie 40,5km. Jakieś pytania?

Dla mnie nieosiągalnym marzeniem jest przekroczenie 40km/h na takim dystansie...

#196 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 24 lipiec 2009 - 09:10

ponoć contador stracił poparcie ekipy. Komentator norweskiej tv spotkał się z armstrongiem przed czasówką. powiedział że nikt w drużynie już go nie popiera. tak na jednym z forów napisał jakiś norweg który słuchał tego w norweskiej tv.
Dialog mógł wyglądać tak . "don't underestimate the power of the Darkside Alberto... Join us. Together we'll rull the Empire" You have a power, you have the Force. You only need to hear your master. Me - otherwise you will be lost. Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!"
I w tym momencie żółty miecz ciął Skywalkdora prze ramię. Alberto wyleciał z Gwiazdy Astana tuż przed Ventoux

#197 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 lipiec 2009 - 10:01

Jeszcze jeden kwiatek do ogródka Astany. Lance jechał czasówkę na żółtym rowerku. Znamienne. pozdr

#198 JPG

JPG
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipiec 2009 - 10:08

No ale rowerek ten był w kolorze żółtym fundacji Livestrong, a nie zółtym lidera TDF :)

#199 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 lipiec 2009 - 11:40

Cytat

Contador wykręcił średnią 50,1km/h na dystansie 40,5km. Jakieś pytania?

Dla mnie nieosiągalnym marzeniem jest przekroczenie 40km/h na takim dystansie...

Contador pojechał od początku mocno. Na pierwszym pomiarze miał 37 s przewagi nad Cancellarą, na 3 pomiarze 46 s, na 4 pomiarze 15 s, a na mecie raptem 3s.

Fabian na ostatnim odcinku od szczytu do mety miał średnia 63 z kawałkiem.

#200 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 24 lipiec 2009 - 12:43

wunderfaust, z taka forma , to mu ASTANA specjalnie niepotrzebna na ostatnie etapy. Schlecki go pociagna , bo i tak musza uciekac Klödenowi i Silnorekiemu...

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy