Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chamstwo Na Drodze

317 odpowiedzi w tym temacie

#221 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 listopad 2014 - 15:35

Niespotykanie spokojny człowiek jesteś.

Jakby trafił na mnie, chyba by już szukał lusterka, co najmniej. A najbardziej chciałbym, żeby się zatrzymał  :mrgreen:

Filmowanie to pomysł dobry, na policję podać można, ale z publikacją trzeba uważać, bo to podpada pod ... jakieś przepisy o ochronie danych osobowych ? 

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#222 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 listopad 2014 - 15:44

Jak widzę teksty typu "jakby trafił na mnie" to mi się od razu dowcip przypomina[1]. I tak BTW: gdybyś rzeczywiście zrobił tak że "chyba by już szukał lusterka" to co byś pokazał? Chamstwo na drodze. A przy okazji, przy cenie lusterek w samochodach, uszkodzenie to mogłoby wyczerpać znamiona przestępstwa określonego w art. 288 kk. 

[1] Dwóch kumpli gna wozem w Teksasie. Dogania ich szeryf na motocyklu, podchodzi do auta, stuka w szybę pałką. Kierowca otwiera okno i ... jeb, dostaje w głowę. 

- Za co? 
- Jesteś w Teksasie synu, a tu gdy podchodzę, kierowca ma przygotowane prawo jazdy. 
- Przepraszam, nie wiedziałem - wyjaśnia chłopak. 
Szeryf obchodzi auto, stuka w szybę pasażera, a gdy ten uchyla okno, wali go w łeb. 
- Za co do cholery? - pyta. 
- Spełniam tylko Twoje życzenie synu. - mówi szeryf. 
- Jak to? 
- Za jakieś pół mili, powiedziałbyś do kumpla "Niechby tylko spróbował zrobić to ze mną".

edit: coś jeszcze mi się przypomniało: Chamstwu w życiu, należy się przeciwstawiać siłom, i godnościom osobistom, jak w kabarecie powiedział Jan Kobuszewski do Wiesława Gołasia. 
I jeszcze: znalezione wczoraj na onecie:

• mburs i hqvkamil lubią to

-- 

Marcin Trzaska

#223 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 listopad 2014 - 18:25

Pewnie masz rację, że bym się opanował, ale ruszają mnie takie sytuacje.

Ostatnio się powstrzymałem w ostatnim momencie właśnie przed kopnięciem w lusterko, a widziałem jak kierowca vectry wystawiał z bagażnika w lesie worki ze śmieciami. No wprost mną zatrzęsło. Posłałem mu wiązankę słowną, niech wie co o nim myślę, ale czy coś do niego dotrze. Co robić w takich sytuacjach.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#224 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 listopad 2014 - 20:26

ehlo,

Często skuteczną metodą jest fotka/film - z numerem rejestracyjnym i twarzą osobnika. I nie trzeba tego upubliczniać.

Np. we wrocławskiej KWP funkcjonuje adres stopagresjidrogowej[ a t ]wr.policja.gov.pl - szczegółowe info tutaj: http://www.wroclaw.p...umer=53&menu=11

Mail trafia do terytorialnie właściwej komendy/komisariatu a tam są już wykonywane czynności zmierzające do ustalenia sprawcy i jego ukarania. I uwierz, że dosyć dużo materiałów jest wysyłanych. Część ludzi uważa, że to donosicielstwo, ale czasami to jedyna metoda na buractwo. Dotyczy to wszystkich użytkowników dróg.

• mikroos i mark drwal lubią to

-- 

Marcin Trzaska

#225 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 23 listopad 2014 - 21:43

No, jak w lesie to fota /film delikwenta i samochodu i do leśnika albo na policję. 

• mikroos lubi to

#226 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 listopad 2014 - 10:52

Materiał filmowy należy przekazać do właściwej miejscowo Komendy Wojewódzkiej Policji. Adresy skrzynek pocztowych "STOP AGRESJI DROGOWEJ" dostępne są poniżej:

KWP Szczecin :  stopagresjidrogowej@zachodniopomorska.policja.gov.pl
KWP  Bydgoszcz: stopagresjidrogowej@rd.kwp.byd.policja.gov.pl  
KWP Rzeszów: stopagresjidrogowej@podkarpacka.policja.gov.pl  
KWP Gorzów Wlkp.: stopagresjidrogowej@lubuska.policja.gov.pl    
KWP Kielce:  stopagresjidrogowej@swietokrzyska.policja.gov.pl  
KWP Białystok: stopagresjidrogowej.kwp@bk.policja.gov.pl  
KWP Gdańsk: stopagresjidrogowej@pomorska.policja.gov.pl  
KWP Katowice:  stopagresjidrogowej@ka.policja.gov.pl  
KWP Kraków:   stopagresjidrogowej@malopolska.policja.gov.pl  
KWP Lublin:  stopagresjidrogowej@lu.policja.gov.pl  
KWP Opole:  problemdrogowy@opolska.policja.gov.pl  
KWP Poznań:  stopagresjidrogowej@wielkopolska.policja.gov.pl  
KWP Radom: stopagresjidrogowej@ra.policja.gov.pl  
KWP Wrocław: stopagresjidrogowej@wr.policja.gov.pl  
KSP Warszawa: stopagresjidrogowej@ksp.policja.gov.pl

- wielkość załącznika nie może przekraczać 60 MB,

-załącznik powinien być zapisany w rozszerzeniu MPEG4, AVI.

W przypadku przysłania nieprawidłowego pliku, policjant odpowiedzialny za obsługę niniejszego przedsięwzięcia skontaktuje się z nadawcą drogą elektroniczną celem wypracowania właściwego sposobu przekazania informacji.

UWAGA!
Prosimy, w celu skutecznego ścigania a także pociągnięcia do odpowiedzialności sprawcy wykroczenia w ruchu drogowym wraz z materiałem przesyłać niezbędne informacje:

data, godzina i miejsce zdarzenia (miejscowość, nr drogi/ulica),
dane dotyczące pojazdu: numer rejestracyjny, marka,
dane zgłaszającego: imię i nazwisko, adres do korespondencji, tel. kontaktowy.

Jeżeli nie potrafisz przesłać pliku z uwagi na jego rozmiar, który przekracza limit serwera – przekaż materiał w najbliższej jednostce Policji.

• mark drwal lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#227 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 listopad 2014 - 11:25

Niestety do sielankowego obrazu należy dodać, że w razie jakichkolwiek wątpliwości autor filmu może zostać wezwany (i nie ma prawa odmówić) na wizytę w celu złożenia dalszych wyjaśnień. Mówiąc szczerze, uważam to za absolutny skandal.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#228 m.arek

m.arek
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 12:19

czach, dnia 23 List 2014 - 19:26, napisał:

ehlo,

Często skuteczną metodą jest fotka/film - z numerem rejestracyjnym i twarzą osobnika. I nie trzeba tego upubliczniać.

Np. we wrocławskiej KWP funkcjonuje adres stopagresjidrogowej[ a t ]wr.policja.gov.pl - szczegółowe info tutaj: http://www.wroclaw.p...umer=53&menu=11

Mail trafia do terytorialnie właściwej komendy/komisariatu a tam są już wykonywane czynności zmierzające do ustalenia sprawcy i jego ukarania. I uwierz, że dosyć dużo materiałów jest wysyłanych. Część ludzi uważa, że to donosicielstwo, ale czasami to jedyna metoda na buractwo. Dotyczy to wszystkich użytkowników dróg.

Dla mnie to ani donosicielstwo ani buractwo, tylko próba przeżycia na drodze.

#229 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopad 2014 - 12:40

mikroos, dnia 24 List 2014 - 10:25, napisał:

Niestety do sielankowego obrazu należy dodać, że w razie jakichkolwiek wątpliwości autor filmu może zostać wezwany (i nie ma prawa odmówić) na wizytę w celu złożenia dalszych wyjaśnień. Mówiąc szczerze, uważam to za absolutny skandal.

Cóż, takie są wymogi kpow. Jesteś świadkiem, trzeba przesłuchać. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#230 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 listopad 2014 - 12:56

Wystarczyłoby potraktować maila jako anonimowe zgłoszenie i ścigać z urzędu ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#231 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2014 - 16:03

Już to widzę jak Policja zajmuje się odburaczaniem kierowców. Burak pozostanie burakiem i żaden mandat, ustawa czy inny akt prawny tego nie zmieni. Ogólnie polscy kierowcy to w większości zwykłe downy które z jakichś powodów poruszają się samochodem 

Ja miałem sytuacje że kierowca miejskiego autobusu przed samymi pasami mnie wyprzedził, mając pretensje ze się wleke, a następnie kiedy to ja na trasie pokazałem mu jakim jest cienkim bolkiem i wyprzedziłem go to  gestykulował coś środkowym palcem, pojechałem za nim do zajezdni i zapytałem co teraz, ale nic się nie odezwał 

Druga sytuacja, wypadek rowerowy,linka od manetki podeszła pod korbe i bach na beton, rozbita zakrwawiona głowa, biały dzień, absolutnie nikt się nie zatrzymał.Nastepnie szpital a na sali sami rowerzyści, jeden z otwartym złamaniem nogi w dwóch miejscach i ta sama sytuacja, biały dzień w środku miasta i absolutnie nikt się nie zatrzymał aby pomóc 

#232 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 24 listopad 2014 - 17:19

Grzesiu czy wiesz czym jest zespół Downa??

Przemyśl zanim coś napiszesz, bo do chama nie dużo Ci brakuje.

• mikroos lubi to

#233 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2014 - 17:52

czach, dnia 24 List 2014 - 11:40, napisał:

Cóż, takie są wymogi kpow. Jesteś świadkiem, trzeba przesłuchać. ;-)

Pocieszające, że w razie zdarzenia z drugiego końca Polski mogą przesłuchać w miejscu zamieszkania. A i umówić się na konkretną i pasującą godzinę zazwyczaj nie problem.

#234 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2014 - 19:34

jano_3, dnia 24 List 2014 - 16:19, napisał:

Grzesiu czy wiesz czym jest zespół Downa??

Przemyśl zanim coś napiszesz, bo do chama nie dużo Ci brakuje.

No sorry, ale idąc takim tokiem myślenia to w żaden sposób nie będzie można krytykować tych za kierownicą. Powiem ze czubki to zaraz ktoś  zasuguruje że nabijam się z psychicznie chorych, nazwę dziadami to że nabijam się z ludzi biednych 

#235 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 24 listopad 2014 - 20:02

Ok , zdarza się że kierowcy robią jakieś cyrki na drodze ale nie jest tak, że wszyscy chcą nas specjalnie rozjechać.

Dawno dawno temu byłem 2 tygodnie w Moskwie ( i tak 3 lata z rzędu) i czegoś tam się nauczyłem. Wtedy jeździły tam w większości wielkie Wołgi , przed którymi nawet na pasach trzeba było uciekać.

Dlatego osobiście nie stosuję się do bzdurnych przepisów ( np. kiedy jedziemy autem i skręcamy w prawo przecinając ścieżkę rowerową --- gdzie według nowych rower ma pierwszeństwo ) ale wyznaję zasadę, że na drodze to ,, samochód jest pan i władca''. Dla przykładu jak skręt w lewo to nie podjeżdżam( przeważnie bo czasem się zdarza ) do środka z wystawieniem ręki sygnalizującej skręt ale wpierw patrzę czy coś z tyłu nie jedzie. A jak jedzie to nawet zatrzymuję się czekam po prawej stronie ,przepuszczam go a potem jakoś przebijam się na droga stronę =skręt w lewo. Uważam, że w ten sposób ryzyko bezsensownego wypadku jest dużo mniejsze.

Czego się trochę boję to :
1.Jak samochód wyprzedza , często niestety za blisko roweru. Nie musi to być przepisowe 1,5 m ale dobrze żeby było w granicach rozsądku
2. Kiedy auto nas wyprzedza i zaraz nagle skręca w prawo.
3.Kiedy ktoś wyprzedza z naprzeciwka- nie zawsze rower traktują poważnie.

A tak w ogóele to moim zdaniem ,,PSY=ZWIERZĘTA '' dużo groźniejsze od kierowców.

( Taka uwaga -mieszkam w małej mieścinie 100 tyś ludzi.Jak się jeździ rowerem w większym molochu -to mam tylko sporadyczne doświadczenia Dresden , Poznań... ale póki co zasada,że Auto jest najważniejsze się sprawdza )

#236 Robert_Wi2

Robert_Wi2
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 listopad 2014 - 21:30

wykłady z filozofii prawa nauczyły mnie jednego. Dyskurs jest ze wszech miar niezbędny szkoda tylko, że ten tutaj prowadzony jest tylko między rowerzystami, względnie kierowcami-rowerzystami, a kierowcy-nierowerzyści i pieszych też bym do tej grupy zaliczył jak byli nieuświadomieni, tak chyba nadal pozostają. 

#237 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 21:47

grzesiek32, dnia 24 List 2014 - 15:03, napisał:

wypadek rowerowy, bach na beton, rozbita zakrwawiona głowa, biały dzień, absolutnie nikt się nie zatrzymał.

Mam podobne doświadczenia.

Ub. rok,  dzielnica Katowic, godzina popołudniowa, główne skrzyżowanie, blisko szpitala i kościoła, więc samo centrum. Rozbita głowa, krew się leje, ja siedzę na krawężniku wysepki, na środku skrzyżowania i dochodzę do siebie. Żaden samochód się nie zatrzymał, żaden przechodzień, nikt się nawet nie spytał, czy potrzebuję pomocy. Kompletna znieczulica.

Wypadek bardzo głupi i całkowicie zawiniony przeze mnie, ale to nie zmienia faktu, że reakcja ludzi, a w zasadzie jej brak, jest zastanawiająca. Nie wiem, czy nieudzielenie pomocy poszkodowanemu w wypadku drogowym nie jest przestępstwem.

#238 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopad 2014 - 23:56

Prozor, dnia 24 List 2014 - 09:52, napisał:

Materiał filmowy należy przekazać do właściwej miejscowo Komendy Wojewódzkiej Policji. Adresy skrzynek pocztowych "STOP AGRESJI DROGOWEJ" dostępne są poniżej:

Oj, krecia robota. Karmisz spamboty. 

-- 

Marcin Trzaska

#239 morel

morel
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 00:06

W zasadzie, to wszystko, co miało zostać powiedziane w tym temacie...już zostało powiedziane. Życzyłbym sobie, żeby pojawiły się przepisy na wzór duńskich, aczkolwiek obawiam się, że wtedy rowerzyści sami stanowiliby dla siebie największe zagrożenie pchając się pod różnej maści pojazdy wiedząc o swoim "uprzywilejowaniu". Kolejnych historii o tym jak to prawie zostałem pozbawiony życia na jednej z warszawskich ulic nawet mi się nie chce wypisywać, ale ostatnio rozbawiła mnie policja. Smutasy (gwarowe określenie na nieumundurowanych funkcjonariuszy) jak to oni mają w zwyczaju, przesiadywali sobie gdzieś w bocznej uliczce w któryś letni wieczór. W tym czasie koleżanka wracała na rowerze do domu, jechała po chodniku, na którym nie było dosłownie nikogo poza nią samą. Co uczynili smutni panowie? Zatrzymali ją, sprawdzili dokumenty i powiedzieli, że na tym odcinku powinna poruszać się jezdnią. Zrezygnowana wykonała polecenie i stwierdziła, że dalej podróż będzie kontynuować zgodnie z przepisami. Po kilkunastu minutach zatrzymał ją kolejny patrol i kazał zjechać na ścieżkę rowerową, która w mistyczny sposób objawiła się nieświadomej koleżance. Pozostawię to bez komentarza, jedynie uprzedzę ewentualne pojawienie się argumentów w tonie "że od tego oni są, a koleżanka powinna poznać przepisy". Przepisy zna, a w przypadku służb - wolałbym, żeby zajmowali się realnymi sprawami (vide sytuacja z podwarszawskim rowerzystą, który dostał na oczach funkcjonariuszy od jakiegoś ograniczonego osobnika).

#240 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 listopad 2014 - 00:08

Ultek, dnia 24 List 2014 - 20:47, napisał:

Wypadek bardzo głupi i całkowicie zawiniony przeze mnie, ale to nie zmienia faktu, że reakcja ludzi, a w zasadzie jej brak, jest zastanawiająca. Nie wiem, czy nieudzielenie pomocy poszkodowanemu w wypadku drogowym nie jest przestępstwem.

http://www.gazetawro...-film,id,t.html

Znieczulica. Jest kilka bardziej dosadnych słów.

-- 

Marcin Trzaska

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy