Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pulsometrem - początki

156 odpowiedzi w tym temacie

#61 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 luty 2011 - 23:12

powiedzcie mi bo nie wiem czy dobrze zrozumialem jezeli ten trening w oparciu o hrr jest dokładniejszty to po obliczeniu ze wzoru % hrr mozna z tego wyliczyć hr max czy to nie ma sensu??

u2250y2014v3.gif

#62 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 luty 2011 - 07:53

Nie - HRmax musisz określić sam, bez tego nie obliczysz rezerwy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#63 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 08 luty 2011 - 08:27

no tak ale hrmax określić trudno i nigdy nie wiadomo czy to już jest max

u2250y2014v3.gif

#64 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 luty 2011 - 12:01

Fakt, ale w przybliżeniu możesz go oszacować - lepiej na podstawie testu wysiłkowego niż korzystając ze wzorów, zwłaszcza nieśmiertelnego 220 - wiek = bzdury -> ja mam o ok. 20 większe tętno max uzyskane na treningu w zeszłym roku. Gdybym bazował na tym wzorze, to faktycznie moje treningi byłyby bardzo lajtowe...

Po szczegóły rzuć okiem np. na tą stronę

A i tak, mając już pewne doświadczenie treningowe (ileś tam mc treningu - może nigdy?) nabywa się również intuicji treningowej, np. czuje się kiedy organizm przekracza próg beztlenowy. Oczywiście daleko intuicji do profesjonalnych badań wydolnościowych, ale dla amatora słuchanie własnego organizmu powinno być podstawą treningu, prawda?

#65 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 marzec 2011 - 21:52

Jak to jest z tym pulsem i średnią?

Wczoraj miałem AVG: 28 km/h na dystansie 30km przy AVG HR 166 (81%) gdzie 84% czasu wspędziłem w srefie (70%-85%).

Dodam tylko, że nie czułem się wcale zmęczony i cały czas starałem się nie przekraczać progu 85%.

Dlaczego tak się dzieje? coś ze mną nie tak? 8-)

#66 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 marzec 2011 - 22:23

Nie rozumiem? Niby czemu miałbyś być zmęczony, jeśli nie przekraczałeś progu beztlenowego? U mnie jest to ok 86,15% HRmax, ale muszę sobie ponownie zrobić test Conconiego.

No chyba, że zastanawiasz się czemu masz średnią 28 km/h przy średniej Hr 81% HRmax?
Chciałbyś podnieść średnią zmniejszając średnie Hr? Zapewne pomogła by większa ilość czasu spędzona w okresie jesień/zima/wiosna głównie na trenażerze robiąc bazę. Pewno już kilka(naście) godzin tygodniowo przez ostatnie kilka mc dałoby Tobie sporo. Przesuwając okres przygotowywawczy na wiosnę jesteś parę mc w plecy.

Jakie obecnie masz tętno spoczynkowe? Sprawdź swój zakres rezerwy tętna - w miarę zmniejszania się tętna spoczynkowego, będziesz mógł ćwiczyć w coraz niższych wartościach Hrśr. Przy okazji sprawdzisz swoje wytrenowanie.

#67 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 05 marzec 2011 - 22:33

Mógłby się odezwać do mnie na PW ktoś z wiedzą na temat treningów? Szukam pomocy, a nie chce pisać tego tu, bo to sprawa dość zawiła.

#68 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 marzec 2011 - 22:40

no to teraz będę oberwować kolejne wyniki

#69 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 06 marzec 2011 - 11:25

Prawda jest taka że jak się mało jeździ to się ma wysoki puls przy niskiej prędkości. Po prostu układ krążenia jest zbyt słaby by przy spokojnej pracy utrzymywać dużą moc generowaną przez mięśnie. Jest to jak najbardziej normalne jeżeli się mało jeździ.

#70 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 06 marzec 2011 - 11:36

Cytat

Jak to jest z tym pulsem i średnią?

Wczoraj miałem AVG: 28 km/h na dystansie 30km przy AVG HR 166 (81%) gdzie 84% czasu wspędziłem w srefie (70%-85%).

Dodam tylko, że nie czułem się wcale zmęczony i cały czas starałem się nie przekraczać progu 85%.

Dlaczego tak się dzieje? coś ze mną nie tak? 8-)

Słabo przepracowana zima...tak mi się przynajmniej wydaje. Systematyka zimą to bardzo ważna sprawa.

#71 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 07 marzec 2011 - 07:24

Deadhorse, wpisy na bikestacie obejmują wszystkie twoje treningi?

#72 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 marzec 2011 - 09:26

Tak, teraz już tak

Nie pozostaje nic innego jak trzaskać kaemy :-)

#73 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 marzec 2011 - 09:34

Deadhorse masz jakieś porównanie z ubiegłym sezonem ? Treningi miałeś z pulsometrem ? Notowałeś to wszystko ?

#74 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 marzec 2011 - 09:47

To jest mój dziewiczy sezon z pulsometrem, wiec nie mam punktu odniesienia

#75 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 marzec 2011 - 10:17

No to nie ma się co dziwić - od połowy listopada przerwa do stycznia w którym trzasnąłeś 4 godzinne treningi na trenażerze (dwa na początku mc, dwa na końcu?), przerwa do 14 lutego - trening godzinny na trenażerze, po kolejnych 10 dniach następna godzina kręcenia. Dopiero od 1 marca zaczynasz jeździć...

Szczerze mówiąc, to prawie tak, jakbyś od połowy listopada do marca nie jeździł niemalże w ogóle... To ja się zapytam: po co był Ci zakup trenażera?!
Ja na trenażerze kręcę dopiero od 19 stycznia i... żałuję, że nie kupiłem wcześniej. 1,5 mc systematycznego treningu robi swoje, porównując zapisy garmina (i sporttracks'a) widzę spore postępy. Oczywiście przy powtarzalnych parametrach sesji treningowych, bo tylko tak to można porównać. Na przyszły sezon planuję luz w listopadzie i początek kręcenia bazy od grudnia. No chyba, że mi się coś jeszcze zmieni...

Jeśli teraz dopiero zaopatrzyłeś się w pulsometr, to licho wie, na jakim pulsie jeździłeś poprzednio. Żeby jeszcze pulsometr zapewniał Ci możliwość rejestracji danych to miałbyś sporą frajdę widząc jak przy stałym (mniej więcej) pulsie ta sama trasa jest pokonywana coraz szybciej...

Mała rada jeśli chodzi o trening z pulsometrem: jeśli możesz, staraj się jechać nie na Vśr, tylko właśnie na pulsometr, wylicz swoje tętno robocze, określ że na tym treningu robisz np. 2 - 3 godzinną wytrzymałościówkę na 65% rezerwy tętna i staraj się jechać ze stałym tętnem nie zwracając najmniejszej uwagi na prędkość.

#76 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 marzec 2011 - 16:29

Prozor miałem problemy "piwniczne" i nie miałem możliwości regularnego kręcenia.

Mój najlepszy sezon zaczął się od tego, że na koniec kwietnia przejechane miałem 1000km i wtedy latem czułem się naprawdę dobrze. Poprzedni sezon był bardzo mizerny, kiepksa pogoda wiosną, do tego egzaminy i obrona pracy, więc praktycznie dopołowy czerwca byłem cieńki jak dupa wężą.

Obecny rok zaczyna się całkiem nieźle jak dla mnie. jak tak dalej pójdzie to tysiąc pukne do końca marca, no może połowy kwietnia. Jeśli nawet popsuje się pogoda to w zapasie mam trenażer, więc mimo wszystko myśle pozytywnie. Nie ukrywam też, że obecny sezon traktuje jak swojego rodzaju przestawienie stylu jazdy. Zwracam uwagę na puls i kadencję i w pełni staram się korzystać z Waszych rad. Czyli kadencja powyżej 85 i odpowiedni puls. W sumie wszystko też zależy do wiatru i terenu, ale trening o którym pisałem wyżej był po płaskim i bez mocniejszego wiatru, wiec to nie miało wielkiego wpływu na średnią.

Co ciekawe, żebym nie przekraczał 65% HRmax muszę jechać bardzo spokojnie, tym bardziej, że MAXa wyznaczyłem organoleptycznie, czyli takiego wycisnąłem na trenażerze, wynosi 203 czyli około 6-8 więcej niż ze wzoru, więc to jeszcze bardziej podnosi poprzeczkę. Z tego co zaobserwowałem to kręcąc lekko i szybko (ponad 90)ok 30km/h moje tętno wynosi około 160 czyli około 80%.

Jak czas i pogoda pozwoli to zrobię sobie 30km czasówki made in deadi, czyli pojadę swoją ulubioną trasę 30km jadąc na maksa, ale bez przesady ;) zobaczę co to da, jakis zysk czasowy i wzrost pulsu. Może jestem wysokotętnowcem i takie AVG HR jest powiedzmy normalne? I czy jadę sobie 30 czy 38-40 nie ma znaczenia? ;-)

#77 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2011 - 16:34

JAkie dajecie Panowie i Panie widełka pulsowe w % na taki rasowy dobry tlen. Sam staram się utrzymywać w okolicach 80% i nie przekraczać 90%. Oczywiście średni potem jest niższy.

#78 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marzec 2011 - 16:45

Tlen to ok. 60-70%.

#79 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2011 - 16:55

To co jest powyżej 70%? W książce charmicheala są kilometry bazy, jako taka baza do 89% i dla mastersów chyba 87%. Zmniejszyłem to sobie do okolic 80%, żeby nie przegiąć. Jednak okazuje, się że i tak za mocno.

#80 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 marzec 2011 - 17:13

Aerobowo (w tlenie) do 80%
Anaaerobowo (przechodzisz do beztlenu) 80-90%

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy