Napisano 20 maj 2016 - 14:38
Bike fitting, ewentualnie, jak juz znasz "swoje" wymiary, patrzysz na geometrie, a nie na porady jakiegos prostego kalkulatora.
Napisano 12 czerwiec 2016 - 00:00
Trochę odkopię temat.
2 dni temu doleciał do mnie Endurace CF 9.0 w rozmiarze M i mam pewne wątpliwości czy jest to do końca mój rozmiar. Mam 181 cm i noga 87.5 cm. Zarzucam screen z Competitivecyclist dla uszczegółowienia. Kalkulator Canyona wyraźnie podaje dla moich wymiarów rozmiar M, kontaktowałem się z Canyon Polska i oni również napisali mi bym został przy M, gdyż L uniemożliwi mi ustawienie siodła w wymaganej pozycji - u mnie na wysokości 76 cm. Miesza mi w głowie ten przedziwny wynik ze strony Competitivecyclist. Do tej pory jeździłem na Bianchi o wymiarach 56 na 56 cm i było ono dla mnie nieco za duże - byłem zbyt mocno wyciągnięty nad rowerem.
Dziś po ponad godzinie na Canyonie i 40 km - pierwsza przejażdżka - wróciłem do domu ze skurczami w łydkach jakich nie doznałem od lat. Obwiniam siodło które było ciut za nisko ale zastanawiam się jak by mi było na większej ramie. Fakt, że sztycę mam wsuniętą dość mocno. Myślałem też by poprosić Canyona o wymianę mostka na 110 mm. Może ktoś z Canyonowców coś doradzi .
Pzdr.
Załączone pliki
Napisano 12 czerwiec 2016 - 14:34
L na 100% będzie za duże na Ciebie będziesz naciągnięty jak struna jaki masz mostek 110 to już też długi , 100 wydaje mi się będzie ok
ja mam 180cm i dobrze się czuję na 54 i 56 , mniejsza rama zawsze będzie zwrotniejsza i przy mostku 100 ustawisz sobie idealnie siodełko , na L też dasz radę ale zobaczysz siodełko będziesz miał na max do przodu i to czasem będzie brakowało i mostek będziesz miał 80 mam , ja bym został na twoim miejscu przy M
- Bikemaster lubi to
Napisano 14 czerwiec 2016 - 10:04
L na 100% będzie za duże na Ciebie będziesz naciągnięty jak struna jaki masz mostek 110 to już też długi , 100 wydaje mi się będzie ok
ja mam 180cm i dobrze się czuję na 54 i 56 , mniejsza rama zawsze będzie zwrotniejsza i przy mostku 100 ustawisz sobie idealnie siodełko , na L też dasz radę ale zobaczysz siodełko będziesz miał na max do przodu i to czasem będzie brakowało i mostek będziesz miał 80 mam , ja bym został na twoim miejscu przy M
Różnica w reach między M, a L to raptem 2mm, także na pewno nie naciągnie się jak struna.
Sztyca w tym modelu jest krótka, więc jak teraz jest dobrze, to bym nie zmieniał. Chyba, że brakuje ci wysokości główki ramy.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rozmiar ramy, canyon
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Nasze rowery →
Canyon Grail Cfr Mars AttackNapisany przez sargento , 29 paź 2024 canyon, grail, shimano grx |
|
||
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
Czapka Arkea Samsic / Canyon / EkoiNapisany przez tomicher , 28 lis 2022 czapka, arkea samsic, trucker cap i 2 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Nasze rowery →
Canyon Ultimate Cf SlxNapisany przez Gosc_adazz_* , 28 lis 2020 canyon, canyonultimate, di2 i 1 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Szosa Endurance/gravel Do 6000Zł?Napisany przez Sevbike , 08 paź 2020 canyon, endurace, endurance i 2 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Pytanie Odnosnie Rozmiaru Ramy / Maly ProblemNapisany przez noobz , 08 wrz 2020 rozmiar ramy |
|