Malowanie ramy
Started By
ERDE
, 15 lip 2007 16:27
312 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 sierpień 2011 - 22:49
Pomalowałem podkładem, potem emalią uniwersalną w spray'u, kolor RAL6029 a na końcu pociągnąłęm lakierem bezbarwnym. Zrobiłem błąd ponieważ mogłem pomalować lakierem samochodowym, a wtedy efekt był by jeszcze lepszy. Ale rama mojego Jaguara po malowaniu emalią i tak wygląda ładnie. Wytrzymałość - jeszcze roweru nie złożyłem, więc trudno powiedzieć. Pozdrawiam.
Napisano 26 sierpień 2011 - 00:14
Szczerze powiem że to średnio pomysł na malowanie ramy. Zarówno emalia jako podkład, jaki spray-lakier samochodowy nie bardzo się nadają. Takie coś to trzeba pistoletem robić i lakierem samochodowym. Ostatecznie w wersji budżetowej może by można pistoletem i jakąś dobrą farbą do alu, choć wątpię by farba była dobrym pomysłem.
A wygląda to może i w miarę fajnie, ale zobaczymy ile wytrzyma. Jak na moje oko to dwa sezony góra.
A wygląda to może i w miarę fajnie, ale zobaczymy ile wytrzyma. Jak na moje oko to dwa sezony góra.
Napisano 26 sierpień 2011 - 06:01
rama nie jest aluminiowa , pomalowana zostanie farba samochodowa w spray`u , jak wczesniejsze ramy ktore malowalem i z ktorymi przez lata nie bylo problemu .
( sa farby i "farby ";) ) ... podkladowka rowniez samochodowa .
Ps; Zawsze tymi samymi farbami malowalem ..., sceptyczny moze byc tylko ten , kto nigdy nie malowal .

( sa farby i "farby ";) ) ... podkladowka rowniez samochodowa .
Ps; Zawsze tymi samymi farbami malowalem ..., sceptyczny moze byc tylko ten , kto nigdy nie malowal .
Napisano 26 sierpień 2011 - 12:40
Eh, no skoro tak mówisz to może i tak. Ja tam tym pseudolakierom nie bardzo ufam, ale skoro na rowerze się trzyma, nie blaknie i nie koroduje to droga wolna. też kiedyś miałem coś robić nimi, ale obadałem temat i okazało się że mało trwałe i efekt nie ten, ale może akurat na stali dobrze sie trzyma, z tego co piszecie. To czkema na efekty

Napisano 26 sierpień 2011 - 13:05
na stali to sie pierwsza trzyma farba gruntowa i jest najwazniejsza , pozniej dopiero kolor i lakier , jesli rama jest porzadnie wyczyszczona i dobra farba zagruntowana to nie ma pozniej zadnych problemow . Wiadomo ze nie bedzie to tak solidnie pomalowane jak firmowo , bo oni jeszcze ta farbe wypalaja ...itd , ale kazdo jedno malowanie mozna z latwoscia zadrapac jesli sie nie uwaza :-)
Napisano 26 sierpień 2011 - 16:50
Jożem nie mówił ze pędzlem, tylko że podkładu chyba się nie daje pod lakier z pistoletu, to znaczy to było pół pytanie, bo nie jestem pewny jak to jest z ramami.
A tak sobie myślę, że jak masz pro pistolet i umiesz nim malować, to czemu nie zainwestować w lakier? Jak już są warunki do zrobiebnia tego, to by jakoś strasznie drogo nie wyszło, ale za to 100razy lepiej - no chyba ze by ktos spie. robote - o co nie trudno jak sie nie ma wprawy.
A tak sobie myślę, że jak masz pro pistolet i umiesz nim malować, to czemu nie zainwestować w lakier? Jak już są warunki do zrobiebnia tego, to by jakoś strasznie drogo nie wyszło, ale za to 100razy lepiej - no chyba ze by ktos spie. robote - o co nie trudno jak sie nie ma wprawy.
Napisano 26 sierpień 2011 - 18:43
Bartosz, ZAWSZE powinno się dawać podkład albo i dwie jego warstwy i koniec. Ja akurat zdarłem stary lakier z ramy aż do podkładowego, który wyszlifowałem więc nic nie dawałem i lakier się trzyma.
Żadne pistolety i inne nie są potrzebne. Kupić dobry samochodowy lakier (ja miałem jak pisałem z palety BMW bity do puchy Boll'a) i tylko UMIEĆ nim pomalować, potem dobrze pokryć lakierem bezbarwnym, który wszystko pięknie utwardzi i nie ma mowy żeby coś odpryskiwało albo się łuszczyło czy potem było "za miękkie". Mi wydawało się, że lakier po 48h od nałożenia był za miękki bo wchodził weń paznokieć ale po kilku kolejnych dniach utwardził się i teraz nic go nie rusza. Jest na dobrą sprawę prawie taki jak firmowy z tym, że nowy, ładny i atrakcyjny.
Motip to faktycznie dobry lakier bo bardzo mocno kryje i mi jak na razie nie odłazi nawet na powierzchniach nie do końca odpowiednio przygotowanych do pokrycia nim (plastik czy same pedały).
Tylko, że te wszystkie lakiery to taka straszna "woda" są bardzo rzadkie i łatwo się leją.. :-|
Żadne pistolety i inne nie są potrzebne. Kupić dobry samochodowy lakier (ja miałem jak pisałem z palety BMW bity do puchy Boll'a) i tylko UMIEĆ nim pomalować, potem dobrze pokryć lakierem bezbarwnym, który wszystko pięknie utwardzi i nie ma mowy żeby coś odpryskiwało albo się łuszczyło czy potem było "za miękkie". Mi wydawało się, że lakier po 48h od nałożenia był za miękki bo wchodził weń paznokieć ale po kilku kolejnych dniach utwardził się i teraz nic go nie rusza. Jest na dobrą sprawę prawie taki jak firmowy z tym, że nowy, ładny i atrakcyjny.
Motip to faktycznie dobry lakier bo bardzo mocno kryje i mi jak na razie nie odłazi nawet na powierzchniach nie do końca odpowiednio przygotowanych do pokrycia nim (plastik czy same pedały).
Tylko, że te wszystkie lakiery to taka straszna "woda" są bardzo rzadkie i łatwo się leją.. :-|
Napisano 27 sierpień 2011 - 09:45
Wiadomo ze farba w spray`u jest zadsza , gestsza by nie przeszla , dlatego spray`em jest o wiele trudniej malowac niz pistoletem .
Zacieki powstaja jesli ktos zle maluje , temperatura w pomieszczeniu jest zbyt niska lub nie pozostawia kilku minut czasu na wyschniecie pierwszej warstwy i probuje nalozyc kolejna .
Ps; Przygotowalem dzisiaj z rana ramke do malowania i kombinuje wlasnie z napsiami , mam takie fajne bardzo cieniusienkie literki , po koncowym lakierowaniu raczej ciezko bedzie je odroznic od malowanych farba , tylko tak patrze i brakuje mi cos tych literek :/ (jak znajde czas to pojade przywioze wiecej
)... jaki to by sobie napis strzelic (?) 
Zacieki powstaja jesli ktos zle maluje , temperatura w pomieszczeniu jest zbyt niska lub nie pozostawia kilku minut czasu na wyschniecie pierwszej warstwy i probuje nalozyc kolejna .
Ps; Przygotowalem dzisiaj z rana ramke do malowania i kombinuje wlasnie z napsiami , mam takie fajne bardzo cieniusienkie literki , po koncowym lakierowaniu raczej ciezko bedzie je odroznic od malowanych farba , tylko tak patrze i brakuje mi cos tych literek :/ (jak znajde czas to pojade przywioze wiecej

Dodaj odpowiedź