Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malowanie ramy

312 odpowiedzi w tym temacie

#241 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 09 sierpień 2011 - 15:47

cd malowanie ramy ...

Podczyscilem ramke raz jeszcze przed zagruntowaniem i odtluscilem , mniejwiecej wygladalo to tak ;

12.Dołączona grafika13.Dołączona grafika

Ponizej zdjecia swiezo zagruntowanej ramy .

14. Dołączona grafika 15.Dołączona grafika16.Dołączona grafika17.Dołączona grafika

Ps; Podlaczylem farelke , schnie sobie ladnie , po wyschnieciu poczekam jeszcze kilka dni , moze "wyskoczy" jakis bubel to zawsze mozna bedzie poprawic , bo pozniej to juz gorzej ;-)

cdn...

#242 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 09 sierpień 2011 - 21:56

Bez kitu pięknie wyszła jak na razie. Ja już swoją pomazałem lakierem akrylowym, i położyłem 3 warstwy lakieru bezbarwnego, teraz jeszcze kupię jedną puszkę bezbarwnego i położę ostatnią warstwę bo mi zbrakło i będzie gotowa.

Ale tak ładnie mi nie wyszła, bo raz że nie mam w tym doświadczenia, a dwa że darowałem sobie podkładowy i na dobrą sprawę pierwszą warstwę lakieru akrylowego potraktowałem jako podkład i przeszlifowałem go, po czym pokryłem już właściwą warstwę koloru.. i jeszcze na główce ramy machnąłem sobie przy nakładaniu lakieru bezbarwnego taki "zaciek", że to poezja :mrgreen: (rękawiczka mi się przykleiła do świeżo położonego lakieru).

Ale i tak lepiej jest niż było.

:lol:

#243 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 10 sierpień 2011 - 12:55

Jutro swoja `przejade `papierkiem wodnym i poloze druga warstwe podkladu , bo te farby w sprayach to jednak jest rzadzizna .
Mozna bylo te spawy ladnie zeszlifowac , ale to taki zimowy grajdol , nawet nie chcialo mi sie juz bawic .

``Dołączona grafika

edit;

BTW bebechy do grajdolka leza wyczyszczone :P

18.Dołączona grafika

#244 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 10 sierpień 2011 - 21:49

Marco_,

Te szpeje z dołu były traktowane w jakiś szczególny sposób? Będziesz robić korbę na połysk?

Szczęki hamulcowe wyglądają jak pomalowane, stało się tak? BTW taki odwalony rowerek to ja bym żałował na zimę sobie zostawiać.

A szlifowanie spawów... hmm z tym bym uważał. Swoją drogą czym to robić? Szlifierką kątową z wielką tarczą? :-P

#245 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 11 sierpień 2011 - 11:58

ta szpeje to potraktowalem z lekka tarcza filcowa z pasta polerska , szczeki hamulcowe czyszczone byly recznie , inna pasta polerska . Spawy sa stosunkowo miekkie , wyglada na to ze byla spawana elektroda miedziana , mozna je podszlifowac na samych rantach grubszym papierem sciernym , tak zeby przylegaly rowno do rurek , mnie jednak w niczym one nie przeszkadzaly ;)
Widelec jest chromowany co mnie sie nie bardzo podoba , pomalowanie jego odpada , farba zaczela by odpryskiwac , dlatego zamierzam go okleic porzadna folia karbonowa.
Kiere , lancuch , linki , klocki hamulcowe zmienilem na nowe , sztyca siodelka tez mi nie pasuje , cos wymysle .

Ps; To na wioche rower , po blocie , do lasu , nic nie szkoda :D , a umalowac raz na kilka lat i tak trzeba bylo . Nie zmienie go na inny bo sie strasznie do niego przywiazalem , jezdze na nim zima juz 11 rok .

#246 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 11 sierpień 2011 - 21:23

Ciekaw jestem, ile może kosztować piaskowanie oraz malowanie ramy?

#247 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 12 sierpień 2011 - 04:57

szczerze "mowiac" tego w ogole nie oplaca sie robic , poniewaz fajne ramki mozna kupic juz na allegro od 50 zl , no chyba ze ktos czuje sentyment do swojej kozy , to ja oddaje do malowania , lub maluje sam ;)

#248 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpień 2011 - 11:26

w kraku średni wychodzi ok 150 (colorex) z tym że jest niezły wybór barw. ja mam na czarno-mroczno i jest naprawde ok, trudno zarysować. znajomy potraktował ramę montaną (spray) i niby efekt ok, ale rdza wyszła. pytałem się, wcześniej ściągał rdzę, ponoć lakier ochronny potem położył, no ale niestety. ja ze swojej strony colorex mogę polecić. sam miałem dziwną historię, bo miałem okazje aby polakierowac ramę u lakiernika samochodowego, bo jednak struktura farby jest inna, i niby to ładnie wygląda, ale do momentu kiedy się nie opiera o coś roweru. rysa od razu.

#249 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 12 sierpień 2011 - 13:28

A nie lepiej proszkowo?? dobrze trzeba oczyscic rame dac do lakiernika i czarny mat miażdży:) i lakier inny wiec twardszy. zarysowac trudniej. i nie ma biedy ze gdzies sie nie dojechało, nierówno pokryło itd

#250 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 12 sierpień 2011 - 13:30

no co... ?, prawie jak "karbonowy" :mrgreen:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Ps; Ta folia jest fajna , gruba .

#251 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 12 sierpień 2011 - 15:03

Hrehor , rdza wyjdzie wtedy jesli rama jest niedostatecznie wyczyszczona i zagruntowana .

#252 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 12 sierpień 2011 - 21:23

Marco_, Twój wideł miażdży! Bez kitu prześwietna ta folia z tego co widzę.

Ja dziś dokończyłem malowania i jutro jeszcze kilka rzeczy tylko przelecę bezbarwnym bo jednak kilka warstw warto położyć aby lakier utwardzić. Ogólnie wyszło mi tak sobie ale i tak o wiele lepiej niż było. Koszy to ok 80 zł mianowicie 2 puszki bezbarwnego, 2 puszki srebrnego akrylu i 1 duża puszka koloru na ramę i wideł + papirusy do czyszczenia.

Jak wszystko zmontuję to zapodam jakieś foto.

#253 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 13 sierpień 2011 - 07:08

:-) dzieki .... wyglad to nie wszystko , zobaczymy czy przejdzie test jazdy w roznych warunkach i czy sie nie poodkleja z czasem ;)

Na swoja ramke " rzucilem" 2 warstwe podkladu i powoli bede ja przygotowywal do pomalowania , moze nawet dzisiaj jak znajde troche czsasu . ( cos w tym stylu ..., tyl czarny , przod caly bialy plus napisy )

Dołączona grafika

#254 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 15 sierpień 2011 - 14:48

Miałem zapodać foto więc zapodaję. Nie śmiać się proszę z roweru bo to zwykły rower na miasto (wieś?).
Kolor ramy i widelca to Cashmere Beige Metallic z palety BMW. Srebrny lakier to zwykły srebrny metalik MoTip. Zostały nim polakierowane pedały, błotniki, tył siodełka, stery i wiele innych dupereli. Wszystki pokryte kilkoma warstwami bezbarwnego Haya.

Co do bezbarwnego to nie wiem czemu, ale w kilka dni po nałożeniu nadal nie jest on.. tak twardy jak bym chciał aby był. Wszędzie, obojętnie gdzie nie był nałożony jest tak jakby za miękki. Ale trudno i tak jest lepiej niż było. Obawiam się tylko tego, że lakier za szybko zlezie właśnie przez ten kiepski bezbarwny. :cry:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

A i nie śmiać się z naklejek! :mrgreen:

#255 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 15 sierpień 2011 - 15:57

Bikemaster,korby malowałeś,czy nowe?

#256 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 15 sierpień 2011 - 16:11

bardzo ladnie pomalowane ... tutaj mucha pozowala do zdjecia :mrgreen:

http://imageshack.us.../p1010055g.jpg/

#257 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 15 sierpień 2011 - 16:14

Korby/suport/opony i kilka innych rzeczy to nowe części, a muchy nie zauważyłem :-P

#258 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 16 sierpień 2011 - 21:02

Oto widelec mojego Jaguara po malowaniu sprayem :-)
Dołączona grafika
Chciałem oddać ramę i widelec do lakiernika, ale widać że sprayem jest taniej :mrgreen:
Niedługo zamieszczę zdjęcia ramy po malowaniu.
Pozdrawiam

#259 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 17 sierpień 2011 - 05:44

no prosze , blyszczy sie pieknie , nie trzeba nawet lakierem bezbarwnym "ciagnac " ;)

Ps; Z malowaniem swojej ramy powinienem zdazyc przed zima :lol:

#260 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 17 sierpień 2011 - 10:05

ja właśnie pociągnąłem bezbarwnym, ale bez niego też wyglądało ładnie :-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy