Malowanie ramy
Napisano 30 lipiec 2011 - 13:52
Napisano 30 lipiec 2011 - 14:23
Co do wypalania to radzę uważać w wypadku ram na mufach. :idea:
Napisano 30 lipiec 2011 - 14:28
Jesli chodzi o nalozenie lakieru na sama gola rame , to tego nigdy w zyciu sie nei robi , bo taka farba zacznie z czasem odpryskiwac .
Napisano 30 lipiec 2011 - 14:35
Samo malowanie ramy nie jest trudne ,ale jej przygotowanie do malowania jest strasznie pracochłonne. Po usunięciu starego lakieru chyba najlepiej piaskować. Nie drogo ,a szybko. Potem bardzo dokładnie odtłuszczamy ramę i czekamy aż dokładnie wyschnie. Kładziemy potem podkład może być taki szary samochodowy. Ładnie wysycha nie robiąc zacieków. Najlepiej położyć 2 -3 warstwy. Po 1 warstwie przeszlifujmy całośc papierem wodnym 2000 z dużą ilośćą wody. Następnie kładziemy 2 warstwę i sparwdzamy ,czy powierzchnia jest idealnie gładka. Całość czyścimy nawet wodą z płynem ,czy mydłem. Jak wszystko dobrze wyschnie zaczynamy malowanie. Pierwsza warstwa powinna być sucha tzw. kontaktowa. Delikatnie pomału i z dalszej odległości nakładamy 1 warstwę. Niech chwilkę przeschnie i kładziemy już 2 starając się nie zrobić zacieków. Szczególną ostrożnośc należy zachować przy wszystkich załamaniach jak suport itp. Tam jest najłatwiej zrobić zaciek.
Jeszcze raz podkreślam podkład musi być inaczej ,albo warba się będzie łuszczyć jeszcze jak żle to będzie odtłuszczone. Może łatwo odprysnąć. Moim drugim hobby jest modelarstwo więc troszkę wiem jak powinna być przygotowana powierzchnia przed malowaniem. ;-)
Napisano 30 lipiec 2011 - 14:38
Ps; BTW do ramy wystarczy sczotka druciana i opalarka jesli ktos nie ma mozliwosci zrobic tego piaskarka .
Napisano 30 lipiec 2011 - 14:47
Te metody opisane powyżej to fakt, wszystko się zgadza ale mi się osobiście chyba by nie chciało aż tak rozdrabniać przy ramie. Szczególnie, że nie mam zamiaru jej oddawać do piaskowania tylko wszystko robić we własnym zakresie.
Czyli zostanę przy samym papierze i odtłuszczaniu :-P
Napisano 30 lipiec 2011 - 15:00
Dziwne troche oznaczenia. Zrobię w wolnej chwili zdjęcie jak wygląda 600 i 800 i tym podkładu bym na pewno nie szlifował.
Napisano 31 lipiec 2011 - 07:29
Po opaleniu Ramy palnikiem z farby lub tzw; urzadzeniem piaskujacym - piaskarka ...(palnikiem) wystarczy rame dokladnie oczyscic szczotka druciana , reczna lub jak ktos posiada to taka ktora zaklada sie na wiertarke .
Po oczyszczeniu z opalonej farby , myjemy rame woda z plynem (moze to byc plyn Ludwig) po osuszeniu odtluszczamy rame benzyna , nastepnie gruntujemy farba gruntujaca , po wyschnieciu nakladamy na to dowlolny kolorek , to tyle , rama pomalaowana .
Ps; W zasadzie to papier scierny w ogole nie jest potrzebny , szczotka druciana zbiera kazda resztke opalonej farby , rama pozostaje czysciusienka (nie pamietam zebym w ogole uyzwal papieru i my tutaj nie mowimy o blacharce samochodowej , wygladzaniu szpachli i polerowaniu powierzchni papierami wodnymi .... tylko o wyczyszczeniu ramy ze starej farby , nalozeniu na nia farby gruntujacej i nowego koloru .. gdzei w zasazie papier scierny nie znajduje swojego zastosowania ) jedno co mnie do glowy przychodzi , to to ze "jedziecie " rame do golego papierami sciernymi :mrgreen:
(blizej jesieni , jak nie bedzie co robic to przemaluje tego swojego "zimowego" Peugeot`a , udokumentuje oczywicie wszystko , tak zeby bylo jasne )
Napisano 31 lipiec 2011 - 10:35
Właśnie Marco niektórzy chyba nie wiedzą o co nam chodzi. Ja nie chcę usunąć starej farby papierem 1500 tylko wygładzić podkład ,który położyliśmy już na gołą ramę. Zawsze coś może się przyczepić do podkąłdu jakiś paproch ,albo delikatny zaciek.
Napisano 31 lipiec 2011 - 11:31
Ja nie chcę usunąć starej farby papierem 1500 tylko wygładzić podkład ,który położyliśmy już na gołą ramę. Zawsze coś może się przyczepić do podkąłdu jakiś paproch ,albo delikatny zaciek.
dlatego rame najlepiej jest zawiesic w powietrzu na drucie i malowac ja w czystym pomieszczeniu , tzn takim w kotrym podczas malowania nic nam sie nie bedzie unosilo w powietrzu .
Malowalem ramy rowerowe nie raz i nie pamietam aby mi sie cos przyczepilo do farby podkladowej czy tez po koncowym lakierowaniu (ale wlasnie robilem to zawsze w osobnym pomieszczeniu )
Ps; Papierek wodny 600-tka jest troche grubszy od czerkadla zapalek , tysiaczka jest jeszcze bardziej drobniusienka i raczej malo przydatna .
Napisano 01 sierpień 2011 - 05:13
http://www.patria.ne...nufaktur/video/
Ps; Bede musial wam kiedys zademonstrowac jak latwo jest opalic stara farbe a nastepnie wyczyscic szczotka druciana do golusienkiej ramy , zadnych meczarni :-)
Wystarczy zaopatrzyc sie w taki palniczek , szczotke druciana i mozna sobie ramke przemalowywac nawet codzienie na inny kolorek , opalenie ramy ze starej farby zajmuje 1-2 godziny czasu .
Ponizej papiery scierne (na samym koncu widac drobniusienka 600-tke )
Napisano 02 sierpień 2011 - 17:15
Fajnie lakier schodzi jak się papirus zamoczy w wodzie i szoruje na mokro. Na sucho nie radzę tego robić bo raz że można sobie łapska poprzegrzewać a dwa że pyli i jest niewygodnie. ;-)
Wybrałem szorowanie papierem, bo nie za bardzo mam warunki do opalania lakieru, które jak wiadomo byłoby najwygodniejszą formą pozbawienia ramy starej powłoki lakierniczej.
Napisano 08 sierpień 2011 - 12:33
- Farba gruntowa
- Farba /dowolny kolor
- Lakier bezbarwny (jesli farba jest matowa)
- Szczotka druciana (do czyszczenia opalonej farby z ramy )
- Pasta scierna ewentualnie papier wodny - 600 (nie widoczna/y na zdjeciu)
Ps; Oczywiscie "mowa" o lakierach i farbach do metalu .
1.
Zdjecia przedstawiajace stary zniszczony lakier na rammie , ktora zostanie opalona z farby , wyczyszczona , zagruntowana i ponownie pomalowana /polakierowana .
2.
Zdjecie przedstawiajace opalona juz rame i " wyczyszczona "
6.
Jak widac , niektore miejsca wymagaja dokladnych ogledzin i ewentualnej poprawki ....
11. http://s2.ifotos.pl/...R10_hsssxqq.JPG
cdn .....