Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malowanie ramy

312 odpowiedzi w tym temacie

#61 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 luty 2009 - 11:30

Eee benzyna jest dla mięczaków, ja mam w domu aceton, bierze wszystko, jak chcesz mogę trochę odlać.

#62 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 03 luty 2009 - 11:37

Dzięki Daki za propozycje. Pogadamy jeszcze przy piwku ;-)

#63 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 luty 2009 - 11:07

Co powiecie na pomalowanie srebnych koł czarnym lakierem matowym ? :D
Da sie to tak zrobic by lakier sie trzymał? :D

#64 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 luty 2009 - 12:12

Jak użyjesz odpowiedniej farby (olejna, nie akryl) i lakieru, to będzie się trzymał ale nie ręczę, że nie będzie odprysków z czasem - zwłaszcza, jeśli będziesz jeździć po zasolonej powierzchni o co w zimie nietrudno...

#65 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 05 luty 2009 - 12:19

A może by tak obręcze anodować na czarno? Nie mam pojęcie ile by to kosztowało, ale trwałe będzie na pewno.

#66 Gosc_cigane_*

Gosc_cigane_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2009 - 12:56

Cytat

Jak użyjesz odpowiedniej farby (olejna, nie akryl) i lakieru, to będzie się trzymał ale nie ręczę, że nie będzie odprysków z czasem - zwłaszcza, jeśli będziesz jeździć po zasolonej powierzchni o co w zimie nietrudno...

Moje na gooralu już odpryskują...

#67 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 luty 2009 - 12:57

ja swoją obręcz w ostrym pomalowałem markerem i sie trzyma o dziwo :mrgreen: :mrgreen:

#68 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 luty 2009 - 13:38

Cytat

Cytat

Moje na gooralu już odpryskują...

już to znaczy po jakim czasie ?
Ja i tak za rok zmieniam koła, wiec chce aby na tych owa farpa trzymałą sie z rok czasu. A jak zacznie sschodzić to pociągne jednąwarstwą :D

#69 Gosc_cigane_*

Gosc_cigane_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2009 - 13:44

Rok - dwa powinno wytrzymać...dokładnie nie wiem bo mam te koło w spadku po koledze

#70 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 luty 2009 - 18:46

Jedno kólko pomalowane - niestety na drugie brakło lakieru :D
Jak Daki wspomniał użyłem acetonu - skubany robi wrażenie :D

Kółko narazie schnie, wiec cięzko powiedzieć o efektach, jedno jest pewne - 75% puyszki straciłem na szprychy ;) Póki co kólko prezentuje sie dojrzalej ;)

#71 erha

erha
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądłask

Napisano 21 luty 2009 - 17:14

jeśli ktos by był chętny to zrobię sobie małą reklame jak mozna pomalować ramke
być może zacznę się tym niedługo zajmować , na razie tylko prowadzę mały warszta w połączeniu ze sklepem . a że zima jest długa to pomalowałem komus rower :-P
Dołączona grafika
lakierowałem tak jak lakieruje się auta czyli najpierw podkład , potem baza , następnie oklejanie i lakierowanie wzorów , szablony na napisy , na koniec bezbarwny . rama oczywiście wypiaskowana oprócz tylnych widełek bo są karbonowe
aerograf równierz był stosowany do mniejszych elementów

#72 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 21 luty 2009 - 18:43

A na ile oceniasz taką zabawę , bo wygląda zachęcająco?

#73 erha

erha
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądłask

Napisano 21 luty 2009 - 20:15

z tym akurat było troche zabawy , wszystko zależy od projektu i ile trzeba poświęcić czasu na oklejania [ niestety między oklejaniami trzeba czekać aż lakier wyschnie ]
ta ramka była zrobiona za 450zł , klienta nic nie interesowało co do zakupienia materiałów oraz przygotowania ramy ,
a czynności jakie tu szły to po kolei :piaskowanie , lakierowanie podkładem wraz z utwardzaczem , lakierowanie baz czarna , biała , czerwona , lak. napisów , wycinanie szablonów , na koniec lakier bezbarwny i do tego utwardzacz ,
jeśli rama będzie w jednym kolorze plus jakieś napisy to można i za 250 się czegos takiego podjąć

#74 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 luty 2009 - 20:35

Bardzo ładnie wyszło Ci to malowane. Ale pewnie bardzo dużo jest tam tego lakieru - ciężki :P Pomalowałeś ładniej niż niejeden lakiernik zajmujący się zawodowo tym (nie będę wymieniał nazwisk partaczy).
*Za podrabianie napisów grozi kryminał :D

#75 erha

erha
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądłask

Napisano 21 luty 2009 - 21:13

hmm , to nie jest podróbka bo to była rama colnago :-) , a jesli chodzi o wagę to faktycznie nie zważyłem , ale przy nastepnym projekcie o tym niezapomnę bo sam też do tego przywiązuje uwage
co do podrabiania to przecierz ja nikomu tego nie sprzedaję , choć dwojako można to rozumieć :lol:

#76 waszq

waszq
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 luty 2009 - 20:19

erha piękny kawałek ciężkiej pracy , naprawdę jest co podziwiać ,ale ....
Karbon ma dużo racji , Colnago jest na pewno zastrzeżonym znakiem towarowym i jako taki podlega prawnej ochronie (własność intelektualna) , wprawdzie jak piszesz rama jest tego producenta ale nie wiem czy zgodnie z prawem można samodzielnie bez zgody własciciela prawa zmieniac , modyfikować zarejestrowany wzór. podejrzewam że nie.
Nie chce ci odbierać radości z efektu Twojej pracy , bo naprawdę jest co podziwiać.po prostu "Masz Talent " :-D .Czekam na kolejne efekty z pod twoich rąk mając nadzieję ,ze będą jeszcze lepsze

pozdrawiam

#77 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 luty 2009 - 20:45

Marudzicie jakby panowie z firmy Colnago siedzieli w krzakach i wypatrywali rowery z podrobionymi znakami towarowymi.

#78 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 luty 2009 - 21:00

Każdy lakiernik pomaluje dowolną ramę w dowolny wzór, z dowolnym napisem. Widziałem juz dziesiątki idealnych kopii ram, a jeszcze żadnego lakiernika w więzieniu.

#79 erha

erha
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądłask

Napisano 22 luty 2009 - 21:09

lepiej żeby nie szczaili bo zamierzam zrobić cannondale taurine sl , w barwach team , :lol:
super mi się podoba to malowanie a zo to można chyba dożywocie dostać :-P

#80 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 22 luty 2009 - 21:49

Zeby tylko. Za taurine sl - kara śmierci. pozdr

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy