Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malowanie ramy

312 odpowiedzi w tym temacie

#101 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:34

Bez naklejek ciekawie wygląda. Z resztą naklejka nie czyni lepszego kolarza. :-D

#102 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:36

A właśnie jak już przy naklejkach jesteśmy. Nie wiecie gdzie można trafić taką naklejkę a najlepiej to 3?
Dołączona grafika

#103 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:42

To ja też się podłączę do pytania o naklejki: gdzie mogę dostać naklejki do Raleigha Competition na rurach Reynolds 531? Nigdzie nie mogę ich znaleźć, podobno jakiś facet wystawiał je na ebay, ale go też brak. Ew. czy taki plan ma sens - zdjąć stare naklejki jakimś skalpelkiem, wrzucić na skaner, w photoshopie poprawić ubytki i dać do druku na folii?

I jeszcze odnośnie malowania - jak usunąć bezinwazyjnie stary lakier i ile może kosztować położenie metallic'u??

#104 naczelnik

naczelnik
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądoświęcim

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:53

dzięki za opinię i chyba naklejek nie bedę dawał.

acha czy pasuje ten widelec od rometa czy moze szukać do kompletu tez columbusa? jeżdzę kilkanaście lat i czy to nie będzie smiesznie wyglądało ? pozdróweczka dla wszystkich

#105 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:57

Cytat

I jeszcze odnośnie malowania - jak usunąć bezinwazyjnie stary lakier i ile może kosztować położenie metallic'u??

Bezinwazyjnie to sie raczej nie da ;-) Teoretycznie są chemiczne środki do usuwania lakieru, ale moim zdaniem szkoda zachodu. Najlepszy sposób to piaskowanie, oddałem już 6 ram do piaskowania - 1 alu mtb, jednego "Waganta" i 4 klasyczne stalówki, na rurkach Reynoldsa 531c, 531 i Columbusie Aelle i żadna nie wrociła uszkodzona. W Otwocku piaskowanie kosztuje ~ 50zł, nie wiem jak w Warszawie.

Lakier metalic to około 70-100zł za materiały + robocizna, zależnie od zakładu od 50zł w góre

#106 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 16 czerwiec 2009 - 03:39

Cytat

Cytat

Bezinwazyjnie to sie raczej nie da ;-) ...

Wszystko się da ;)
Butla z gazem i palnik do lutowania - lakier odchodzi płatami lekko jak tygodniowy strup z zeszlifowanego uda ;)

#107 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 16 czerwiec 2009 - 08:52

naczelnik, maźnij tam troche czerwonym, będziesz miał malowanie jak od Valverde :D
bardzo dobrze że nic nie naklejasz,

Cytat

czy pasuje ten widelec od rometa

ja w ogóle nie widzę, żeby ten widelec jakoś odstawał od reszty. Całość jak dla mnie całkiem ładna jest :-)

#108 erha

erha
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądłask

Napisano 23 czerwiec 2009 - 19:25

nowy projekt cos dla miłosników r.kubicy :-P
co prawda wyszedł góral , ale lakierowany osobiście
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#109 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 czerwiec 2009 - 22:41

Fajnie wygląda, ale beznadziejna koncepcja upodobania się do BMW Sauber

#110 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 czerwiec 2009 - 23:26

Cytat

co prawda wyszedł góral , ale lakierowany osobiście
Obrazek
Obrazek

Fajny pomysł. :-) Na pewno nie będzie się rzucać w oczy. ;-)

#111 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 09:40

Cytat

[ciach]

BOMBA!
Swoją drogą to ciekaw jestem czemu BMW, które produkuje całkiem eleganckie rowery nie wypuściło jeszcze szosówki.

#112 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 czerwiec 2009 - 10:41

Cytat

Cytat

[ciach]

BOMBA!
Swoją drogą to ciekaw jestem czemu BMW, które produkuje całkiem eleganckie rowery nie wypuściło jeszcze szosówki.

Bo kosztowałaby tyle co szosa renomowanej firmy i nikt by tyle za BMW nie dał co za np. Colnago

#113 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2009 - 12:22

Niestety pomimo faktu, że BMW to bardzo dobra firma, tak się w Polsce ułożyło, że daje efekt wielkiego obciachu i ... jednoznaczności. Nie uwierzycie ale znam osobiście autora pracy magisterskiej z psychologii społecznej, w której treści obszernie poruszany jest problem casusu marki BMW w wielowarstwowym społeczeństwie polskim. No cóż siła tej marki nie zawsze jest rozumiana w ... kręgach ludzi o zgoła odmiennych upodobaniach. Rzekłbym normalnych upodobaniach. I bardzo dobrze ... na szczęście.

Stas

#114 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 czerwiec 2009 - 13:08

To oczym piszesz Stas, a w zasadzie autor owej pracy to jeden problem. Drugi problem związany pośrednio z BMW to kubicomanią. I powiem szczerze, że mnie osobiście bardziej drażni ten drugi, bo po ten pierwszy to tylko nasze polskie stereotypy, natomiast ten drugi to już chyba jakaś przypadłość naszego narodu. Fajnie, że Kubica jest w F1, należy się z tego cieszyć, ale nie należy robić z tego dziś wielkiego halo, sportowca roku, który nic nie osiągnął, nosić koszulek BMW-Sauber Petronas i myśleć jaki ten świat jest zły, bo Kubica jest w słabym zespole.

Szkoda, że My Polacy widzimy naszych sportowców tam gdzie są sukcesy, a nie widzimy ich ani nie słyszymy o nich tam gdzie ciężko pracują i trenują by ten sukces osiągnąć. Tak było z Małyszem, z Otylią, Kubicą, niedawno z Królem Arturtem (to dopiero było żenujące) i wieloma innymi sportowcami. Skoro tacy jesteśmy kibice to szkoda tylko, że po ostatnim trumfie Szmyda, nasze społeczeństwo nie kupuje szos i nie próbuje być jak Adam Małysz... na szosie ;)

I nawiązując jeszcze do tego malowania roweru, to ciekawi mnie tylko co autor chciał udowodnić, malując sobie rower w barwy zespołu F1. O wiele ciekawsze i chyba nawet po prostu lepsze byłoby piźniecie ramy na krwisto czerwony kolor, jedna subtelna naklejka Ferrari i efekt były o wiele bardziej imponujący. Tylko nadal pozostaje pytanie... po co?

#115 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2009 - 16:54

Ależ się doszukujecie ideologii w malowaniu ramy - ja pierdzielę to nie mozna już uprawiać radosnej twórczości pod wpływem impulsu.
Ja swego czasu gapiąc się z kumplem na stertę śmieci w mig złożyłem bolid, a on na zdezelowanym korpusie manekina napisał ROBERT KUBICA.
Ma już ze trzy lata ta odpadowa kompozycja i nadal trzyma się dzielnie :lol:

#116 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 17:51

Cytat

O wiele ciekawsze i chyba nawet po prostu lepsze byłoby piźniecie ramy na krwisto czerwony kolor, jedna subtelna naklejka Ferrari i efekt były o wiele bardziej imponujący. Tylko nadal pozostaje pytanie... po co?

Może po to, żeby zamanifestować swoje szaleńcze oddanie zespołowi Sauber BMW i śmiać się w twarz każdemu kolarzowi, który nie ma roweru pomalowanego w barwy ulubionego teamu i przebić opony każdemu kolarzowi, który nie ma ulubionego teamu F1 w ogóle :lol: :mrgreen: :-P

A na serio to po prostu - może kormoran bardzo lubi wyścigi? Nie trzeba dorabiać ideologii do wszystkiego.

P.S. Z Kubicy jestem dumny, ale BMW akurat odnosi o wieele wieksze sukcesy w innej serii wyscigow ;-) a o wiele lepszym polskim kierowca imho jest Tomek Kuchar :-)

#117 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 czerwiec 2009 - 22:20

Po prostu wszelkie przejawy ku(i)bicomani działają na mnie jak sól na ranę ;)

#118 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 24 czerwiec 2009 - 23:04

Polaki, dlaciemu was boli tak sukcesy waszy kierowcy? Czyżby nie chcieli aby on wygrywał?! Skoro prezentujeta ta sama kraja to ciemu tak najeżdżata?! Czy Kubica zły, że wygrywać potrafi tylko nie ma sprzętu? Jakby Maja nie mogła wygrać przez sprzęta to co wy byście mówili?! PARANOJA! Wróćmy do kolarstwa, skoro o F1 nie mamy pojęcia...

#119 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 25 czerwiec 2009 - 10:03

Chyba raczej nie najeżdżamy na Kubicę. Wskazujemy tylko dziwną moc socjologicznego zjawiska w Polsce jakim jest "kult BMW", który notabene zaistniał długo przed sukcesami Kubicy. Pan Kubica jest tylko ukoronowaniem tego kultu i mistyczną postacią znacząco pogłębiającą ten przedziwny kult, tę degrengoladę. To taka wisienka na mdłym torcie z różowego lukrowanego cukru.
No tego zaprzeczyc nie można, że jesteśmy specyficznym społeczeństwem w środku Europy nakarmionym kiczem, bezguściem i tęsknotą do tandety. Miejmy nadzieję, że to stan odwracalny ... bo jak widac wiele się zmienia, bardzo powoli.

Stas

#120 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 25 czerwiec 2009 - 12:12

No niestety, powszechnie znany stereotyp kierowcy beemki jest absurdalnie daleko od stanu faktycznego, ale jesteśmy karmieni różnymi durnymi stereotypami. Na szczęście ten prawdziwy "kult BMW" (trafne określenie Staś) jest czymś zupełnie innym niż bzdurne palenie gumy i niszczenie inżynierskich dzieł sztuki...

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy