Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malowanie ramy

312 odpowiedzi w tym temacie

#121 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 25 czerwiec 2009 - 12:16

Tylko, że ten prawdziwy kult, zaginął w morzu łysego i tekstylnego kultu ;-)

#122 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 25 czerwiec 2009 - 12:18

Deadhorse, zaginął, ale nie zginął, jest jeszcze wielu fajnych ludków, którzy mają zdrowe podejście do marki i motoryzacji w ogóle. ;-)

się offtop zrobił niezły :-D

#123 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 28 czerwiec 2009 - 15:59

A właśnie jak już przy naklejkach jesteśmy. Nie wiecie gdzie można trafić taką naklejkę a najlepiej to 3?
Obrazek

Przypadkowo trafiłem na takie oto naklejeczki --> http://www.allegro.p...i_columbus.html
Wiem - cena zaporowa za taki gadżet ale czego się nie robi, aby odrestaurować klasyka ;)

#124 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2009 - 22:23

zaporowa to mało powiedziane ;)

#125 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2009 - 10:04

A właśnie jak już przy naklejkach jesteśmy. Nie wiecie gdzie można trafić taką naklejkę a najlepiej to 3?
Obrazek

Przypadkowo trafiłem na takie oto naklejeczki --> http://www.allegro.p...i_columbus.html
Wiem - cena zaporowa za taki gadżet ale czego się nie robi, aby odrestaurować klasyka ;)

Pliki/obrazy z takimi naklejkami można ściągnąc ze strony Columbusa. Następnie można przygotowac takie naklejki i wydrukowac korzystając z plotera. Poszukaj ktoś na Allegro robi takie naklejki z "obrazów" za bardzo przystępną cenę.

Stas

#126 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 29 czerwiec 2009 - 10:54

Pliki/obrazy z takimi naklejkami można ściągnąc ze strony Columbusa. Następnie można przygotowac takie naklejki i wydrukowac korzystając z plotera. Poszukaj ktoś na Allegro robi takie naklejki z "obrazów" za bardzo przystępną cenę.

A jak jest z Raleighem? Nie mogę znaleźć w sieci, jedyne co znalazłem to zdjęcia naklejek na ramie, robione pod kątem i przy kijowym oświetleniu.

#127 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 29 czerwiec 2009 - 10:54

Stas, można i tak, oczywiście. Z tym, że na stronie Columbusa jakoś nie zauważyłem takowych plików. Ale to nie problem poszukać w sieci ;)

#128 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 29 czerwiec 2009 - 14:11

Widziałem ta aukcje, nawet rozmawiałem z gościem, ale samych naklejek columbusa sprzedać nie chce. Poczekamy aż się aukcja skończy jak nikt nie kupi to pogadam z nim raz jeszcze. Jeśli nie uda się ich kupić to trzeba będzie zrobić tak jak mówi Stas. Projekt w Photoshopie już dawno zrobiłem i mam też znajomego, który ma ploter tnący. Natomiast mi zależy na papierze, bo te naklejki columbusa są na takim specjalnym/innym niż papier samoprzylepny na naklejki. A to co udało mi się wyklikać w PS wygląda mniej więcej tak
Posted Image

#129 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 czerwiec 2009 - 18:01

thorian, masz koło domu sklep dla plastyków, grafit na zana, tam poszukaj papieru, spory wybór mają.

#130 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 01 lipiec 2009 - 15:09

..... A to co udało mi się wyklikać w PS wygląda mniej więcej tak
Obrazek

Link nie działa, nie ma obrazka

Stas

#131 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 01 lipiec 2009 - 15:15

Stas, można i tak, oczywiście. Z tym, że na stronie Columbusa jakoś nie zauważyłem takowych plików. Ale to nie problem poszukać w sieci ;)

Tutaj w PDF-ie na wielu stronach w prawym górnym rogu są "naklejki" zależnie od modelu ramy.
http://www.columbust...lumbus_2009.pdf
Jeśli chcesz stare naklejki ściągnij coś podobnego ... nie mogę znaleźc teraz linka.

Stas

#132 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Napisano 08 lipiec 2009 - 22:00

Mam pytanie. Jeżdżę na stalowej ramie Romani (włoskiej taki mi się wydaje). Rama jest trochę podziechtana (taką już kupiłem) na górnej i dolnej są dosyć duże zadrapania. Za jakieś 2 miesiące chcę ją pomalować. Planuję oddać ją najpierw do piaskowania tylko ma tylny widelec jest chromowany i czym go zabezpieczyć? I jaki najlepiej wybrać rodzaj farby?
Dodam że nie planuję żadnych naklejek tylko nieduże 2 wyrazy, więc jakiś zakład lakierniczy zwykły chyba odpada - może polecicie coś na Podkarpaciu, ew. coś w stolicy.

#133 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 09 lipiec 2009 - 08:13

Chrom oklej dokładnie taśmą papierową malarską. Mogą być 2 warstwy. pozdr

#134 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 09 lipiec 2009 - 08:29

Chrom oklej dokładnie taśmą papierową malarską. Mogą być 2 warstwy. pozdr

nick, popraw mnie jeśłi się mylę, ale z tego co wiem to piaskowanie skutecznie usuwa WSZYSTKO z ramki, więc papierowa taśma szczególnie nie ma szans na przetrwanie tego procesu. Podobnie z malowaniem proszkowym, gdzie rama będzie wypiekana w temp. ok 200 st. C. - taśma się najzwyczajniej stopi...
Skeletor, dryndaj do jakiegokolwiek zakładu lakierniczego tudzież innej malarni i zapytaj kogoś jak to skutecznie zrobić.

#135 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 09 lipiec 2009 - 09:52

Travis - to zależy od kilku czynników - czy piaskujesz korundem czy gruboziarnistym piaskiem, czy wartwa taśmy jest gruba itp., także nie ma problemu aby wypiaskować ramę i zostawić chrom.

Co do malowania proszkowego oklejenie zda egzamin w momencie kiedy ładunki elektrostatyczne nie zostaną na tych elementach które mają nie być pomalowane, więc proszek nie będzie się trzymał w tych miejscach.

#136 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 09 lipiec 2009 - 10:40

eye_lip, dzięki za info. Pożytecznej wiedzy nigdy za wiele ;-)

#137 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 postów
  • SkądKutno

Napisano 03 wrzesień 2009 - 19:24

Kupiłem używany pomykacz i mam z nim taką boleść. Lakierek na ramie jak trzeba, tyle że... do połowy tylnych widełek. Ładniutkie przejście z grubej warstwy lakieru w cienką warstwę chromu. A chrom odchodzi i wychodzi rdza. Czy ktos malował kiedyś u lakiernika kawałek ramy? Jakie to koszty i gdzie ewentualnie w mojej (niekoniecznie najbliższej) okolicy ?

#138 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 wrzesień 2009 - 20:38

Jak się robi tak idealnie równe przejście między kolorami jak robi to Steelman? http://www.steelmanc...k archive6.html

#139 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 05 wrzesień 2009 - 20:57

Wydaje mi się, że używa taśmy maskującej... tzn przy malowaniu samochodów jest używana taka taśma, więc myślę, że i z ramami jest podobnie...

#140 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 05 wrzesień 2009 - 21:06

Taśma maskująca plus aerograf wg mnie. Można nim cuda stworzyć mając odrobinę wprawy i talentu. Chcesz malować Neo?

Dodaj odpowiedź