Jump to content

Photo

Zakup Kół - Które Wybra

koła

126 replies to this topic

#61 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 posts

Posted 14 March 2015 - 13:38

Jak chcesz koła z planet-x, to na ebayu znajdź sprzedawcę escgolf. Sprzedaje ich droższe koła w dobrych cenach, które można negocjować. Niedawno dokonałem zakupu i jestem zadowolony.

#62 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 posts

Posted 17 March 2015 - 10:53

Zondy w promocji poniżej 1400 PLN, chyba czas się zdecydować w końcu

#63 BMC

BMC
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 18 March 2015 - 22:08

Też się zastanawiam nad kołami za około 1000/1300 i np.Biorę pod uwagę z velotechu fobos ll ale nie ma o nich opini 

#64 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 13:39

Stoję przed dylematem - koła składane czy gotowce. Przy mojej wadze ( 100 - 103 kg ) wstępnie myślę o złożeniu zestawu: da 9000 (piasty, 32 szprychy p/t), obręcze Mavic CXP 33, szprychy Sapim Race. Zestaw wyjdzie o wadze ok. 1750 g, przy cenie ok. 1700 - 1800 zł. Z gotowców wchodzą w grę Cammpagnolo Zonda. Dobra waga, dobra cena, ale przy mojej wadze trochę się obawiam tych kół, zwłaszcza w dłuższej perspektywie użytkowania - zakładam, że 10 lat na nich pojeżdżę. Pytanie - zwłaszcza do użytkowników Zondy: brać te koła, czy lepiej składać?

#65 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 22 March 2015 - 15:19

Miałem Vento przy tej samej wadze i padły pode mną. Campa zaleca je do 80kg bezproblemowo, a do 110kg zaleca regularny serwis u specjalisty. Mi łapały centry, a obrót szprych o dosłownie 1/4 obrotu spowodował ich wyrwanie z obręczy. Problem polegał na braku dostępności części zapasowych, właśnie obręczy, a przy tej wadze to istotna bardzo sprawa. Moim zdaniem 16 i 21 szprych Zondy pod 100kg to jednak za mało niezależnie, co pisze producent.

Jak stałem przed wyborem nowych kół, to odpuściłem obręcze CPX33 bo ponoć nie najlepsze pod taką wagę, do tego cena. Ja wszedłem w koła złożone przez forumowego kolegę Dandy Horse, wydałem 1200zł, 32/28 szprych, tanie części zamienne przy całkowitej wadze 1550g. Zrobiłem na nich dobre 2000km i żadnych problemów z biciem, kręcą się jak za nowości.

Nie namawiam oczywiście, ale biorąc za i przeciw przy naszej wadze to warto jednak rozważyć samoróbki.

#66 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 posts

Posted 22 March 2015 - 15:24

Ja w końcu też sobie odpuściłem Zondę na rzecz składanych, mimo jej atrakcyjnej ceny obecnie i moich skromnych 75 kg, stwierdziłem, że wolę mieć tanie części i łatwo dostępny serwis na miejscu. 

#67 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 16:06

Arni mam Vento, użytkuję je w drugim rowerze od kilku sezonów i nie mam z nimi żadnych problemów. Kupiłem je bardzo tanio, jako nowe i zupełnie ich nie oszczędzam, a drogi w Legnicy i wokoło są wyjątkowe gów.......ne nawet jak na polskie warunki. Żadnej centry, luzu czy bicia, nic.Także tu mamy różne doświadczenia.

Co do CXP 33 pytałem tu, pytałem tam, trochę poczytałem i wyszło, że wytrzymują 108 - 110 kg. Bardziej obawiam się trochę tych sapimów trzykrotnie cieniowanych, czy nie będą pękały.

#68 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 22 March 2015 - 16:18

Miałem cxp33 na 32h na sapimach race 2.0-1.8-2.0 i w ciagu trzech sezonow raz szpryche zalatwilem tylna(poszla przy kołnierzu piasty), ale droga byla wyjatkowo paskudna takie dobicie poszlo, obrecz super sie sprawowala ok 18tys km. moja waga wtedy 85-87 i. kółka poszly razem z rowerkiem i jeszcze pojezdza . kółka były proste idealnie caly czas, praktycznie poprawki tylko przy przegladzie roweru szly.

ps. tym moim profilowym avatarze walsnie smigam na cxp :D haha

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#69 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 22 March 2015 - 19:00

Kugel, też nie narzekałem 3,5 sezonu, do czasu jak się okazało. Ty i ja ważymy 100kg, a Zondy to 16 i 21 szprych - czy to wystarczy na 100/103kg? Ja już nigdy nie zaryzykuję, wolę bezproblemowy dostęp do części zamiennych od ręki.

#70 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 20:11

Arni ja się mimo wszystko zastanawiam. Do tej pory ujeżdżałem przez 8 lat koła Mavica ( equipe ), mające 20/24 cieniowane, wypłaszczone szprychy. Te koła były przeznaczone przez producenta pod max. 95 kg. I w każdy sezon średnio robiły kilka tysięcy km. Dopiero po 8 sezonach zrobiły się na obręczach mikropęknięcia. Inaczej nie kupowałbym nowych kół. Nigdy nie miały bicia ani luzów, żadnej pękniętej szprychy. Myślę, że przy mojej wadze 20 - 24 szprychy dobrej jakości powinny wystarczyć.

Koła składane na pewno są opłacalne pod kątem taniego i dostępnego serwisu. To jednak konieczność centrowania co jakiś czas, jak znam życie szprychy będą pękać, no i te 32 szprychy, przynajmniej z przodu, to wożenie zbędnego ciężaru w rowerze, który pomyślany jest na możliwie niską wagę. Pomijam estetykę - klasyczne koła w rowerze z geometrią do ścigania się.

Zonda - obserwując moje Vento - powinny kilka sezonów pojeździć Niepokoi mnie te 16 szprych z przodu ( mogą się okazać wiotkie na podjazdach ), poza tym wkurza mnie brak wyboru koloru. Wszędzie ta cholerna moda na czarne koła.

No więc jest trudny wybór.

#71 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 22 March 2015 - 20:50

Kugel, chodzę w Twojej wadze i Zondy tłukę od dwóch sezonów, zaliczony BBTOUR i 20 tyś km , bez jakichkolwiek problemów , świetne koła i tyle

#72 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 20:56

No właśnie kryniu liczyłem że się odezwiesz jako użytkownik tych kółek. A co przewidujesz jak coś strzeli? Słyszałem, że od poziomu Zondy w Wertykalu można kupić obręcze, szprychy chyba też. Nie ma przy wadze +- 100 KG jakichś nienaturalnych zachowań tych kół?

#73 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 22 March 2015 - 22:12

Jak coś strzeli to wyśle do wertykalu 😊 może zrobią bo z tym różnie bywa , części do Zondy są dostępne, na razie jeżdżą jak marzenie i fajnie wyglądają.Mam drugi komplet dt swiss r 1.1 na piastach dt 350 składane, używane bardzo sporadycznie i już były centrowane Zondy biją je na głowę,żadnych niepokojących zachowań nie stwierdziłem, pięknie się toczą, sprinterem nie jestem, na moje spokojne pykanie km idealne

#74 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 22:16

No panie kryniu koła w Wertykalu zamówione. Jak coś nie teges, to będę do pana wysyłał zażalenia...:)

#75 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 22 March 2015 - 22:22

Nie biorę odpowiedzialności za koła z wertykalu, ja swoje kupiłem w Niemczech :) niech Ci służą

#76 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 22 March 2015 - 22:30

kolego @kugel ty czasem nie zamówiłeś zond z alledrogo po cenie 1599? Bo wertykal wystawia te same koła w promocji też za 1399 zł, i właśnie się zastanawiam czy to jakiś starszy model czy jak  :roll:

#77 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 posts

Posted 22 March 2015 - 22:34

te zondy za 1399 pln są z 2013 r., dzwoniłem i pytałem, bo byłem bliski kliknięcia kup teraz, ale jednak poszedłem w składaki ;-)

#78 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 March 2015 - 22:39

Kupiłem te droższe. Wcześniej jakiś inny sprzedawca wystawiał też w tej cenie 1399 - nie z Wertykalu. Ostatnio ,,kupiłem'' w Bikecenter okazyjnie piasty - tak okazyjnie, że czekałem prawie dwa tygodnie i ostatecznie do mnie nie dotarły. Mam lekkie uprzedzenie do ,,okazji''.

Ale gdyby to był jakiś straszy model to byś nie stracił, ale raczej zyskał - oglądałem zdjęcia starszych modeli Zondy i dawne piasty wygladają bardziej solidnie niż obecnie produkowane. W ogóle Campa jakby nie taka jak kiedyś.

#79 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 posts

Posted 22 March 2015 - 22:42

Pewnie się w Campie księgowi dorwali do władzy i szukają oszczędności ;-)

#80 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 22 March 2015 - 22:44

Dzięki panowie za wyjaśnienia ;-) Tak się składa że pewnie w drugiej połowie roku będę chciał kupić nowe koła i już teraz obserwuję co się dzieje w tym temacie  8-)  :-)

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: koła