Jump to content

Photo

Zakup Kół - Które Wybra

koła

126 replies to this topic

#81 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 March 2015 - 08:19

oglądałem zdjęcia starszych modeli Zondy i dawne piasty wygladają bardziej solidnie niż obecnie produkowane. W ogóle Campa jakby nie taka jak kiedyś.

Panowie na jakiej podstawie takie i podobne wnioski? na podstawie zdjęć z katalogu. Akurat w tych modelach kół nic się nie zmieniło jeśli chodzi o części. Próżno szukać zmian bo od 2013 roku ten model jest tak produkowany! A to taki efekt placebo który nakręcacie... bierz stare bo nowe się zaraz rozpadną, albo stare przecenione bo leżą od nie wiadomo kiedy...

Załatwiałem kilka zond również tutaj na forum i stany w zachodnich sklepach są na bieżąco uzupełniane, raczej nie wierzę że ktoś wciska na siłę jakieś leżakowane modele przy raczej sporej popularności tych kół.

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#82 christophorus

christophorus
  • Użytkownik
  • 325 posts

Posted 23 March 2015 - 12:28

A co powiecie o tych kołach?

http://allegro.pl/ko...4879291600.html

#83 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 23 March 2015 - 20:41

Panowie na jakiej podstawie takie i podobne wnioski? na podstawie zdjęć z katalogu. Akurat w tych modelach kół nic się nie zmieniło jeśli chodzi o części. Próżno szukać zmian bo od 2013 roku ten model jest tak produkowany! A to taki efekt placebo który nakręcacie... bierz stare bo nowe się zaraz rozpadną, albo stare przecenione bo leżą od nie wiadomo kiedy...

Załatwiałem kilka zond również tutaj na forum i stany w zachodnich sklepach są na bieżąco uzupełniane, raczej nie wierzę że ktoś wciska na siłę jakieś leżakowane modele przy raczej sporej popularności tych kół.

To nie tak - przecież sam kupiłem koła obecnie produkowane, a nie zrobiłbym tego gdybym uważał je za badziew, który ma się zaraz rozpaść. Fakt, masz rację, że piasty w kołach z 2013 i 2015 r. wyglądają tak samo - w roku 2012 były - przynajmniej pod względem wyglądu zewnętrznego inne. W/g mnie wyglądały bardziej solidnie. Ale nie chodzi tylko o same piasty. Campa wprowadza ulepszenia służące obniżeniu masy poszczególnych części. Sporo moich znajomych krytykuje np. kształt nowych klamek i materiały z jakich są zrobione. Dawniej koła Campagnolo były trochę cięższe i miały więcej szprych. Z mojego punktu widzenia były lepsze.

Przy okazji: zadzwoniłem do Wertykalu - te koła za 1399 zł to ten sam model co za 1599. Obniżono mi cenę. Solidna firma.

#84 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 March 2015 - 20:47

Małe nieporozumienie, wątpliwości rozwiane :) Ja akurat skupiłem swoją uwagę na kołach. 

BTW. Fajne podejście ze strony wertykału. 

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#85 120

120
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 24 March 2015 - 15:04

Tez jestem przed zakupem opon i mam pytanie: Czy powinienem myśleć o wymianie kół?

Obecnie mam koła:
Oval 327 aero alloy clincher, 20/24H precision road hubs, stainless bladed spokes

to oryginalne koła od Fuji Altamira 2.5

W zeszłym sezonie 4 razy musiałem centrować koło, i  wymienić szprychy ponieważ strzelały podczas jazdy.
To wina koła czy szprych (mojej wagi na pewno ale tego nie zmienię tak szybko).

Czeka mnie wymiana kół czy wystarczy wymienić szprychy?

Czy w cenie 1000 - 2000 zł znajdę lepsze ( bardziej solidne i szybsze  :-D )koła dla swojej wagi 110 kg.

Jeśli tak to jakie?

Jeśli chodzi o opony to myślę o GP 4000s ii

Jaki rozmiar wybrać 700x23 700x25 czy 700x28? - Moja waga to 110 kg

Czy do moich kół mogę zastosować oponę zwijaną?
Po czym poznać czy do kół można zastosować drutówkę czy oponę zwijaną
?

#86 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 24 March 2015 - 15:09

Przy 110 kilo to juz raczej koła składane - piasty Shimano 105, Ultegra, obręcz nie za bardzo cieniowana - poniżej 500 gram bym nie schodził, 32 szprychy przód, ew. 36 tył.

#87 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 25 March 2015 - 22:50

I do tego opony minimum 700 x 25 a jak da radę to i 28, przesiadłem się w zeszłym roku z 23 na 25 i chyba do tamtych już nie wrócę, komfort zdecydowanie wyższy ,kapci zero, opony conti GP 4 season

#88 120

120
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 25 March 2015 - 23:12

To już wiem ze złoże koła na Piastach 105.

Tylko jakie obręcze i opony żeby był kompromis pomiędzy cena wytrzymałością i wagą??

Myślałem o oponach GP 4000s ale ponoć nie na ta wagę.
Czy może któreś z opon Vittori wsiąść pod uwagę?

#89 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 25 March 2015 - 23:55

Problem polega na tym, że spora częśc obręczy ma górny pułap wytrzymałości na 110 kg. Na Twoim miejscu wziąłbym w miarę tanią obręcz o wysokim stożku, której bym nie żałował, jeżeli ew. pęknie. Np. Remerx Taurus lub Accent Roadster, z trochę lepszych może jakąś obręcz Mach 1 lub Rigidę - też robi mocne obręcze.

#90 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 26 March 2015 - 09:01

Ja bym postawił na obręcz Alexrims DA28

#91 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 posts

Posted 26 March 2015 - 11:30

Mój obecny bike (Boardman Team Carbon) ma kółka na Mavicach CXP 22, piasty jakieś OEM-owe -czy upgrade na te R23 ma sens? (nie ważyłem tych kół w sumie,  czy do 1000 zł jest coś sensowniejszego od tych R23). Moja waga gdzieś ok. 85 kg - czy brać to, czy lepiej coś składać?

#92 120

120
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 27 March 2015 - 10:44

mam wybrane koła:

oferta od http://dandyhorsestore.com/ - to dobry wybór?

Piasty: RAF12+RAR12

Szprychy Sapim Race
Nyple: Sapim Polyax alu
Zaplot: przód słoneczko, tył 3 krzyże
Obręcze: XR-300 28/32
Waga: ok. 1630 g. 

lub Obręcze: XC-279 28/32
Waga: ok. 1670 g. 

które obręcze wybrać z 2 zaproponowanych opcji?  
(przypomnę moja waga 110 kg)

#93 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 27 March 2015 - 10:58

Problem polega na tym, że spora częśc obręczy ma górny pułap wytrzymałości na 110 kg.

No własnie, jak to jest? Przecież masa kolarza rozkłąda sie na 2 koła, zatem obciążenie _jednej_ obręczy jest znacznie mniejsze (nie piszę, że wynosi połowę masy kolarza, bo ta nie rozkłada się równo na oba koła). Ale na pewno nie jest tak, że rowerzysta o masie 110kg balansuje na granicy wytrzymałości obręczy...

#94 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 27 March 2015 - 17:48

120

Sapim Race to 3-krotnie cieniowane szprychy, przynajmniej na tył weź sobie szprychy niecieniowane.

#95 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 March 2015 - 18:49

Wprost przeciwnie, cieniowane szprychy pracują w środkowej części, dzięki czemu odciążają okolice nypla i zagięcia, które w normalnej sytuacji byłyby najbardziej narażone na zerwanie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#96 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 27 March 2015 - 19:16

mikroos Jak rozumiem niecieniowane szprychy nie pracują w środkowej części? Idąc tokiem Twojego myślenia kolega powinien wybrać sobie jeszcze bardziej cieniowane szprychy, bo jeszcze bardziej by pracowały i odciążały okolice nypla i zagięcia. Mam nadzieję, że koledze nie polecisz Sapim Laser?

#97 120

120
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 27 March 2015 - 20:00

A nie licząc szprych to sklep godny polecenia?
Piasty i obręcze to dobry wybór?

Które z proponowanych obręczy wybrać?

W poniedziałek chciałem zamówić sprzęt.

#98 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Posted 27 March 2015 - 20:07

A nie licząc szprych to sklep godny polecenia?
Piasty i obręcze to dobry wybór?

Które z proponowanych obręczy wybrać?

W poniedziałek chciałem zamówić sprzęt.

Na takiego chlopa jak Ty,to ja bym sie w zadne cieniowane ekstrawagancje

i 28 szprychowe historie nie bawil.

Przy Twojej masie to Ty i tak nie odczujesz czy kola waza 1660 czy 2000 gram...

#99 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 27 March 2015 - 20:16

Co to są piasty RAF12 RAR12?

Powtórzę, że obręcze o wadze poniżej 500 gram to chyba nieco ryzykowna sprawa przy 110 kg....

http://www.dt4you.pl...710ac9656e6b091

Taka DT Swiss RR 585 mająca limit wagi do 110 kilo waży 580g a jest uważana za mocną obręcz, tak samo Rigida DPX18:

http://www.katalogro...recze/28104-dpx

Co prawda taki Mavic cxp 33 to ok. 470 g i teoretycznie limit wagi do 108 - 110 kg ale to raczej spostrzeżenia użytkowników, producent nie podaje takiego limitu.

Nic nie mam do marki Kin Lin, ale mając do wyboru tę markę lub Rigidę lub DT Swiss wziąłbym którąś z tych dwóch do tego piasty shimano 105 lub Ultegra względnie Dt Swiss 350, 32 szprychy przód, ew. 36 niecieniowanych szprych tył.

#100 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 March 2015 - 21:52

mikroos Jak rozumiem niecieniowane szprychy nie pracują w środkowej części?

Pracują dużo mniej - to chyba logiczne, prawda?

Idąc tokiem Twojego myślenia kolega powinien wybrać sobie jeszcze bardziej cieniowane szprychy, bo jeszcze bardziej by pracowały i odciążały okolice nypla i zagięcia.

Bo pracują jeszcze bardziej - i do tego miejsca masz rację. To również nietrudno udowodnić. Ale:

Mam nadzieję, że koledze nie polecisz Sapim Laser?

Nie, bo te z kolei są do tego stopnia osłabione, że mogą pękać w miejscach maksymalnie wycieniowanych. Z tego co zaobserwowałem (zresztą nie tylko ja, zaprzyjaźnieni serwisanci również, a jest ich kilku), właśnie 2,0-1,8-2,0 to optimum, które pozwala odciążyć najbardziej narażone miejsca, jednocześnie nie tracąc zbytnio wytrzymałości w środkowej części. Nawiasem mówiąc, cieniowanie w przypadku szprych to nic innego jak kucie, a proces ten - jak powszechnie wiadomo - znacznie wzmacnia metal i pozwala uzyskać znacznie większą wytrzymałość z każdego milimetra przekroju.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: koła