Rower vs samochody
Napisano 02 lipiec 2010 - 21:25
Napisano 03 lipiec 2010 - 08:39
Nie mozna alejami jechać środkiem bo sie nie da.
Przy krawędzi jest ok , czasem zdaży sie jakiś idiota raz na pół roku co trąbi ale , niech sobie trąbi i tyle, poza tym szosówka nie ma alternatywnej drogi bezpiecznej dla roweru szosowegi i rowerzysty - ścieżki uszkodzą nam koła bo są do dupy po prostu.
Zresztą u nas przepisy są tylko dla samochodów jak widać , nie dla ludzi.
Jeśli chcecie jexdzic w miare bezpiecznie to jeździjcie równo , bez szarapnai na boki conajmniej 1 metr od krawedzi, zapewniam że kierwoca z tyłu będzie musiał wyprzedzic wtedy jeśli na pewno bedzie miejsce na to, bo omijanie wkółko dziur i kratek slalpomem ntylko denerwuje tego z tyłu.
A na chamów rady nie ma, po prostu w ryj i tyle bo jakby to nie było mozna to podciagnać pod usiłowanie zabójstwa z premedytacją nie sznujac przepisów i narażając czyjeś zycie - zastąpić droge i wezwać policje i udając zajebiscie zdenerwowanego i przestaszonego.
Jadąc w grupie powiedzmyy np rodzinnie to jadac z tyłu, jade minimalnie szerzej aby omijający z tyłu miał świadomość że jedzie pare osób .
Przed wjazdem na mostek jakis , czy do tunelu środkiem pasa , aby komuś do głowy nie wpag=dło wyprzedzac tam gdzie miejsca nie ma - linia ciagła.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 03 lipiec 2010 - 09:52
Dla rowerzystów jest pas prawy, dla wszystkich użytkowników (czyli pas środkowy).
Osobiście uważam, że jest to chore. Jadąc pasem dla wszystkich użytkowników samochody wyprzedzają nas po lewej i po prawej stornie (autobusy, taxi) co sprawia jeszcze większe zagrożenie dla ruchu.
Niestety żyjemy w chorym kraju pod wieloma względami. Między innymi chore przepisy utrudniają nam rowerzystom życie. Pseudo ścieżki rowerowe robione są tylko po to by wyrzucić nas z drogi, bo o komforcie i bezpieczeństwie podróżowania bo ścieżce w naszym kraju nie ma mowy. Kiepskie wykonanie i co 200m droga boczna, albo koniec ścieżki, a dalszy ciąg już po drugiej stornie ulicy!
To jest nienormalne by rowerzysta musiał unikać ścieżki rowerowej, dlatego żeby nie zniszczyć sobie roweru. Takie rzeczy tylko w Polsce:(
Pozdrawiam
Napisano 03 lipiec 2010 - 10:05
Napisano 03 lipiec 2010 - 10:25
Przepisy trza interpretować zawsze na swoją korzyść i bezpieczeństwo.
Jak masz jechać pasem środkowym i blokować ruch to ma sens ?? chyba nie, bo taksówki nas omijają elegancko , a autobus to na skrzyzowaniu czy odbiciu sie przepuszca, bo projektując przebudowe ulic żaden idiota nie bierze pod uwage ochrony środowiska i ruchu rowerowego, którego wg nich nie ma i być nie musi, procent szosowców jest takl mały że nieistotny.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 03 lipiec 2010 - 10:50
Czy potraficie czytać ze zrozumieniem?
To przepisy mówią, że nie wolno jeździć pasem dla busów, nie ja!!!!
Sam uważam, to za chory przepis o czym już napisałem w poście wyżej.
Ale ja cię nie oskarżam, wypowiedziałem się tylko jak ja jeżdżę i interpretuję te przepisy.
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:01
Tak jak by to była moja wina, że tak mówią przepisy, a nie inaczej.
Czester, podobnie jak Ty jeździł bym pasem dla busów, bo jest po prostu bezpieczniej.
Przepisy są czasem nie życiowe dlatego nie można zawsze się nimi kierować.
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:11
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:25
Na jednej ze ścieżek dla rowerów często parkują samochody.
Wczoraj dwa zaparkowały tak, że zajęły całą ścieżkę.
Zrobiłem zdjęcie.
Czy jak zgłoszę to na policję jest szansa aby Ci kierowcy zostali ukarani mandatami?
Może miał z Was ktoś kiedyś podobną sytuację?
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:28
Napisano 03 lipiec 2010 - 11:32
Wczoraj w Radiu Kraków jak co piątek po 15 była audycja związana z ruchem drogowym. Był poruszany temat jazdy rowerem Alejami. Panowie jasno określili, że rowerem nie można się poruszać prawym pasem przeznaczonym dla busów, bo jest to niezgodne z przepisami.
Dla rowerzystów jest pas prawy, dla wszystkich użytkowników (czyli pas środkowy).
Osobiście uważam, że jest to chore. Jadąc pasem dla wszystkich użytkowników samochody wyprzedzają nas po lewej i po prawej stornie (autobusy, taxi) co sprawia jeszcze większe zagrożenie dla ruchu.
Ja osobiście się nie boję jechać zgodnie z przepisami, czyli prawą stroną środkowego pasa. Uważam wręcz, że wszyscy rowerzyści powinni tak jeździć (zgodnie z przepisami!) - wtedy może kierowcy zaczęliby rozumieć, że nasz rower jest TAKIM SAMYM UCZESTNIKIEM RUCHU DROGOWEGO jak ich smrodzący samochód. Przecież jak samochód wyprzedza inny samochód, to zjeżdża całym swoim samochodem na drugi pas i jakoś nie robi z tego problemu. I tak samo powinien dokonywać manewru wyprzedzania roweru.
Napisano 03 lipiec 2010 - 17:28
Napisano 03 lipiec 2010 - 17:34
Napisano 03 lipiec 2010 - 20:27
No właśnie.... korci mnie, żeby tu zostać dłużej ;-) . Myślałem, że będę jeździł tylko asfaltami dla samochodów ale te ich ścieżki naprawdę powalają jakością :!: . Zrobiliśmy już rekonesans i pojutrze "robimy" jezioro dookoła (bo jutro trzeba dopilnować, żeby pierwsza dama nie szczała do kuwety :mrgreen: ).Nie, nie musisz, trochę czasu spedzilem w Szwajcarii. Ten kraj to raj dla rowerzystow.
Napisano 05 lipiec 2010 - 10:12
nalezy zdjac wycieraczki i złamać. Złamane zostawic na masce. To sie nauczą nie parkowac.Na jednej ze ścieżek dla rowerów często parkują samochody.
Wczoraj dwa zaparkowały tak, że zajęły całą ścieżkę.
Można również wykręcić wentyl i wypierdzielić do najblizszego smietnika ;]