Cytat
Tym bardziej się cieszę ,że mogłeś się tutaj czegoś dowiedzieć... ;-)Na rondach można wyprzedzać? Pierwsze słysze.
Napisano 21 marzec 2008 - 13:31
Napisano 13 kwiecień 2008 - 12:15
Napisano 14 kwiecień 2008 - 13:59
Cytat
Wręcz przeciwnie! Otóż rowerzysta może poruszać się do 1 m od krawędzi szosy - tak jest napisane w przepisach!
Napisano 14 kwiecień 2008 - 14:19
Cytat
Najgłupszy jest przepis, że jeżeli jest ograniczenie prędkości nieprzekraczające 60 km/h to nie wolno używać nam jezdni.
Chodnikiem trzeba
Napisano 14 kwiecień 2008 - 14:22
Cytat
Art. 33.
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów
lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi
dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i
ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem
jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem
art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.
Cytat
czyli nikt nam nie każe jeździć po chodniku. Jeżeli jest zakaz ruchu rowerem, to znaczy ze obok jest ścieżka (chociaż czasem, jak u mnie w mieście wjazd na nią jest tak niebezpieczny, że bezpieczniej jest złamać przepis i jechać jezdnią do najbliższego skrzyżowania)5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z
prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
drogi dla rowerów.
Napisano 14 kwiecień 2008 - 19:50
Napisano 15 kwiecień 2008 - 09:08
Cytat
z tego co znalazłem, to prawnie jest tak:
Cytat
Art. 33.
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów
lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi
dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i
ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem
jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem
art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.
i dalejCytat
czyli nikt nam nie każe jeździć po chodniku. Jeżeli jest zakaz ruchu rowerem, to znaczy ze obok jest ścieżka (chociaż czasem, jak u mnie w mieście wjazd na nią jest tak niebezpieczny, że bezpieczniej jest złamać przepis i jechać jezdnią do najbliższego skrzyżowania)5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z
prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
drogi dla rowerów.
Tu link do całej ustawy, jak ktoś chce Ustawa
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.
Napisano 15 kwiecień 2008 - 11:54
Napisano 15 kwiecień 2008 - 16:36
Cytat
Dodam jeszcze uwagę odnośnie kolarstwa szosowego. Tutaj prawo powinno zostać znowelizowane pod kątem konkretnie rowerów szosowych bo np. nakaz korzystania z wyznaczonych dróg dla rowerów i pieszych również przez szosowców jest przepisem absurdalnym ( przede wszystkim ze względu na występowanie krawężników i innych przeszkód ).
Napisano 15 kwiecień 2008 - 16:54
Cytat
.... słaby asfalt (niemodyfikowany)....
Cytat
to ja tak prowokacyjnie:
jak zdefiniujesz rower szosowy?
Napisano 15 kwiecień 2008 - 17:57