Skocz do zawartości

Rower vs samochody

583 odpowiedzi w tym temacie

#81 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2008 - 22:47

Cytat

Na rondach można wyprzedzać? Pierwsze słysze.

Tym bardziej się cieszę ,że mogłeś się tutaj czegoś dowiedzieć... ;-)

#82 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2008 - 13:31

Przykra sprawa:
http://wiadomosci.on...68,11,item.html

A niektóre komentarza.. ręce opadają lub zaciskają się pięści..

#83 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 21 marzec 2008 - 13:57

te komentarze dobijają, nawet nie chce mi się ich czytać, mam nadzieje, że jakoś się z tego wyliżą... Pewnie był tam ktoś ze znajomych, koszmar :-/

#84 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2008 - 16:57

Wybaczcie że to napiszę, ale wkurwia mnie to że tyle ludzi jest tak cynicznych i bezgraniczne głupich. Nie rozumiem dlaczego u nas w kraju głupota i chamstwo jest rzeczą powszechną.

#85 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2008 - 17:09

Po tym tragicznym zdarzeniu widać, że w starciu z samochodem rowerzysta jest bez szans.

Co do tych komentarzy to piszą je ludzie, którzy chyba jeszcze nie mieli żadnych "przejść" w życiu, czego im nie życzę.

#86 Gosc_Piotruś_*

Gosc_Piotruś_*
  • Gość

Napisano 13 kwiecień 2008 - 12:15

No ja też mogę coś więcej powiedzieć... Wczoraj zahaczyło mnie tico przy ponad 70km/h. Na szczęście nic mi ani rowerkowi się nie stało, kierowca się nie zatrzymał.

Teraz pytanie czysto praktyczne.. jest jakiś nakaz mówiący o tym, że rowerzysta powinien poruszać się po poboczu? Bo wydaje mi sie, że jadąc środkiem drogi już nikt przy zahaczeniu nie wrzuci mnie między droge a barierki...

#87 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 14 kwiecień 2008 - 13:43

Wręcz przeciwnie! Otóż rowerzysta może poruszać się do 1 m od krawędzi szosy - tak jest napisane w przepisach!

#88 Gosc_Piotruś_*

Gosc_Piotruś_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2008 - 13:55

no to u nas 1 metr to jest środek drogi :P

#89 Gosc_Kaczan_*

Gosc_Kaczan_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2008 - 13:59

Cytat

Wręcz przeciwnie! Otóż rowerzysta może poruszać się do 1 m od krawędzi szosy - tak jest napisane w przepisach!

Masz rację, ale tylko częściowo.
Jeśli jest utwardzone pobocze, to mamy obowiązek jechać poboczem. :-P

Najgłupszy jest przepis, że jeżeli jest ograniczenie prędkości nieprzekraczające 60 km/h to nie wolno używać nam jezdni. :evil:
Chodnikiem trzeba

#90 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2008 - 14:19

Cytat

Najgłupszy jest przepis, że jeżeli jest ograniczenie prędkości nieprzekraczające 60 km/h to nie wolno używać nam jezdni.
Chodnikiem trzeba

a to nawet nie wiedziałem :mrgreen: ale ja i tak nigdy z chodnika nie kozystam, chyba że góralem jade do miasta... :roll:

#91 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądStargard

Napisano 14 kwiecień 2008 - 14:22

z tego co znalazłem, to prawnie jest tak:

Cytat

Art. 33.
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów
lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi
dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i
ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem
jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem
art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.

i dalej

Cytat

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z
prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
drogi dla rowerów.

czyli nikt nam nie każe jeździć po chodniku. Jeżeli jest zakaz ruchu rowerem, to znaczy ze obok jest ścieżka (chociaż czasem, jak u mnie w mieście wjazd na nią jest tak niebezpieczny, że bezpieczniej jest złamać przepis i jechać jezdnią do najbliższego skrzyżowania)

Tu link do całej ustawy, jak ktoś chce Ustawa

#92 Matthew

Matthew
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądTczew

Napisano 14 kwiecień 2008 - 19:50

Te drogi rowerowe to pomyłka. Jak mam jechac po drodze która jest dziurawa, co chwile sa jakies zjazdy na posesje z wysokim krawężnikiem i do tego przystanki autobusowe gdzie ludze aby przejsc do autobusu musza wkroczyc na ścieżke.

Pozatym był u nas w miescie szef cyklistów z Belgii http://tczew.naszemi...nia/818527.html z tego co wiem bo nie bylem na konferencji powiedział że, "Tczew ma potencjał ale jest źle i mało dróg rowerowych"

#93 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3237 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwiecień 2008 - 22:58

A czy wolno nam się domagać zwrotu kosztów naprawy jeżeli rozwalimy koło, dentke opone na drodze, ścieżce rowerowej tak jak to jest z kierowcą samochodu?
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#94 Gosc_Piotruś_*

Gosc_Piotruś_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2008 - 22:59

U mnie ścieżki rowerowe są do bani... są wyznaczone w tak głupi sposób, że po prostu jest niewygodnie... a po drugie właśnie te krawężniki, na góralu byłoby ok, ale na szosie nie ma szans. Pozdrawiam!

#95 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 15 kwiecień 2008 - 09:08

Cytat

z tego co znalazłem, to prawnie jest tak:

Cytat

Art. 33.
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów
lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi
dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i
ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem
jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem
art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.

i dalej

Cytat

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z
prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
drogi dla rowerów.

czyli nikt nam nie każe jeździć po chodniku. Jeżeli jest zakaz ruchu rowerem, to znaczy ze obok jest ścieżka (chociaż czasem, jak u mnie w mieście wjazd na nią jest tak niebezpieczny, że bezpieczniej jest złamać przepis i jechać jezdnią do najbliższego skrzyżowania)

Tu link do całej ustawy, jak ktoś chce Ustawa

Z tymi przepisami jest tak :
- na drodze dla pieszych i rowerów (najczęściej chodnik przedzielony wzdłuż )pierwszeństwo ma pieszy, nawet na części dla rowerów ! ,
- w obszarze zabudowanym lub w mieście gdzie jest ograniczenie prędkości do 50km/h i nie ma wyznaczonych dróg dla rowerów lub rowerów i pieszych rowerzysta ma obowiązek korzystania z jezdni ( lub pobocza ) ---> jakże częstym obrazkiem w polskich miastach jest jeżdżenie rowerzystów po chodnikach (w kolosalnej przewadze na rowerach nie szosowych !) tam gdzie nie ma wyznaczonych dróg dla rowerów !

Dodam jeszcze uwagę odnośnie kolarstwa szosowego. Tutaj prawo powinno zostać znowelizowane pod kątem konkretnie rowerów szosowych bo np. nakaz korzystania z wyznaczonych dróg dla rowerów i pieszych również przez szosowców jest przepisem absurdalnym ( przede wszystkim ze względu na występowanie krawężników i innych przeszkód ). Jak sama nazwa wskazuje - rower szosowy przeznaczony jest do poruszania się po jezdni, utwardzonej drodze, szosie.

Pozdrawiam

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#96 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 kwiecień 2008 - 11:54

to ja tak prowokacyjnie:
jak zdefiniujesz rower szosowy? :D

przy okazji porusze temat uprawnien. osoby bez dowodu (ponizej 18 roku zycia) bagatelizuja posiadanie karty rowerowej. takich osob jest tu pare.
w przypadku (tfu tfu) uszczerbku na zdrowiu lub w sprzecie mozna miec niemale problemy. nawet jesli do zdarzenia doszlo nie z naszej winy. nawet jak w nas wjechali. odszkodowania mozemy nie dostac, za brak uprawnien do prowadzenia pojazdu. gorzej. w takiej sytuacji sprawca moze dochodzic odszkodowania od nas. jesli nawet posiadamy ubezpieczenie oc to i tak bez uprawnien z niego nie zostanie pokryta strata.
zatem nie daj boze zeby jakis burak urwal sobie lusterko o nasze ramie podczas wyprzedzania na trzeciego. wina moze i jego ale kasa nasza.

#97 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2008 - 16:36

Cytat

Dodam jeszcze uwagę odnośnie kolarstwa szosowego. Tutaj prawo powinno zostać znowelizowane pod kątem konkretnie rowerów szosowych bo np. nakaz korzystania z wyznaczonych dróg dla rowerów i pieszych również przez szosowców jest przepisem absurdalnym ( przede wszystkim ze względu na występowanie krawężników i innych przeszkód ).

Absurdem nie jest przepis nakazujący wszystkim rowerzysta (szosówek, MTB, BMX, itd) korzystanie z dróg rowerowych ale sam stan sieci drug rowerowych w polskich miastach i nie tylko w miastach. Właśnie to ze te drogi są robione "na odwal sie" bo wiadomo że nikt nie pilnuje tak tych inwestycji jak np. budowy jezdni, robią fuszerkę i biorą za to kasę. Do tego ścieżki są prowadzone w taki sposób, który wskazuje na to ze osoba która to projektowała dawno nie siedziała na siodełku. Wysokie krawężniki (może dla niektórych nie są wysokie bo to przecież tylko 40mm - w końcu Ci co to wykonywali nie muszą sie natrudzić żeby pokonać tą przeszkodę wystarczy normalny krok.) i słaby asfalt (niemodyfikowany) , wykonany niechlujnie to główne błędy, nie mówiąc już o kostce brukowej czy o samym sposobie prowadzenia ścieżek. To musi się zmienić. Teraz mam trochę czasu to może coś będę działał. uderzę o parę urzędów i opieprze kogo trzeba.

#98 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 kwiecień 2008 - 16:54

Cytat

.... słaby asfalt (niemodyfikowany)....

chyba masa bitumiczna z małą domieszką asfaltu....

Cytat

to ja tak prowokacyjnie:
jak zdefiniujesz rower szosowy? :D

może wyciąg z przepisów UCI :mrgreen: i punkty konktrolne na ścieżkach rowerowych i drogach z zakazem :mrgreen:

A co do przepisów odnośnie rowerzystów osobiście sądze że są w miare ok, chociaż parę poprawek by się przydało, większy problem stwarza wykonanie ścieżek rowerowych.
Inna moja opinia, jest taka że ścieżki rowerowe są dla wszystkich rowerzystów, nie tylko dla nas szosowców i tym bardziej nie nadają się do treningów, tylko jako droga dojazdowa.

#99 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2008 - 17:16

Mnie się bardzo podoba kawałek drogi/szosy wydzielony dla rowerów. Widziałem coś takiego na słowacji. Mam jednak obawy że u nas taki dodatkowy kawałek drogi byłby nagminnie wykorzystywany przez kierowców.

#100 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 kwiecień 2008 - 17:57

no i taki wydzielony kawalek dla rowerow najczesciej nie jest w zaden sposob reperowany, no bo przeciez po co? po drugie czesto nawet na tej przyslowiowej slowacji jest wezszy niz kierownica w mojej szosie nie mowiac o goralach. a sprobuj chociaz na 5 cm wyjechac poza. chocby po to zeby ominac parkujacy tam samochod. zaraz cie otrabia traby albo zepchna do rowu. od razu policja zatrzymuje. zreszta sam wiesz jak musielismy strugac glupa :D ze nie rozumiemy :D
idealna sprawa to szerokie utwardzone pobocze. dla pieszych, rowerzystow, rowniez ciezarowka ustapi czasem osobowce :(. a w razie niemozliwosci jazdy poboczem (z dowolnej przyczyny -czy to dziury czy zaparkowany samochod) Mam Prawo jechac jezdnia i tego prawa Bede Zadal.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy