Skocz do zawartości

Rower vs samochody

583 odpowiedzi w tym temacie

#101 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 15 kwiecień 2008 - 18:50

Cytat

to ja tak prowokacyjnie:
jak zdefiniujesz rower szosowy? :D
...

to proste, po szerokosci opony i tyle

#102 Matthew

Matthew
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądTczew

Napisano 15 kwiecień 2008 - 20:24

Jeżeli chodzi o wydzielenie pasa ruchu jestem za tylko ze takie rozwiazanie raczej mogło by byc wykorzystane poza miastem. Ciężko jest poszerzyc droge pozatym studzienki kanalizacyjne, nie wiem dlaczego ale rozmieszczone sa na całej szerokosci jezdni i w dodatku wystajace z nawierzchni lub głęboko zapadnięte czy nie mozna tego zrobic na równi z asfaltem? Chyba dla kierowców tez jest to upierdliwe

#103 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądStargard

Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:08

ja jeździłem troszke w Anglii, i muszę przyznać, że bardzo podobały mi się tamtejsze ścieżki. W większość przypadków polegają one właśnie na namalowanej linii oddzielającej metr od krawędzi. Często cała ta ścieżka jest czerwona. Drugą rzeczą która bardzo mi się podoba, to kontrapasy. Wiem, że w większych miastach w Polsce już takie są. Bardzo fajną sprawa jest też miejsc przed światłami dla rowerów. Czyli, że można sobie tą boczną ścieżką wyprzedzić wszystkie samochody na światłach i stanąć spokojnie przed nimi wszystkimi. Oczywiście przy naszej kulturze kierowców raczej by się takie coś nie udało :-(

#104 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:34

spros:

Cytat

przy okazji porusze temat uprawnien. osoby bez dowodu (ponizej 18 roku zycia) bagatelizuja posiadanie karty rowerowej. takich osob jest tu pare.
w przypadku (tfu tfu) uszczerbku na zdrowiu lub w sprzecie mozna miec niemale problemy. nawet jesli do zdarzenia doszlo nie z naszej winy. nawet jak w nas wjechali. odszkodowania mozemy nie dostac, za brak uprawnien do prowadzenia pojazdu. gorzej. w takiej sytuacji sprawca moze dochodzic odszkodowania od nas. jesli nawet posiadamy ubezpieczenie oc to i tak bez uprawnien z niego nie zostanie pokryta strata.
zatem nie daj boze zeby jakis burak urwal sobie lusterko o nasze ramie podczas wyprzedzania na trzeciego. wina moze i jego ale kasa nasza.

Posiadać posiada chyba każdy, z tego co pamiętam to u mnie w podstawówce wszyscy musieli wyrobić, tak więc uprawnienia MASZ, niezależnie od tego czy dokument posiadasz. Jeśli nie masz PAPIERÓW podczas jazdy/wypadku, to mogą Ci co najwyżej wlepić taki sam mandat jak za brak prawa jazdy, tj. 50 zł za brak posiadania odpowiednich dokumentów potwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdem.

dawidek102: do jakiej szerokości opony jest rower szosowy? Czy 23 jak popularnie jest w szosówkach, czy może załapie się jeszcze moje ostre ze starymi oponami z kolarki - 25? Nie odmówisz chyba też troszkę grubszym kapciom tj. 28 mm, część ludzi dba o nadgarstki. A co z góralami przerobionymi na treningi szosowe? Z 1 calowymi slikami i zablokowanym amorem? A ze zwykłymi slikami 1,9? Kto to będzie mierzył? Na oponie mogę sobie kredą napisać co tylko zechce, a pomiary linijką mogą się różnić w zależności od marki opony.

#105 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:41

Cytat

Jeżeli chodzi o wydzielenie pasa ruchu jestem za tylko ze takie rozwiazanie raczej mogło by byc wykorzystane poza miastem. Ciężko jest poszerzyc droge pozatym studzienki kanalizacyjne, nie wiem dlaczego ale rozmieszczone sa na całej szerokosci jezdni i w dodatku wystajace z nawierzchni lub głęboko zapadnięte czy nie mozna tego zrobic na równi z asfaltem? Chyba dla kierowców tez jest to upierdliwe

a w miescie tez sie da... np. w Poznaniu. kierowcy ani nie wjezdzaja na ten pas ani na nim nie parkuja. maja tez lepszy komfort jazdy i dla obu stron jest to bardzo dobre rozwiazanie. poszerzanie drogi? hmm... polskie drogi w centrum sa w porownaniu do tych zachodnich dosyc waskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby przy ich przyszlej modernizacji wydzielac takie pasy.

#106 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 kwiecień 2008 - 22:07

hmm, co do poznania.... ścieżka w zdłuż dąbrowskiego od szamotulskiej do szpitalnej- często widze zaparkowane samochody, a jeżdzę tam codziennie do i z pracy, przy starym browarze także, ale cóż się dziwić jak ścieżka pojawia się znikąd, mogli już jej tam nie robić byłby spokój, niedługo podrzucę fotki

#107 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 15 kwiecień 2008 - 22:34

Cytat

dawidek102: do jakiej szerokości opony jest rower szosowy? Czy 23 jak popularnie jest w szosówkach, czy może załapie się jeszcze moje ostre ze starymi oponami z kolarki - 25? Nie odmówisz chyba też troszkę grubszym kapciom tj. 28 mm, część ludzi dba o nadgarstki. A co z góralami przerobionymi na treningi szosowe? Z 1 calowymi slikami i zablokowanym amorem? A ze zwykłymi slikami 1,9? Kto to będzie mierzył? Na oponie mogę sobie kredą napisać co tylko zechce, a pomiary linijką mogą się różnić w zależności od marki opony.

Muniek to jak w inny prosty sposób określisz rower szosowy? osobiscie nie jestem za tym aby klasyfikować rowery jedne na ścieżki inne na ulice bo to by było podobne do tego: mam samochód sportowy wiec moge jezdzic z wieksza dopuszczalna predkoscia na zakrętach lub mam terenówke to w razie korku moge przejechac po trawniku.
Kazdy z tu ma chyba ten sam cel...

#108 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 15 kwiecień 2008 - 23:33

a mnie sie tam szosa kojarzy przede wszystkim z barankiem :-)

ale w sumie ciekawa sprawa z ta definicja roweru szosowego...

#109 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 16 kwiecień 2008 - 12:40

Cytat

Cytat

Muniek to jak w inny prosty sposób określisz rower szosowy? osobiscie nie jestem za tym aby klasyfikować rowery jedne na ścieżki inne na ulice bo to by było podobne do tego: mam samochód sportowy wiec moge jezdzic z wieksza dopuszczalna predkoscia na zakrętach lub mam terenówke to w razie korku moge przejechac po trawniku.

Pomysł podziału rowery na szosowe i nieszosowe nie jet mojego autorstwa.
Jeśli miałbym to tak dzielić to brałbym pod uwagę brak amortyzacji oraz posiadanie kasku.

#110 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 16 kwiecień 2008 - 14:53

a moze swiatelka, kask, ubezpieczenie oc i zdany kurs z ruchu drogowego (prawo jazdy kat. R :D)? chcemy miec prawa jak samochody to musimy miec i obowiazki przynajmniej podobne. tak by wypadalo.
wtedy rower moze byc dowolny - tak jak samochod. byle sprawny technicznie.

#111 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 19 kwiecień 2008 - 14:43

nie wiedzialem, gdzie to wrzucic... akcja białostockich rowerzystow :-)

chlopaki wystawiaja "mandaty" i zamieszczaja zdjecia w necie. co najlepsze jest reakcja Policji...
http://www.rowerowy....?id=art&art=881

Dołączona grafika

:-D :-D :-D

#112 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwiecień 2008 - 14:49

jestem za robieniem zdjęć!!! i wysyłaniem ich na policje!!! to chyba lepsze rozwiązanie niż parkujesz=zdrapujesz

#113 Gosc_Kaczan_*

Gosc_Kaczan_*
  • Gość

Napisano 21 kwiecień 2008 - 08:50

Cytat

Cytat

Cytat

Pomysł podziału rowery na szosowe i nieszosowe nie jet mojego autorstwa.
Jeśli miałbym to tak dzielić to brałbym pod uwagę brak amortyzacji oraz posiadanie kasku.

A mnie sie wydaje, że szosówkę od pozostałych rowerów można odróżnić biorąc pod uwagę Ciężar Własny. Każda kolarka jest przedewszystkim szybka i lekka.

Kwestja tylko jak wysoko (a raczej nisko) ustawiś poprzeczkę?
Wydaje mi się, że gdzieś koło 11 kilo.

Trzeba uważać by "markiety" nie miały możliwości bycia zakwalifikowane jako rowery, a tym bardziej jako szosówki. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#114 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 21 kwiecień 2008 - 09:34

Cytat

szosówkę od pozostałych rowerów można odróżnić biorąc pod uwagę Ciężar Własny

... i miśków oraz strażników mniejskich wyposażyć w wagi aptekarskie :-D

#115 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 21 kwiecień 2008 - 14:15

Cytat

Każda kolarka jest przedewszystkim szybka i lekka.

zeby moja tak sama z siebie szybka byla ;-)

co do straznikow miejskich to przypomnialo mi sie kiedys jak kolega w miescie dostal mandat za brak bieznika na oponach... i na nic sie zdalo tlumaczenie, ze to tak ma byc :mrgreen:

#116 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 21 kwiecień 2008 - 14:45

przy rowerze szosowym, czy górskim ? :roll:

#117 Gosc_Kaczan_*

Gosc_Kaczan_*
  • Gość

Napisano 21 kwiecień 2008 - 15:13

Cytat

Cytat

Cytat

szosówkę od pozostałych rowerów można odróżnić biorąc pod uwagę Ciężar Własny

... i miśków oraz strażników mniejskich wyposażyć w wagi aptekarskie :-D

Warzenie jest to IMO najprostszy im najlepszy ze sposobów. 8-)
Lepsze jest ważenie niż przyjęcie za doktrynę brak amortyzacji oraz posiadanie kasku. :mrgreen:
Jak po jakimś czasie jak się wszystko dotrze to większość Markietów ma sztywną zawiechę. :lol:

A może horny zaproponujesz swój sposób odzielenia szosówek od "innych".

#118 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 21 kwiecień 2008 - 15:18

Kaczan, polecam pooglądać forum lightbikerów, niejeden full okazałby się "szosówką" :->

Myślę, że jeśli już, to nie powinna to być kwestia roweru, ale kierującego - jakiś papierek o znajomości przepisów czy coś w ten deseń...

#119 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 21 kwiecień 2008 - 16:19

Pytanie:

Cytat

Odpowiedź:

Cytat

kolega w miescie dostal mandat za brak bieznika na oponach... i na nic sie zdalo tlumaczenie, ze to tak ma byc :mrgreen:

Skoro tak ma być- znaczy bez bieżnika- to na pewno szosa :mrgreen: . Pozdro!

#120 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 21 kwiecień 2008 - 17:50

Cytat

Pytanie:

Cytat

Odpowiedź:

Cytat

kolega w miescie dostal mandat za brak bieznika na oponach... i na nic sie zdalo tlumaczenie, ze to tak ma byc :mrgreen:

Skoro tak ma być- znaczy bez bieżnika- to na pewno szosa :mrgreen: . Pozdro!

dokladnie tak... ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy