Cytat
to proste, po szerokosci opony i tyleto ja tak prowokacyjnie:
jak zdefiniujesz rower szosowy?
...
Napisano 15 kwiecień 2008 - 20:24
Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:08
Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:34
Cytat
przy okazji porusze temat uprawnien. osoby bez dowodu (ponizej 18 roku zycia) bagatelizuja posiadanie karty rowerowej. takich osob jest tu pare.
w przypadku (tfu tfu) uszczerbku na zdrowiu lub w sprzecie mozna miec niemale problemy. nawet jesli do zdarzenia doszlo nie z naszej winy. nawet jak w nas wjechali. odszkodowania mozemy nie dostac, za brak uprawnien do prowadzenia pojazdu. gorzej. w takiej sytuacji sprawca moze dochodzic odszkodowania od nas. jesli nawet posiadamy ubezpieczenie oc to i tak bez uprawnien z niego nie zostanie pokryta strata.
zatem nie daj boze zeby jakis burak urwal sobie lusterko o nasze ramie podczas wyprzedzania na trzeciego. wina moze i jego ale kasa nasza.
Napisano 15 kwiecień 2008 - 21:41
Cytat
a w miescie tez sie da... np. w Poznaniu. kierowcy ani nie wjezdzaja na ten pas ani na nim nie parkuja. maja tez lepszy komfort jazdy i dla obu stron jest to bardzo dobre rozwiazanie. poszerzanie drogi? hmm... polskie drogi w centrum sa w porownaniu do tych zachodnich dosyc waskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby przy ich przyszlej modernizacji wydzielac takie pasy.Jeżeli chodzi o wydzielenie pasa ruchu jestem za tylko ze takie rozwiazanie raczej mogło by byc wykorzystane poza miastem. Ciężko jest poszerzyc droge pozatym studzienki kanalizacyjne, nie wiem dlaczego ale rozmieszczone sa na całej szerokosci jezdni i w dodatku wystajace z nawierzchni lub głęboko zapadnięte czy nie mozna tego zrobic na równi z asfaltem? Chyba dla kierowców tez jest to upierdliwe
Napisano 15 kwiecień 2008 - 22:07
Napisano 15 kwiecień 2008 - 22:34
Cytat
Muniek to jak w inny prosty sposób określisz rower szosowy? osobiscie nie jestem za tym aby klasyfikować rowery jedne na ścieżki inne na ulice bo to by było podobne do tego: mam samochód sportowy wiec moge jezdzic z wieksza dopuszczalna predkoscia na zakrętach lub mam terenówke to w razie korku moge przejechac po trawniku.dawidek102: do jakiej szerokości opony jest rower szosowy? Czy 23 jak popularnie jest w szosówkach, czy może załapie się jeszcze moje ostre ze starymi oponami z kolarki - 25? Nie odmówisz chyba też troszkę grubszym kapciom tj. 28 mm, część ludzi dba o nadgarstki. A co z góralami przerobionymi na treningi szosowe? Z 1 calowymi slikami i zablokowanym amorem? A ze zwykłymi slikami 1,9? Kto to będzie mierzył? Na oponie mogę sobie kredą napisać co tylko zechce, a pomiary linijką mogą się różnić w zależności od marki opony.
Napisano 16 kwiecień 2008 - 12:40
Cytat
Cytat
Muniek to jak w inny prosty sposób określisz rower szosowy? osobiscie nie jestem za tym aby klasyfikować rowery jedne na ścieżki inne na ulice bo to by było podobne do tego: mam samochód sportowy wiec moge jezdzic z wieksza dopuszczalna predkoscia na zakrętach lub mam terenówke to w razie korku moge przejechac po trawniku.
dawidek102: do jakiej szerokości opony jest rower szosowy? Czy 23 jak popularnie jest w szosówkach, czy może załapie się jeszcze moje ostre ze starymi oponami z kolarki - 25? Nie odmówisz chyba też troszkę grubszym kapciom tj. 28 mm, część ludzi dba o nadgarstki. A co z góralami przerobionymi na treningi szosowe? Z 1 calowymi slikami i zablokowanym amorem? A ze zwykłymi slikami 1,9? Kto to będzie mierzył? Na oponie mogę sobie kredą napisać co tylko zechce, a pomiary linijką mogą się różnić w zależności od marki opony.
Kazdy z tu ma chyba ten sam cel...
Napisano 16 kwiecień 2008 - 14:53
Napisano 19 kwiecień 2008 - 14:43
Napisano 21 kwiecień 2008 - 08:50
Cytat
Cytat
Cytat
Muniek to jak w inny prosty sposób określisz rower szosowy? osobiscie nie jestem za tym aby klasyfikować rowery jedne na ścieżki inne na ulice bo to by było podobne do tego: mam samochód sportowy wiec moge jezdzic z wieksza dopuszczalna predkoscia na zakrętach lub mam terenówke to w razie korku moge przejechac po trawniku.
dawidek102: do jakiej szerokości opony jest rower szosowy? Czy 23 jak popularnie jest w szosówkach, czy może załapie się jeszcze moje ostre ze starymi oponami z kolarki - 25? Nie odmówisz chyba też troszkę grubszym kapciom tj. 28 mm, część ludzi dba o nadgarstki. A co z góralami przerobionymi na treningi szosowe? Z 1 calowymi slikami i zablokowanym amorem? A ze zwykłymi slikami 1,9? Kto to będzie mierzył? Na oponie mogę sobie kredą napisać co tylko zechce, a pomiary linijką mogą się różnić w zależności od marki opony.
Kazdy z tu ma chyba ten sam cel...
Pomysł podziału rowery na szosowe i nieszosowe nie jet mojego autorstwa.
Jeśli miałbym to tak dzielić to brałbym pod uwagę brak amortyzacji oraz posiadanie kasku.
Napisano 21 kwiecień 2008 - 14:15
Cytat
zeby moja tak sama z siebie szybka byla ;-)Każda kolarka jest przedewszystkim szybka i lekka.
Napisano 21 kwiecień 2008 - 15:13
Cytat
Jeśli miałbym to tak dzielić to brałbym pod uwagę brak amortyzacji oraz posiadanie kasku.
Cytat
Cytat
... i miśków oraz strażników mniejskich wyposażyć w wagi aptekarskie :-Dszosówkę od pozostałych rowerów można odróżnić biorąc pod uwagę Ciężar Własny
Napisano 21 kwiecień 2008 - 16:19
Cytat
przy rowerze szosowym, czy górskim ? :roll:
Cytat
kolega w miescie dostal mandat za brak bieznika na oponach... i na nic sie zdalo tlumaczenie, ze to tak ma byc :mrgreen:
Napisano 21 kwiecień 2008 - 17:50
Cytat
dokladnie tak... ;-)Pytanie:
Cytat
przy rowerze szosowym, czy górskim ? :roll:
Odpowiedź:Cytat
kolega w miescie dostal mandat za brak bieznika na oponach... i na nic sie zdalo tlumaczenie, ze to tak ma byc :mrgreen:
Skoro tak ma być- znaczy bez bieżnika- to na pewno szosa :mrgreen: . Pozdro!