Jump to content

Photo

Trening zimowy - trenażer

354 replies to this topic

#201 migielek

migielek
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • Skądkrk

Posted 13 January 2010 - 14:50

ja mam pytanie dotyczące tętna czy jadąc np na 75 % [146-148 uderzeń] jesteście wstanie to utrzymać czy tez macie częste zmiany tych wartości jeśli nie to od czego to zależy bo szczerze mówiąc mi strasznie skacze tętno i nie jestem wstanie przez dłuższy czas utrzymywać się w strefie

#202 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 13 January 2010 - 15:01

Strefa - to jak sama nazwa wskazuje - pewien zakres tętna, a ty podałeś jedną konkretną wartość 75%. Raczej nie będziesz w stanie trzymać tętno 146-146 - poszerz strefę :lol:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#203 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 14 January 2010 - 21:25

Mam pytanie odnośnie treningu na trenażerze. Ostatnio słyszałem żeby nie jeździć zbyt długo (ja jeżdżę zawsze po 2h) bo może mieć to zły wpływ na organizm i mięśnie :?: Co wy o tym sądzicie i jak długo sami jeździcie :?:

#204 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 14 January 2010 - 22:15

Mam pytanie odnośnie treningu na trenażerze. Ostatnio słyszałem żeby nie jeździć zbyt długo (ja jeżdżę zawsze po 2h) bo może mieć to zły wpływ na organizm i mięśnie :?: Co wy o tym sądzicie i jak długo sami jeździcie :?:

Zbyt długi kręcenie wdomu może prowadzić do odwodnienia które niesie ze sobą różne problemy. Innych przeciwwskazań chyba nie ma, no można do głowy dostać. Ja raczej trenazera zdecydowanie unikam bo nie lubię. Jak na razie nie mam potrzeby jazdy w domu.

#205 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 15 January 2010 - 07:53

ja jezdzenia w domu tez niecierpie.Robie to tylko jak na zewnatrz jest jakis armagedon a ciagnie mnie do jazdy.Wiecej niz 1h nigdy nie wytrzymalem,po tym czasie leje sie ze mnie i mam dosc.Zreszta rower sluzy do jazdy na zewnatrz i czerpania tam rpzyjemnsci a nie krecenia w domu w miejscu

#206 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Posted 15 January 2010 - 08:37

Ja nie cierpię zimna więc wolę trenować na trenażerku w domu od 2 do 3 godzin i wcale mnie to nie nudzi. Włączam w tym czasie film albo relację z wyścigu kolarskiego i jazda. Do tego wentylator, bidony z izotonikiem, jak powyżej 2 godzin dodatkowe węglowodany. Żadnych reakcji ubocznych nie zauważyłem do tej pory.
Oczywiście podstawą jest ułożenie rozsądnego planu treningowego i w miarę możliwości (zwłaszcza zdrowotnych) konsekwentna realizacja.

#207 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądŻORY

Posted 18 January 2010 - 21:52

Witam wszystkich.

Moja jednostka treningowa na trenażerze wynosi zawsze 3 godz. lub 2x po 2 godz. ( rano oraz wieczorem ) Przykładowy trening z przed kilku dni. TSS 208, śr. moc 230 W, śr.kad.88, śr.t.141. Często trenuję 3 dni pod rząd na trenażerze. Adaptuję te treningi psychicznie. Oglądam filmy, słucham radio, etc. Ale kluczem do jazdy na trenażerze jest pomiar mocy ( motywuje, dyscyplinuje i jest bezwzględny ).

Niestety jest to duży wydatek, ale... pomiar mocy i cena za urządzenie to nie ten temat.

Jakie spostrzeżenia treningowe-trenażer. 3 dzień jest jakby to określić "niedotleniony" kubatura pomieszczenia zbyt mała, co wiąże się z małą wymianą powietrza. Jest to bardzo ciężka jednostka treningowa.

Radzę sobie z treningami na trenażerze bo chcę trenować, a pogoda nie jest najlepsza. I to jest najważniejsze. Jeżeli ktoś nie znosi takiej jazdy, to nic na siłę nie zbuduje. Pozostaje świeże powietrze tzn. bieganie lub rower, ideał biegówki...albo pływanie.

To tak po krótce.

#208 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądTychy

Posted 18 January 2010 - 22:04

Witam wszystkich.

Moja jednostka treningowa na trenażerze wynosi zawsze 3 godz. lub 2x po 2 godz. ( rano oraz wieczorem ) Przykładowy trening z przed kilku dni. TSS 208, śr. moc 230 W, śr.kad.88, śr.t.141. Często trenuję 3 dni pod rząd na trenażerze. Adaptuję te treningi psychicznie. Oglądam filmy, słucham radio, etc. Ale kluczem do jazdy na trenażerze jest pomiar mocy ( motywuje, dyscyplinuje i jest bezwzględny ).

Niestety jest to duży wydatek, ale... pomiar mocy i cena za urządzenie to nie ten temat.

Jakie spostrzeżenia treningowe-trenażer. 3 dzień jest jakby to określić "niedotleniony" kubatura pomieszczenia zbyt mała, co wiąże się z małą wymianą powietrza. Jest to bardzo ciężka jednostka treningowa.

Radzę sobie z treningami na trenażerze bo chcę trenować, a pogoda nie jest najlepsza. I to jest najważniejsze. Jeżeli ktoś nie znosi takiej jazdy, to nic na siłę nie zbuduje. Pozostaje świeże powietrze tzn. bieganie lub rower, ideał biegówki...albo pływanie.

To tak po krótce.

Co do mocy to masz powertap czy moc razem z trenażerem?
Co do średniej mocy do musisz być bardzo mocny albo niedokładny pomiar-moc z trenażera. Kolarze zawodowi mają średnią moc na wyścigach kilkugodzinnych 200-260wat. Tutaj mam taki mledunek z nk jak ktoś chce to może sobie popatrzeć:
Pomiary Christiana Maiera Na Amstelu:

Overview: 31 short but steep and unrelenting climbs make this race one of attrition where only the strong survive!

Time: 06:47:15
Distance: 160.92 mi
Avg Heart Rate: 146 bpm
Max Heart Rate: 187 bpm
Avg Power: 207 W
Max Power: 880 W
Total Calories: 9,212 C Avg Bike Cadence: 82 rpm
Max Bike Cadence: 157 rpm
Avg Speed: 23.7 mph
Max Speed: 49.2 mph
Min Elevation: 119 ft
Max Elevation: 1,059 ft

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#209 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądŻORY

Posted 18 January 2010 - 22:29

Zamontowany Power Tap w tylnym kole wpięty do trenażera. Mocny....hmm pojęcie względne. Moc jest, ale jeszcze kilogramy są. Przymierzam się do zakupu trenażera Sarisa. Na chwilę obecną mam prostego Tacxa.

Pozdrawiam.

#210 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 January 2010 - 08:55

Witam wszystkich.

To tak po krótce.

Przy jakiej prędkości średniej osiągasz taką moc średnią?
Obawiam się, że petrus może mieć racje, co do błędów pomiarowych Twojego urządzenia.

#211 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 19 January 2010 - 09:29

petrus94, czy te dane na pewno sa poprawne?
Total Calories: 9,212 C
Time: 06:47:15
to mniej wiecej 1350kcal/h czyli 5648,4kJ/h czyli srednio jakies 1,5kW mocy.
zatem cos mi tu smierdzi spaleznizna ;-)

#212 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 January 2010 - 12:06

Spros. Wszystko się zgadza. Oczywiście to zawodowiec.

#213 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 January 2010 - 12:44

Ciekaw jestem jakie jest wasze doświadczenie z pomiarem mocy na rowerze stacjonarnym. Od tygodnia robię treningi na swojej siłce na takim wypasionym rowerze Life Fitness który pokazuje moc, tętno ect... czy taki pomiar jest wiarygodny?

#214 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądŻORY

Posted 19 January 2010 - 14:15

Urządzenie działa poprawnie. Średnia prędkość zależy od tego jaki opór ustawiony jest na manetce. Czym większy opór tym mniejsza prędkość. Staram się tak ustawić opór na takim poziomie aby pr. nie przekraczała 28 km/h a moc generowana była na dzień dzisiejszy 230 W czyli w strefie mojego tlenu.

Ale to forum o trenażerach :-)

trenował ktoś na Saris'ie

#215 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 19 January 2010 - 14:19

Spros. Wszystko się zgadza. Oczywiście to zawodowiec.

No nie wiem 1350kcal/h przy średnim pulsie poniżej 150 to gość musiałby ważyć chyba ze 120 kg, ale nie wnikam.

#216 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądŻORY

Posted 19 January 2010 - 14:20

ups....temat o trenażerach

#217 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądTychy

Posted 19 January 2010 - 17:05

Prędkośc nie ma tutaj znaczenia; najważniejsza jest moc i czas. Co do tych pomiarów co dałem to moc z pewnością jest prawidłowa bo nawet gdzieś czytałem wywiad z Robertem Korzeniowskim o Armstrongu i było tam jasno powiedziane, że średnie moce na etapach wynoszą od 200-280W i sam ponoć Korzeniowski(tak mówił) przy takim obciążeniu wytrzymał 4 minuty.
Wracając do kalorii; może te garminy tak pokazują :-) Ja palę około 500-600kcal/h na rozjeździe do 135bpm(tak pokazuje moja sigma). Większej wagi do tego nie przywiązuje bo każdy kalorie pali inaczej a liczniki pokazują tylko wzór dla zwykłego człowieka.

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#218 vvooki

vvooki
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 January 2010 - 23:45

Wracając do kalorii; może te garminy tak pokazują :-) Ja palę około 500-600kcal/h na rozjeździe do 135bpm(tak pokazuje moja sigma). Większej wagi do tego nie przywiązuje bo każdy kalorie pali inaczej a liczniki pokazują tylko wzór dla zwykłego człowieka.

Garminy mają "zwalony" system wyliczania kcal. Sprawdzałem ten sam trening na Garminie i Polarze (miałem założone dwa paski :-) wyszło, że garmin zawyża o jakieś 40% !!! w stosunku do polara... nie wiem jak oni to zrobili w sprzęcie za 2tys...!!!

--

Łukasz / www.rovver.pl

149861327.jpg

#219 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 21 January 2010 - 00:31

jadąc z mocą 300W przez godzine teoretycznie zużywasz na wykonanie ruchu ~260kcal. A reszta to ustalenia jakie robi producent (ile średnio człowiek zużywa więcej energii na pracę serca, płuc, jaka jest fizyczną sprawność pedałowania, pocenie się i tak dalej). Dlatego te wyniki są tak różne i ciężko powiedzieć które są bliższe prawdy.

#220 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 21 January 2010 - 09:28

doswiadczenie pokazuje mniej wiecej tak, ze przecietny amator podrozujacy na swoim przecietnym rowerze po asfalcie z przecietna predkoscia, powienien zjesc w okolicach 500kcal/h pozywienia, przy generowanej sredniej mocy w okolicach 100W.
zatem i wyliczenia owych kalorii moga byc poprawne.
poprostu czlowiek rzadko kiedy jest w stanie przyswoic sobie wiecej niz 600kcal/h, wiec wartosc 1350kcal/h wydawala mi sie duza, bo nie zwrocilem uwagi na to, ze kolarze zawodowi maja troche inny styl jazdy niz ja :-P
choc i tak uwazam ze jest to wartosc troche przesadzona. byc moze wlasnie o mniej wiecej owe 40%

Reply to this topic