Trening zimowy - trenażer
Posted 13 January 2010 - 14:50
Posted 14 January 2010 - 22:15
Mam pytanie odnośnie treningu na trenażerze. Ostatnio słyszałem żeby nie jeździć zbyt długo (ja jeżdżę zawsze po 2h) bo może mieć to zły wpływ na organizm i mięśnie :?: Co wy o tym sądzicie i jak długo sami jeździcie :?:
Zbyt długi kręcenie wdomu może prowadzić do odwodnienia które niesie ze sobą różne problemy. Innych przeciwwskazań chyba nie ma, no można do głowy dostać. Ja raczej trenazera zdecydowanie unikam bo nie lubię. Jak na razie nie mam potrzeby jazdy w domu.
Posted 15 January 2010 - 07:53
Posted 15 January 2010 - 08:37
Oczywiście podstawą jest ułożenie rozsądnego planu treningowego i w miarę możliwości (zwłaszcza zdrowotnych) konsekwentna realizacja.
Posted 18 January 2010 - 21:52
Moja jednostka treningowa na trenażerze wynosi zawsze 3 godz. lub 2x po 2 godz. ( rano oraz wieczorem ) Przykładowy trening z przed kilku dni. TSS 208, śr. moc 230 W, śr.kad.88, śr.t.141. Często trenuję 3 dni pod rząd na trenażerze. Adaptuję te treningi psychicznie. Oglądam filmy, słucham radio, etc. Ale kluczem do jazdy na trenażerze jest pomiar mocy ( motywuje, dyscyplinuje i jest bezwzględny ).
Niestety jest to duży wydatek, ale... pomiar mocy i cena za urządzenie to nie ten temat.
Jakie spostrzeżenia treningowe-trenażer. 3 dzień jest jakby to określić "niedotleniony" kubatura pomieszczenia zbyt mała, co wiąże się z małą wymianą powietrza. Jest to bardzo ciężka jednostka treningowa.
Radzę sobie z treningami na trenażerze bo chcę trenować, a pogoda nie jest najlepsza. I to jest najważniejsze. Jeżeli ktoś nie znosi takiej jazdy, to nic na siłę nie zbuduje. Pozostaje świeże powietrze tzn. bieganie lub rower, ideał biegówki...albo pływanie.
To tak po krótce.
Posted 18 January 2010 - 22:04
Witam wszystkich.
Moja jednostka treningowa na trenażerze wynosi zawsze 3 godz. lub 2x po 2 godz. ( rano oraz wieczorem ) Przykładowy trening z przed kilku dni. TSS 208, śr. moc 230 W, śr.kad.88, śr.t.141. Często trenuję 3 dni pod rząd na trenażerze. Adaptuję te treningi psychicznie. Oglądam filmy, słucham radio, etc. Ale kluczem do jazdy na trenażerze jest pomiar mocy ( motywuje, dyscyplinuje i jest bezwzględny ).
Niestety jest to duży wydatek, ale... pomiar mocy i cena za urządzenie to nie ten temat.
Jakie spostrzeżenia treningowe-trenażer. 3 dzień jest jakby to określić "niedotleniony" kubatura pomieszczenia zbyt mała, co wiąże się z małą wymianą powietrza. Jest to bardzo ciężka jednostka treningowa.
Radzę sobie z treningami na trenażerze bo chcę trenować, a pogoda nie jest najlepsza. I to jest najważniejsze. Jeżeli ktoś nie znosi takiej jazdy, to nic na siłę nie zbuduje. Pozostaje świeże powietrze tzn. bieganie lub rower, ideał biegówki...albo pływanie.
To tak po krótce.
Co do mocy to masz powertap czy moc razem z trenażerem?
Co do średniej mocy do musisz być bardzo mocny albo niedokładny pomiar-moc z trenażera. Kolarze zawodowi mają średnią moc na wyścigach kilkugodzinnych 200-260wat. Tutaj mam taki mledunek z nk jak ktoś chce to może sobie popatrzeć:
Pomiary Christiana Maiera Na Amstelu:
Overview: 31 short but steep and unrelenting climbs make this race one of attrition where only the strong survive!
Time: 06:47:15
Distance: 160.92 mi
Avg Heart Rate: 146 bpm
Max Heart Rate: 187 bpm
Avg Power: 207 W
Max Power: 880 W
Total Calories: 9,212 C Avg Bike Cadence: 82 rpm
Max Bike Cadence: 157 rpm
Avg Speed: 23.7 mph
Max Speed: 49.2 mph
Min Elevation: 119 ft
Max Elevation: 1,059 ft
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Posted 19 January 2010 - 08:55
Witam wszystkich.
To tak po krótce.
Przy jakiej prędkości średniej osiągasz taką moc średnią?
Obawiam się, że petrus może mieć racje, co do błędów pomiarowych Twojego urządzenia.
Posted 19 January 2010 - 14:15
Ale to forum o trenażerach :-)
trenował ktoś na Saris'ie
Posted 19 January 2010 - 17:05
Wracając do kalorii; może te garminy tak pokazują :-) Ja palę około 500-600kcal/h na rozjeździe do 135bpm(tak pokazuje moja sigma). Większej wagi do tego nie przywiązuje bo każdy kalorie pali inaczej a liczniki pokazują tylko wzór dla zwykłego człowieka.
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Posted 20 January 2010 - 23:45
Wracając do kalorii; może te garminy tak pokazują :-) Ja palę około 500-600kcal/h na rozjeździe do 135bpm(tak pokazuje moja sigma). Większej wagi do tego nie przywiązuje bo każdy kalorie pali inaczej a liczniki pokazują tylko wzór dla zwykłego człowieka.
Garminy mają "zwalony" system wyliczania kcal. Sprawdzałem ten sam trening na Garminie i Polarze (miałem założone dwa paski :-) wyszło, że garmin zawyża o jakieś 40% !!! w stosunku do polara... nie wiem jak oni to zrobili w sprzęcie za 2tys...!!!
Posted 21 January 2010 - 00:31
Posted 21 January 2010 - 09:28
zatem i wyliczenia owych kalorii moga byc poprawne.
poprostu czlowiek rzadko kiedy jest w stanie przyswoic sobie wiecej niz 600kcal/h, wiec wartosc 1350kcal/h wydawala mi sie duza, bo nie zwrocilem uwagi na to, ze kolarze zawodowi maja troche inny styl jazdy niz ja :-P
choc i tak uwazam ze jest to wartosc troche przesadzona. byc moze wlasnie o mniej wiecej owe 40%