Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening zimowy - trenażer

354 odpowiedzi w tym temacie

#141 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Skądwałcz

Napisano 02 listopad 2009 - 14:43

Cytat

Ja też jestem wpracy i w domu zobaczę.

Tompoz

No tak zamiast pracowac to siedza po internecie a potem jest wielkie halo ze pensja nie taka i nedza w Polsce.

#142 Grzek

Grzek
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopad 2009 - 15:20

Tompoz

To 105% HRmax odnosiło się chyba do progu mleczanowego. Być może napisałem bzdurę. Ale jeszcze sprawdzę.

#143 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 15:30

Powrócę do mojego wątku.
Zaczynam nowy sezon i kręcę na trenażerze. Tak, jak wcześniej pisałem, jakoś łatwiej mi to przychodzi niż zeszłej jesieni o tej porze. Rok temu 68%hrmax to był kłopot, a teraz 75% i jest ok.
Moje pytanie : czy wykorzystać fakt, że idzie mi lżej i kręcić na 75%, czy jednak przyhamować i jeżdzić w II strefie 65-72% ?

#144 Grzek

Grzek
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopad 2009 - 15:58

Ja przez listopad kręcę na luzie tak do 70%, staram się zwrócić uwagę na pedałowanie w rytmie z większą kadencją.

#145 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 16:00

Cytat

Mam jedno pytanie czy na anglosaskich forach internetowycxh o kolarstwie wszyscy piszę idealna angielszczyną.................... myślę że nie............................. a więc odnoszenie mojego pisania do Ojczyzny mej w odniesieniu do twojego aktualnego miejsca zamieszkania............................. jest wielkim jej obrażeniem.

A teraz do drugiego kolegi jak jesteś w Polsce i czujesz sie Polakiem..................... to napisz miejsce swego zamieszkania wniku po Polsku.

Tompoz

Prosze ... nie porownuj naszago jezyka do miedzynarodowego angielskiego ... tam pisza ludzie roznych narodowsci i bledy jezykowo skladniowe mozna im wybaczyc ... A ten post jest kolejnym dowodem ze uwilbiasz riposty. Twoj tok myslenia (patrz powyzszy post)spowodowalby ze musielibysmy wyrzec sie np Sienkiewicza tylko dlatego ze mieszkal na emigracji :) Wydaje mi sie ze posiadasz spora wiedze naukowa na temat metodyki treningu. Na tym forum jest wielu mlodych ludzi ktorzy by zrozumiec i poruszac sie w niektorych skomplikowanych dla nich terminach potrzebuja po prostu by ow wiedza zostala im odpowiedznio przekazana. Daltego tez jesli juz cos piszemy powinnismy postarac sie by nasze wypowiedzi ukladaly sie w logiczna calosc.

Jak widac ja rowniez lubie riposty ;) ale to jest chyba naturalna cecha ludzi zwiazanych ze sportem

#146 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 16:34

Cytat

RADNY --- nie zapomnij , że my jesteśmy w Polsce - nie w Stanach i nasza rzeczywistość wygląda nieco inaczej jak i stopa życiowa a poza tym tutaj skupiają się rzesze AMATORÓW którzy cokolwiek zaczynają przygodę z rowerem. Tyle razy podkreślałem, że ten najprostszy wzór 220-wiek + ewentualnie +5 jako jakieś wytrenowanie jest obarczony błędem tylko 2%....... Pokaż mi wzór który ma mniejszy margines błędu w zastosowaniu takiego skupiska amatorów. Kogo będzie stać zrobić testy wydolnościowe oznacza to , że jest stopień wyżej i z regułki 220-wiek nie będzie juz korzystał gdyż bedzie miał bardziej sprecyzowane wyznaczenie stref treningowych.
Po drugie -RADNY - owy test 220 - wiek + 5 zastosujmy na Tobie!!!!
Napisz prawdziwe wyniki i podziel sie nimi .
Przypomnę , że ten wzór zastosowany na TOMPOZ'ie wielkim teoretyku, sprawdził sie w 99,99% , błąd wynosił 1 uderzenie.
Oczywiście zakwaszenie powiedzmy koło 4 może być nieco w innym miejscu procentowego maxa ale bez badań wydolnościowych lub próbki krwi nie widzę lepszej alternatywy na wyznaczenie bardzo przybliżone czegokolwiek......
Po trzecie.
Są tu chłopaki którzy nie potrafią z siebie wykręcić nawet 10s.--rh MAXA a Wy wymagacie od nich zrobienia czasówki godzinnej na maxa i wyznaczenie progów!!!!!!!!!!
Nie sądzicie , że mija się to z celem......oni po prostu jeszcze nie dadza rady a gdyby to zrobili to dopiero wyszłyby cuda .
Jarek-LT
LUXTECH ;-)

Co z tego jesli wzor na HRmax u niektorych sie sprawdza ( nie w moim przypadku)

(220-34)+5= 191
W ostatnich dwoch latach doszedlem do 199, a bez problemu jestem w stanie po dluzszym sprincie wejsc na 196

Chodzi przeciez o to gdzie znajduje sie LT(prog mleczanowy). Godzinna czasowka nie jest az taka trudna. Jesli ktos ma z tym problem to moze powinien zaplacic za badania albo zapomniec o usystematyzowanym treningu i po prostu cieszc sie zwykla jazda rekreacyjna. Mozna tez korzystac z HRmax. Zawsze to jest jakas metoda i na wielu sie sprawdza. Chcialem jedynie wskazac ze jest ona najmniej dokladna. Podalem uzasadnienie i kazdy sobie juz z tym zrobi co chce.

"nie zapomnij , że my jesteśmy w Polsce - nie w Stanach i nasza rzeczywistość wygląda nieco inaczej" - Co ma piernik do wiatraka? Chcesz przez to powiedziec ze ustepujesz wiedza czy wydolnoscia ... i jak sie do tego ma stopa zyciowa?

#147 Grzek

Grzek
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopad 2009 - 17:23

Cytat

Grzek ma prośba prosta jak drut na której stronie Friel tak pisze ?
Czekam na odpoiwedz

Tompoz

Chodziło mi o stronę 47 i tabelkę. HR odniesione jest do progu mleczanowego dlatego jest większe niż 100% w większości przypadków w tabelce. Poddaję się samokrytyce, miałeś rację. Sorry.

#148 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 02 listopad 2009 - 17:49

RADNY - ja tylko wspomniałem, że są chłopaki dla których robić co jakiś czas badania za 250/300zł to do nieprzeskoczenia wydatek.....Wolą jak mają, wydać na sprzęt niż kartkę wykresu.......to jest Polska rzeczywistość.
Wracając do twojego tętna to nawet różnica 5 uderzeń z 200 to 2,5% .
Jeżeli przeliczymy z 196 błąd będzie mniejszy..
CZy miewasz w swoich treningach ''dni wyścigowe''???
CZy wiesz o co pytam???
Mimo , że osiągnąłem tętno 195 nie wyliczam z niego progu ani stref.
Wyliczam próg z tętna na które mogę wkrecić się na każdym- powiedzmy treningu 185.
Jazda i doświadczenie to potwierdzają...
----------------
Chłopaki poczytają to i owo to jedni wkrecą się na maxa a inni zrobią czasówkę.
Jarek-LT
LUXTECH

#149 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 18:42

Cytat

RADNY - ja tylko wspomniałem, że są chłopaki dla których robić co jakiś czas badania za 250/300zł to do nieprzeskoczenia wydatek.....Wolą jak mają, wydać na sprzęt niż kartkę wykresu.......to jest Polska rzeczywistość.
Wracając do twojego tętna to nawet różnica 5 uderzeń z 200 to 2,5% .
Jeżeli przeliczymy z 196 błąd będzie mniejszy..
CZy miewasz w swoich treningach ''dni wyścigowe''???
CZy wiesz o co pytam???
Mimo , że osiągnąłem tętno 195 nie wyliczam z niego progu ani stref.
Wyliczam próg z tętna na które mogę wkrecić się na każdym- powiedzmy treningu 185.
Jazda i doświadczenie to potwierdzają...
----------------
Chłopaki poczytają to i owo to jedni wkrecą się na maxa a inni zrobią czasówkę.
Jarek-LT
LUXTECH

I na tym wlasnie polega konstruktywny dialog.

Teraz pozwol ze zadam pytanie dotyczace HRmax ... Jesli HR max to absolutne maksymalne tetno dla danego zawodnika to czym jest ow HRmax ktore mozesz wykrecic na kazdym treningu?

Moim takim tetnem jest 191 co potwierdzaloby wzor (220-wiek +5) Nie jest to jednak tetno maksymalne. Takiegiego maxa wykrecam rowniez podczas ramp testu ktory jest w pewnym sesie proba maksymalnego wysilku tlenowego VO2max.

Jesli przyjmiemy to co potwierdzaja badania iz ow tajemniczy prog LT znajduje sie w przedziale 88-95% HRmax u mnie wygladaloby to nastepujaco :

HRmax =199
LT = (175 - 189) i to byloby nieprawda w moim przypadku

Jesli natomiast zasugeruje sie wzorem 220-wiek +5 a lub tez max tetnem z ramp testu czy tez testu na VO2max

moje HR=191

zatem

LT= (168-181)

w tym przypadku na podstawie godziennej czasowki lapie sie w dolnej czesci przedzialu jako ze moje tetno waha sie wowczas w zaleznosci od okresu treningowego od 168-174

Patrzac na przedzialy od razu widac jak wielka jest ich rozpietosc. Ciezko wiec wstrzelic sie we wlasciwe tetno szczegolnie podczas treningu na progu sugerujac sie jakimkolwiek z powyzszych HRmax

Stad moje obawy i watpliwosci co do treningu na podstawie HRmax szczegolnie jesli nie mamy pojecia jaki jego procent stanowi LT

#150 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 02 listopad 2009 - 19:08

Chlopaki ; mam jedno pytanie .
Jak zaawansowana byla teoria treningu za MERCKXa ?
Czy on wiedzial te wszystkie rzeczy o swoim organizmie ( i stosowal te wiedze ) o ktorych tu piszecie , czy jezdzilo sie bardziej "na wyczucie " ???

#151 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 19:09

Okej Grzesiu, aja ci dziękuje że sprawdziłeś w książce.

Moim zdaniem by dla amatroa sterowac treningiem poprzez hr max. to trzeba do tego podejśc bez kombinacji prosto. I przyjąć jeden hr max w danym roku, wiadomo z wiekiem hrt max maleje. Na forach biegowych przyjmuje sie wyznaczenie hr max jako njawyzsze tętno jakie sie miało podczas 5-6 minutowego biegu na maxa, oczywiście po wczesniejszej rogrzewce. Oczywiście organizm jest w róznej formie i nie codzień jest w stanie dojść wokolice hr max np. przetrewoanie choroba spadek formy itd. itd.
Ale moim zdaniem spokojnie mozna rozsadnei sterowac treningiem poprzez hr max oczywiście sensownie oszacowany. Na zasadzie np. przyjęcia progu beztlenowego na 90-93 % hr max. bąd zprogu mleczanowego na 82 % hr max. i tego sie trzymać.

Np. Carmichael trenuje internetowo tysiące ludzi co nie mogo zrobić badań wydolnosciowych poprzez srednie tętno z 8 minutowej czasówki.

Są to rózne spoosby oszacowania progów. Pomagające w sterowaniu na nosa na odczucia itd. itd.

Tompoz

#152 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 02 listopad 2009 - 19:17

Z wiedzy i doświadczeń zdobytych przez lata na naszym podwórku mam bardziej sprecyzowany procentowy próg LT - 89-92% RHmax.
Na godzinnej czasówce średnie tętno miałem 169 co jest dokładną wartością dolną progu LT z wyliczenia procentowego z wzoru 220-wiek+5.
Ale pytałem jeszcze czy miewasz dni wyscigowe???
Jarek-LT ;-)

#153 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 02 listopad 2009 - 19:21

Cytat

Jesli przyjmiemy to co potwierdzaja badania iz ow tajemniczy prog LT znajduje sie w przedziale 88-95% HRmax u mnie wygladaloby to nastepujaco :

HRmax =199

tętno na progu LT nie znajduje się w przedziale który podałeś, a napewno nie pod 95%. Bardziej chyba w okolicach 82-88%.

A jeśli chodzi o HrMax to jest z tym kłopot. Bo nie zawsze da się osiągnąć taki puls. Trzeba być gotowym i wypoczętym podejmując próbę zbadania HrMax. Dlatego też często wychodzą takie problemy że np. z testu wydolnosciowego HrMax wychodzi np. 198, a za kilka dni na treningu osiągamy 202. Nie nazywałbym tego 102% HrMax bo ego dnia HrMax musiało być wyższe niż te wynikające z badań. Nie wspominając już o treningach czy wyścigach etapowych na sporym zmęczeniu gdzie np. po kilku dniach dużych obciążeń zawodnik mający np HrMax 200 nie potrafi przekroczyć 180.
Dlatego też lepiej strefy wyznaczać o tętno na progu LT, inna sprawa że wyżnaczenie tego pulsu nie jest łatwe w warunkach polowych.

#154 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 19:40

Cytat

Z wiedzy i doświadczeń zdobytych przez lata na naszym podwórku mam bardziej sprecyzowany procentowy próg LT - 89-92% RHmax.
Na godzinnej czasówce średnie tętno miałem 169 co jest dokładną wartością dolną progu LT z wyliczenia procentowego z wzoru 220-wiek+5.
Ale pytałem jeszcze czy miewasz dni wyscigowe???
Jarek-LT ;-)

Co rozumiesz przez dni wyscigowe ... ?

#155 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 02 listopad 2009 - 19:53

Pytam i wspominam o tym , ponieważ dwa/trzy razy w roku ma sie takiego pawera , że wkręcasz się bez problemu na maxa , noga podaje jak nigdy i czujesz że możesz jeszcze więcej . Osiągasz maxa zapisanego a dopiero jesteś przed finiszem, dorzucasz wtedy około 10 uderzeń wiecej i czujesz że masz dzień ////ale nie ma wyścigu!!!!!!!
Maxy takie z górką zostają w pamieci i na pulsarze ale nie sa do wyznaczenia progu gdyż na drugi dzień z reguły nie mozesz zakręcić się nawet koło LT.
Moze te twoje 199 było w takiej sytuacji.
Jarek-LT :lol:

#156 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 20:05

A czy ktos pamieta jeszcze wzor na wyznaczanie stref treningowych na podstawie tetna maksymalnego i tetna spoczynkowego ?

ponizej prosty kalkulator:

http://www.runnerswe...ulator_new.html

#157 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 20:18

Cytat

Cytat

HRmax =199

tętno na progu LT nie znajduje się w przedziale który podałeś, a napewno nie pod 95%. Bardziej chyba w okolicach 82-88%.

A jeśli chodzi o HrMax to jest z tym kłopot. Bo nie zawsze da się osiągnąć taki puls. Trzeba być gotowym i wypoczętym podejmując próbę zbadania HrMax. Dlatego też często wychodzą takie problemy że np. z testu wydolnosciowego HrMax wychodzi np. 198, a za kilka dni na treningu osiągamy 202. Nie nazywałbym tego 102% HrMax bo ego dnia HrMax musiało być wyższe niż te wynikające z badań. Nie wspominając już o treningach czy wyścigach etapowych na sporym zmęczeniu gdzie np. po kilku dniach dużych obciążeń zawodnik mający np HrMax 200 nie potrafi przekroczyć 180.
Dlatego też lepiej strefy wyznaczać o tętno na progu LT, inna sprawa że wyżnaczenie tego pulsu nie jest łatwe w warunkach polowych.

Mariusz tylko jedna uwaga co innego jest max tętno jakie miałes podczas typowego testu wydolnościowego kolarskiego czyli test do odmowy a co innego jest twój hr max.

Tompoz

#158 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 20:20

Cytat

Pytam i wspominam o tym , ponieważ dwa/trzy razy w roku ma sie takiego pawera , że wkręcasz się bez problemu na maxa , noga podaje jak nigdy i czujesz że możesz jeszcze więcej . Osiągasz maxa zapisanego a dopiero jesteś przed finiszem, dorzucasz wtedy około 10 uderzeń wiecej i czujesz że masz dzień ////ale nie ma wyścigu!!!!!!!
Maxy takie z górką zostają w pamieci i na pulsarze ale nie sa do wyznaczenia progu gdyż na drugi dzień z reguły nie mozesz zakręcić się nawet koło LT.
Moze te twoje 199 było w takiej sytuacji.
Jarek-LT :lol:

Moj maks zostal osiagniety na wyscigu 300m sprintu pod gorke do tego oderwalem sie od pleletonu wiec perspektywa zwyciestwa i adrenalina zrobila swoje. Na treningach nigdy nie powtorzylem tego wyniku choc bylem blisko.

Wiem o czym mowisz ... mam takie dni ze wkrecam sie na wysokie tetna bez problemu i wydaje sie ze noga podaje jak nigdy. Wewnatrz czuje sie podekscytowany i gotowy na ekstremalny wysilek. Ale to jest dobry stan do uzyskania super sprintu. W takich dniach na dluzszych podjazdach jestem zdecydowanie poprzez to wysokie tetno barzdiej zmeczony. Jako ze jezdze wg mocy i samopoczucia od razu widze jaki efekt ma takie podwyzszone tetno na moj organizm. Trudno nazwac to dniem wyscigowym.

Np. mialem taki dzien ze wjechalem pod 40 min gore ze srednim tetnem ok 180 przy tej samej mocy z jaka pokonujeta gore zwykle przy HR 170. Gdy porownam te dwa treningi zdecydowanie bardziej cierpialem przy wyzszym tetnie.

#159 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 20:23

Cytat

A czy ktos pamieta jeszcze wzor na wyznaczanie stref treningowych na podstawie tetna maksymalnego i tetna spoczynkowego ?

ponizej prosty kalkulator:

http://www.runnerswe...ulator_new.html

to co podajesz to jest formuła Karvonena

Tompoz

#160 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 02 listopad 2009 - 20:33

Tak wiem jest o nim mowa w tekscie objasniajacym dzialanie tego kalkulatora ... z tego co pamietam to chyba Polar ja propagowal swego czasu.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy