Cytat
No tak zamiast pracowac to siedza po internecie a potem jest wielkie halo ze pensja nie taka i nedza w Polsce.Ja też jestem wpracy i w domu zobaczę.
Tompoz
Napisano 02 listopad 2009 - 15:30
Napisano 02 listopad 2009 - 16:00
Cytat
Mam jedno pytanie czy na anglosaskich forach internetowycxh o kolarstwie wszyscy piszę idealna angielszczyną.................... myślę że nie............................. a więc odnoszenie mojego pisania do Ojczyzny mej w odniesieniu do twojego aktualnego miejsca zamieszkania............................. jest wielkim jej obrażeniem.
A teraz do drugiego kolegi jak jesteś w Polsce i czujesz sie Polakiem..................... to napisz miejsce swego zamieszkania wniku po Polsku.
Tompoz
Napisano 02 listopad 2009 - 16:34
Cytat
RADNY --- nie zapomnij , że my jesteśmy w Polsce - nie w Stanach i nasza rzeczywistość wygląda nieco inaczej jak i stopa życiowa a poza tym tutaj skupiają się rzesze AMATORÓW którzy cokolwiek zaczynają przygodę z rowerem. Tyle razy podkreślałem, że ten najprostszy wzór 220-wiek + ewentualnie +5 jako jakieś wytrenowanie jest obarczony błędem tylko 2%....... Pokaż mi wzór który ma mniejszy margines błędu w zastosowaniu takiego skupiska amatorów. Kogo będzie stać zrobić testy wydolnościowe oznacza to , że jest stopień wyżej i z regułki 220-wiek nie będzie juz korzystał gdyż bedzie miał bardziej sprecyzowane wyznaczenie stref treningowych.
Po drugie -RADNY - owy test 220 - wiek + 5 zastosujmy na Tobie!!!!
Napisz prawdziwe wyniki i podziel sie nimi .
Przypomnę , że ten wzór zastosowany na TOMPOZ'ie wielkim teoretyku, sprawdził sie w 99,99% , błąd wynosił 1 uderzenie.
Oczywiście zakwaszenie powiedzmy koło 4 może być nieco w innym miejscu procentowego maxa ale bez badań wydolnościowych lub próbki krwi nie widzę lepszej alternatywy na wyznaczenie bardzo przybliżone czegokolwiek......
Po trzecie.
Są tu chłopaki którzy nie potrafią z siebie wykręcić nawet 10s.--rh MAXA a Wy wymagacie od nich zrobienia czasówki godzinnej na maxa i wyznaczenie progów!!!!!!!!!!
Nie sądzicie , że mija się to z celem......oni po prostu jeszcze nie dadza rady a gdyby to zrobili to dopiero wyszłyby cuda .
Jarek-LT
LUXTECH ;-)
Napisano 02 listopad 2009 - 17:23
Cytat
Grzek ma prośba prosta jak drut na której stronie Friel tak pisze ?
Czekam na odpoiwedz
Tompoz
Napisano 02 listopad 2009 - 17:49
Napisano 02 listopad 2009 - 18:42
Cytat
RADNY - ja tylko wspomniałem, że są chłopaki dla których robić co jakiś czas badania za 250/300zł to do nieprzeskoczenia wydatek.....Wolą jak mają, wydać na sprzęt niż kartkę wykresu.......to jest Polska rzeczywistość.
Wracając do twojego tętna to nawet różnica 5 uderzeń z 200 to 2,5% .
Jeżeli przeliczymy z 196 błąd będzie mniejszy..
CZy miewasz w swoich treningach ''dni wyścigowe''???
CZy wiesz o co pytam???
Mimo , że osiągnąłem tętno 195 nie wyliczam z niego progu ani stref.
Wyliczam próg z tętna na które mogę wkrecić się na każdym- powiedzmy treningu 185.
Jazda i doświadczenie to potwierdzają...
----------------
Chłopaki poczytają to i owo to jedni wkrecą się na maxa a inni zrobią czasówkę.
Jarek-LT
LUXTECH
Napisano 02 listopad 2009 - 19:09
Napisano 02 listopad 2009 - 19:17
Napisano 02 listopad 2009 - 19:21
Cytat
Jesli przyjmiemy to co potwierdzaja badania iz ow tajemniczy prog LT znajduje sie w przedziale 88-95% HRmax u mnie wygladaloby to nastepujaco :
HRmax =199
LT = (175 - 189) i to byloby nieprawda w moim przypadku
Napisano 02 listopad 2009 - 19:40
Cytat
Z wiedzy i doświadczeń zdobytych przez lata na naszym podwórku mam bardziej sprecyzowany procentowy próg LT - 89-92% RHmax.
Na godzinnej czasówce średnie tętno miałem 169 co jest dokładną wartością dolną progu LT z wyliczenia procentowego z wzoru 220-wiek+5.
Ale pytałem jeszcze czy miewasz dni wyscigowe???
Jarek-LT ;-)
Napisano 02 listopad 2009 - 19:53
Napisano 02 listopad 2009 - 20:05
Napisano 02 listopad 2009 - 20:18
Cytat
Cytat
Jesli przyjmiemy to co potwierdzaja badania iz ow tajemniczy prog LT znajduje sie w przedziale 88-95% HRmax u mnie wygladaloby to nastepujaco :
HRmax =199
LT = (175 - 189) i to byloby nieprawda w moim przypadku
tętno na progu LT nie znajduje się w przedziale który podałeś, a napewno nie pod 95%. Bardziej chyba w okolicach 82-88%.
A jeśli chodzi o HrMax to jest z tym kłopot. Bo nie zawsze da się osiągnąć taki puls. Trzeba być gotowym i wypoczętym podejmując próbę zbadania HrMax. Dlatego też często wychodzą takie problemy że np. z testu wydolnosciowego HrMax wychodzi np. 198, a za kilka dni na treningu osiągamy 202. Nie nazywałbym tego 102% HrMax bo ego dnia HrMax musiało być wyższe niż te wynikające z badań. Nie wspominając już o treningach czy wyścigach etapowych na sporym zmęczeniu gdzie np. po kilku dniach dużych obciążeń zawodnik mający np HrMax 200 nie potrafi przekroczyć 180.
Dlatego też lepiej strefy wyznaczać o tętno na progu LT, inna sprawa że wyżnaczenie tego pulsu nie jest łatwe w warunkach polowych.
Napisano 02 listopad 2009 - 20:20
Cytat
Pytam i wspominam o tym , ponieważ dwa/trzy razy w roku ma sie takiego pawera , że wkręcasz się bez problemu na maxa , noga podaje jak nigdy i czujesz że możesz jeszcze więcej . Osiągasz maxa zapisanego a dopiero jesteś przed finiszem, dorzucasz wtedy około 10 uderzeń wiecej i czujesz że masz dzień ////ale nie ma wyścigu!!!!!!!
Maxy takie z górką zostają w pamieci i na pulsarze ale nie sa do wyznaczenia progu gdyż na drugi dzień z reguły nie mozesz zakręcić się nawet koło LT.
Moze te twoje 199 było w takiej sytuacji.
Jarek-LT
Napisano 02 listopad 2009 - 20:23
Cytat
A czy ktos pamieta jeszcze wzor na wyznaczanie stref treningowych na podstawie tetna maksymalnego i tetna spoczynkowego ?
ponizej prosty kalkulator:
http://www.runnerswe...ulator_new.html