Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kamera sportowa

GoPro kamera nagrywanie

253 odpowiedzi w tym temacie

#121 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 03 grudzień 2014 - 07:55

Sprawdzałem kiedyś podobne kamerki i po przetestowaniu kilku dałem spokój. Powody:

- słabiutka rozdzielczość

- fatalna jakość w gorszych warunkach oświetleniowych

- krótki czas pracy na baterii

Dokładnych modeli nie pamiętam, ale żadna z kamerek nie była produkowana przez rozpoznawalną firmę (Chiny, same Chiny).

#122 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 grudzień 2014 - 08:33

Nawet chińskie firmy potrafią robić dobre rzeczy - niestety nie dotyczy tych "kamerek" za parę złotych. Dostaniesz to, za co zapłaciłeś. Płacisz za dwie butelki wina i masz taki sam ból głowy jak po nich!  :-P

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#123 whitearrow

whitearrow
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 09 grudzień 2014 - 21:37

Czy ktoś testował kamerę Shimano? Wiem że niedostępna w Polsce ale może komuś wpadła w ręce. Podobają mi się gabaryty i mocowania. Martwi wbudowany akumulator. Czy lepiej dopłacić do GoPro?

#124 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:31

Ja ostatnio zanabyłem HX-a100 Panasonica. Porównywalny z GoPro 3, a cena.. 1/3 (pewien portal aukcyjny, 400zł).

Podobnież jak wspomniana przez Prozor'a C3 ma kabelek (aczkolwiek krótki i nierozłączny od kamery). Przez producenta jest przewidziana do mocowania optyki na takim potwornym patencie zausznym, a "body" powinno być w opasce na ramieniu.. Totalny brak akcesoriów dodatkowych.

Nagrywa "na kabelku", streaming z kabelkiem też działa. Sterowanie z telefonu i podobno streaming po wifi (hmm. a może bananaPi + dysk i duuuużo akumulatorów.. Już konkretne RLV można by skręcić.. powalczę jeszcze z materią)

Brak sensonego uchwytu na kierownicę/kask jest wg mnie największą wadą kamery.. Jak na razie próba z taśmą klejąca i kawałkiem gąbki zakończona sukcesem, ale jednak boli.

#125 zielony01

zielony01
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 20:55

tu macie link do przykładowego nagrania z mobius' a kosztującego od 299zł, jak na tę cenę to chyba jest bardzo dobrze. (1080p dostępne na YT)

#126 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 grudzień 2014 - 10:21

Dzisiaj się dowiedziałem, za pośrednictwem Bike, że w listopadzie była premiera uproszczonego GoPro - GoPro Hero. Cena w PL w okolicach 550 zł, czas działania do 2,5 h. Powiem szczerze, że zainteresowało mnie, ale w tym roku nie mam jeszcze zamiaru inwestować. W nowym co innego ;)

http://shop.gopro.co...301-master.html

Trzepak 

"MAMIL"

#127 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 18 grudzień 2014 - 17:02

A mam pytanie czy GoPro Hero działa z pawerbank i czy da się nadrywać obraz jak jest podpięty pawerbank ?

#128 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 18 grudzień 2014 - 22:09

Da sie.
  • dark_wojtek lubi to
Using Tapatalk

#129 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 03:12

Podobno od 15 grudnia w biedrze są okularki z kamerą

http://www.biedronka...a-full-hd-1080p

Nie widziałem tego na żywo. Może ktoś z was wie coś więcej na ten temat ? :) Cena dość zachęcająca, a jak z jakością ?

#130 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 27 grudzień 2014 - 10:58

Skoro od 15 grudnia, przy okazji tylko w niektórych sklepach, to nie masz się co martwić. Dzisiaj raczej nie znajdziesz nawet karteczek z ceną po nich.

Jedna, skromna wypowiedź jest tu http://www.skiforum....gogle-z-kamera/

Trzepak 

"MAMIL"

#131 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 grudzień 2014 - 22:15

Nawet gdyby były ok 👌 to na rowerze szosowym (DH ok 👌 ) głupio będziesz wyglądał 😜

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#132 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 23:03

Panowie ;)

Pytam się po prostu co o niej sądzicie (może ktoś ktoś z was testował, bądź słyszał opinie od znajomych). Nie pisałem nigdzie, że chciałbym ją używać podczas jazdy rowerem szosowym. Nie pisałem także chcę ją kupić i używać.

#133 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 styczeń 2015 - 13:13

Kupiłem dzisiaj kamerkę Sony HDR-AS100VR. 

Mocno przekonała mnie stabilizacja obrazu, jakość dźwięku z założoną obudową, oraz w zestawie pilot w formie zegarka, który w czasie rzeczywistym pokazuje to co widzi kamera. Dodatkowo jeszcze GPS.

Z testami jeszcze nie pohulam bo pogoda nie zachęca, głównie mnie, do kręcenia, a w zestawie są tylko uchwyty do przyklejania na np. kask. 

Są też w sprzedaży zestawy AS100 z uchwytami rowerowymi, ale bardziej opłaca się wziąć ten z pilotem. Same uchwyty to grosze w porównaniu z pilotem.

Trzepak 

"MAMIL"

#134 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 05 styczeń 2015 - 17:34

No patrz, również się na nią czają. Stabilizacja to jest bajka w tym modelu. Reszta konkurencji ( GP :P ) może tylko pomarzyć.

Z tego co czytam i widziałem, to specjalny uchwyt na kierownicę dla tej kamerki jest bardzo słaby pod względem wibracji. Na przegubie, gdzie naciskasz i regulujesz kąt kamerki. Można pomóc sobie śrubą...

Proszę, zapodaj jakieś zdjęcia realne tego pilota względem np. pudełka zapałek. Wymiary podane przez producenta to nie wszystko, ważne są też szczegóły obudowy.

Od razu polecam kupić bardzo dobrą kartę, która pociągnie najwyższy tryb tej kamerki. Obraz jest magiczny ;)

Proszę, przetestuj dołączone oprogramowanie, czy można z GPSa tej kamerki wyciągnąć wysokość, bądź % nachylenia (oczywiście opcje dostępne w obróbce)

Nagraj jakiś krótki filmik i wrzuć gdzieś na serwer surowy plik (dla mnie to ważne ze względu na kodeki itp.)

Zapewne już byłeś na http://sonyactioncam.pl/? ;)

#135 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 styczeń 2015 - 18:41

Też czytałem, że ten tańszy uchwyt to jakieś nieporozumienie, zwłaszcza za cenę jaką sobie myślą.

Zdjęcie pilota w porównaniu z pudełkiem zapałek i Garminem 500, po zdjęciu pasków i gumowej podkładki, link: 

http://kekacz.linuxp...500_zapalki.jpg

z paskami

http://kekacz.linuxp...500_zapalki.jpg

Kartę kupiłem przy okazji, Samsung SDXC 64 GB z prędkością do 48 MB/s za 199 w EuroAGD, bo nie chciało mi się czekać na dostawę ze sklepu netowego. http://www.samsung.c...ds/MB-MP64DA/EU

Na niej tryb PRO zadziałał. Instrukcja też potwierdza, że do skorzystania z dobrodziejstw tego trybu trzeba mieć kartę "10 Class" lub wyższej.

Odnośnie oprogramowania to nie wiem jeszcze nic, tyle, że je ściągnąłem ze strony https://www.sony.pl/...tor/HDR-AS100VR

Dodatkowo aktualizacja firmware do wersji 2.00 dodała kilka możliwości:

Dodano funkcję Live Streaming [Strumień na żywo]*
Dodano nowe funkcje w trybie zapisu zdjęć: Burst Shooting [Zdjęcia seryjne], Motion Shot LE (Limited Edition) oraz Self Timer [Samowyzwalacz]

Będę się dzielił wiedzą jak już nagram coś sensownego.

Trzepak 

"MAMIL"

#136 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 06 styczeń 2015 - 11:28

Gdzieś wyczytałem że ta stabilizacja to taki chwyt marketingowy. Wczoraj sony pokazało na targach CES 2015 nowy model. :P

Focus user! :-P

#137 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 styczeń 2015 - 14:19

Chwyt działający jak stabilizacja m.in. na youtubie, Pełny kąt widzenia kamery to 170*, przy włączonej stabilizacji to bodaj 120*, aby było z czego wycinać.

Edit:

Zrobiłem podczas dzisiejszego spaceru po lesie dwa filmiki w trybie PRO po około 1 minuty każdy, z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Sęk w tym, że mają one po 500-600 MB objętości i teraz muszę poszukać gdzie to wstawić w formie nieprzetworzonej.

Generalnie rzecz biorąc podoba mi się co produkuje AS100V czy to w trybie PRO czy normalnym.

Trzepak 

"MAMIL"

#138 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 06 styczeń 2015 - 14:50

Na YT masz efekt "LSDeffect" :P Wygina kosmicznie film i zniekształca obraz. Są przykłady nagrań "setki" ze stabilizacją i bez. Różnicę widać. Nie ma co porównywać z GP. Kekacz ma rację, owa stabilizacja zapewne bierze się z obcinania fragmentów obrazu. Mimo wszystko, to działa :P

Dzięki Kekacz za zdjęcia. Widać, że trochę to "busolowate". W zasadzie ten pilocik przydałby się do ustawienia kamerki przed kręceniem akcji w przypadku, gdy się nie ma smartfona. Praktyczniejsze zastosowanie to zarządzanie trybami itp. gdy kamerka jest w mało dostępnym miejscu (kask), tylny widelec itd.

Z pewnością mega plus dla tej kamerki to świetna jakość nagrań. 2 mikrofony i dobre odszumianie robią robotę.

#139 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 styczeń 2015 - 15:11

Z trybami nie poszalejesz w pilocie. Można ustawiać:

1. Mode:

- aparat

- kamera

- interwały

2. Ustawienia tylko dla Filmu:

a) jakość

- PS - 1080 50p

- HQ - 1080 25p/30p (PAL/NTSC)

- STD - 720 25p

- VGA - 480 25p

- SSLOW - 720 100p

- HS 100 - 720 100p

- HS 200- 480 200p

b ) redukcja drgań, dostępna tylko przy niektórych trybach

Oba filmy wysyłają się na wetransfer.com, potem podam linka.

Sprawdziłem te nowe kamerki Sonego. Podstawowe różnice między nimi a AS100V:

1.  X1000V robi w 4K wykorzystując jednak tylko 8,8 mpx z matrycy

2. X1000V oraz AS200V mają dodatkowo: 

- balans bieli Automatyczny / Temperatura barwowa / Własny (AS100V tylko auto)

- osłabianie zakłóceń powodowanych przez wiatr, nagrywanie w pętli, redukcja szumów (pozostałem funkcje AS100V otrzymał z firmware 2.00)

- Odtwarzanie w przyspieszonym tempie (około 5x/10x)

- obie wykorzystują z 8,8 mpx przy filmach i zdjęciach (AS100V z 13,5 mpx)

- "Trzykrotnie wydajniejsza niż w obecnych modelach stabilizacja SteadyShot"

A zasilanie to samo.

X1000V specyfikacja http://www.sony.pl/e.../specifications

AS200V specyfikacja http://www.sony.pl/e.../specifications

Trzepak 

"MAMIL"

#140 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 06 styczeń 2015 - 22:39

No i dostępne mają być od marca w sprzedaży.  Mnie kusi hero 4 silver ale chyba się wstrzymam. :P

Focus user! :-P

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GoPro, kamera, nagrywanie