Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kamera sportowa

GoPro kamera nagrywanie

253 odpowiedzi w tym temacie

#161 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 luty 2015 - 08:42

Mam już za sobą test kamery mocowanej na klacie, z włączoną stabilizacją obrazu. Raz, 120* to troszkę mało a taki kąt jest przy włączonej stabilizacji w Sony, dwa, stabilizacja tworzy obraz kulejącego rowerzysty ;) Musiałbym kija połknąć aby obraz był w miarę stabilny. Sprawdzę jeszcze szelki  z wyłączoną stabilizacją.

Jak na razie najlepsze efekty daje montaż na mostku, obraz jest stabilny, symetryczny, pokazuje klamkomanetki, kierownicę, licznik czyli jakieś punkty odniesienia.

Zastanowię się jeszcze nad montażem na górnej rurze lub nawet na sztycy i kierunkiem do przodu. Jednak tutaj łatwo nogami zahaczyć.

Trzepak 

"MAMIL"

#162 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 20 luty 2015 - 22:41

puchaty czym nagrywasz?

Focus user! :-P

#163 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 21 luty 2015 - 09:22

Mam już za sobą test kamery mocowanej na klacie, z włączoną stabilizacją obrazu. Raz, 120* to troszkę mało a taki kąt jest przy włączonej stabilizacji w Sony, dwa, stabilizacja tworzy obraz kulejącego rowerzysty ;) Musiałbym kija połknąć aby obraz był w miarę stabilny. Sprawdzę jeszcze szelki  z wyłączoną stabilizacją.

Jak na razie najlepsze efekty daje montaż na mostku, obraz jest stabilny, symetryczny, pokazuje klamkomanetki, kierownicę, licznik czyli jakieś punkty odniesienia.

Zastanowię się jeszcze nad montażem na górnej rurze lub nawet na sztycy i kierunkiem do przodu. Jednak tutaj łatwo nogami zahaczyć.

Uchwyt perkusyjny do sztycy, do uchwytu tyczka karbonowa 120cmx22mm, do tego montujesz kamerkę i masz najlepszy możliwy kąt widzenia. Całość bardzo stabilna, waga praktycznie niezauważalna.

#164 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 marzec 2015 - 19:24

Jutro w niektórych Tesco miła promocja, Sony AS20 przeceniony z 639 zł na 179 zł.

https://tesco.okazju...3-2015,12245/6/

Trzepak 

"MAMIL"

#165 brachol

brachol
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:17

Dzięki za info - świetna oferta. Może ktoś inny z forum będzie miał więcej szczęścia niż ja :) Najbliższe Tesco objęte tą ofertą mam w Katowicach, tylko szkoda, że nie ma już tych kamer - potwierdzone przed chwilą telefonicznie...  Z drugiej strony nie zdziwiłbym się, gdyby spora część rozeszła się wśród pracowników ;)

Przy okazji, na allegro wisi kilka sztuk za ok. 330 zł (oczywiście nie mam z nimi nic wspólnego).

#166 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:24

U mnie wyszły podobno o 6:10, całe 4 sztuki. Tak powiedział czerwieniący się pracownik... Mimo posiadania AS100 chciałem przygarnąć i AS20, zwłaszcza za tą cenę.

Trzepak 

"MAMIL"

#167 pine

pine
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 15:37

W niektórych Tesco ludzie spali w przymierzalniach żeby kupić te kamerki z samego rana.  

• impa lubi to

#168 ⓜxdanish

ⓜxdanish
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądRumia/Ełk

Napisano 13 marzec 2015 - 10:10

W 3mieście mam akurat 2 znajomych pracujących w dwóch sklepach Tesco w Gdyni objętych promocją i wszystkie 10 sztuk kamer jakie były przywiezione na oba te sklepy rozeszły się po pracownikach. Bez szans na zakup dla klientów.

A teraz już są na allegro i tematycznych grupach FB do kupienia.

Pozdrawiam
Mariusz
u11318y2017v3.gif

#169 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2015 - 13:55

Czyli właściwie antypromocja.

#170 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:55

A co za kamera i po ile ?
Lubie takie gadżety i fajnie by było jakąś mieć ;)

Ps. Kupiłem od pangumasa podstawkę sram. :D zobaczymy czy zadziała. Jest pewnie spora różnica między patrzeniem na mostek a przed kierownicę nie ?

#171 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 czerwiec 2015 - 11:04

Garmin Virb pierwszej generacji, kupiony z wysprzedaży iBood za 350 zł (plus 3 dychy kurier z Holandii). Jak za tą cenę - rewelacja 3h nagrywania (plus minus parę minut), na dłuższe jazdy przydałby się mały powerbank...

Parę cm różnicy przesunięcia edge do przodu jednak ma znaczenie, jest zdecydowanie wygodniej.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#172 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 22 czerwiec 2015 - 11:54

Na allegro za 480 zł można dorwać Garmin Virb'a http://allegro.pl/ga...html#tabsAnchor

#173 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 22 czerwiec 2015 - 17:49

Prozor. Mógłbyś mi wyliczyć ile masz tam miejsca na kamerę? Mam Sony i zastanawiam się, czy jej tam nie wpakować. Mam przejściówkę GoPro -> 1,4 cala ;)

#174 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 czerwiec 2015 - 11:01

Porównując kamerki, to nie powinno być problemu z zamocowaniem:

IMG_6792_thumb.jpg

Aczkolwiek dla pewności podaj jaki wymiar Ciebie interesuje? No i oczywiście wszystko zależy od długości przejściówki - jak widać żeby virb dało się zamontować w uchwycie, to przy tej długości przejściówki musi być wysunięty do przodu. Kupiłem dłuższy, jednak pomimo, że zapewnia wsunięcie virba pod mostek (no, nie cały - ot parę cm do tyłu w porównaniu do tego co na zdjęciu, które dałem poprzednio), to jednak słychać w nagraniach skrzypienia uchwytu, póki co wróciłem do wersji pierwotnej ;-).

Patrząc na kamerkę sony i jej sposób mocowania (z tyłu):

3M-Sticker-adapter-Screws-mount-set-for-

To mogę przypuszczać, że nie powinno być najmniejszych problemów z połączeniem posiadanego przeze mnie uchwytu edge/kamera z kamerą sony i adapterem kątowym, prawdopodobnie również z "prostym" czyli:

14gop_300px.jpg

No ale tu akurat trzeba byłoby przymierzyć/wymierzyć ;-).

#175 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 czerwiec 2015 - 15:45

Ok, sprawdziłem: od środka otworu montażowego uchwytu kamery do mostka są 4 cm. Jeśli kamera jest dłuższa, to uchwyt montażowy prosty powyżej w przypadku kamery Sony nie sprawdzi się, ale kątowy z pierwszej fotki będzie dobry. Musisz sprawdzić odległość ;-)

#176 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 30 czerwiec 2015 - 19:15

Dzięki Prozor za sprawdzenie! Z tego co liczyłem i mierzyłem, to zabraknie mi może z 2 mm. Sądzę, że jakbym dodał dwie podkładki pod śruby sprawa powinna się uprościć.

Najgorsze jest to, że nie mam konta na eBay i PayPal... Specjalnie zakładać nie będę, więc pytanie do Was: może ktoś ma jeszcze jedną sztukę na sprzedaż? :) Jeśli nie, to może ktoś zakupiłby w moim imieniu?

#177 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 30 czerwiec 2015 - 19:38

W zestawie z uchwytem są 2 czarne tulejki które są montowane między mostek a uchwyt. Można je zastąpić trochę dłuższymi bądź dodać podkładkę i wszystko będzie grało (w razie czego są też służsze śruby, więc z montażem nie powinno być problemów).

Założenie konta na eBay i PayPal to 5 minut.

#178 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 06 lipiec 2015 - 14:32

Może kogoś zainteresuje,nowa wersja kamery GoPro 4 session:http://shop.gopro.co.../CHDHS-101.html http://www.theverge....a-cube-hands-on

#179 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 06 lipiec 2015 - 15:01

Wygląda zupełnie jak Polaroid Cube, a parametry jak w Cube+ (ma trafić do sprzedaży w sierpniu).

#180 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 27 lipiec 2015 - 22:20

Montował ktoś z was kamerę gopro do kasku? Jak oceniacie nagrywanie z tej perspektywy?
Focus user! :-P

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GoPro, kamera, nagrywanie