Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kamera sportowa

GoPro kamera nagrywanie

253 odpowiedzi w tym temacie

#181 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 lipiec 2015 - 07:57

Ja montowałem (co prawda nie gopro). Wg mnie nie jest to najszczęśliwszy sposób montowania kamery ze względu na to, że głowa jest bardzo ruchoma i obraz dość mocno lata. Co prawda perspektywa jest zbliżona do faktycznie obserwowanej przez kolarza niemniej nie ma na obrazie żadnego punku odniesienia w postaci np kierownicy, którą jadący kolarz jednak wciąż ma w obszarze obserwowanym. Wg mnie zdecydowanie lepiej sprawdza się montowanie kamery na kierownicy. Z kolei montowanie kamery na piersiach nadaje obrazowi więcej dynamiki kosztem gorszej kontroli nad tym, co jest filmowane.

Kilka moich filmików:

kamera na kasku

kamera na piersiach

kamera na kierownicy https://www.youtube.com/watch?v=XdyAaYfkATk

#182 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 lipiec 2015 - 10:43

A patrząc z perspektywy jazdy w grupie, najlepsze położenie kamery to... pod siodełkiem, skierowana w tył. Mocowana z przodu tyłki filmuje, mało atrakcyjny widok...  ;-). Oczywiście jeśli chodzi o jazdę solo i rejestrację nagrania do ewentualnego udokumentowania wykroczeń drogowych to tylko z przodu ;-).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#183 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 28 lipiec 2015 - 16:29

U mnie na kasku ze stabilizacją Sony AS200 daje radę ;) Oczywiście okolice 3city. Tym razem miejscówki nieprzyjazne dla "zwykłych szosowców" :P Bruki i bezdroża Kolbud.

https://www.youtube....f5iJutQZEs4pn4T

#184 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipiec 2015 - 18:44

Ja posiadam garmin virb elite. Zamontowana tuż przed mostkiem (niski profil) za pomocą wybebeszonego uchwytu do garmin edge i przelotki statywowej. Opis montażu i zdjęcia: http://www.garniak.p...tart=45#p183470 oraz tu: http://www.garniak.p...tart=45#p186903 (Wpisy sargento)

#185 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 28 lipiec 2015 - 21:14

Obecnie montuje z przodu, pod siodełkiem też jak mi przyjdzie uchwyt. Co do kasku to tak jak piszecie. :P
Focus user! :-P

#186 bikergonia

bikergonia
  • Użytkownik
  • 420 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2015 - 22:21

Ja montowałem (co prawda nie gopro). Wg mnie nie jest to najszczęśliwszy sposób montowania kamery ze względu na to, że głowa jest bardzo ruchoma i obraz dość mocno lata. Co prawda perspektywa jest zbliżona do faktycznie obserwowanej przez kolarza niemniej nie ma na obrazie żadnego punku odniesienia w postaci np kierownicy, którą jadący kolarz jednak wciąż ma w obszarze obserwowanym. Wg mnie zdecydowanie lepiej sprawdza się montowanie kamery na kierownicy. Z kolei montowanie kamery na piersiach nadaje obrazowi więcej dynamiki kosztem gorszej kontroli nad tym, co jest filmowane.

Kilka moich filmików:

Filmiki z kamerki na kierownicy - jaka kamerka? ze stabilizacją i czy jakoś programowo znetrualizowałeś drgania?

#187 Silesia Skating

Silesia Skating
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 28 lipiec 2015 - 23:22

sony  as100 ze stabilizacją, montaż z boku kasku, bez dodatkowej obróbki, jak dla mnie wystarczy, chociaż kompresja na YT robi swoje :(

https://www.youtube....h?v=sJWIm3qlj4w

https://www.youtube....h?v=raGxomZMPL0

#188 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 lipiec 2015 - 06:19

Filmiki z kamerki na kierownicy - jaka kamerka? ze stabilizacją i czy jakoś programowo znetrualizowałeś drgania?

Kamerka to Drift HD Ghost. Włączona jest jedynie stabilizacja cyfrowa w kamerze.

#189 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipiec 2015 - 06:41

Montaż na kierownicy (rower aluminiowy) ma jeszcze tę wadę, że przy nagrywaniu słychać dźwięk jakby ktoś ciągnął rury po betonie.
Miałem tak z Sony i mam tak z Garminem.

#190 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 29 lipiec 2015 - 10:51

Ja założyłem raz na kask i to co wyszło nie nadawało się za bardzo do obejrzenia, obraz latał bardzo mocno... Może ze stabilizacją wygląda to zupełnie inaczej :) najlepsze fotki, filmiki wychodzą faktycznie w pozycji na sztycy, tylko trzeba mieć odpowoednio mały uchwyt, bo inaczej słabo sie kręci
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#191 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 lipiec 2015 - 12:24

jutro ma być cudo w biedronce za 279

camera full hd Wifi  , zna ktoś ten model?

#192 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 356 postów

Napisano 29 lipiec 2015 - 15:39

jutro ma być cudo w biedronce za 279

camera full hd Wifi  , zna ktoś ten model?

Jutro ?? gdzie takie info znalazłeś ??

Pozdrawiam

#193 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 29 lipiec 2015 - 15:53

Mam INNOV C1 sobie chwalę
EmTeBeK:
Baraniec MTB:

Coraz bardziej interesuje mnie trzecia wersja tej kamerki, gdzie obiektyw jest oddzielnym elementem na długim kablu, a "komputerek" można wsadzić do kieszonki.

2015-01-20_14-42-45.jpg

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#194 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 lipiec 2015 - 16:26

gazetka biedronki od jutra 30.07

#195 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 23 sierpień 2015 - 09:16

I dupa. Kupiona przeze mnie Innovv C3 wyłącza się losowo po jakichś 15 minutach i grzebanie w ustawieniach nic nie daje. Na necie znajduję coraz więcej niezadowolonych klientów, zwroty do Chin to loteria i w ogóle zakup nieudany. Chytry dwa razy traci.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#196 yetiunio

yetiunio
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 15:46

W weekend przeprowadziłem pierwsze "testy" swojej Xiaomi Yi.

Duża wygoda obsługi. Z poziomu kamerki dostępne tylko robienie zdjęć i kręcenie filmów, ale jadąc na rowerze nic więcej nie potrzeba :) reszta opcji dostępna po połączeniu z telefonem, co odbywa się bardzo sprawnie.

Bateria nie należy do najpojemniejszej, ale jadąc w sobotę na 4h, spokojnie wystarczyły mi dwie na zrobienie wielu zdjęć i ok. 10 dłuższych filmów w jakości 1080p i 30 fps. Niestety następnego dnia nagrywając w najwyższej możliwej jakości (1080p 60 fps) bateria starczyła na trochę ponad godzinę ciągłego nagrywania.

Jeśli chodzi o wykonanie kamerki, to nie mam nic do zarzucenia, oczywiście ktoś może powiedzieć, że to nie GoPro, ale myślę, że jakość wykonania sprawdzi czas.

Na razie mam jeden przykładowy filmik. Jakość 1080p 30 fps, jedyną moją ingerencją było jego przyspieszanie.

Dźwięk nie należy do najlepszych, ale taka już chyba przypadłość kamerek sportowych.

Później wrzucę jeszcze filmik w wyższej jakości z próby terenowej i kilka zdjęć :)

#197 capo

capo
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 16:56

Właśnie brałem ją z BG i zastanawiałem się czemu nikt przedtem o nie tutaj nie wspominał - stosunek cena/jakość bardzo dobra

#198 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 24 sierpień 2015 - 21:03

Poszukuję uchwytu do kamery (typ GoPro) który umożliwi montaż do prętów siodła. Metalowy i niedrogi. Coś polecacie?

#199 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 24 sierpień 2015 - 21:10

Taki mam http://allegro.pl/sh...item=5120152416
Focus user! :-P

#200 capo

capo
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 21:58

Tutaj to samo w niższej cenie, można brać z magazynu w eu:

http://www.banggood....m-p-984953.html

W weekend przeprowadziłem pierwsze "testy" swojej Xiaomi Yi.

Duża wygoda obsługi. Z poziomu kamerki dostępne tylko robienie zdjęć i kręcenie filmów, ale jadąc na rowerze nic więcej nie potrzeba :) reszta opcji dostępna po połączeniu z telefonem, co odbywa się bardzo sprawnie.

Bateria nie należy do najpojemniejszej, ale jadąc w sobotę na 4h, spokojnie wystarczyły mi dwie na zrobienie wielu zdjęć i ok. 10 dłuższych filmów w jakości 1080p i 30 fps. Niestety następnego dnia nagrywając w najwyższej możliwej jakości (1080p 60 fps) bateria starczyła na trochę ponad godzinę ciągłego nagrywania.

Jeśli chodzi o wykonanie kamerki, to nie mam nic do zarzucenia, oczywiście ktoś może powiedzieć, że to nie GoPro, ale myślę, że jakość wykonania sprawdzi czas.

Na razie mam jeden przykładowy filmik. Jakość 1080p 30 fps, jedyną moją ingerencją było jego przyspieszanie.

Dźwięk nie należy do najlepszych, ale taka już chyba przypadłość kamerek sportowych.

Później wrzucę jeszcze filmik w wyższej jakości z próby terenowej i kilka zdjęć :)

Swoją drogą spróbuj pobawić ustawieniem ostrości kręcąc obiektywem bo wydaje mi się że obraz jest nieostry

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GoPro, kamera, nagrywanie