Czytam o sporych problemach z 4. Nie wiem, na ile jest to wysoki procent kupionych, ale wystarczy wejść choćby na kamerypov.pl i lekko się skrzywić od typów awarii.
Napisano 07 styczeń 2015 - 17:13
Obiecany link, jeśli ktoś ma czas i ochotę ściągać 1 GB niezbyt twórczych filmów (dwóch konkretnie, po ok 1 min. każdy, ze spaceru po zaśnieżonym lesie) to proszę Ale to był tylko test.
http://we.tl/iVC7Tg39Hp - czynny jeszcze 6 dni.
Sony HDR-AS100V - nagrywane z ręki, czasami rękawiczka dodała jakiś dźwięk od siebie. Dwa filmiki, jeden bez stabilizacji, drugi z nią włączoną. Tryb PRO oraz profil kolorystyczny vivid. Trybowi niePRO też nie mogę nic zarzucić.
"MAMIL"
Napisano 07 styczeń 2015 - 18:10
Czytam o sporych problemach z 4. Nie wiem, na ile jest to wysoki procent kupionych, ale wystarczy wejść choćby na kamerypov.pl i lekko się skrzywić od typów awarii.
Przeglądam to forum codziennie i sporo awarii czy to wersji black/silver. Podejrzewam, że nie każdy pisze o tym. Dużej napinki na kamerkę nie mam bo i tak chcę kupić na raty, ale nie uśmiecha mi się żeby więcej spędzała w serwisie.
Gopro wypuszcza początkiem lutego nowe oprogramowanie, podejrzewam że nowość sony ma poniekąd na to wpływ.
Napisano 11 styczeń 2015 - 19:49
Dzięki, bo ciekawa sprawa się wywiązała. Załóżmy, że kręcąc film AZ1, która w sobie nie ma GPS chciałbyś mieć ślad, to musiałbyś użyć pilota RM-LVR2, bo jedynka nie ma GPS. W takim razie, w jakiś sposób pilot "dokleja" dane GPS do wideo. Ciekawe jak.
Pamiętam, że są inne programy nakładające dane GPS (i chyba .fit) podczas obróbki do filmu.
Napisano 12 styczeń 2015 - 18:15
Dzisiaj przyszły uchwyty do Sonego. Wziąłem taki zestaw za 99 zł:
głównie dla uchwytu na kask, na rurkę, szybę, przejściówkę z gwintu statywowego na standard GoPro, przegubów, szybkozłączki i dodatkowego akumulatora.
Dla uchwytów przyklejanych nie przewiduję u siebie zbyt szerokiego zastosowania. Ministatyw zbędny mi kompletnie.
To na co liczyłem jest zrobione w porządku i sprawia solidne wrażenie. O akumulatorze się nie wypowiem, nawet oryginalnego ani razu nie doprowadziłem do stanu utraty choćby jednej kreski. O czasie jakie zapewniają dowiem się dopiero w boju czyli jak zrobi się bardziej sucho.
Uchwyt z paskiem na kasku już siedzi, ale będę musiał podkleić jakąś dętkę aby zwiększyć przyczepność. Jednak teraz sztywność jest dobra, mimo styku plastiku z plastikiem.
Uchwyt na rurę (kierownicę) trzyma bardzo dobrze, nawet po lekkim przykręceniu. Przeguby mimo niezbyt mocnego dokręcenia też się nie huśtają.
"MAMIL"
Napisano 13 styczeń 2015 - 10:48
No pełen wypas ;-).
A tak przy okazji - dzisiejsza oferta iBood.com: kamera sportowa nagrywająca
Ta kamera nagrywająca ;-) to oczywiście wysprzedażowy, podstawowy model garmina VIRB w cenie o 85 zł taniej, niż w wysprzedaży grudniowej, czyli: 424,95 (plus transport).
Niestety zła wiadomość dla chętnych: wysprzedane błyskawicznie ;-).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 styczeń 2015 - 13:37
W związku z opóźnieniami w dostawie trochę osób zrezygnowało z zakupu (oferta z grudnia), stąd ponownie na ibood. Kto kupił, ten kupił. Ja brałem w grudniu, sprzęt już przetestowany na mtb i spisuje się bardzo fajnie. Kamera przeżyła już solidną dawkę błota, mycie w rzece i niespodziewany deszcz.
Napisano 14 styczeń 2015 - 00:12
Dzisiaj przyszły uchwyty do Sonego. Wziąłem taki zestaw za 99 zł:
…...
Jeśli kupiłeś chińskie podróbki, to radziłbym ostrożność. Moja GP trzy razy lądowała na asfalcie bo uchwyt w połowie długości pękał, całe szczęście że nic jej (GP) się nie stało, a ujęcia z odpadnięcia od roweru całkiem fajne :-D .
Całe szczęście że połamało mi się już to całe chińskie badziewie i go nie mam.
Napisano 21 styczeń 2015 - 09:23
Uchwyt do kasku na paskach to jednak nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Przy montażu kamery na górze kasku środek ciężkości jest za wysoko, a jedyna opcja aby to trzymało się stabilnie jest użycie naklejek, czego nie chcę robić.
Efekty filmowe są takie, mimo mocnego dociągnięcia pasków. Trochę bardziej i nie wytrzymałby styropian.
http://www.youtube.c...h?v=QIDpK7Zxlq0
Nawiasem mówiąc YT przeokrutnie masakruje filmy, nawet kodowane pod ich propozycje.
Wiezienie takiego kłapacza na na dachu do przyjemności nie należy.
Zdjęcie z aukcji, ale przedstawiające ten uchwyt i konfigurację z filmu
Teraz mam zamiar użyć tego, z ustawieniem z boku kasku
Na sucho siedzi o wiele bardziej stabilnie, a wszystkie paski od wewnątrz są pokryte silikonem, co zwiększa przyczepność.
- Beymont lubi to
"MAMIL"
Napisano 21 styczeń 2015 - 10:22
Na kierownicy też mam, jest ok. Jednak montaż na kasku wprowadza element dynamiczności w ujęcia. Kręcąc głową można rozbić monotonność jaka towarzyszy nagraniom z kierownicy czy innego stałego montażu do roweru. Do dyspozycji są skręty głowy do środka zakrętu, spojrzenie na kierownicę, na współtowarzyszy itd. Wyższy punkt widzenia też dodaje dynamizmu.
Co innego mieć kilka kamer jednocześnie i połączyć obraz z nich w trakcie montażu lub zatrzymywać się co jakiś czas i przenosić uchwyt w różne miejsca. Jednak wtedy to kamera i film stają się podmiotem a nie jazda jako taka, czego wolałbym uniknąć.
"MAMIL"
Napisano 21 styczeń 2015 - 11:33
Napisano 19 luty 2015 - 21:23
Ogólnie co do kamery na kasku.. Filmiki wyglądały tak, jakbym miał ADHD albo inną nadpobudliwość, i to w stopniu dyskwalifikującym ze społeczeństwa. Nawet sam tego oglądać nie mogłem (nie byłem świadomy, że tak bardzo kręcę głową w czasie jazdy.. i że nawet robię to w rytm kadencji). Pewnie trzeba się nauczyć.Teraz mam zamiar użyć tego, z ustawieniem z boku kasku.
Na sucho siedzi o wiele bardziej stabilnie, a wszystkie paski od wewnątrz są pokryte silikonem, co zwiększa przyczepność.
GoPro i podobne "kostki" z boku będą mocno obciążały jedną stronę i przekrzywiały kask. Nawet na pełnym kasku na moto jest to mocno upierdliwe (a "próbowałem" znacznie lżejszą "Biedronkę"). Na rowerowym kasku jedyne słuszne miejsce to zamiast daszka.
Na bok to jedynie kamery typu Panasonic Hx-n100. Przeszkadzają w minimalnym stopniu. Największą wadą jest problem z dostępnością do wszelakich uchwytów.
Bardzo fajne ujęcia za to wychodziły z poziomu osi koła czy z przedniego bagażnika (na trekingu).
Napisano 20 luty 2015 - 07:36
Można jeszcze rozważyć mocowanie kamerki na piersiach za pomocą specjalnych szelek. Jest dość dynamicznie.
Tutaj mój filmik z przejażdżki CXem.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GoPro, kamera, nagrywanie
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
Szelki Do Gopro - Chesty NieużywaneNapisany przez piotrkol , 28 wrz 2022 gopro, chesty, szelki, uchwyt |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Kamery Gopro + AkcesoriaNapisany przez artho , 09 mar 2022 gopro |
|