Tubeless
Napisano 14 grudzień 2018 - 22:38
Dolewasz jak przestaje chlupać. Mleko musi być płynne, by spełniało swoją rolę. Niestety, ciągłe dolewki = ciągły wzrost masy rotującej, trzeba czyścić itd. bo nie po to idziemy w taki system, by mieć gorzej. Jak sam widzisz, wymaga to ciągłej pracy.
W oponie MTB szerokiej na 2 cale to może i chlupie, w 25C nie bardzo. Tak, zabawy jest dużo. Za dużo. Ponieważ opony TL były fabrycznie zamontowane to ich używałem, na wiosnę założę normalne na dętkę.
Napisano 15 grudzień 2018 - 08:25
To ja zapytam - czy da się na szosowej oponie tubeless jeździć bez mleka? Uszczelnia się bezproblemowo? Tak z czystej ciekawości pytam - nie chciałoby mi się bawić z uszczelniaczami w szosie, kapcie łapię statystycznie raz na kilka lat.
W MTB opona nawet nie tubeless (zwykła Geax Saguaro) uszczelniła się bez problemu bez mleka i trzymała ciśnienie. Wiadomo - nalałem go później, ale w MTB o kapcie łatwiej jakiś milion razy więc to był główny cel zabawy.
Napisano 15 grudzień 2018 - 10:19
Powinna się uszczelnić, ale w zależności od kombinacji koło-opona niektóre opony mogą szybciej wypuszczać powietrze (i to prawdopodobnie nie przez rant, a przez sam oplot)
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 grudzień 2018 - 08:02
Ja jestem ciekaw jak w porównaniu do tubeless sprawdza się dętka Tubolito. Czytałem o niej nieźle opinie, jest ekstra lekka i niestety dość droga.
Ja zakupiłem na nowy sezon 3 szt. I sprawdzę na swojej skórze. Dużo testów je chwali, a w komentarzach na witrynach sklepów powtarzają się narzekania na osadzenie komina wentyla w dętce. U mnie np. latexy nie sprawdziły się całkowicie (dużo przebić), więc dla Tubolito będę dobrym i wymagającym testerem.
Napisano 16 grudzień 2018 - 20:54
Arni jedno ale tylko jedno pytanie...Ile km zrobiłeś na tubelessach?? 😉
A poco mnie pytasz? Zapytaj panów od testów, które wykazały całkowicie inne wyniki dla Tubeless MTB vs Tubeless Road. To, że ludzie cały czas przekładają wyniki uzyskane dla opon MTB w rowery szosowe, to już nie mój problem. Jeśli masz inne dane, inne testy o innych wynikach, to poproszę o takowe, z przyjemnością je poczytam i zmienię zdanie jeśli będzie w tym sens.
W Mavicach UST mleko oficjalnie jest tylko, żeby uszczelniać przy przebiciu opony.
Mam te samo zdania
Napisano 17 grudzień 2018 - 05:52
Ja zakupiłem na nowy sezon 3 szt. [Tubolito] I sprawdzę na swojej skórze.
Proszę daj znać, jak pojeździsz trochę na Tubolito. Mamy możliwość wprowadzenia ich do oferty, ale po wcześniejszych doświadczeniach z podobnymi wynalazkami (np. Foss) nie chcemy ryzykować.
BTW jeżeli można zapytać, w jakiej cenie je kupiłeś?
Napisano 20 kwiecień 2019 - 08:11
Pytanie do znawców tematu.
Te mleczko od tubelessów powinno się ,,skrobać'' czy może za 1- wszym razem wystarczy dolać przez wentyl, a skrobać za nast raz, że niby wtedy łatwiej schodzi jak ktoś napisał)
Bezdętkowe założone ca rok temu , po napompowaniu do 6 barów po nocy powierza brak - dlatego pytam o mleczko - uszczelnianie na nowo to cała wyprawa =stacja benzynowa itd
Napisano 20 kwiecień 2019 - 15:18
U mnie schwalbe pro one uczelniają się na feldze nawet bez mleczka. Wydaje mi, się że jeśli ktoś potrzebuje mleczka, aby uszczelnić oponę, to powinien zmienić taśme uszczelniającą.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 20 kwiecień 2019 - 17:37
Często faktycznie jest taki problem, ale niekoniecznie. Bywa tak, że koło nawet nie wymaga taśmy, a mimo to opona nie uszczelnia się idealnie bez mleczka.
Napisano 22 kwiecień 2019 - 20:36
Ja u siebie czyszczę opony tylko raz przed sezonem, pózniej robię dolewki co mniej więcej trzy miesiące. Dolej mleka, napompuj, pokręć kołem, niech się dobrze rozprowadzi, wg mnie powinno się uszczelnić
Jakoś się chyba udało bo przez noc nie zeszło - ale dolewanie przez wentyl to trzeba mieć cierpliwość ( albo mleczko jakies do d...bo się pieni co chwila.Ciężko przelać z butelki do tubki a potem do wentyla to już w ogóle katastrofa)
Napisano 22 kwiecień 2019 - 21:57
Czasami się zastanawiam, czy ludzie odkręcają zawory presta. Przecież to wlatuje tam bez problemu.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 23 kwiecień 2019 - 03:15
Prawdziwy mężczyzna przebija oponę i wlewa mleczko przez bok