Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 odpowiedzi w tym temacie

#441 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 luty 2022 - 10:08

Na początek przygotowujesz oryginalne pliki (tzn. nie przetworzone przez np. trzecie serwisy-facebooki sportowe). Gdy masz już dwa oryginalne pliki wybierasz jedno z najprostszych popularnych narzędzi, np:

- program Analysis w Twoim profilu w ZwiftPower za darmo: https://zwiftpower.com/

- program Analyze od DCR-a za opłatą: https://analyze.dcrainmaker.com/

W zasadzie jeżeli chodzi o samo porównanie mocy to pewnie lepiej (bo za darmo) użyć Analysis w ZwiftPower. Oczywiście Analysis wyświetli też inne podstawowe dane.

Jeżeli natomiast chcesz łatwo porównać inne dane zapisane w plikach .fit, zwłaszcza niestandardowe dane bądź po prostu zapis punktów GPS aby porównać różnice między np. komputerkiem rowerowym a zegarkiem sportowym to tutaj lepszy będzie Analyze od DCR-a. Tam niestety konieczne jest wniesienie opłaty jednorazowej (OneDay $5) bądź rocznej ($29), ale w sumie jest to bardzo wygodne narzędzie i nie widzę najmniejszego problemu z rzuceniem raz na czas tego piątaka DCR-owi myśląc o wspieraniu jego ambitnej działalności dziennikarskiej.

Przykład porównawczy śladu GPS w Analyze DCR-a:

R4b4c2o.png

XxaYd3e.png

Przykład badania różnic mocy z Analysis ZwiftPower, tutaj przybliżony odcinek niecałych 2 minut, widać też nieduże przesunięcie, ale generalnie pliki są nakładane na siebie w dobrym fragmencie:

jh5m67C.png

• tomaszzzz lubi to

#442 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 luty 2022 - 10:10

Teraz pytanie od kompletnego laika;)

Z technicznego punktu widzenia, krok po kroku jak porównać pomiar z trenażera i np. assiomy?

Na chłopski rozum kombinuje tak:

1) trenażer tradycyjnie łącze ze Zwift jako power source dodaje moje direto xr,

2) na garminie połączonym z assiomą równocześnie odpalam aktywność,

3) porównuje wykresy mocy (w jakim programie najłatwiej to zrobić?)

zwiftpower.com -> Zwift profile (prawy górny róg):

Użytkownik Signups Power Activities  ZPoints  Courses  Settings   Aliases  Analysis

Wchodzisz w to ostatnie (Analysis) i  Create New Data Set. Jeśli rejestrowałeś aktywnością Zwift, to wybierasz tą aktywność, dodajesz kolejną aktywność z pliku fit i porównujesz dane. Masz możliwość przesunięcia czasu aktywności żeby dopasować w przypadku np. różnic w początku rejestracji. No i wychodzą takie wykresy i dane:

1c2c9194d716e155cb24a023bdcaa922.jpg

wykresy hr, kadencji itd.

Oczywiście można wybrać tylko część z tego pomijając np. początek czy wybrać jakiś interwał...

790bac3f0dd9ed685fd1465688d477a6.jpg

a na końcu jest krzywa CP do porównania:

3d9e7114c54c8cf0a42e30d7f52a9518.jpg

• lupus i tomaszzzz lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#443 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 02 luty 2022 - 10:17

Super, dzięki za odpowiedzi;)

To forum jest wyjątkowo łaskawe i cierpliwe;)

A czy moje kombinowanie dotyczące samego zarejestrowania dwóch niezależnych aktywności, jednej ze zwift, drugiej z garmina jest ok?

Czy robicie to inaczej?

#444 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 luty 2022 - 10:27

no i Prozor był szybszy, uprzedził z detalami (rozbudowałem swój wpis)... ;) ;)

A czy moje kombinowanie dotyczące samego zarejestrowania dwóch niezależnych aktywności, jednej ze zwift, drugiej z garmina jest ok?

Czy robicie to inaczej?

Dokładnie tak samo robimy :) Tylko potem pasuje skasować aktywność z Garmina oraz wszystkich podpiętych portali, gdzie została automatycznie wysłana..

• tomaszzzz lubi to

#445 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 02 luty 2022 - 10:30

Zwiftpower
  • tomaszzzz lubi to

#446 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 02 luty 2022 - 10:51

Dziwna sprawa. Po testach z aplikacja myElite na ktorej sie zgadzalo wszystko z pomiarem w korbie...
Kolejny trening z Edkiem interwaly 30on x15off i ten sam test ramp co w myElite .. znow nagralem trening oddzielnie zegarkiem tylko pomiar z korby i moc wyszla prawie taka sama ... Czyli Edek i korba sie pokryly.
Nie potrafiw tego wyjasnic moze cos sie skalibrowalo czy jak ale zaczelo.sie zgadzac w trybie Erg trenazer z korba...

Podejrzewam jeszcze ze TrainerDay i export do TPeaks cos tu moze knocic... Bo wczoraj zrobilem bez exportu z TD do TP i garmina tylko trening utworzylem w TP i do garmina czyli krok mniej.

PS zeby porownac korbe / pedaly najlepiej albo po prostu trzeba miec 2 urzadzenia. W jednym dodajesz tylko trenazer w drugim tylko pedaly - i nagrywasz rownolegle. Ja mam w zegarku dodany ttlko czujnik z korby a w Edge mam tylko trenazer.
Potem albo w apkach patrzysz jak sie ma hedno do drugiego albo jak chcesz recznie to export do TCX i ogladasz w excelu.
  • tomaszzzz lubi to

#447 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 luty 2022 - 11:03

No właśnie, może dość analogowo w Excelu też ale dopiero po eksporcie do formatu czytelnego. Ale najprościej i z pominięciem dodatkowych potencjalnych kroków i błędów będzie oryginalne-pierwotne pliki z urządzeń/aplikacji (tzn. np. Edge-a oraz Zwifta) wrzucić do ZwiftPower.

Strava ma też możliwość pobierania pliku oryginalnego (źródłowego) spakowanego jako .zip. Klikasz w 3 kropki i "Export original".

• tomaszzzz lubi to

#448 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 02 luty 2022 - 11:07

Roznice wieksze niz 1W widac po prostu od razu w aplikacjach typu intervals.icu.
Na sredniej z interwalu chyba wiekszej dokladnosci nie trzeba to nie laboratorium a sam blad pomiaru to 2.5% wiec +-5W przy 200.
Pozdr

#449 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 luty 2022 - 11:16

[...]widać też nieduże przesunięcie [...]

Przesunięcie można zniwelować poprzez  wybranie (pod wykresem, a przed tabelą)

Time shift and corp i wpisujemy dla jednego (lub więcej) przesunięcie Offset (w sekundach na plus lub minus np. -2), albo określamy od jakiego czasu ma się zaczynać Start from (seconds) lub kiedy kończyć End at (seconds).

PS zeby porownac korbe / pedaly najlepiej albo po prostu trzeba miec 2 urzadzenia. W jednym dodajesz tylko trenazer w drugim tylko pedaly - i nagrywasz rownolegle. Ja mam w zegarku dodany ttlko czujnik z korby a w Edge mam tylko trenazer.
Potem albo w apkach patrzysz jak sie ma hedno do drugiego albo jak chcesz recznie to export do TCX i ogladasz w excelu.

Wystarczy 1 urządzenie, nie każdy dysponuje zegarkiem i komputerkiem treningowym. No i nie musi. Wystarczy nawet darmowe 25 km (ba, może w 1 km się pewno w testach zmieścić można) Zwift do rejestracji pliku testowego z dodatkową rejestracją na komputerku treningowym. Surowe dane w arkuszu kalkulacyjnym i owszem można się bawić, ale po co?

Same mierniki mają określoną dokładność, ale... jest to plus/minus. Może się zdarzyć, że w jednym akurat będzie minus 2,5 w drugim plus 2,5 i mamy 5% różnicy pomiędzy nimi. Na dodatek trzeba pamiętać o różnicach w miejscu pomiaru, choć z tego co widzę to raczej nie jest problemem może za wyjątkiem mocy chwilowych 1 - 5s, gdzie miernik w pedałach da więcej, trenażer mniej. 

Ale faktycznie to nie apteka, parę W w tą czy drugą stronę raczej nie ma znaczenia...

• artho lubi to

#450 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 02 luty 2022 - 20:37

Jeszcze jedno zauwazylem i to sprawdze przy kolejnej okazji, bo pada na to cień podejrzenia o rozbieznosci.
W TPeaks projektujac trening mozna zaznaczyc Zakres mocy czyli przedzial albo target dla danego interwalu.
I cos mi sie zdaje ze wlasnie w niektorych treningach mialem zakres i wtedy liczby byly ze srodka czy dolu przedzialu a moc w korbie z gornej granicy, wczoraj zmienilem to na target i nie bylo rozjazdow.
Nie wiem, ale jakis cień na to pada w kwestii dokladnosci trybu ERG choc zasadniczo nie powinno miec to znaczenia.

#451 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 luty 2022 - 07:50

A to możliwe - sprawdzałeś co na Edge miałeś w każdym kroku w zaimportowanym treningu? Jeśli żądana moc docelowa będzie ustawiona inaczej niż to co się spodziewasz, to będziesz miał to co masz. Chyba ;)

Polem pomocnym w ocenieniu mocy żądanej ERG jest np. Target Power - pokazuje dokładnie jaką moc ustawia trenażer w trybie ERG (w treningu nie ERG będzie to moc do której należy dążyć). Przydatnym będzie również drugie pole tego samego autora NextTarPow, czyli informacja jaka będzie moc w następnym kroku bez konieczności zaglądania do ekranu treningowego.

• MaciekTu lubi to

#452 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 04 luty 2022 - 19:26

Czy wymieniał ktoś Direto bezpośrednio u Shimano, z pominięciem sklepu? Mam "błogosławieństwo" supportu Elite, ale chciałbym maksymalnie skrócić całą procedurę.

#453 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 luty 2022 - 21:31

Chyba nie da rady , dzwoniłem bezpośrednio do nich i kazali odesłać do sklepu.

#454 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 luty 2022 - 21:38

Ja tak samo - tylko przez sklep. Jedyne co pozostaje to dopytywać sklep żeby dopytywał shimano :(

#455 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 04 luty 2022 - 22:08

Mnie przy zakupie ostatnio też sklep zaznaczył, że w miarę problemów to ONI to reklamują przez Shimano. Trochę szkoda, nieraz trzeba dymać trochę... nieraz sklep może nie istnieć i co wtedy? Wtedy chyba Shimano musi przyjąć.

#456 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 07 luty 2022 - 22:17

Sprawa chyba sie wyjasnila. Jak dla mnie jest to blad oprogramowania Suito.
Treningi z TrainerDay przesylam do Training Peaks. Domyslnie jak zaprojektuje 200W w TD to w TP mam range 180-220.
Im wieksza moc tym szerszy przedzial.
Moc docelowa jest ok -200, Garmin niby trzyma 200 suito tez ale w korbie wychodzi ze jedzie sie gorna granice przedzialu.
Po zmianie w opcji treningu w TP na target - 200 wat zadane to 200 rzeczywiste. Srodek przedzialu ten sam ale moc na korbie rozna.
Takie poczynilem obserwacje. I przy opcji target wszystko dziala jakby lepiej przy przechodzeniu miedzy interwalami i jakby szybciej. Do tego najwazniejsze ze moc jaka potrzebujemy jest jak trzeba na srednich niemal identyczna.
Pozdr

#457 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 16 kwiecień 2022 - 07:00

Cześć, czy ktoś z Was pobierał ostatnio Digital coupon z redeem.elite-it.com?
Nie mogę się zalogować na tę stronę po wpisaniu emaila i hasła takiego jak w w aplikacji myetraining i na stronie www elite. Wyskakuje informacja o złych danych logowania, nie mogę założyć nowego konta bo adres e-mail jest już użyty. Pozdrawiam

#458 Bodek10

Bodek10
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 kwiecień 2022 - 12:18

Ja pobierałem, ale wszystko przebiegło bez problemu. Teraz na stronę też zalogowałem się bezproblemowo.

Jedynie nie zalogowałem się po podaniu Imienia tylko maila.

• tomaszzzz lubi to

#459 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 20 kwiecień 2022 - 09:06

Pisałem wcześniej, że mój DiretoX po kilku "naprawach" dokonywanych przez Elite za pomocą epromów zaczął szaleć z oporem mocą w trybie ERG. Shimano Polska odrzuciła reklamację ponieważ jest to drugi trenażer, 2 lata od zakupu pierwszego minęło, a rękojmia, jak to ładnie określili, nie restartuje się. Włosi z Elite wysyłają mi kolejną płytę główną. Moze będzie, ale znowy strach będzie zrobić kalibrację, bo ten DiretoX po kalibracji bardzo zaniża odczyty mocy i od tego poszły wszystkie dalsze problemy.
Przykre jest to, że Elite nie potrafi wykonać stosunkowo nieskomplikowanego urządzenia, które byłoby w stanie działać bez awarii przez 2 lata.
W moim pierwszym Direto po roku posypało się łożysko. Podobne łożyska przez lata pracują pod maską auta, w skrajnych warunkach, w śmiesznej cenie detalicznej. Jestem ciężko wk..ny. Nie z powodu odmowy, ale dlatego, że straciłem część zimy szarpiąc się z tym złomem, zamiast trenować.

#460 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 kwiecień 2022 - 10:24

rękojmia, jak to ładnie określili, nie restartuje się

WTF?! Oczywiście, że się resetuje! W przypadku wymiany całego produktu lub poważnej naprawy resetuje się okres rękojmi na cały produkt, a w przypadku wymiany elementu resetuje się okres rękojmi na wymieniony element.

Ustawa mówi to całkowicie jednoznacznie.

• artho lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź