Na innym forum zaproponowali mi KOMOOT i patrząc na niego wydaje się całkiem przyjazny.
Posted 21 May 2020 - 16:06
Kommot ok, ale trzeba wysupłać $30 do używalności.
Jaką stronę polecacie do rysowania trasek, skoro Strava się już skończyła?
Niby jak się skończyła? Przecież funkcjonuje. Tyle tyko, że nie za darmochę 🥴
Pytanie powinno być uzupełnione o docelowe urządzenie. Jeśli Edge to connect (ale kursy mają sporą ilość punktów, przez co długie mogą się długo przeliczać), jeśli Wahoo to raczej Kommot (z uwagi na jakość lub RWGPS (nie najlepiej robi to co powinien, ale przynajmniej może robić dość kompaktowy kurs). Z alternatyw Plotaroute.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 21 May 2020 - 17:58
Kommot ok, ale trzeba wysupłać $30 do używalności.
Czemu? Do wykupienia regionów? Dziś dla testu przejechałem sobie prawie 50km na stworzonym kursie w KOMOOT (wziąłem sobie jeden region za free który jest) i jest spoko. O ile Strava Route potrafiła mnie wyprowadzić w pole (dosłownie), tak dzisiaj jechałem samymi, ładnymi (jak na Polskę) asfaltowymi drogami
- lukaszzsch likes this
Bielsko-Biała Cycling
Posted 21 May 2020 - 19:17
Kolega dużo wie, ale czasem mu się myli po prostu;)Czemu? Do wykupienia regionów? Dziś dla testu przejechałem sobie prawie 50km na stworzonym kursie w KOMOOT (wziąłem sobie jeden region za free który jest) i jest spoko. O ile Strava Route potrafiła mnie wyprowadzić w pole (dosłownie), tak dzisiaj jechałem samymi, ładnymi (jak na Polskę) asfaltowymi drogami
Posted 21 May 2020 - 19:47
No właśnie, że import przez https://labs.strava.com/gpx-to-route/ działa dobrze, a nie 50/50. Dziwne, że tego nie włączyli do edytora. No ale użycie tego importu umożliwia dodanie kursu do tras Strava bez konieczności posiadania premium. Małe obejście systemu
no właśnie nie działa dobrze
tyle tras próbowałem wczytać, połowa działa, połowa nie, trzecia połowa dopiero za 5tym razem
przykład - trasy jeleniogórskie z bloga Przemka Zawady, one się ładowały za którymś razem, a zapisywały też za którymś
trasa orlich gniazd ze strony Maćka Hopa nie działa w ogóle
to jest ciągle jakaś niedorobiona wersja, może dlatego jej nie włączyli żeby ci co zapłacili nie psioczyli na to, bo musieliby zrobić to porządnie a widocznie nie umio/nie chco
Posted 21 May 2020 - 20:20
Zaczynam od określenia ile chcę przejechać, ustawiam mniej więcej miejsce gdzie chcę dotrzeć tak żeby connect pokazał jakieś 10-15% mniej niż założyłem na początku.
Potem patrzę na heatmapę i wprowadzam potrzebne modyfikacje tak żeby było ciekawie. Potem zapamiętuję co wymyśliłem i ... kasuje kurs. Jak nie nawiguję po śladzie tylko po tym co zostało w głowie to jakoś więcej zapamiętuję z trasy.
W czasie jazdy jak trzeba to odpalam ekran z mapą, a w skrajnych przypadkach wyciągam telefon bo jednak mapa w 520 szału nie robi (nie da się jej przesuwać).
Do tego staram się zapamiętać wszystkie boczne asfalty których nie kojarzę i mam od razu pomysł na następną jazdę
Posted 21 May 2020 - 20:24
No i to jest najlepszy sposób na nawigację
tyle tras próbowałem wczytać, połowa działa, połowa nie, trzecia połowa dopiero za 5tym razem
przykład - trasy jeleniogórskie z bloga Przemka Zawady, one się ładowały za którymś razem, a zapisywały też za którymś
to jest ciągle jakaś niedorobiona wersja, może dlatego jej nie włączyli żeby ci co zapłacili nie psioczyli na to, bo musieliby zrobić to porządnie a widocznie nie umio/nie chco
A, chyba, że tak - próbowałem z paroma gpxami i u mnie działały...
Czemu? Do wykupienia regionów? Dziś dla testu przejechałem sobie prawie 50km na stworzonym kursie w KOMOOT (wziąłem sobie jeden region za free który jest) i jest spoko. O ile Strava Route potrafiła mnie wyprowadzić w pole (dosłownie), tak dzisiaj jechałem samymi, ładnymi (jak na Polskę) asfaltowymi drogami
Kolega dużo wie, ale czasem mu się myli po prostu;)
Na jazdę wokół własnego podwórka może i darmowy obszar wystarczy, ale jaki sens ma nawigacja po terenie, który zna się jak własną kieszeń? Nie do końca to ma sens, choć obszar darmowy faktycznie nie jest aż tak mały i jeśli ktoś dopiero zaczyna jeździć to może być pomocny. U mnie akurat jestem w środku darmowego obszaru, ale niektórzy mają pecha i mieszkają na jego granicy. Albo obszar zainteresowania jest dla nich o znikomym pokryciu po leży na dwóch obszarach, czyli muszą wyskrobać minimum dodatkowe $4. Powiększony obszar kosztuje już 47 złociszy, cały świat 155 zł, co w sumie też nie jest aż takie drogie - o ile ktoś potrzebuje. Dla użytkowników Wahoo to chyba najrozsądniejsza opcja od nawigacji.
Z drugiej strony powiększanie obszaru o więcej regionów za $4 nie zawsze ma sens, bo czasami wychodzi, że tam gdzie chce się jeździć, trzeba kupić i 3 obszary po $4, lub 2 po $8. Trzeba pokalkulować co wykupić.
I tak się zastanawiam, czy te obszary trzeba wykupować tylko do mobilnego użytku? Bo planowanie w webowej wersji działa na dużym obszarze, od razu po zaplanowaniu trafiają do kursów connect i obejmują długie trasy, zdecydowanie poza terenem darmowym.
No i Koomot ma bardzo dobrą selekcję typów tras. Wybierasz szosę - leci po szosie. MTB - unika (tam gdzie możliwe) szosy. Świetnie działa import gpx, można wybrać tak typ trasy (np. szosa, mtb, gravel, itd...), trzymać się trasy importu, ale rekalkulować wg potrzeb.
Użytkownicy Garminów i Koomot powinni pamiętać, żeby w ustawieniach połączyć konta, co zapewni tak używanie apki IQ, jak przesyłanie tras.
Posted 21 May 2020 - 21:06
Mi się nigdy nie udało wgrać. Fakt, że może coś poprawili bo ostatnio próbowałem może ze 2 lata temu i się poddałem.
Posted 22 May 2020 - 09:41
No i to jest najlepszy sposób na nawigację
A, chyba, że tak - próbowałem z paroma gpxami i u mnie działały...
Na jazdę wokół własnego podwórka może i darmowy obszar wystarczy, ale jaki sens ma nawigacja po terenie, który zna się jak własną kieszeń? Nie do końca to ma sens, choć obszar darmowy faktycznie nie jest aż tak mały i jeśli ktoś dopiero zaczyna jeździć to może być pomocny. U mnie akurat jestem w środku darmowego obszaru, ale niektórzy mają pecha i mieszkają na jego granicy. Albo obszar zainteresowania jest dla nich o znikomym pokryciu po leży na dwóch obszarach, czyli muszą wyskrobać minimum dodatkowe $4. Powiększony obszar kosztuje już 47 złociszy, cały świat 155 zł, co w sumie też nie jest aż takie drogie - o ile ktoś potrzebuje. Dla użytkowników Wahoo to chyba najrozsądniejsza opcja od nawigacji.
Z drugiej strony powiększanie obszaru o więcej regionów za $4 nie zawsze ma sens, bo czasami wychodzi, że tam gdzie chce się jeździć, trzeba kupić i 3 obszary po $4, lub 2 po $8. Trzeba pokalkulować co wykupić.
I tak się zastanawiam, czy te obszary trzeba wykupować tylko do mobilnego użytku? Bo planowanie w webowej wersji działa na dużym obszarze, od razu po zaplanowaniu trafiają do kursów connect i obejmują długie trasy, zdecydowanie poza terenem darmowym.
No i Koomot ma bardzo dobrą selekcję typów tras. Wybierasz szosę - leci po szosie. MTB - unika (tam gdzie możliwe) szosy. Świetnie działa import gpx, można wybrać tak typ trasy (np. szosa, mtb, gravel, itd...), trzymać się trasy importu, ale rekalkulować wg potrzeb.
Użytkownicy Garminów i Koomot powinni pamiętać, żeby w ustawieniach połączyć konta, co zapewni tak używanie apki IQ, jak przesyłanie tras.
Jak tak patrze na obszary to teoretycznie zabrać bym musiał dwa województwa żeby mieć całość po której jeżdżę obecnie. Natomiast inne pytanie - co daje to że wykupię te obszary skoro potrzebuję KOMOOTA tylko do stworzenia kursu, którego i tak potem wgrywam do GC przez .gpx?
Bielsko-Biała Cycling
Posted 22 May 2020 - 10:16
Z tego co sprawdziłem (przyznaję: dość powierzchownie), to o ile nie chcesz używać Koomot mobilnie/offline, to właściwie wystarczy konto webowe i opłaty nie są potrzebne. Tak samo jak nie jest potrzebne wgrywanie przez gpx. Łączysz konta (napisałem wyżej) i zaraz po zapisaniu dowolnie stworzonego kursu pojawia się w kursach garmina na connect - wystarczy wysłać do urządzenia i... jechać.
Posted 26 May 2020 - 07:17
Otworzyłem nowy (przypięty) wątek dot. planowania tras i serwisów do tego przeznaczonych. Postaram się w miarę wolnego czasu przenieść większość dyskusji na ten temat w tym (i innych) wątku do tamtego wątku.
Odnośnik do dedykowanego wątku: Planowanie tras
- Marcin321 likes this
Posted 05 June 2020 - 11:36
Sprawdziłem, to się podzielę. Zmieniłem subskrypcję (iPhone) na jakąś najtańszą za 12 zł - jeden part i pobrało 12,99 zł i mam całą premium Stravę (bo przecież wyłączyli te swoje perki).
Tak więc jeszcze tego nie naprawili, przynajmniej na iP. Jak nie naprawią tego do przyszłego mc'a to biorę na rok za 99,99 zł =D
Posted 05 June 2020 - 14:55
Ja nie mam żadnych opcji zmiany subskrypcji ani na androidzie ani z pc. Gdzie to znaleźć?
Nie wiem.
Na iPhonie jest opcja w ustawieniach subskrypcji do wyboru jaki chcesz wariant - Training / Analisis / Bacon i co z czym łączyć (wycofali to jakiś czas temu, ale jak widać nadal jest w fajfonach do ustawienia).
Posted 08 June 2020 - 19:00
Ciekawostka. Pobrało opłatę 12.99zł za kolejny miesiąc i pakiet Analysis działa na starych zasadach dalej. Subskrypcja przez iPhona.
projektowanie wnętrz www.wlodarski.org aranżacje rezydencji i apartamentów
#198 Gosc_Kuba__H_*
Posted 09 June 2020 - 06:16
Ciekawostka. Pobrało opłatę 12.99zł za kolejny miesiąc i pakiet Analysis działa na starych zasadach dalej. Subskrypcja przez iPhona.
ja u siebie zauważyłem że to w ogóle działa jakoś inaczej na www mam pełną subskrybcję a na androidzie .... ni wuja
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: strava
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaStarted by wojtek123 , 21 Apr 2021 strava, stravit and 2 more... |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Started by fzski , 08 Feb 2021 GPS, komputerek, licznik, bryton and 1 more... |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Started by Gregory92 , 17 Oct 2019 strava, trening, ant+, Bluetooth |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieStarted by Born Ready , 15 Oct 2018 Strava |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówStarted by Born Ready , 02 Jun 2018 Strava |
|