Tak tylko dwie opcje, bezplatna i platna.
Nie ma juz tych kilku planow jak kiedys.
Napisano 21 maj 2020 - 07:00
Dają możliwość korzystania z 60 dni darmowych - zawsze coś.
Edytor "taki se", ten brak wgrania gpxów jest co najmniej dziwny. No ale w nowej wersji apki Wahoo też gpx'a nie zaimportujesz, wywala błąd, choć to prawdopodobnie błąd aktualnej wersji programu.
Ciekawy jestem jak to jest zintegrowane? Bo Garmin nie jest zbyt otwarty na udostępnianie tzw. Heath API z pomocą którego można taki import/export aktywności ograć:
https://developer.ga...h-api/overview/
Niby free, ale dokąd nie masz związanego z tym biznesu to pewnie nawet nie będą chcieli gadać. No i wtedy dla takich projektów jak GoldenCheetah ścieżka się zamyka. Ale dać się da, w ten sposób integruje się np. https://trainerday.com- przeglądałem jak wyglądają szczegóły w workouts z tego serwisu w GC i widać że idzie to przez oficjalne API właśnie.
A serwisy i narzędzia do synchronizacji które kojarzę (np. tapirik) korzystają "na lewo" z interfejsów z których korzysta też przeglądarka i Garmin nie ma specjalnie jak tego zabronić. Dlatego trzeba tam podawać username/password do connect-a zamiast używać kluczy OAuth. Sam tak pisałem moduł do synchronizacji workouts
https://github.com/m...garminclient.py
@prozor - skąd to 5k $? bo też kojarzę a teraz nie mogę znaleźć
Sprawdzałem, o ile do np. Polar Fit przenosi dobrze dane (ale pobieranie było z Connect, więc może dlatego), to do Connect z TP już nie koniecznie: wgrywa TCX, problem w tym, że ten tcx ma w nagłówku aktywność biegową, pomimo tego (co dziwne) connect prawidłowo kwalifikuje aktywność jako kolarstwo, ale nie importuje mocy. Trochę to niedopracowane...
Dla Trainerday (dawne ERGdb - zresztą dalej jest w nagłówku) to wysyłanie przez API treningów, a to co co innego niż wysyłanie aktywności.
Te 5 kawałków to chyba widziałem u DCRa: "they can't actually access that data afterwards wirelessly unless they pay the Garmin Connect fee ($5,000)."
Wszedłem dzisiaj w route buildera przez www posiadając wersje darmową, czy dostęp do tego starego też będzie wyłączony?
Tak, jest wyłączony. Dostęp tylko i wyłącznie dla subskrybentów.
Znowu coś "usprawnili" :@ brak dostępu do wszystkich wyników z segmentu ,tylko 3 danego roku, reszta za dopłatą q..... A coś mnie kiedyś tknęło żeby sobie zapisać to co mnie najbardziej interesuje ..teraz za póżno
To samo z komami ,pierwsze 10 najlepszych czasów i tyle .Ale się wq..... sorry .
A o czym my tutaj piszemy? No właśnie o tym. Bierz 2 miesiące za darmo i masz dostęp przez te 60 dni do wszystkiego.
Teraz są tylko dwie opcje: płatne i bezpłatne? Bo jak rok temu chciałem mieć segmenty live to były jakieś chyba trzy opcje - treningowa, segmenty i jeszcze coś. Zapłaciłem na rok za segmenty a widzę, że jakieś opcje treningowe są dostępne.
Tak, tylko subskrypcja/darmowe.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 maj 2020 - 07:37
Napisano 21 maj 2020 - 08:00
Ile kosztuje roczna subskrypcja? Na stronie widzę tylko 5 dolarów za miesiąc. Ja mam do lipca 99 zł za rok i włączoną opcję automatycznego przedłużenia. Podniosą cenę?
ja mam suba do 26 maja i pisze że 26 ściągną z konta 23 dolary z hakiem ... dam znaka czy przedłużyło na rok czy na pół
Napisano 21 maj 2020 - 08:21
Ile kosztuje roczna subskrypcja? Na stronie widzę tylko 5 dolarów za miesiąc. Ja mam do lipca 99 zł za rok i włączoną opcję automatycznego przedłużenia. Podniosą cenę?
Mylisz się, to nie jest 5 dolarów za miesiąc tylko: "$5.00 /mo* after 60 days * when billed annually" - czyli 5 dolców przy płatności z góry na rok. Prosta arytmetyka: 5*12=60 dolców rocznie.
Raczej pytanie ile będzie wynosić subskrypcja odnawiana miesięcznie i czy w ogóle taka będzie?
Napisano 21 maj 2020 - 09:01
Ciekawe jak się sprawdzi ten Routes Builder teraz przy tej opcji widoczności teoretycznie jakim typem drogi będziemy jechać, bo już nie raz ustawiając trasę w nieznane mi tereny wylądowałem na polno-leśnych drogach gdzie wybrałbym się w najgorszym przypadku gravelem...
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 21 maj 2020 - 09:11
Jak zwykle w takich przypadkach słodkie pierdzenie że to tylko 5$/miesiąc. NIE. To 60$/rok albo 8$/miesiąc. I to są prawdziwe ceny.
Niby nie dużo ale jak podsumujesz te wszystkie "tanie" subskrypcje i abonamenty które płacimy miesięcznie to robi się niezła kwota.
Jasne. Można bez tego żyć. Podobnie jak można bez abo na TV, telefon, Netflixa, Spotify...... itp.
Znak czasów - coś jest "twoje" dopóki za to płacisz.
Napisano 21 maj 2020 - 09:25
Każdy producent czy to aplikacji, gier (jeszcze za czasów gimbazy pamiętam jak większość była do ogarnięcia nic nie płacąc, a teraz weź znajdź jakąś MMORPG gdzie nie ma Pay2Win...) itd. będzie tak działał jeśli tylko to przemyśli i dojdzie do wniosku że przyniesie mu do zysk. Business. Kosztem ludzi, ale niestety tylko tak da się zarabiać... A ludzi którzy przyzwyczaili się do Stravy jest pewnie na tyle, ze teraz jak będzie trzeba to zapłacą pomimo tego, że do tej pory może tego nie robili.
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 21 maj 2020 - 09:36
Upewniając się - gdy piszesz, że Strava nie umożliwia importu GPXa masz na myśli to, że strona https://labs.strava.com/gpx-to-route/ czasami (często?) wywala błąd?
Pozdrawiam, Jarek
nie, piszę o stravie i ich rout builderze, tym nowym turboświetlnym, z heatmapami i segmentami
nie o jakichś labach które działają 50/50
loguję się na swoje konto, klikam Routes i chcę miec opcją load gpx/tcx, i żeby to działało, a nie że w połowie wywali błąd
Napisano 21 maj 2020 - 11:11
No, to jest żenujące.
Może skoro zapłaciłem przypadkiem za ten rok może chociaż po stworzeniu trasy pokaże się więcej niż kilka pierwszych segmentów? Tak to sobie wyobrażam - robię traskę po górach (filtrując asfalty) i gwiazdkuję co mi się podoba po drodze żeby się zmobilizować do jakiegoś wysiłku
Na razie widzę starą wersję. Więc chcąc mieć profil trasy na wyścigu i tak trzeba wczytać gpx organizatora do np. ridewithgps - gdzie mam kolejne konto służące tylko do tej jednej banalnej czynności. Do konwersji plików na trasy.
Jeszcze żeby widzieć heatmapę z podziałem na szosa / nieszosa / nierower to już w ogóle bajka. Próbowałem tworzyć trasy dla gravela / mtb używając heatmapy, ale to się kompletnie nie sprawdza - liczyłem, że tam gdzie jest więcej przejazdów po prostu jest przejezdnie. A guzik, piesze traski.
Napisano 21 maj 2020 - 13:19
Może tyle pobierze przez następne 2 miesiące - czyli przez okres, który aktualnie może być darmowy. To nie wiem, czy nie lepiej i taniej zaniechać subskrypcji, i użyć darmowych 60 dni .
nie, piszę o stravie i ich rout builderze, tym nowym turboświetlnym, z heatmapami i segmentami
nie o jakichś labach które działają 50/50
loguję się na swoje konto, klikam Routes i chcę miec opcją load gpx/tcx, i żeby to działało, a nie że w połowie wywali błąd
No właśnie, że import przez https://labs.strava.com/gpx-to-route/ działa dobrze, a nie 50/50. Dziwne, że tego nie włączyli do edytora. No ale użycie tego importu umożliwia dodanie kursu do tras Strava bez konieczności posiadania premium. Małe obejście systemu
No, to jest żenujące.
Może skoro zapłaciłem przypadkiem za ten rok może chociaż po stworzeniu trasy pokaże się więcej niż kilka pierwszych segmentów? Tak to sobie wyobrażam - robię traskę po górach (filtrując asfalty) i gwiazdkuję co mi się podoba po drodze żeby się zmobilizować do jakiegoś wysiłku
Na razie widzę starą wersję. Więc chcąc mieć profil trasy na wyścigu i tak trzeba wczytać gpx organizatora do np. ridewithgps - gdzie mam kolejne konto służące tylko do tej jednej banalnej czynności. Do konwersji plików na trasy.
Jeszcze żeby widzieć heatmapę z podziałem na szosa / nieszosa / nierower to już w ogóle bajka. Próbowałem tworzyć trasy dla gravela / mtb używając heatmapy, ale to się kompletnie nie sprawdza - liczyłem, że tam gdzie jest więcej przejazdów po prostu jest przejezdnie. A guzik, piesze traski.
Wystarczy, że użyjesz w/w narzędzia do importu gpx do tras Strava, nie musisz wspierać się RWGPS.
Ale jak dla mnie i tak lepiej importować gpx do connect, zwłaszcza gdy chcesz bazować na heatmapach, Do przeglądu: https://connect.garm...ularity-heatmap, w odróżnieniu od heatmapy Strava: https://www.strava.c....49206/hot/ride można wybierać typ aktywności użytkownika. Strava właściwie nie ma wyboru jaka to była aktywność: szosa/mtb/przełaj/itd. tylko jest wybór Ride/Run/Swim... (duża lista) i właściwie te same zasady są przy heatmapie (wybór między: rower/bieg/woda/zima). Czyli właściwie nie do końca to jest użyteczne.
W Connect wyznaczanie wg heatmapy nazywa się "Wyznaczanie tras wg popularności" i bazuje na określeniu przez użytkownika jaką aktywność wprowadził. Widać znaczną różnicę pomiędzy popularnościami różnych profili.
Można wybrać heatmapę dla określonego profilu jazdy (Szosa/MTB/przełaj - chociaż tego jak na lekarstwo i lepiej brać wybrać żwir - drogi gruntowe, ale są heatmapy dla biegu...) i ewentualnie przeciągnąć kurs na widoczne najczęściej używane w danym profilu drogi/ścieżki. Odwracanie kursu oczywiście też działa, podobnie jak dodawanie punktów na trasie (np. żywieniowy, informacyjny itd.), może w edytorze brak wymyślnych funkcji, ale jest prosty i użyteczny. Minusem może być konieczność określenia przy rozpoczęciu edycji (importu) jaki to typ kursu np. szosa/mtb - jak już się wybierze "szosa" to pokazywana jest heatmapa dla tego typu aktywności.
Fakt, edytor przeznaczony głównie dla użytkowników urządzeń garmina, ale bez problemu można wyeksportować gpx i wczytać np. do strava (w/w labem ), czy czegokolwiek innego.
Albo udostępnić i każdy sobie pobierze np. do swoich kursów i na swoje urządzenie, albo jako gpx/tcx.
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaNapisany przez wojtek123 , 21 kwi 2021 strava, stravit i 2 więcej |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Napisany przez fzski , 08 lut 2021 GPS, komputerek, licznik, bryton i 1 więcej |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Napisany przez Gregory92 , 17 paź 2019 strava, trening, ant+, Bluetooth |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieNapisany przez Born Ready , 15 paź 2018 Strava |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówNapisany przez Born Ready , 02 cze 2018 Strava |
|