Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#11581 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 10:30

Nie do końca. Kurs robiony z poziomu samego urządzenia faktycznie nie będzie zawierał danych o segmentach, podobnie kurs robiony w innych serwisach poza Strava. Kurs robiony w Strava zawiera w sobie informacje o segmentach.

Podobnie jeśli używa się segmentów Connect (np. przeniesione segmenty Strava do Connect, czyli segmenty bez konieczności subskrypcji Strava), to kurs zrobiony w Connect będzie zawierał segmenty.

To ciekawe, bo w moim przypadku zarówno oznaczone segmenty jak i sam kurs był narysowany za pomocą Stravy, a mimo to w trakcie nawigacji żadnych powiadomień.

Ja mam E520+ wiec nie wiem jak masz na E840

U mnie jest mozliwosci "wlaczenia" ekranu segmentow dla profilu.

I wtedy niezaleznie czy nawiguje, czy jade trening czy tak po prostu krece km to na tym ekranie pojawiaja mi sie segmenty oraz ich poprzednie czasy.

Ale ostatnio ten ekran mam kompletnie wylaczony tak jak i pozostale. Mam tylko jeden ekran z 6 parametrami.

Segmenty mam również włączone w profilu w data screens ('When segment active')  oraz w samych ustawieniach urządzenia.

Jeszcze będę testował na innym kursie, ale wygląda to na jakiś bug

#11582 pdurys

pdurys
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 11:05

To ciekawe, bo w moim przypadku zarówno oznaczone segmenty jak i sam kurs był narysowany za pomocą Stravy, a mimo to w trakcie nawigacji żadnych powiadomień.

Segmenty mam również włączone w profilu w data screens ('When segment active')  oraz w samych ustawieniach urządzenia.

Jeszcze będę testował na innym kursie, ale wygląda to na jakiś bug

Jeszcze jedno glupie pytanie. Teraz nie jestem tego pewien.

A czy jedziesz segment zgodnie z jego kierunkiem?

Mam wrazenie, musisz jechac DOKLADNIE w tym samym kierunku co segment.

Zobacz na mapie w GC gdzie jest poczatek.

#11583 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 12:49

Nie do końca. Kurs robiony z poziomu samego urządzenia faktycznie nie będzie zawierał danych o segmentach, podobnie kurs robiony w innych serwisach poza Strava. Kurs robiony w Strava zawiera w sobie informacje o segmentach.
Podobnie jeśli używa się segmentów Connect (np. przeniesione segmenty Strava do Connect, czyli segmenty bez konieczności subskrypcji Strava), to kurs zrobiony w Connect będzie zawierał segmenty.

A fakt mój błąd. Kurs stworzony w stravie powinien zawierac/wyświetlać segmenty.

#11584 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 sierpień 2023 - 10:46

Swego czasu (20 września 2022) Garmin zaczął sprzedawać swój miernik ciśnienia Index ™ BPM. Nic specjalnego (za to nietaniego), ale sporą zaletą było automatyczne przesyłanie danych pomiarowych do Connect. Problem tylko w tym, że tak ciśnieniomierz, jak dane o ciśnieniu nie były dostępne poza północną ameryką (czy nawet tylko w USA). O ile to niewielka strata jeśli chodzi o samo urządzenie, to jednak szkoda, że nie można było rejestrować - nawet ręcznie - danych o ciśnieniu krwi. To przecież tylko 2 pola (3 właściwie, bo puls podczas pomiaru też) i wpisanie tego z palucha do zbyt uciążliwych nie należy. Niestety nie było to możliwe. Aktualnie (od kiedy - pojęcia nie mam) jest możliwość wprowadzenia danych ręcznie, tak w wersji przeglądarkowej, jak również w wersji mobilnej. To drugie wygodniejsze, ale nie jest dostępne poprzez wciśnięcie [(+) Dodaj dane], tylko ...Więcej -> Statystyki zdrowia ->Ciśnienie krwi (a jak już coś jest zarejestrowane, to wystarczy dotknąć pola z informacją o ciśnieniu) i uzyskujemy możliwość przeglądu i wprowadzenia danych odczytu ciśnienia poprzez wciśnięcie [Dodaj odczyt] (albo używając Index BMP), a następnie wpisać wartości skurczowe/rozkurczowe/tętno (opcjonalnie) oraz ewentualnie datę, czas (umożliwia wprowadzenie wartości archiwalnych z np. papierowego notatnika) i uwagi. 

W wersji webowej wprowadzenie danych wygląda tak:

55cba64778821b6654069281564dc2ab.png

Po wprowadzeniu danych standardowo będziemy mieli dostęp do danych z 1 dnia, 7 dni, 4 tygodni i 1 roku - podobnie jak przy innych statystykach zdrowia. 

Może nie jest to jakieś przełomowe i rewelacyjne (no skąd?), ale zwalnia z konieczności wpisywania pomiarów do innych aplikacji, papierowych tabel pomiarowych, czy po prostu zostawiania pomiarów w pamięci ciśnieniomierza (praktycznie rzadko kiedy przegląda się tam historię pomiarów). Tu oczywiście i tak trzeba wpisać te 2(3) parametry po pomiarze, ale później ma się wszystko w jednym serwisie agregującym statystyki parametrów organizmu. Co prawda nie widać ciśnienia krwi w "Raportach", a w "Statystykach zdrowia" (podobnie jak parę innych parametrów np. waga itp.). Nieco problemu może stwarzać wyciągnięcie szczegółów tych danych, ale to też standardowo obecne - poprzez wciśnięcie "kółka zębatego":

6694415530bce9b318f51e460912469c.png Powyższe to pojedynczy pomiar, właściwie przed chwilą wykonany do testów. Eksport jest możliwy w plikach CSV i PDF i odpowiada wybranemu widokowi (1 dzień, 7 dni, 4 tygodnie, 1 rok). Bardzo praktyczne. Wystarczy wydrukować PDF z 4 tygodni (i wcześniejszych - kolejne raporty) i dostarczyć kardiologowi. 

Po wpisie danych, są one widoczne również na ekranie "Mój dzień" w mobilnym Connect. Tak jako odczyt ostatni, jak również w zestawieniu ostatnich 7 dni, skąd po dotknięciu można przejść bezpośrednio do ekranu statystyk zdrowia (tu do ciśnienia krwi). Tu też można wyeksportować dane, choć tylko w formacie PDF, dzięki czemu można z mobilnego connect wysłać ten raport lekarzowi (nawet na wizycie). 

Reasumując - mały dodatek do statystyk i pomimo braku możliwości automatycznej rejestracji danych (do tego wymagany jest ciśnieniomierz Index BMP), to jednak znacznie ułatwia rejestrację i przeglądanie danych o ciśnieniu krwi.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11585 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 24 sierpień 2023 - 07:07

Jak w tej chwili czasowo wygląda procedura reklamacji Garmina? Mój Edge 530 po ostatnich opadach przestał prawidłowo pokazywać nachylenie, a nie uśmiecha mi się rozstawać z licznikiem na dłużej w środku sezonu.
Btw czy jakieś czyszczenie otworów barometru w liczniku, choć na chwilę może pomóc?

#11586 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 24 sierpień 2023 - 07:07

Jak w tej chwili czasowo wygląda procedura reklamacji Garmina? Mój Edge 530 po ostatnich opadach przestał prawidłowo pokazywać nachylenie, a nie uśmiecha mi się rozstawać z licznikiem na dłużej w środku sezonu.
Btw czy jakieś czyszczenie otworów barometru w liczniku, choć na chwilę może pomóc?

#11587 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 sierpień 2023 - 07:11

Teoretycznie wg warunków gwarancji firma zobowiązuje się do jej rozwiązania w ciągu 14 dni od otrzymania sprzętu. Natomiast ja wciąż czekam na jakąkolwiek odpowiedź na maila wysłanego 18.08 z samego rana, więc można by rzec, że urządzenie nie działa, ale termin nie biegnie, bo sprzętu nie dostali :)

Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie: tak, czyszczenie otworów zdecydowanie może pomóc. Bardzo możliwe, że jakaś niefortunna drobinka piasku czy soli czopuje otwór barometru.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11588 bazyl33

bazyl33
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądOżarów Mazowiecki

Napisano 31 sierpień 2023 - 10:49

Kilka dni temu wróciłem do garmina, udało mi się ustrzelić w fajnej cenie 1040. Czy w trybie treningu można włączyć powiadomienia jedzenia/picia ? Gdy jest aktywny trening w ogóle nie pokazuje mi tych powiadomień. Tak samo autopauza także wtedy nie działa. Da się to jakoś przestawić ?

#11589 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 31 sierpień 2023 - 10:57

Alarmu ustawia się dla każdego profilu osobno i dla treningu chyba również jest taka opcja.
Autopauza nie działa, też mnie to irytowało, ale przyzwyczaiłem się.

#11590 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 31 sierpień 2023 - 19:15

Czy w trybie treningu można włączyć powiadomienia jedzenia/picia ? Gdy jest aktywny trening w ogóle nie pokazuje mi tych powiadomień. ?

Kiedyś otworzyłem na to zgłoszenie w Garminie ale zniknęło w czarnej dziurze i do dzisiaj tego nie ma Albo przynajmniej nie umiem tego ustawić. Oczywiście, w trakcie tej samej jazdy (ale już po zakończeniu treningu) alerty pokazują się.

Pozdrawiam

#11591 Cysiek

Cysiek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 17:24

Szanowni Forumowicze liczę na Wasze mądre głowy w następującej kwestii:

1. Kupiłem ostatnio Edge 1040 i mam problem z Strava Live Segments - mianowicie Edge wyświetla komunikat żebym zalogował się do konta Strava przez konto Garmin Connect, z tym że jestem już zalogowany, mam wszystko poustawiane jak przykazano i jak miałem wcześniej w 830, 1030 i 1030+. Zrobiłem pełny/hard reset i ustawiłem i polaczylem konta na nowo i pojawił sie ekran z segmentami (info żebym sie zalogował zniknęło). Wyłączyłem Edga, podlaczylem do Expressa, synchronizacja itd., wylaczylem Edga. Po kilku godzinach znowu go wlaczylem i znowu ten sam ekran żeby się zalogował. Już rozłączałem i wylogowywałem się ze Stravy i przez przegladarke i przez appke. Mam Strave premium.

Następnie wykonałem: Odłącz / usuń Edge z Garmin Connect oraz z BT telefonu i połącz ponownie. Pomogło. Po podłączeniu do Garmin Express znowu szajba i dalej wywala komunikat o zalogowaniu do Stravy. Dzieje się tak za każdym razem po podpięciu do kompa i Expressa. I znowu trzeba będzie usunąć i parować Edga z GC od nowa.

Ostatniego mojego Edga 1030+ jeszcze posiadam i nie usunąłem go ze swojego konta GC ale też go nie używam obecnie.

Macie jakieś pomysły jak to "naprawić na stałe"?

2. Druga sprawa to "appka" Accuweather Minute Cast w IQC nie wyszukje mi jej dla Edge 1040 pomimo, że jest to wspierany model. Niby są ograniczenia terytorialne w opisie appki ale... Co ciekawe na wcześniejszych 830, 1030, 1030+ i Fenixach 6 i 7 działa.

Jakieś sugestie jak to mogę zainstalować?

#11592 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 02 wrzesień 2023 - 15:37

Nowy firmware do serii 540/840/1040

https://forums.garmi...3-now-available

#11593 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 wrzesień 2023 - 16:12

Kolejny argument za tym żeby w Garminie wyłączyć automatyczne wykrywanie progów. W czwartek robiłem 30 sekundowe sprinty (przerwy też 30 sek). Nie wiem co tam jest w algorytmach fitbit/garmin ale zasugerował nowe FTP za wysokie o jakieś 1.5W / kg :D Co ciekawe estymowane vo2max zostawił bez zmian.

#11594 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 02 wrzesień 2023 - 16:35

Nie działa to zbyt dobrze
0710349a8befd51aa85480015d612817.jpg
  • samuraj_84 lubi to

#11595 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 02 wrzesień 2023 - 17:34

Ja mam to włączone, ale tylko informacyjne Zawsze odrzucam nowe wartości

#11596 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 03 wrzesień 2023 - 14:43

Tez mam wlaczone, ale odrzucam.

Jak dasz zaakceptuj rozpierniczy Ci strefy ustawiajac domyslnie wg garmina.

Nie polecam.

#11597 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 21:16

Witam,
Mam taki problem z czujnikami połączonymi z Garmin 530.
Połączone mam światła, czujnik mocy, kadencji, tętna oraz prędkości.
Czujniki parują się z Garminem bez problemu. Wszytko działa jak zaczynam jazdę ale po kilku, kilkunastu minutach zaczyna się notoryczne rozłaczanie czujników. Nie działa czujnik tętna, za chwilę.moc itd. Garmin za chwilę z powrotem się łączy. Licznik zaczyna znowu pokazywać wskazania. I za chwile znowu to samo rozłącznie, ponowne łączeniu itd.
Aktualizowałem oprogramowanie i licznika i czujników, usuwałem czujniki i dodawałem na nowo, wymieniałem baterie na nowe i dalej jest to samo. Caly czas ten sam problem.
Co może być przyczyną ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#11598 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 21:16

Witam,
Czujniki parują się z Garminem bez problemu. Wszytko działa jak zaczynam jazdę ale po kilku, kilkunastu minutach zaczyna się notoryczne rozłaczanie czujników. Nie działa czujnik tętna, za chwilę.moc itd. Garmin za chwilę z powrotem się łączy. Licznik zaczyna znowu pokazywać wskazania. I za chwile znowu to samo rozłącznie, ponowne łączeniu itd.
Aktualizowałem oprogramowanie i licznika i czujników, usuwałem czujniki i dodawałem na nowo, wymieniałem baterie na nowe i dalej jest to samo. Caly czas ten sam problem.
Co może być przyczyną ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

#11599 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 21:18

Witam,
Co może być przyczyną ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Rozlacz lampki i sprawdz wtedy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11600 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 13 wrzesień 2023 - 21:20

Rozlacz lampki i sprawdz wtedy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rozłączalem bo to od nich sie w sumie chyba zaczeło. Ale nie pomogło.
Aczkolwiek nie wiem jak usunąć te lampki wogole z licznika żeby ich nie pokazywało. Można tylko wyłączyć.

Dodaj odpowiedź