Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap

367 odpowiedzi w tym temacie

#201 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 grudzień 2020 - 19:53

Ad.1. Przyzwyczaisz się do jazdy bez podstawki. Przynajmniej nic nie odjedzie ;)

Ad.2. Do zera nie musi stanąć. Coś poniżej 10 km/h już chyba łapie. 

Ad.3. Wrzuć film, bo tak każdy sobie swoje wyobrażać będzie. 

Ad.4. Ustawiasz w Garminie miernik mocy jako korbę i z tego brany jest pomiar. 

Ad.5. Zdarzyło mi się parę razy, ale raczej zaniżanie, o jakieś 5-10W. Ale potem zmieniał się krok i już było ok. Trudno mi powiedzieć skąd to się bierze. 

#202 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 04 grudzień 2020 - 21:35

Ja jeżdżę z podstawką, lekko przód uniesiony nie przeszkadza mi w jeździe. Miernik możesz ustawić jako domyślny, więc opór wtedy będzie brany z danych miernika. Także posiadam miernik mocy, ale w okresie zimy używam wyłącznie tego z trenażera (jest na tyle dokładny, że nie widzę sensu nic zmieniać). Tryb ERG potrzebuje zwykle paru sekund, aby zmienić i dostosować odpowiednie obciążenie, Wahoo podobno i tak najlepiej sobie radzi wśród konkurencji, kwestia przyzwyczajenia się i dania mu kilka sekund czasu, dlatego też mogą wystąpić pewne odchylenia mocy. Hałas to pojęcie względne, napęd, łańcuch i do tego zużycie i prędkość koła zamachowego wpływa na jego wielkość.
Using Tapatalk

#203 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 grudzień 2020 - 21:38

A no i w apce Wahoo można ustawić, żeby trenażer pobierał moc z zewnętrznego pomiaru. 

#204 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 grudzień 2020 - 21:57

Co do podstawki pod przednie koło - rzuć okiem jakie rozwiązanie stosowałem przy Elite Muin: #15 icon_share.png, Core ma podobny stojak, stąd tego typu rozwiązanie sprawdza się dobrze. Jeszcze lepiej działa to w Direto XR (do wglądu: #31 icon_share.png)- zakres ruchu jest zdecydowanie większy (i pewno bardziej naturalny) niż w podstawce Muin/Core. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#205 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 04 grudzień 2020 - 23:05

A no i w apce Wahoo można ustawić, żeby trenażer pobierał moc z zewnętrznego pomiaru. 

ale tylko na "japku"

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#206 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 05 grudzień 2020 - 21:57

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.

@Prozor, właśnie kupiłem takie 4 "piłeczki" na Allegro :)

Jeśli chodzi o generowane przez trenażer dźwięki, to rozkiminę w tym temacie i ewentualną reklamację zostawię sobie jednak na wiosnę lub na czasy, gdy na rynku będzie więcej sprzętu. Bo wygląda, że działa OK, a teraz w przypadku wymiany na inny egzemplarz mógłbym sobie na niego trochę poczekać...

Jeśli chodzi o szybkość reakcji w Zwift, to moim zdaniem rewelacyjnie. Może nawet za szybko, bo w momencie wjazdu na górkę zwiększenie oporu jest wręcz skokowe. Mam wrażenie, że w realu w pierwszym momencie, tj. w momencie najazdu na wzniesiecie, górka jest mniej odczuwalna, pewnie ze względu na znacznie większą inercję rowerzysty+roweru, niż koła zamachowego.

1) Dzisiaj włączyłem sobie Zwifta i odpaliłem trening na Garminie. Trenażerem sterował Zwift. Od czego zależy, to, które urządzenie będzie kontrolować trenażer? To się odbywa na zasadzie kto pierwszy (się połączy) ten lepszy?

2) Z faktu, że trenażerem sterował Zwift, jeszcze chyba nie wynika, że wskazania mocy w Garminie pochodziły z pomiaru w korbie, prawda? Bo po 1h jazdy średnią moc w Zwift miałem bardzo zbliżoną do średniej w Garminie, więc albo to oznacza bardzo dużą zgodność pomiędzy źródłami (co oczywiście byłoby super), albo jednak Garmin pokazywał to, co mu wysyłał trenażer.

3) Gdzie można ustawić źródło pomiaru mocy w Garmin Edge? W zakładce z czujnikami mam pomiar mocy (w ramieniu korby) + inne, w tym radar, czy pilot, ale samego trenażera tam nie widzę. Za to, o ile pamiętam, dopiero w sekcji z treningiem, gdzieś chyba widziałem jakiś nowy, czujnik - pewnie trenażer? Żeby Garmin pokazywał moc z korby powinienem go usunąć?

Dodam jeszcze, tak z innej mańki, że trenażer i pulsometr łączy się u mnie z komputerem stacjonarnym przez bluetooth, a dokładniej przez Asusa usb-bt400 wpiętego w gniazdo USB na froncie obudowy. Sygnał pokonuje odległość OK 3m. Nie zauważyłem żadnych przejawów problemów z łącznością.

#207 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 grudzień 2020 - 22:09

1. Zawsze Zwift będzie sterował trenażerem.
2. Jak masz Edge połączony z pomiarem w korbie, to zawsze wskazania mocy będą z korby.
3. Nie wybierzesz trenażera jako źródła jak jest korba raczej. Jak odłączysz korbę, to wtedy chyba moc z trenażera będzie pokazywać. Czy jakoś tak.

#208 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 grudzień 2020 - 22:31

No niestety, Zwift raczej skokowo wysyła % nachylenia i to w wartościach całkowitych. Taki "realizm", trzeba się przyzwyczaić ;)

1. Na początku też się głowiłem czy wyłączać trenażer w Egde. Okazało się, że nie trzeba. Dlaczego? Bo sygnał sterowania nie jest wysyłany ciągle, a tylko w momencie zmiany. Czyli Zwift wysyła sygnały częściej (np. przy każdej zmianie nachylenia), ale oczywiście można z Edge wysłać sygnał zmiany nachylenia/obciążenia/mocy i trenażer posłusznie ustawi to żądanie. Oczywiście do następnego sygnału zmiany ze Zwifta.
  2. Wskazania będą zawsze ze sparowanego miernika. Jeśli jest to miernik w korbie, to miernik korby, jeśli pomiar z trenażera, to trenażer. Wystarczy sprawdzić co jest sparowane i inne mierniki wyłączyć.
  3. Czujnik w "Trening" lub w profilu "Trenażer" to zawsze trenażer FE-C. Jeśli nie sparujesz żadnego innego źródła mocy (w tym samego trenażera z profilu ANT/BT miernika mocy) to dane mocy będą tym co transmituje profil ANT FE-C. I będzie to rzeczywista moc miernika trenażera, a nie moc żądana przez sterowanie (właśnie sprawdziłem i zweryfikowałem). Tyle tyko, że dane o mocy mogą być niedostępne dla pól IQ, stąd jeśli ktoś używa pól typu PowerSlider to raczej warto podłączyć miernik mocy, może być pomiar z trenażera, możesz użyć ANT lub BT, aczkolwiek BT raczej zostaw do połączeń z czym innym niż Edge, chociaż dopóki nie używasz komputerka Wahoo (np. Bolt) i windy Climb, to raczej nie powinieneś mieć problemów z połączeniem BT - Kickr ma 3 kanały transmisji BT, z czego dwa używane są do np. Bolt i Climb, jeden do transmisji zewnętrznej. Czy jeśli nie używa się Cimb/Bolt to można podłączyć pomiar mocy BT do 3 różnych urządzeń to musicie sami zweryfikować ;)
  4. Pomiar mocy dodajesz w Edge standardowo: czujniki -> dodaj czujnik -> moc (albo "szukaj wszystko") i wyszukujesz pomiar mocy Kickr.

#209 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 05 grudzień 2020 - 22:54

Żeby Zwift nie kontrolował trenażera to wystarczy w Controlable nie wybierać nic. 

Garmin/apka w telefonie lub kompie po BT/ będą sterowac trenażerem, w Power Source i Cadence wystarczy wybrać jakikolwiek miernik (korba/pedały/trenażer) i ludek będzie się poruszał.

Na przykładzie TR+Zwift https://www.smartbik...ltaniously-1948

• msstefan lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#210 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 18 grudzień 2020 - 13:12

Ktoś wie gdzie można dostać Wahoo Kickr V5?

#211 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 18 grudzień 2020 - 22:08

Gość na fb na grupie Trenażery - sprzedaż/kupno wystawił nówke sztuke za ponad 5tyś.
Using Tapatalk

#212 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 18 grudzień 2020 - 22:21

Nie mam Facebooka a grupa widzę prywatną ☹️

#213 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 19 grudzień 2020 - 00:48

Też nie jestem zwolennikiem fb, ale od kilku lat mimo wszystko korzystam, właśnie ze względu na rowerowe sprawy.
  • lukaszzsch lubi to
Using Tapatalk

#214 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 19 grudzień 2020 - 11:43

Windows 10 widzi wszystkie inne czujniki po BT, tylko nie Kickr Core. Mac wykrywa wszystko bez problemu.
Reinstalacja sterowników BT czy jakaś inna sugestia?
Na pewno trenażer nie jest sparowany z innym urządzeniem, bo Mac go widzi (bez łączenia się z nim oczywiście). Sprawdzałem też z wyłączonym Mac'iem.

Edit. 

Ogarnięte. Reinstalacja Zwift pomogła. Jestem mózgiem. 

• artho i lukaszzsch lubią to

#215 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 grudzień 2020 - 09:18

Aktualizacja oprogramowania dla Kickr v.5 z 21.12.2020r. wprowadza poprawkę znacznie ograniczającą (czy niemalże wyeliminowującą) spore błędy przeszacowania mocy na niskich obrotach koła zamachowego, czyli w przypadku przełożeń małe koło zębate przód, duże z tyłu.

image_thumb-72.png

Czy przybliżenie wykresu z problemem:

image_thumb-73.png

Widać dość spore przeszacowanie i opóźnienie. Problem występował tylko w Kickr v.5 (wcześniejsze i Core ponoć nie są/były dotknięte tą przypadłością - ale niektórzy użytkownicy jednak widzą problem również w Core) podczas symulacji np. podjazdów pod strome wzniesienie, co dla niektórych nie było w efekcie takie złe, bo po poprawce obcięło im nieco watów. A te "nieco" to różnica dochodząca do 100W, czyli dość sporo ;)

Po aktualizacji wygląda to teraz tak:

image_thumb-74.png

Problem wynikał prawdopodobnie z błędów algorytmów oszacowania mocy wprowadzonych w celu uniknięcia rekalibracji trenażera. Technicznie rozwiązali to wprowadzając w oprogramowaniu wewnętrzną kalibrację co kilka minut, niewidoczną dla użytkownika, który nie musi wykonywać spin-down. No i jak zwykle - co się polepszy, to się... coś spieprzy ;). Jeszcze raz powtórzę, że ten problem dotyczył tylko ostatniej wersji Kickr, czyli v.5 - tej z fabrycznie sprzedawanymi uginającymi się nóżkami. Wcześniejsze wersje Kickr, w tym Core tego problemu nie miały aż tak zauważalnego, aczkolwiek użytkownicy i tu stwierdzają, że problem istnieje, a Wahoo wprowadził poprawki (na razie?) tylko dla ostatniej wersji Kickr. Parząc po komentarzach jest jeszcze jeden problem - nieprawidłowe, zbyt niskie (nawet o połowę: zamiast 80 - 90 rpm jest 40-50 rpm), raportowanie kadencji w warunkach wolnych obrotów koła zamachowego. Problem dotyczy chyba wszystkich wersji Kickr, w tym Core.

Właściwie to użytkownicy Core (czy Kickr w wersji < v.5) i zewnętrznego miernika mocy mogliby sprawdzić, czy ten problem nie występuje u nich. Oczywiście należałoby zarejestrować tak pomiar z miernika mocy, jak i z Kickr, a następnie porównać moce z kręcenia na niskich prędkościach obrotowych bębna.

Z drugiej strony niby DCR zastrzega w teście v5, że te problemy nie dotyczyły treningów ERG, a tylko trybów symulacji... Niby w tym trybie dodawali "darmową" moc, ale jednak lepiej, gdyby poprawka była skuteczna.

Gdyby jednak potwierdziło się, że występuje tu problem, to oznaczałoby, że należy unikać treningów ERG na niskich prędkościach bębna zamachowego, w celu uniknięcia raportowania przez trenażer zawyżonych mocy. Sytuacja wprost odwrotna do treningów na trenażerach Elite, gdzie czym niższa prędkość obrotowa koła zamachowego, tym lepsze sterowanie. 

Czy powyższy problem mógł/ma znaczenie, gdy powiąże się miernik mocy (np. w pedałach, korbie) do sterowania trenażerem? Być może nie, aczkolwiek należałoby sprawdzić jak w tym przypadku zachowuje się trenażer przy niskich obrotach i symulowanym dużym nachyleniu. Być może opór przy niskich prędkościach bębna zamachowego nie będzie właściwie ustawiany dla danego symulowanego nachylenia, aczkolwiek nie ma to aż tak dużego znaczenia, bo jeśli zewnętrzny miernik prawidłowo wylicza moc, to można to jedynie wyczuć w nogach jako efekt większego/mniejszego hamowania, ale trzeba mieć porównanie do innego trenażera w identycznych warunkach treningowych, a o to raczej ciężko...

Aktualizacja również rozwiązuje problem nieprawidłowego nachylenia Climb gdy sterowanie odbywa się przez ANT.

#216 mager

mager
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKórnik

Napisano 02 styczeń 2021 - 11:28

Witam.

Proszę o pomoc w temacie trenażera wahoo kickr core.

Od tygodnia jestem jego posiadaczem. Problem dotyczy (tak myślę)kalibracji. Nie podłączyłem go jeszcze do żadnej platformy typu np zwift ale, podczas pierwszej jazdy wydawało się że opór generowany przez trenażer był zbyt duży i aby rozpędzić się do 37kmh potrzebna była bardzo bardzo duża siła. W momencie gdy na aplikacji wahoo na androidzie wybrałem opcję perform spindown (kalibracja) to trenażer mocno poluzował (nagle rozpędzenie się do 37 kmh stało się lekkie). Zakończyłem kalibrację zatwierdzając wymagane pole. Przez kilka minut (ok 3) trenażer generował mały opór i nagle nic nie zmieniając opór stał się mocny jak przy pierwszym uruchomieniu.

Czy może potraficie mi pomóc wyjaśniając gdzie tkwi problem.

Powiem że jestem amatorem ale jazda w realu  na płaskim z prędkością 35kmh nie stawia mi takiego oporu jak na moim wahoo z prędkością 25-26 kmh.

Bardzo dziękuję za opowiedź.

#217 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 02 styczeń 2021 - 12:46

Problem dotyczy (tak myślę)kalibracji. Nie podłączyłem go jeszcze do żadnej platformy typu np zwift ale, podczas pierwszej jazdy wydawało się że opór generowany przez trenażer był zbyt duży i aby rozpędzić się do 37kmh potrzebna była bardzo bardzo duża siła. 

Czy trenażer wpięty był do innej aplikacji poza tą do kalibracji?

To by wyjaśniało problem.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#218 mager

mager
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKórnik

Napisano 02 styczeń 2021 - 15:13

Czy trenażer wpięty był do innej aplikacji poza tą do kalibracji?

To by wyjaśniało problem.

Dziękuje za odpowiedź i przepraszam że kolejne pytanie poszło na priv. Dopiero ogarniam forum z i stąd mój błąd. 

Więc trenażer odkupiłem od Pana po dwóch dniach od daty jego zakupu (dysponuję rach z polskiego sklepu z potwierdzeniem daty). Nie dysponuję informacją gdzie i czy w ogóle był podpięty pod jakąś aplikację.

Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Dziękuje za informacje które mogą mi pomóc.

#219 Cysiek

Cysiek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 20:57

Witam wszystkich serdecznie,

piszę do Was w sprawie problemu (?) z pomiarem/zapisem mocy. Może ktoś z Was miał podobny przypadek i jest w stanie odpowiedzieć czy jest to norma czy też są jakieś zaburzenia z odczytem i zapisem pomiaru mocy z Kickr'a?

Kupiłem kilka miesięcy temu trenażer Wahoo Kickr Core i dopiero teraz miałem możliwość przetestowania go z moim Edgem 1030+. Przeprowadziłem kilka prób na pomiarze mocy, kadencji i prędkości z trenażera a także kadencji z czujnika Garmina na ramieniu korby. Wszystko łączy się po Ant+.

Zauważyłem podczas jazdy na trenażerze, że co jakąś chwile (dzieje się to nieregularnie) znika na sekundę i ponownie pojawia się pomiar prędkości na ekranie danych w Edgu. Sprawdziłem w podsumowaniu treningu w apce Connect i na wykresach są dziury ale w pomiarze mocy a nie prędkości.

Wykonałem jeden ok. 5min test z Edgem 1030+ i 830 żony i ponownie pokazały się dziury. Myślałem że to może wina paska tętna Garmina, ponieważ podczas jeden jazdy testowej bez niego dziur w pomiarze mocy nie było, jednak potem również z nim raz udało się wykonać test bez dziur.

Wykonałem również 5min test na apce androidowej Wahoo - tam możliwa jest tylko łączność BT i w wykresach apkowych Wahoo nie ma dziur w mocy. W Edgu również dodałem czujnik pomiaru mocy z trenażera po BT. Test zrealizowałem jednocześnie na Edgu i Apce Wahoo. Poniżej wrzucam screeny z tego testu, jak i kilka innych z Edga - w apce Wahoo nie ma dziur na wykresie mocy a Conecie występują spore dziury w odczycie.

Może macie jakieś sugestie dlaczego może tak być? Czy jest to wina komunikacji z Edgami? Czy to normalne czy po prostu trenażer ma wadliwe "czujniki"?

Dodam, że kalibrowałem trenażer w aplikacji Wahoo i Edgu (chociaż tutaj czasami procedura kalibracji jest niemożliwa(?))

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w tej sprawie. Jeżeli temat jest w niewłaściwym miejscu lub, jest już gdzieś rozwiązanie to przepraszam i proszę o odnośnik do tego posta.

Pozdrawiam serdecznie

Załączony plik  d4bbf61d-0e2a-4d32-ae53-b67bf12594f2.jpg   90,22 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  c6a61552-65d5-47c3-a7d7-ad84d7f2c1a7.jpg   61,32 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  1d0c1532-ca33-4b65-942c-58e8fa61ce41.jpg   49,83 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  0445ad69-bbcc-4578-b015-fa63685c21bf.jpg   47,07 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  b2d9f489-af2a-4135-a495-e3ebaf38cf00.jpg   48,2 KB   15 Ilość pobrań

• Cysiek lubi to

#220 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 styczeń 2021 - 21:47

O ile prędkość rejestrowana podczas jazdy na trenażerze to taki kwiatek do kożucha, to wiąże się to ze spadkami transmisji mocy. A to już jest problem.

Najprawdopodobniej to wina ANT+, a konkretnie zakłóceń tego sygnału przez szum elekromagnetyczny, zwłaszcza WiFi na 10 kanale. Raczej nie dotyczy to mieszkających w domkach jednorodzinnych, no chyba, że im router nadaje na kanale 10 (lub w najbliższej okolicy, np. kanał 6 + 20 MHz). Problem dotyczy zwłaszcza mieszkających w budynkach wielorodzinnych, gdzie prawie każde mieszkanie nadaje swoją sieć WiFi i nie ma siły, żeby okolice kanału 10 było wolne. U mnie teraz w pomieszczeniu gdzie trenuję szum Wifi wygląda tak:

f9ba30902b199dd55686e3f9ddaa8ffa.png

Czyli 3 sieci nadające na kanale 11, ale ma to wpływ na 9 - 13. Niedawno miałem jeszcze gorzej, bo mi się router przełączył na kanał 10 i moje urządzenia: tablet (zwift) i smartfon nadawały na 10 kanale skutecznie zakłócając ANT+. Efekt jak można się domyślać tragiczny, non stop spadki rejestrowanej mocy przez Edge. 

Rozwiązania i owszem są. Choć nie do końca optymalne.

Przede wszystkim trzeba ustawić ręcznie na swoim routerze unikanie kanału 10, a najlepiej niech nadaje jak najdalej od niego (zwłaszcza gdy nadaje na rozszerzonym paśmie 2GHz + 20MHz). Jak wspomniałem wyżej, jeśli urządzenia np. smartfon komunikuje się z routerem na kanale 10 (lub pobliskich, mających wpływ na kanał 10) to zakłóca dane ANT+.

Sąsiadów niestety nie da się zmusić do zmiany używanego kanału.

O ile oprogramowanie (komputerowe czy np. tablet) korzystające z ANT mogą dostać mocny sygnał z trenażera za pomocą umiejscowienia dongla ANT blisko trenażera (najlepiej na aktywnym przedłużaczu - skuteczne na 100%), to niestety Edge znajduje się już dość daleko od trenażera i w przypadku dużych zakłóceń sygnału mogą nastąpić przerwy transmisyjne. 

Jak sobie z tym poradzić? Jeśli nie wykorzystujesz BT do łączenia z innymi urządzeniami - choć trenażery Wahoo mają 3 kanały BT, ale z tego co wiem to 2 z nich używają do komunikacji z ich licznikiem np. Bolt, kolejnego do windy, a ostatni pozostaje do komunikacji np. z oprogramowaniem treningowym, nie wiem, czy jeśli ktoś nie wykorzystuje tych dwóch pierwszych, to czy mogą być użyte do transmisji danych do np. oprogramowania i Edge. No właśnie - można podłączyć trenażer z Edge poprzez BT, zamiast ANT+. Łącze będzie stabilne i bezproblemowe. Problem tylko w tym, że jeśli używasz sterowania z Edge, to w dalszym ciągu mogą być problemy podczas interwałów, jeśli Edge wyśle sygnał zmiany mocy, a trenażer tego nie otrzyma (tak miewałem jeszcze w czasach, gdy używałem Edge z Vortex/Bushido - bardzo wkurzające). Z drugiej strony jak testowałem ERG to nawet przy zakłóceniach sterowanie Direto działało poprawnie, może odbiornik w trenażerze był mocniejszy (w odróżnieniu od trenażerów Tacx)?

Ale z tego co widzę to raczej trybu ERG nie używasz, tak więc to chyba nie będzie problemem. Tak więc połącz Kickr jako miernik mocy po BT, a jeśli chcesz sterować trenażerem z Edge to oczywiście podłącz trenażer przez ANT+, tylko trzeba pamiętać, żeby czujnik mocy (tam chyba jednocześnie będzie transmisja tej wirtualnej, nic nieznaczącej prędkości) był sparowany przez BT.

Obecnie używam Zwift na tablecie komunikujący się z trenażerem Elite Drivo XR przez BT, ale z donglem ANT do odbioru danych pulsu (nadaje z Fenix 6X i przy BT czasami parowanie rozłączało się - fenix przełączał się na łączność ze smarfonem... upierdliwe). Dane mocy i sterowania działają nienagannie, puls z nadgarstka "taki se", ale nie chce mi się opaski zakładać. Edge rejestruje dane mocy, kadencji (i do niczego niepotrzebne dane "prędkości"), no i czasami widzę spadek mocy do zera. 

Dodaj odpowiedź