Ale rozumiesz, ze porownywanie o ktore prosisz, jest calkowicie bezsensowne?
no wiem że tu może wychodzić różnica z dysproporcji i innych zmiennych głownie że jest to pomiar jednostronny.
Ale i tak chciałbym zobaczyć u kogoś innego jak to wychodzi.
Napisano 13 styczeń 2021 - 18:17
Miałem dzisiaj okazje robić czasówkę na Wahoo Bike. Zamontowałem do niego swoje pedały.
Średnia z segmentu 14-minutowego wyszła na Wahoo 341W, a na Assioma DUO 331W. Czekam jeszcze na plik fit z Wahoo, żeby sprawdzić jak to wygląda od kuchni.
Napisano 13 styczeń 2021 - 23:03
Tutaj porównanie Assioma DUO i Wahoo Bike. W sumie chyba wygląda to całkiem ok.
https://www.zwiftpow...hp?set_id=96551
Napisano 18 styczeń 2021 - 21:56
Dzieki. Wyglada dobrze. Chociaż ma tendencje do zaniżania w stosunku do assioma duo. Widac to na ostatnim dłuższym sprincie.
Moce w piku bardzo zbliżone.
Napisano 27 styczeń 2021 - 10:10
Wahoo zaczyna sprzedawać swoją przejściówkę trenażer -> LAN Direct Connect. Na razie ten typ połączenia wykorzystują Wahoo’s SUF Training System, TrainerRoad, FulGaz i RGT Cycling (część z tego jeszcze nie w pełni lub w wersjach beta). Pytanie czy nie wiedzieli jak to zrobić przed premierą Kickr v.5 czy po prostu stwierdzili, że będzie to sposób na dodatkowe wyciągnięcie 99€/$ od użytkowników za dość proste w sumie urządzenie. Zobaczymy w następnej wersji Kickr, czy utrzymają dodatkowe urządzenia łączące z siecią (w cenie 99€), czy wbudują to w trenażer z rozbudowaniem o WiFi, bo choć myślę, że kierunek jest dobry, aczkolwiek niekoniecznie w wykonaniu przewodowym. O wiele logiczniej i łatwiej dla użytkownika wbudować w terenażer moduł WiFi w standardzie, niż ciągnąć kolejny kabel (po zasilającym). Konia z rzędem temu, kto ma w pobliżu trenażera gniazdko LAN. Oczywiście można podłączyć AP do LAN, ale to proteza. Pozostaje konfiguracja/parowanie WiFi, ale to można zrobić albo przyciskiem, albo podłączając sieć w aplikacji.
Dlaczego kierunek dobry? Pomijając transfer danych do (i z) komputerków treningowych, używanie niemalże jakiegokolwiek oprogramowania będzie wiązać się z koniecznością dostępu do Internetu, czyli również na ogół dostępu do sieci lokalnej (rzadko urządzenie z oprogramowaniem ma niezależny dostęp do internetu np. aplikacja na smartfonie z bezpośrednim dostępem do internetu), czyli rozsądnym wydaje się bezpośredni dostęp do danych trenażera przez lokalną sieć komputerową, zamiast pośredniczyć urządzeniami dostępu BT czy ANT+, zwłaszcza ten ostatni w środowiskach o dużym szumie elektromagnetycznym ma tendencje do gubienia danych.
Z drugiej strony WiFi nadające na 2,4GHz na kanale 10 może skutecznie zagłuszyć ANT+, czyli może być potencjalnym źródłem problemów. No i pozostaje ewentualność zabezpieczenia dostępu do trenażera w sieci lokalnej, problem niby podobny jak obecnie z BT, bo pierwszy klient połączy się bez problemu, nic innego później już się po BT może nie połączyć (co prawda trenażery Wahoo mają 3 niezależne kanały BT, ale dwa mogą być użyte przez licznik i windę, to zostaje jeden do połączeń zewnętrznych), sieciowo może być problem w salach ćwiczeń zajęć sportowych - wystarczy, że ktoś podłączy inny trenażer i ćwiczący nie ma już dostępu do swojego trenażera. Problem do rozwiązania na poziomie logowania w danej aplikacji poprzez np. podanie pinu trenażera.
Reasumując myślę, że Direct Connect to dobry pomysł dla trenażerów i prawdopodobnie w przyszłości trenażery, a przynajmniej te z wyższej półki (szczerze mówiąc to chyba wszystkie DD to już wyższa półka...) będą wyposażane oprócz ANT/BT również w Direct Connect i to najprawdopodobniej poprzez WiFi.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 styczeń 2021 - 13:29
Wahoo zaczyna sprzedawać swoją przejściówkę trenażer -> LAN Direct Connect. Na razie ten typ połączenia wykorzystują Wahoo’s SUF Training System, TrainerRoad, FulGaz i RGT Cycling (część z tego jeszcze nie w pełni lub w wersjach beta). Pytanie czy nie wiedzieli jak to zrobić przed premierą Kickr v.5 czy po prostu stwierdzili, że będzie to sposób na dodatkowe wyciągnięcie 99€/$ od użytkowników za dość proste w sumie urządzenie.
Bardzo możliwe że biorą przykład od apple ![]()
Co do połączenia po kablu to możliwe że to jest pomyślane dla klubów/siłowni z maszynami do zwift.
Napisano 22 luty 2021 - 07:39
Przesyłam pierwsze porównania dwóch pomiarów i wahoo core.
Postanowiłem zakupić Assioma Duo.
Pierwsze wyniki z 3 jazd na zwifpower jak niżej. Po pierwszych jazdach wychodzi że mam różnicę w balansie między nogami 53/47.
Zobaczę w późniejszym przedziale co będzie dalej.
pierwsza jazda - https://www.zwiftpow...p?set_id=117988
wczorajszy wyścig na zwifcie: https://www.zwiftpow...p?set_id=118674- assioma wyszła dziwnie niżej o śred. 20W
i po wyścigu rozjazd i dwa sprinty: https://www.zwiftpow...p?set_id=118676
Napisano 22 luty 2021 - 08:44
Trenażer coś chyba lata w jedną i w drugą, bo różnica między Assioma, a Inpeak raczej stała.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No właśnie wczorajsza jazda coś dziwnie wyszło na assioma na wyścigu.
na wczorajszej jeździe widać że core i inpeka szły bardzo równo a assioma zaniżała. MOże coś zakłócało sygnał?
i nie wiem czy na wskazanie mocy assiomy ma wpływ odpowiednie ułożenie stopy na pedale czy może inaczej odczytywać jeśli np nie równomiernie się naciska na pedał ?
Napisano 23 luty 2021 - 09:21
Nie sądzę, żeby ułożenie stopy na pedale znacząco wpływało na generowanie mocy, a na pewno nie wpływa ułożenie na dokładność odczytu.
Po pierwszych jazdach wychodzi że mam różnicę w balansie między nogami 53/47.
Zobaczę w późniejszym przedziale co będzie dalej.
To "wychodzi" to z różnicy w mocach, czy ze średniego balansu zarejestrowanego przez komputerek treningowy (czy też z pliku fit z aktywnością)?
Warto też sprawdzić, jak rozkłada się balans przy różnych obciążeniach (duża/mała moc, niska/wysoka kadencja itp.).
Napisano 23 luty 2021 - 09:56
To "wychodzi" to z różnicy w mocach, czy ze średniego balansu zarejestrowanego przez komputerek treningowy (czy też z pliku fit z aktywnością)?
Warto też sprawdzić, jak rozkłada się balans przy różnych obciążeniach (duża/mała moc, niska/wysoka kadencja itp.).
średni balans z całej jazdy z licznika wahoo bolt.
Jest jaka dobra aplikacja nie na telefon aby zaczytać plik fit i dokładnie posprawdzać blalans bo w aplikacji wahoo jest mało czytelne?
Napisano 23 luty 2021 - 11:02
No to z całości też czasem mam takie różnice, szczególnie jak jest dużo luźnego kręcenia.
Natomiast na mocnych krokach balans mi się wyrównuje prawie idealnie pół na pół. Ja to sprawdzam w Training Peaks przy realizowaniu treningu na krokach. Wtedy masz podgląd na konkretny odcinek czasowy - średnia moc, kadencja i balans.
Napisano 23 luty 2021 - 11:16
No to z całości też czasem mam takie różnice, szczególnie jak jest dużo luźnego kręcenia.
Natomiast na mocnych krokach balans mi się wyrównuje prawie idealnie pół na pół. Ja to sprawdzam w Training Peaks przy realizowaniu treningu na krokach. Wtedy masz podgląd na konkretny odcinek czasowy - średnia moc, kadencja i balans.
No właśnie muszę posprawdzać przy mocnym obciążeniu jak wychodzi.
Traning Peaks w wersji płatnej czy na free też da się coś takiego sprawdzić?
Napisano 23 luty 2021 - 11:53
Użyj Golden Cheetah.