Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tour De Pologne Amatorów 2011

376 odpowiedzi w tym temacie

#81 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 czerwiec 2011 - 18:01

PB odpuszczam, bo nie wydołam finansowo ;)

#82 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 08 czerwiec 2011 - 19:47

Deadi, no to wolisz jechac na taką bryndze zwaną TDPA zamiast na pętle??

u2250y2014v3.gif

#83 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 08 czerwiec 2011 - 20:05

Cytat

Chyba Deadi znowu nie przyłożył się do treningów :mrgreen:

#84 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 czerwiec 2011 - 20:44

Deadi czy Ty aby wiesz co NAS czeka na trasie w tym roku na TDPA ? Chodzi o profil trasy. Bo już o pędzącym bydle w dół (nawet za samochodem policyjnym) nawet nie wspominam :-P

#85 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 czerwiec 2011 - 20:55

Cytat

Cytat

Chyba Deadi znowu nie przyłożył się do treningów :mrgreen:

nie powiem, bym czuł się na siłach ;)

Woody, bryndza, nie bryndza, ze mnie nie lepszy orzeł, więc nie ma się co rzucać z motyką na księżyc :)

Choć nie powiem, bo z treningu na trening czuję płynącą moc :)

Wiki, wiem, co mnie czeka w sensie podjazdy, a co będzie się działo na trasie to przeznaczenie pokaże - ja jak zwykle mam zamiar nie szaleć i wróćić żywy i cały :)

Aczkolwiek korci mnie zjazd z Sierockiego do Białego Dunajca by tam zaszaleć ;-)

#86 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 czerwiec 2011 - 21:08

Deadi przy tej ilości startujących to na zjazdach oby Cię nie korciło. Za krótki dystans i za dużo ludzi aby aż tak się poszatkowało.
Ja tam startuję tylko dlatego, że mam pod nosem. Tutaj mam dwie propozycje odnośnie startu. Pierwsza: dzień wcześniej namiot na rondzie i z samego rana ustawić się w pierwszej linii :lol: :lol: :lol: Druga: stanąć na samym końcu i nigdzie się nie spieszyć (modlić się przy okazji aby czasami przed Stasikówką nie doszło do jakiejś niespodzianki, z tyłu jak się jedzie gó**o widać przecież) i zapomnieć o ściganiu. Ta druga propozycja to całkiem serio. Pod Ząb kilku się łyknie, nie ma bata, ostatni nie będę. Zdrówko ważniejsze.

#87 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 czerwiec 2011 - 21:15

Wiki, ja startowałem z końca, miałem 3min w plecy na starcie i gdybym chciał łykać, to spokojnie by się łykało tych co byli przede mną, ale że byłem cieńki rok temu to nie było mowy o jakim kolwiek ściganiu dlatego totalnie jechałem niesportowo. Mimo to niestety spotkały mnie dwa przykre incydenty, pierwszy to taki, że ze zmęczenia zjechałem na miękkie pobocze i o włos sie nie wywaliłem, a drugi - bardziej brutalny, na zjeździe jakiś kozak minął mnie na łokieć nie krzycząc gdy nadjeżdzał. Zjeżdzałem ponad 45km/h myslałem, ze nikt mnie nie dojdzie, tym bardziej ze to była koncówka już, a tu nagle poszedł jak pocisk.

Jak amatorzy to amatorzy.

Ale nie zamartiam się zbytnio, bo tak czy inaczej nie palnuję jechać na kole, nie chce tez nikogo na kole, wiec plan jest taki by jechac powiedzmy samemu bez dodatkowego ryzyka. Jak się zdecydujesz na wersje light to możemu pojechać razem, zawsze to raźniej no i dla mnie motywacja będzie większa, bo będę miał przewodnika ;)

#88 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 08 czerwiec 2011 - 22:09

To ja powiem tak.. Przygotowania ruszyły u mnie pełną parą.. A to dlatego ,że:

9 lipca - maraton w Istebnej
5 sierpień - TDP amatorów
6 sierpień - Rajcza Tour

;-) Noclegi się załatwiają, transport jest ,urlopy są.. :mrgreen:
Będzie smerfastycznie ! Może w Lipcu jeszcze z kolegą gdzieś do Karpacza wyskoczymy na trening górski przed TDP i Rajczą ;)

Gdy chodziłem do szkoły, nie było kasy ,a czasu aż nadto..
Teraz gdy mam pracę i kasę , nie pozwolę by brakło czasu ! :->

#89 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 czerwiec 2011 - 22:45

Deadi ja jadę wersje light tylko super. W adidasach (Gliczarów :-() , na plecach statyw i aparat na ramieniu ;-) Dołączasz ????
xubix bez względu kto w jakiej formie będzie, jak tylko ukończysz TDPA przede mną to zrób sobie jakąś fotkę bo piątek będzie dniem, w którym Tatry widzisz ostatni raz w życiu ;-)

A teraz na poważnie. Przemyślałem temat i będzie jedna wielka organizacyjna kupa. Teraz będę wytykał błędy Panu Langowi:

1. Brak wyboru dystansu. W zeszłym roku startowali wszyscy: dziadek z babcią, tata z synkiem, mama z koszykiem na zakupy na kierownicy, fani MTB, fani kolarstwa szosowego, juniorzy czy juniorzy młodsi z klubów, mastersi i amatorzy. Był wybór. Miejscowi, którzy znają tą trasę i jeżdżą okazyjnie (sklep, kościół czy kiosk ruchu, dwa razy w roku wycieczka do lasu) nie wystartują bo są osobami myślącymi (dystans i podjazdy) i chcą w poniedziałek normalnie iść do pracy. Kto ma zamiar przyjechać (jadąc przez pół Polski) typowo turystycznie (km rocznie robi poniżej setki) to start odradzam. No chyba, że na wczasy i przy okazji pokibicować naszym PRO czy szaleńcom-amatorom, to wtedy tak.

2. Limit czasowy tylko 3 godziny. Osoby wytrenowane zmieszczą się w nim bez problemu. Nawet ci, co góry widzą tylko na widokówkach sobie poradzą. Znajdzie się natomiast pokaźna grupa na rowerach szosowych co w limicie się nie zmieści (a co dopiero rowerzyści "inni"). Jechałem 400km, zapłaciłem setkę wpisowego, a TY mnie chcesz zdejmować z trasy ? NIE !!! Mogę być na szarym końcu, ale chcę do mety dojechać. Jestem za limitem ale większym i tyle.

3. Start z góry. Nawet jeżeli ma on być honorowy i z eskortą wozów policyjnych to nadal mówię NIE. Taki rozpędzony peleton nie wyhamuje i "passaty z MO" pójdą na szrot tego samego dnia. Wyobraźcie sobie miny panów policjantów w środku :-P

4. Brak podziału na grupy wiekowe na starcie. Takowy powinien być. Ryzyko poważniejszych kraks znacznie zmaleje, komfort psychiczny (jadę pod Ząb i mnie łyka 50-letni masters, wstyd i hańba ;-) ) a tak będą mnie mijać tylko z mojej grupy wiekowej.

5. Trasa do kitu. Można było wybrać inne drogi, lepsze, szersze, o podobnej skali trudności, można było ominąć przejazd kolejowy w Poroninie. Nie wyobrażam sobie jakoś zjazdu 60-osobowej grupy z Sierockiego w stronę Zakopianki :shock:

To najważniejsze. Wiem, wiem, pojawią się glosy: zrób taki wyścig lepiej. Ale Pan Lang ma łeb na karku (chociaż w tym wypadku to go nie ma), ma chody i znajomości, ma zaplecze i jest w stanie (raczej byłby) zrobić wszystko jak się należy. W zeszłym roku błędy były. Wiadomo, debiut. Ale stare powiedzenie brzmi: "człowiek się uczy na błędach", takich w tym roku będzie więcej.

p.s. pewnie już to wszystko było, ale za to teraz mamy w jednym miejscu.)

#90 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 czerwiec 2011 - 23:04

Wiki - punkt 2 - pisałem o nim wczoraj tylko, że w skrócie ;-)

punkt 1 - faktycznie to będzie mega kocioł, rok temu w sumie sie to jakos ułozyło i rozeszło, ale całą część wycieczkowiczów jechała inny dystans, wiec ich nie było. Teraz wszyscy wystartują razem, aczkolwiek wydaje mi się, że brak łągodnej trasy to wielki błąd, gdyż coś mi się wydaje, ze wiecej przyjedzie lepiej wytrenowanych, a zdecydowanie mniej bedzie ludzi z przypadku. Dla nas lepiej, ale dla fundacji i liczby uczestników (kasy) gorzej, bo mozna było zrobic jakis dystans mini i zaprosic ludzi niewytrrenowanych.

punkt 3 - pewnie część zwiedzi tatrzańskie rowy i drzewa - niestety, ale widocznie organizator sie tym nie przejmuje zbytnio koncu to nie jego łokcie i sprzęt.

4. ^

5. Na szczycie Sierockie i przed zjazdem do B. Dunajca padł mi łańcuch z dużego blatu, chwila opanowania i strachu i łańcuch wrócił na swoje miejsce. Zjazd bez większego wysyiłki wygenerował predkosc ponad 60km i wielki usmiech, ale ciągle trzeźwo myślałem i nie popuszczałem wodzy fantazji i przed kazdym najmniejszym łuiem zwalniałem by nie przesadzić.

Dla mnie to mimo wszystko wygląda to na robione na od****ol i na siłę. Zero przemyslanych rozwiązan, brak udogodnien dla startujących, jedno wielkie biznesowe przedsięwzięcie, które ze sportem amatorskim nie ma nic wspolnego.

BTW. moim zdaniem startowc powinni tylko szosowcy, a nie banda na róznego typu rowerach, które ma różnorakie pojecię o ściganiu. Ewentualnie stworzyc osobną grupę dla pozostałych rowerów by uniknąć mieszania się różnych światów. Lub podział ze wzgleu na wytrenowanie, czyli harpagany, średniaki i wycieczkowicze.

Wiem, że narzekam mimo, że startuję, ale dla mnie to kolejny ciekawy sprawdzian mozliwosci, który mam nadzieje bedzie mi dane przeprowadzic bez zakłoceń. W koncu pozytywne mysl to mimo wszystko połowa sukcesu ;)

#91 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 czerwiec 2011 - 06:30

Cytat

Deadi przy tej ilości startujących to na zjazdach oby Cię nie korciło. Za krótki dystans i za dużo ludzi aby aż tak się poszatkowało.
Ja tam startuję tylko dlatego, że mam pod nosem. Tutaj mam dwie propozycje odnośnie startu. Pierwsza: dzień wcześniej namiot na rondzie i z samego rana ustawić się w pierwszej linii :lol: :lol: :lol: Druga: stanąć na samym końcu i nigdzie się nie spieszyć (modlić się przy okazji aby czasami przed Stasikówką nie doszło do jakiejś niespodzianki, z tyłu jak się jedzie gó**o widać przecież) i zapomnieć o ściganiu. Ta druga propozycja to całkiem serio. Pod Ząb kilku się łyknie, nie ma bata, ostatni nie będę. Zdrówko ważniejsze.

WIKI - jak to się mówi "szacun" za zdrowe podejście do amatorskiego ścigania z jednoczesnym zacięciem do walki,
Gdy nie walczy się o zwycięstwo, nie jest istotne na takiej imprezie czy będzie się 39 czy 395, ale przesunąć się na kluczowych odcinkach o kilka sektorów utrzymując zysk do mety daje powód do zadowolenia - a chyba o zadowolenie z siebie chodzi.

Nasz forumowy kolega Castor Troy w tym sezonie notuje znaczną poprawę czasów na maratonach i choć jeszcze nie wygrywa (podkreślam słowo jeszcze) to miło widzieć jak jest z siebie zadowolony.

WIKI jak gdzieś będziemy startować na tej samej imprezie rezerwuję wywiad z Tobą!! Koniecznie!! :)

#92 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 czerwiec 2011 - 14:35

WIKI ma rację, jest sporo błędów organizacyjnych. Ja na 100% się nie wybieram, wolę skupić się na innych maratonach, ten tłum na tej imprezie mnie przeraża.

#93 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:42

Cytat

ten tłum na tej imprezie mnie przeraża.

zwłaszcza że tam jest sporo przypadkowych osób a na maratonach już raczej bardziej objeżdżeni ludzie są

u2250y2014v3.gif

#94 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 09 czerwiec 2011 - 21:54

Ale w CV już sobie wpiszesz.. TDP brzmi bardziej dumnie :lol:

#95 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 10 czerwiec 2011 - 10:52

^ mimo wszystko nie demonizowałbym aż tak bardzo. Start będzie podzielony na sektory po 300 osób, ostry start będzie po 3km jazdy za pilotem, tak czy siak wszystko się ułoży, a po pierwszym podjeździe już będzie totalna selekcja - to znaczy harpagany z przodu, średniaki trochę za nimi, a "lebiody" daleko z tyłu. Rok temu, mimo tak wielu startujących nie było tłoku, ba było bezpieczniej niż w Trzebnicy, bo przynajmniej ścigacze byli z przodu i nie zaskakiwali turystów od tyłu krzycząc "na prawo k***a". Każdy znajdzie sobie odpowiednie miejsce na trasie na tyle bezpieczne by nie przeszkadzać innym. Jeśli wszyscy będą stosować się do podstawowych zasad to nie powinno być kina na trasie.

btw. dziś przelałem kasę by mieć miejsce w pierwszym sektorze ;)

Co do "rangi" samego wyścigu - może poziom cieńki, choć uważam, że rok temu wcale niski nie był, bo skoro byłem daleko to znaczy, że poziom był wysoki :mrgreen: to ranga i hmm oprawa wyścigu niszczy chyba wszystkie pozostałe, bo sam fakt przejechania pętli, po której kilka godzin później jechać będzie zawodowy peleton daje wiele frajdy i satysfkacji.

#96 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 czerwiec 2011 - 12:18

Cytat

^ mimo wszystko nie demonizowałbym aż tak bardzo. Start będzie podzielony na sektory po 300 osób, ostry start będzie po 3km jazdy za pilotem, tak czy siak wszystko się ułoży, a po pierwszym podjeździe już będzie totalna selekcja - to znaczy harpagany z przodu, średniaki trochę za nimi, a "lebiody" daleko z tyłu. Rok temu, mimo tak wielu startujących nie było tłoku, ba było bezpieczniej niż w Trzebnicy, bo przynajmniej ścigacze byli z przodu i nie zaskakiwali turystów od tyłu krzycząc "na prawo k***a". Każdy znajdzie sobie odpowiednie miejsce na trasie na tyle bezpieczne by nie przeszkadzać innym. Jeśli wszyscy będą stosować się do podstawowych zasad to nie powinno być kina na trasie.

btw. dziś przelałem kasę by mieć miejsce w pierwszym sektorze ;)

Co do "rangi" samego wyścigu - może poziom cieńki, choć uważam, że rok temu wcale niski nie był, bo skoro byłem daleko to znaczy, że poziom był wysoki :mrgreen: to ranga i hmm oprawa wyścigu niszczy chyba wszystkie pozostałe, bo sam fakt przejechania pętli, po której kilka godzin później jechać będzie zawodowy peleton daje wiele frajdy i satysfkacji.

Deadi = harpagan :shock: :lol: pozdrówka

#97 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 10 czerwiec 2011 - 14:27

A może on chce jechać jako pierwszy by cokolwiek było jeszcze na bufetach ? :-P

#98 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 10 czerwiec 2011 - 18:21

aż mi się serce kraja :lol:

#99 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 10 czerwiec 2011 - 20:54

fajnie sie bujali :D

Nie chce straszyć, ale tam nawet ciężko się idzie :mrgreen:

#100 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 czerwiec 2011 - 21:09

Oj tam, spokojnie można wjechać, to stosunkowo krótki podjazd jest przecież :)
Chciałbym zobaczyć jak wjeżdżają na Przełęcz Karkonoską :D
pzdr

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy