Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tour De Pologne Amatorów 2011

376 odpowiedzi w tym temacie

#101 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 12 czerwiec 2011 - 18:08

Cytat

Deadi ja jadę wersje light tylko super. W adidasach (Gliczarów :-() , na plecach statyw i aparat na ramieniu ;-) Dołączasz ????
xubix bez względu kto w jakiej formie będzie, jak tylko ukończysz TDPA przede mną to zrób sobie jakąś fotkę bo piątek będzie dniem, w którym Tatry widzisz ostatni raz w życiu ;-)

A teraz na poważnie. Przemyślałem temat i będzie jedna wielka organizacyjna kupa. Teraz będę wytykał błędy Panu Langowi:

1. Brak wyboru dystansu. W zeszłym roku startowali wszyscy: dziadek z babcią, tata z synkiem, mama z koszykiem na zakupy na kierownicy, fani MTB, fani kolarstwa szosowego, juniorzy czy juniorzy młodsi z klubów, mastersi i amatorzy. Był wybór. Miejscowi, którzy znają tą trasę i jeżdżą okazyjnie (sklep, kościół czy kiosk ruchu, dwa razy w roku wycieczka do lasu) nie wystartują bo są osobami myślącymi (dystans i podjazdy) i chcą w poniedziałek normalnie iść do pracy. Kto ma zamiar przyjechać (jadąc przez pół Polski) typowo turystycznie (km rocznie robi poniżej setki) to start odradzam. No chyba, że na wczasy i przy okazji pokibicować naszym PRO czy szaleńcom-amatorom, to wtedy tak.

2. Limit czasowy tylko 3 godziny. Osoby wytrenowane zmieszczą się w nim bez problemu. Nawet ci, co góry widzą tylko na widokówkach sobie poradzą. Znajdzie się natomiast pokaźna grupa na rowerach szosowych co w limicie się nie zmieści (a co dopiero rowerzyści "inni"). Jechałem 400km, zapłaciłem setkę wpisowego, a TY mnie chcesz zdejmować z trasy ? NIE !!! Mogę być na szarym końcu, ale chcę do mety dojechać. Jestem za limitem ale większym i tyle.

3. Start z góry. Nawet jeżeli ma on być honorowy i z eskortą wozów policyjnych to nadal mówię NIE. Taki rozpędzony peleton nie wyhamuje i "passaty z MO" pójdą na szrot tego samego dnia. Wyobraźcie sobie miny panów policjantów w środku :-P

4. Brak podziału na grupy wiekowe na starcie. Takowy powinien być. Ryzyko poważniejszych kraks znacznie zmaleje, komfort psychiczny (jadę pod Ząb i mnie łyka 50-letni masters, wstyd i hańba ;-) ) a tak będą mnie mijać tylko z mojej grupy wiekowej.

5. Trasa do kitu. Można było wybrać inne drogi, lepsze, szersze, o podobnej skali trudności, można było ominąć przejazd kolejowy w Poroninie. Nie wyobrażam sobie jakoś zjazdu 60-osobowej grupy z Sierockiego w stronę Zakopianki :shock:

To najważniejsze. Wiem, wiem, pojawią się glosy: zrób taki wyścig lepiej. Ale Pan Lang ma łeb na karku (chociaż w tym wypadku to go nie ma), ma chody i znajomości, ma zaplecze i jest w stanie (raczej byłby) zrobić wszystko jak się należy. W zeszłym roku błędy były. Wiadomo, debiut. Ale stare powiedzenie brzmi: "człowiek się uczy na błędach", takich w tym roku będzie więcej.

p.s. pewnie już to wszystko było, ale za to teraz mamy w jednym miejscu.)

Nic dodać nic ująć. Życzę wszystkim startującym zdrowia i dobrze przygotowanych szpitali w Nowym Targu i Zakopanem :D

A z reszta widzimy się w Rajczy ;)

ps. Deadi: Przyjedź do Suchej to pokażę Ci co to znaczy STROMO :D

#102 KBK2202

KBK2202
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądMogilany

Napisano 25 czerwiec 2011 - 09:12

Chłopy!
Wczoraj byłem na bikeforum, ale po przeczytaniu kilku postów, i rady niejakiego "Jark" czy coś podobnego (bo już nie mogłem odszukać jego nick'a) - wybrałem się tutaj.
I będąc nowym uczestnikiem, całkowitym świeżakiem tego forum nie będę zadzierał z harpaganami, wyjadaczami i tego pokroju bywalcami :-)

Ale jak czytam opinie o TdPAmatorów, to odechciewa mi się nawet o tym wyścigu myśleć.

A mimo to wybieram się tam w tym roku.
Nie wiem czy opinie wyrażone tutaj są opiniami nabranymi z doświadczenia, czy tylko teoretyczne.

Byłem również w tamtym roku, i podsumowując:
- filmik z Gliczarowa od xubix'a nie dość że serce kraje, to jeszcze dupę ściska - osobiście wyłaziłem tam na nogach
- tłum na wyścigu - jedynie kojarzę takie coś do pierwszego ronda, do momentu kiedy pilot odjechał - od razu wiatr w pysk i się zrobił wąż, a nie peleton
- bezpieczeństwo - nie widziałem zbyt dużo niebezpiecznych sytuacji, ani o nich nie słyszałem - oprócz tego jak jakiś gagatek śmignął najpierw przede mną, później za mną - i po chwili znalazł się z innymi pod płotem - jeszcze przed pierwszym przecięciem Zapiekanki
- poza tym wypadki to część tego sportu - zresztą jak każdego - przecież każdy kto jeździ nie jedną zdrapkę już miał - większą lub mniejszą - Panowie - jak to się mówi "no pain no game" :mrgreen:

Ogólnie zamierzam się tam wybrać i skorzystać z tego, że jestem na tym forum i zacytować motto tegoż właśnie forum:

„Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...” M.Pantani :mrgreen:

:mrgreen:

#103 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 25 czerwiec 2011 - 09:16

KBK2202, to jedz lepiej na rajcze

u2250y2014v3.gif

#104 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 czerwiec 2011 - 09:22

Cytat

- poza tym wypadki to część tego sportu - zresztą jak każdego - przecież każdy kto jeździ nie jedną zdrapkę już miał - większą lub mniejszą - Panowie - jak to się mówi "no pain no game"

takie podejscie mi się podoba. :mrgreen:
mam nadzieję ,że się jakoś spikniemy i będzie czas pogadać w forumowym gronie ;-)

ja złazić z roweru zamierzam dopiero na mecie :!: :roll:

#105 KBK2202

KBK2202
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądMogilany

Napisano 25 czerwiec 2011 - 10:04

Cytat

KBK2202, to jedz lepiej na rajcze

Pewnie pojechałbym na jeden i drugi gdyby to czasowo nie było tak blisko siebie.
A tak to banknot narodowego banku polskiego o nominale 100 zł przeznaczony na wpisowe szkoda byłoby zmarnować :-)

Ale jak mi coś do dupy strzeli to mogę się tam dziwnym trafem znaleźć jeszcze :mrgreen:

#106 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:52

KBK2202, ja jadę na Rajczę też.. fakt, dzień po dniu..

fajne doświadczenie będzie ;) i sprawdzenie w sumie formy i wytrzymałości :->

#107 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 25 czerwiec 2011 - 15:02

nie Ty jeden:)

#108 KBK2202

KBK2202
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądMogilany

Napisano 26 czerwiec 2011 - 11:51

Cytat

KBK2202, ja jadę na Rajczę też.. fakt, dzień po dniu..

fajne doświadczenie będzie ;) i sprawdzenie w sumie formy i wytrzymałości :->

Niech to szlag... trza będzie jechać jak tak ! :mrgreen:

#109 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 26 czerwiec 2011 - 21:07

ja za 100pln wole kupic jakiś talent w proszku na rajcze

u2250y2014v3.gif

#110 robakus07

robakus07
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 lipiec 2011 - 09:08

Przepraszam, troszkę odkopię, ale czy dobrze zrozumiałem? Że przecinanie zapiekanki w tych dwóch miejscach odbywa się z zamknięciem ruchu nań? (Czy może jest jakiś wiadukt, tunel pod/nad zakopianką?) Wybaczcie za to pytanie, ale w sumie to nigdy nie zwracałem uwagi na takie rzeczy...

#111 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 lipiec 2011 - 10:19

robakus07 przecinasz przy zamkniętym ruchu (mam nadzieję :-P ). Co do tunelów czy wiaduktów to prędzej ty wystartujesz w TDF niż się ich doczekasz :-P

#112 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 10:23

Policja zabezpiecza przejazdy przez zakopiankę
Przejazd w Poroninie na płasko
Przejazd w Białym Dunajcu z górki, ale z racji "szykany" prędkość dość bezpieczna

A propo trasy, uświadomiłem sobie niedawno, że tegoroczna edycja będzie jeszcze cięższa niż w roku ubiegłym, a trudność polega oczywiście na dodatkowym podjeździe pod Ząb, który niczym nie ustępuje trzem pozostałym.

#113 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 lipiec 2011 - 10:29

Deadi no to odkryłeś Amerykę :-P
Zapomniałeś o jednym małym szczególe, Ząb jest dwa razy (czyli w sumie dwa nowe podjazdy w stosunku do roku ubiegłego) czyli od Poronina na dzień dobry, zjazd do Ratułowa i i ponownie pod górę pod Ząb z drugiej mańki (od Czerwiennego) - też jest "fajny".

#114 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 10:55

Dla mnie tegoroczna edycja to cztery górzyska, nieważne jak się nazywają, nie ważne gdzie leżą, wiem tylko, że wszystkie cztery bez odpowiednich przełożeń połączonych z odpowiednią para w nogach trza iśc z buta - zwłaszcza Gliczarów, który raczej na 100% przejdę z buty by nie wypruwać sobie łydek, choć po zażyciu Energy Shota może przelecę go jak .... czyli szybko i przyjemnie ;-)

#115 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2011 - 10:58

Deadi przede wszystkim nastawienie !! Jak sobie już teraz mówisz, że wejdziesz Gliczarów z buta to faktycznie nie wjedziesz... Trochę wiary w siebie, odpowiedniego treningu i będzie dobrze. Szczególnie, że Gliczarów jest gdzieś na 40 kilometrze, więc dystans niewielki. Trenuj siłę na niskich przełożeniach pod górę z kadencją ok. 60.
pzdr

#116 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 11:06

^ mój plan to przejechać kilka traniengów 56km czyli tyle co trasa z tym, że odcinki 5, 5, 4, 6, 4km (na odcinakch gdzie są podjazdy) jechać tak jak właśnie piszesz, czyli przełożenie 50-12/13 i rura! :)

W tym rokui bedę miał 25 z tyłu, wiec może dam radę przepchać - nie wykluczam

#117 robakus07

robakus07
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 lipiec 2011 - 11:56

Cytat

robakus07 przecinasz przy zamkniętym ruchu (mam nadzieję :-P ). Co do tunelów czy wiaduktów to prędzej ty wystartujesz w TDF niż się ich doczekasz :-P

:D!

Teraz rozumiem co mieliście na myśli mówiąc że Pan Lang kiepsko dobiera trasy.

Ja wystartuję z racji tego, że gdzieś tam w tym czasie w okolicy będę. Jeżeli chodzi o to, na co liczę to liczę na to że dojadę a nie rozkraczę się w połowie drogi. Z resztą od 18 lipca będę gdzieś w tamtych okolicach też to sobie skoczę na tą trasę, żeby ją wcześniej przejechać.

Po złożeniu Trek'a rozpoczynam codzienne treningi (No co!? Korzystam z wakacji!:>). Czyli to od soboty. Może jutro skoczę jeszcze na ostrym kole na podobny dystans.
Międzyczasie chyba Maraton o beczułkę miodu w Kluczborku zaliczę.

W ogóle - nie zesram się (za przeproszeniem) tam na kasecie 11-23?;>

#118 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 12:12

A jaka korba? :>

#119 robakus07

robakus07
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 lipiec 2011 - 12:16

53/39 ale nie wiem czy dolnego blatu na 46 nie przełożę... Po prostu jestem przyzwyczajony do podjazdów na przełożeniu 2.8 :>

#120 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 12:30

No to na bank nie dasz rady choćbyś miał elektrownie w nogach :mrgreen:

ja na 34/23 poległem, ale pewnie lepszy zawodnik na pewno by przepchał, a najlepiej jest mieć 34/25, a nawet 27 ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy