Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pakowanie w zimę z żelastwem żeby forma w sezonie była...

216 odpowiedzi w tym temacie

#81 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 04 styczeń 2011 - 18:59

Cytat

osunkowo mały ciężar (30-50% 1RM, dla mnie był to zakres 90-150kg, ale nie dałem rady zrobić 50 powtórzeń większym ciężarem niż 120kg),

Po kiego grzyba robić przysiady z ciężarem 120kg. Czy to w jakikolwiek sposób przygotowuje formę kolarską na cokolwiek???

#82 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 styczeń 2011 - 20:34

ćwiczenia siłowe to tylko podstawa do ćwiczenia w czasie zimy, dopiero w marcu przejechane na rowerze 2000km, w kwietniu 2000km i w maju można coś zawalczyć :-)

#83 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2011 - 22:51

Cytat

Po kiego grzyba robić przysiady z ciężarem 120kg. Czy to w jakikolwiek sposób przygotowuje formę kolarską na cokolwiek???

chodzi o suwnicę

Cytat

stosunkowo mały ciężar (30-50% 1RM, dla mnie był to zakres 90-150kg, ale nie dałem rady zrobić 50 powtórzeń większym ciężarem niż 120kg),

ja to rozumiem tak, że na początku fazy, czyli w pierwszym tygodniu zaczynasz od 40 powtórzeń ciężarem 90kg, a następnie na każdym następnym treningu zwiększasz liczbę powtórzeń pozostawiając te samo obciążenie. Kiedy już uda Ci się dojść do 60 powtórzeń ciężarem 90kg, wtedy już nie zwiększasz liczby powtórzeń tylko ciężar, jednak maksymalnie do 150kg. Jeżeli uda Ci się dojść do 60 powtórzeń 150 kg przed końcem fazy to po prostu kończysz to robić :) tak ja to przynajmniej robię.

Ale dokładnie tak jak piszesz, nie chodzi o gołą siłkę, tylko o to by nabytą moc i siłę przełożyć od razu na rower.

Treningi są trudne jak cholera, nie mogę się doczekać by sprawdzićefekty :)

Pozdrawiam

#84 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 04 styczeń 2011 - 23:28

Cytat

chodzi o suwnicę

a 120kg na suwnicy odpowiada jakiemu ciężarowi w przysiadach ze sztangą?

#85 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3237 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 styczeń 2011 - 23:49

To będzie 70kg
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#86 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 05 styczeń 2011 - 06:58

Cytat

(...)
ja to rozumiem tak, że na początku fazy, czyli w pierwszym tygodniu zaczynasz od 40 powtórzeń ciężarem 90kg, a następnie na każdym następnym treningu zwiększasz liczbę powtórzeń pozostawiając te samo obciążenie. Kiedy już uda Ci się dojść do 60 powtórzeń ciężarem 90kg, wtedy już nie zwiększasz liczby powtórzeń tylko ciężar, jednak maksymalnie do 150kg. Jeżeli uda Ci się dojść do 60 powtórzeń 150 kg przed końcem fazy to po prostu kończysz to robić :) tak ja to przynajmniej robię.
(...)

Otóż to. Tak właśnie robiłem. Sądzę, że sposób Sylwestra byłby lepszy, w tych minutowych przerwach dajemy szansę mięśniom troszkę odpocząć, a przynajmniej dopłynąć krwi do mięśni. Pozwoli to na wykonanie większej liczby serii, czyli w efekcie większej pracy. Trzeba będzie wypróbować i uczyć się od lepszych.

#87 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 10:20

Cytat

Cytat

chodzi o suwnicę

a 120kg na suwnicy odpowiada jakiemu ciężarowi w przysiadach ze sztangą?

suwnica suwnicy nie równa.

Tompoz

#88 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 10:28

kilka moich uwag bo takie bzdury tu niektorzy pisza że hoho

1. odróżniajcie pojęcia siły od pojęcia wytryzmałości silowej.
2. po co kolarzowi trening siłowy

a. poprawa siły mieśni nie biorących udziału w pedałowaniu a odpowiedzialnych z aprawidłowa postawe ciała z szczególnym uwzglednieniem tego iż kolarz spędza w niewydobnej pozycji po kilka godizn dziennie. Stad kolarze trenują mieśnie krzyża najszerszego grzbietu obręczy barkowej itd. itd.

b. trening siły ogolnej do kolarstwa jako rodzaj treningu ogolnorozwojowego
c. trening wytryzmalości silowej krótkiego czasu np. 1 minutowej
d. trening siły specjalistycznej użytkowej ze szczegolnym uwzglednieniem sprinterów wśród szosowców.

3. Na siłowni nie tylko realizuje się treninmg silowy ale można realizować trenin gi siłowo wytryzmałościowe np. w formach treninmgu obwodowego.

Tompoz

#89 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 styczeń 2011 - 11:16

T.o.m.p.o.z, napisz lepiej skąd przepisałeś te porady. Chyba jednak wolę poczytać teksty źródłowe niż Twoje mało składne i ledwo zrozumiałe wypowiedzi ...
Aha ... co z Twoim ustosunkowaniem się do wcześniejszej Twej wypowiedzi odnośnie porównania dwóch różnych metod treningu zimowego 'trenażer kontra jazda w terenie'. Naród czeka!

#90 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 12:00

Cytat

T.o.m.p.o.z, napisz lepiej skąd przepisałeś te porady. Chyba jednak wolę poczytać teksty źródłowe niż Twoje mało składne i ledwo zrozumiałe wypowiedzi ...
Aha ... co z Twoim ustosunkowaniem się do wcześniejszej Twej wypowiedzi odnośnie porównania dwóch różnych metod treningu zimowego 'trenażer kontra jazda w terenie'. Naród czeka!

1. Moja porady to moja własna wiedza, doświadczenie. sportami siłwymi i kolarstwem interesuje się od 25 lat.
2. To że moje wypowiedzi wydają ci się nie składne to jedyna przyczyna tego to twoja niewiedza w tym zakresie.
3. Widzę że tak naprawde nie zrozumiałeś tej opowieści. Jak byś czytał ze zrozumieniem to bys się zorjętował że ja nie wyciagam żadnych wniosków z tej opowieści tylko ją zacytowałem jako przykład jakie problemy mają Mastersi.

Tompoz

#91 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 12:02

Cytat

Cytat

(...)
(...)

Otóż to. Tak właśnie robiłem. Sądzę, że sposób Sylwestra byłby lepszy, w tych minutowych przerwach dajemy szansę mięśniom troszkę odpocząć, a przynajmniej dopłynąć krwi do mięśni. Pozwoli to na wykonanie większej liczby serii, czyli w efekcie większej pracy. Trzeba będzie wypróbować i uczyć się od lepszych.

podczas dzwogania cieżarów krew przypływa do danej grupy mieśniowej pracującej. co za tym idzie odpoczynek pomiędzy seriami nie sprowadza się jak piszesz do tego by krew napłyneła do mieśnia..................... bo ona tam jest.

A tak zciekawości to chwilowe cisnienie podczas przysiadu ze sztanga na barkach z cieżarem max. moze dochopdzić nawet do wartości 400.

Tompoz

#92 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 styczeń 2011 - 12:38

Cytat

1. Moja porady to moja własna wiedza, doświadczenie. sportami siłwymi i kolarstwem interesuje się od 25 lat.
2. To że moje wypowiedzi wydają ci się nie składne to jedyna przyczyna tego to twoja niewiedza w tym zakresie.
3. Widzę że tak naprawde nie zrozumiałeś tej opowieści. Jak byś czytał ze zrozumieniem to bys się zorjętował że ja nie wyciagam żadnych wniosków z tej opowieści tylko ją zacytowałem jako przykład jakie problemy mają Mastersi.

Tompoz

A.D.:
1. Wiem. Kiedyś gdzieś wspomniałeś skąd czerpiesz wiedzę. O to nie mam zarzutów do Ciebie.
2. Nie są składne gramatycznie. Merytorycznie są w porządku, ale trzeba się domyślac niektórych rzeczy, przez to, ze piszesz nieelegencko, z błędami i chaotycznie. I o to się rozchodzi ...
3. W tej wypowiedzi Twojej nie widzę żadnego cytatu (http://www.forumszos...ghlight=#122932) oprócz zacytowania i odniesienia się do wcześniejszych słów wicklowman'a. Wytłumacz więc, jak się odnosisz do takich rewelacji typu 'trening na trenażerze kontra trening w terenie', bo tego nie określiłeś w żaden jasny sposób, a to nas nurtuje.

#93 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 14:51

rozumiem okej oba są potrzebne jedne i drugie.

1. trenowanie zimowy rower czy rower MTB pozwala oprocz trenowania zdolności tlenowych wytrzymałości ogólnej długiego czasu pozwala trenowac wytryzmalość siłową raczej ciezko w ten sposób w trudnych warunkach trenowac wytryzmalośc syzbkościową rytm pedalowani kedencje i technike pedalowania.
2. zaś trenażer jest bardoz dobry w temacie trenowania kadencji rytmu techniki pedalowania itd. itd.

sa to moim zdaniem podstawowe plusy obu metod i trzeba trenowac i tak i tak szczegolnie w naszych warunkach klimatycznych.
Ja bym jeszcze jedna rzecz zwrócił że zima gdy trenujemy zdolności tlenowe czyli wpraktyce uczymy organizm korzystania z tłuszczy jako zródła energii do wysiłku to wtedy spokojnie mozna realizowac takie treningu w innych formach ruchu jak np. narty biegowe szczegfolnie styl klasyczny czy np. marszobieg. Osobiście bardoz polecam formę marsozbiegu nawet przy kopnym sniegu lesie itd. itd. na niskich tlenowych tętnach moźna realizowac długi nawet 305 godizny trening. dodaktowo głeboki snieg to przy oakzji trenin g siły ogolnej i uzytkowej jak iw ytryzmałośc is iłowej dla kolarza.

Tompoz

#94 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 05 styczeń 2011 - 16:48

Ja na siłce robię teraz 4 serie po 15 stacji - gdzie jedna stacja to ok. 45/60 sek cwiczen na ciężarach ok 60 max i 30/45 sek przerwy pomiędzy ćwiczeniem. Jedna seria to trochę ponad 20 min, a między seriami przerwa 5-7 min. W dalszych etapach mam zamiar ilość tych serii zwiększyć do 7.

7 ćwiczeń na mięśnie nóg, 1 na brzuch, 1 na grzbiet, 6 ćw. na górne partie ciała.

#95 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 16:53

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale 7x7 = 49 serii na nogi? No chyba żartujesz...

#96 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 05 styczeń 2011 - 20:02

nie, zle zrozumiales :-)
1 seria to 15 stacji w tym 7 ćwiczeń na mięśnie nóg, 1 na brzuch, 1 na grzbiet, 6 ćw. na górne partie ciała, nastepnie przerwa 5-7 min.
A idzie to tak:
rozgrzewka, (seria, przerwa) x 4 (pozniej x7) i koniec treningu.

#97 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 20:27

Dobrze zrozumiałem - jeśli w jednej serii robisz 7 ćwiczeń na mięśnie nóg i chcesz dojść do 7 serii to = 49 serii pojedyńczego ćwiczenia.

#98 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 05 styczeń 2011 - 22:05

49 serii !!?? Nie mów że robisz to 4 razy w tygodniu ?

#99 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 23:14

4x15= 60 serii i jeszcze 4-ry 5-cio minutowe przerwy - ile czasu Ci to zajmuje?

ja dzisiaj 30 serii z 1,5 minutową przerwą między seriami, ale tylko tego samego ćwiczenia zrobiłem w 70 minut :o

#100 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 styczeń 2011 - 23:38

Ja myślę, że kuba259, robi trening obwodowy: 4 obwody po 15 ćwiczeń (stacji) - w tym 7 ćwiczeń na nogi - no i dobrze. Tylko ..... jeśli to ma być typowy trening obwodowy, to:
- raczej nie przekraczałbym obciążenia 45-50% CM.
- przerwy pomiędzy ćwiczeniami zredukowałbym do ok. 20 sek. (właściwie tylko na zmianę stanowiska)
- tak ustawiłbym kolejność ćwiczeń, aby ćwiczenia na nogi były przeplatane ćwiczeniami na górę - wtedy serce będzie musiało przepompowywać krew z nóg do górnych partii i z powrotem, co jest sensem i celem treningu obwodowego.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy