Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pakowanie w zimę z żelastwem żeby forma w sezonie była...

216 odpowiedzi w tym temacie

#121 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 styczeń 2011 - 22:41

Cytat

Cytat

Trzeba się pochwalić :).
Dwa tygodnie przed założonym terminem udało się zrobić przysiad 150kgx6 :). Poszedłem jeszcze na suwnicę. Dla mnie niemiarodajna, ale 300kgx6 też się udało wypchnąć. Więc ostatnie 2 tygodnie na siłce poświęcę tylko na "maksowanie siły nóg", bo reszty ciała nie muszę już wzmacniać. Zobaczymy co z tego będzie. Niestety trening rowerowy trochę zaniedbałem z powodu braku czasu :(. Jak tylko zrobi się odrobinę cieplej na pewno uda mi się coś, więcej pokręcić.
zdr.

jesli rzeczywiscie wykonałeś przysiad bądź cieżarowy bądź trójbojowy ze sztanga na barkach 150 kg 6 razy i masz z 20-23 lata i wazysz z 70-75 kg. To ja Tompoz zostaje twoim trenerem trójboju siłowego i to za darmo i obiecuje cie trenować profesionalnie ........................... jak kiedyś zostaniesz Mistrzem świata w trójboju siłowym to będzie mi bardzo miło.

Tompoz

Niestety mam 26lat, 88kg wagi i resztę partii słabą w porównaniu do nóg :). Reszta, czyli ciężar się zgadza. Pozdrawiam
ps. chciałbym spełniać powyższe założenia :).

#122 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2011 - 22:57

Jak przysiadasz 6 razy 150 kg to 2-3 treningi oswojenia z dyzm cieżarem plus asukuracja i 190 bys przysiad. A 190 to już bardzo ładny wynik nawet przy twoich 88 kg. 190 kg to juz nie przelewki.

Tompoz

#123 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 luty 2011 - 02:32

co się dzieje z TOMPOZ-em ? konto skasowane ? chciałem się o coś go zapytać...

#124 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 04 luty 2011 - 02:46

Usunąłem wszystkie konta tompoza jakie zakładał po zablokowaniu jego "głównego".
Na dobrą sprawę nie powinno go tu już być do końca istnienia forum. Nagrabił sobie i to całkiem nieźle. Jak chcesz coś od niego to szukaj go na innym forum.

#125 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 luty 2011 - 02:56

o to coś przeoczyłem, na którym wątku można przeczytać jego ostatnie popisy ?

#126 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 luty 2011 - 17:40

W prywatnych wiadomościach do mnie i do Malika....

#127 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 luty 2011 - 17:41

Cytat

W prywatnych wiadomościach do mnie i do Malika....

acha, ok

#128 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 14:15

od poniedziałku zaczynam 16 powtórzeń w serii i będę tak ćwiczył do końca lutego
30x16, 35x16, 40x16, 45x16, 50x16, 55x16
60x16, 60x16, 55x16, 55x16, 50x16, 50x16
Teraz robię 15 powtórzeń i 8 i 10 seria są dla mnie krytyczne i nieraz
ledwo daję radę je zrobić i tutaj pytanie do specjalistów od dźwigania
ciężarów:
czy jest jakaś metoda na podniesienie się ze sztangą jak nie będę miał siły
jeżeli nie mogę jej zrzucić do tyłu (ćwiczę w domu) i jeżeli nikt nie może mi pomóc (ćwiczę sam) ? :-)

#129 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 luty 2011 - 15:18

krzych1976 dajesz z tą sztangą po całości. Czy ćwiczenie tylko jednego ćwiczenia daje wymierne rezultaty?

#130 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 09 luty 2011 - 18:34

Cytat

Może być kłopot, bo sztanga raczej do góry nie poleci :mrgreen:

Wysokie krzesła (może masz jakieś niereprezentacyjne) postaw po bokach, oparciami do siebie. Wysokość trochę niższa niż masz gryf w najniższym punkcie przysiadów. Jak nie możesz wstać, to zrzucasz sztangę na te oparcia krzeseł i wychodzisz spod sztangi.

Albo pomyśl nad podobną konstrukcją.

#131 TomeK.

TomeK.
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądpodkarpacie

Napisano 09 luty 2011 - 18:36

Cytat

(żaden ze mnie specjalista od ciężarów)

No niestety jak już zabraknie sił to człowiek sam nie wstanie. Ale jest sposób żeby sztangi jednak nie zrzucać na podłogę. Zakładam że sztagnę ustawiasz na tego typu stojakach:
stojaki

Dysponując drugim kompletem takich stojaków można jest ustawić 'o dwa kroki' za stojakami z których bierzesz sztangę. Wysokość ustawiasz taką, żeby w dolnej pozycji przysiadu/półprzysiadu sztanga znajdowała się tuż nad stojakami. I sprawa jest prosta - bierzesz sztangę z pierwszych stojaków ustawionych na normalnej, wygodnej do podejścia wysokości, robisz dwa kroki w tył i ustawiasz się do ćwiczenia między stojakami ustawionymi nisko, robisz serie. W razie gdy nie będziesz w stanie podnieść się z dolnej pozycji, zostawiasz sztangę na tych niskich stojakach (między którymi ćwiczysz).

Podobny sposób tylko z linkami (dwie linki) zamontowanymi solidnie do sufitu, a drugie końce na końcach sztangi, najlepiej między obciążnikami, żeby nie mogły się zsunąć ze sztangi. Długość dobrana tak, żeby w dolnej pozycji przysiadu/półprzysiadu linki były niemal napięte - by w razie zrzutki sztanga nie nabrała prędkości co by mogło zerwać linki/mocowania (chociaż myślę, że obecnie używane przez Ciebie ciężary nie są zbyt duże, więc stosując odpowiedniej średnicy linkę i dobre mocowanie, zerwanie raczej nie grozi).

Pierwsza metoda sprawdzona osobiście, przy czym ja robie półprzysiady i do dyspozycji miałem tylko jeden zestaw stojaków, więc od razu były ustawione na takiej wysokości, że podchodząc pod sztangę byłem w dolnej pozycji półprzysiadu.

(widzę, że robo mnie uprzedził :) )

#132 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 18:44

Cytat

krzych1976 dajesz z tą sztangą po całości. Czy ćwiczenie tylko jednego ćwiczenia daje wymierne rezultaty?

Nie wiem, mi to sprawia taką frajdę że jestem gotowy ignorować wpływ takiego ćwiczenia na formę rowerową. W czasie ćwiczeń są momenty że czuję że wypluję zaraz serce, że kończą mi się płuca i nogi się gotują i to mi pasuje i tak co drugi dzień :-) Zdaję sobie sprawę że na początku jak wsiądę na rower to będzie kicha, ale daję sobie cały marzec na przestawienie się na rower.

#133 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 18:47

dzięki chłopaki to jest myśl !

#134 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 luty 2011 - 18:56

krzych1976 spoko jak sprawia frajdę to OK. Mnie bardziej chodziło o to czy tą sztangę to podpatrzyłeś u jakiegoś speca od treningu rowerowego.

#135 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 09 luty 2011 - 18:56

Cytat

Zdaję sobie sprawę że na początku jak wsiądę na rower to będzie kicha

Ja, po zimie w większości spędzonej na siłowni, mam nogi jak z drewna - w ogóle nie chcą się kręcić.
Trenuję podobnie: staram się robić 10 serii po 12 powtórzeń. Obciążenie dobrało mi się na poziomie 75 kg. Czasem nie mogę zrobić 9- tej serii (gorszy dzień, czy co) to sobie odpuszczam i kończę trening.

Ostatnio tak czasem bywa, że inni współćwiczący zajmują mi sztangę (mała salka), to robię na suwnicy 4 serie po 35 powtórzeń (specjalnie tak dużo). Obciążenia nie podaję, bo to urządzenie niemiarodajne, ale ostatnie powtórzenia idą z dużym wysiłkiem.

Cytat

Czy ćwiczenie tylko jednego ćwiczenia daje wymierne rezultaty?

Przy tego rodzaju treningu inne ćwiczenie są już niepotrzebne i ....już nie ma na nie siły :-P

#136 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 21:23

Cytat

krzych1976 spoko jak sprawia frajdę to OK. Mnie bardziej chodziło o to czy tą sztangę to podpatrzyłeś u jakiegoś speca od treningu rowerowego.

nie, w zeszłą zimę stwierdziłem że już nie będę ćwiczył na trenażerze tak jak dwa lata temu. Pocę się niesamowicie (w styczniu byłem na spinningu w klubie na Bródnie i prawie wszyscy byli susi, niektórzy lekko spoceni a ze mnie się lało po 5 minutach) i przez to często się przeziębiałem. Stwierdziłem że skorzystam z tego że mam sztangę i stojaki w domu, więc mogę ćwiczyć o każdej porze dnia i nocy (od września ominąłem tylko dwa treningi ale dlatego że odpuściłem, nie dlatego że nie mogłem) Ćwiczyłem wtedy (zima 2009/2010) od początku listopada do końca lutego, w marcu jeździłem regularnie 3 razy w tygodniu spokojnie na rowerze i od kwietnia, miałem życiową formę. Nie wiem czy dlatego że ćwiczyłem przez zimę przysiady, czy dlatego że marzec solidnie przepracowałem (2050 km w marcu) ale w tą zimę postanowiłem powtórzyć ten manewr, tylko że ćwiczę od września, do końca lutego i od marca chcę jeździć 3 razy w tygodniu i przejechać 2000km. Zobaczymy jaka forma będzie w tym roku...

#137 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 21:25

Cytat

Trenuję podobnie: staram się robić 10 serii po 12 powtórzeń. Obciążenie dobrało mi się na poziomie 75 kg. Czasem nie mogę zrobić 9- tej serii (gorszy dzień, czy co) to sobie odpuszczam i kończę trening.

Wszystkie serie z takim samym obciążeniem ?

#138 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 luty 2011 - 22:10

krzy1976 Możesz opisać w jaki sposób wykonujesz przysiady? Robisz pełny przysiad czy np. ruch jak najbardziej upodobniony do tego na rowerze?? Jakie masz przerwy między seriami?? Ile czasu zajmuje Ci trening samych czworogłowych?

#139 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 09 luty 2011 - 22:30

Cytat

krzy1976 Możesz opisać w jaki sposób wykonujesz przysiady? Robisz pełny przysiad czy np. ruch jak najbardziej upodobniony do tego na rowerze?? Jakie masz przerwy między seriami?? Ile czasu zajmuje Ci trening samych czworogłowych?

kiedyś już travisb o to pytał, ale nie mogę tego znaleźć. Robię pełny przysiad ale nie prostuję nóg do pełnego wyprostowania tylko przy napiętych mięśniach przechodzę do następnego powtórzenia, wtedy czuję że bardziej męczą mi się mięśnie. Ustawiam sobie 3:20 pomiędzy rozpoczęciem kolejnych serii, w sumie nigdy nie liczyłem ile mi to zajmuje ale można policzyć: 11x3:20+czas trwania ostatniej serii. Robię tylko przysiady, bo do ćwiczenia mam tylko sztangę. Ćwiczyłem 4 razy w tygodniu ale ostatnio trochę mniej bo co drugi dzień.

#140 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 luty 2011 - 22:40

Dzięki za wyjaśnienie:) Uważasz, że pełny przysiad daje lepszy efekt?? Moje odczucia są inne - twierdzę, że najlepszy jest przysiad podobny do ruchu nogi korbą podczas jazdy na rowerze i tak też trenuję. W zeszłym roku robiłem zupełnie inaczej (większym ciężarem no i pełniejszy przysiad z wolną sztangą) natomiast teraz od listopada ćwiczę w zupełnie inny sposób a efekty są zgoła lepsze! Poza tym siłę robisz co dwa dni...nie za ciężko? W listopadzie tak ćwiczyłem potem (aż do teraz) siła dwa razy w tygodniu - wtorek i czwartek, weekendy wytrzymałość i wytrzymałość siłowa.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy