Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój Dzisiejszy Trening - ARCHIWUM 5/01/2011 - 29/06/2011

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1491 odpowiedzi w tym temacie

#361 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 18 luty 2011 - 19:00

Jak jeździsz na zatrzaskach i wykorzystujesz cały potencjał, czyli pchasz i ciągniesz na raz, to dwugłowy też pracuję. A jak do tego dasz twarde przełożenie, i małą kadencje, to to nieźle obciąża każdy mięsień w nodze ;-)

Czysta teoria, w praktyce to już wygląda zupełnie inaczej.

#362 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 18 luty 2011 - 20:33

No nie wiem czy teoria. Jak ostro jadę, to potem czuję że dwugłowy też pracował. Jak się jeździ lekko, to mięsień praktycznie nie pracuję, ale wejdź na trenażer, ustaw cięższy bieg, i złap się za udo. Czuć że mięsień pracuję :-)

#363 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2011 - 21:58

Jak wiadomo rozciągnięty mięsień dobrze rośnie

Perkoz, to nowa teoria w anatomii i fizjologii wysiłku.

Jak się jeździ lekko, to mięsień praktycznie nie pracuję

Jak się jeździ lekko, to mięsień też pracuje, tylko lekko.

#364 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 20 luty 2011 - 10:32

Czy lepiej dla kolarza zrobić powiedzmy 20 przysiadów na serie ?

Są takie systemy treningowe z ekstremalnie dużą ilością powtórzeń - przeczytaj Program 100 powtórzeń - szczególnie fragmenty o motywacji, koncentracji, o nowych połączeniach nerwowych i o przełamywaniu ograniczeń, będących jedynie blokadą w naszym umyśle.
Pewnie nie interesuje Cię łapanie masy mięśniowej, ale tu chyba nie o to chodzi.

Taki trening porównałbym do długiego podjazdu, na którym nachylenie stale wzrasta :-P - więc może warto go wykonywać.

#365 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2011 - 11:20

No to pojeździłem dzisiaj, czterema literami po zaśnieżonym asfalcie :-) Na Śląsku znowu sypie białe paskudztwo.

Stas

#366 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 20 luty 2011 - 11:30

Stas, to była Kara Boska - zamiast na Sumę, to ty na rower :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#367 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 20 luty 2011 - 14:32

Dst: 31.00 km
Czas: 01:00 h
Avg: 31.00 km/h
HR max: 193( 95%)
HR avg: 142( 70%)
Kalorie: 531(kcal)

trenażer, ale jazda na specializedzie, shimano 105 to zupełnie inna bajka.. no po prostu przepaść do sory/2200.. dopiero teraz mogę coś o tym powiedzieć sam.. jestem wręcz zachwycony ;-)

#368 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2011 - 14:50

Dst: 31.00 km
Czas: 01:00 h
Avg: 31.00 km/h
HR max: 193( 95%)
HR avg: 142( 70%)
Kalorie: 531(kcal)

trenażer, ale jazda na specializedzie, shimano 105 to zupełnie inna bajka.. no po prostu przepaść do sory/2200.. dopiero teraz mogę coś o tym powiedzieć sam.. jestem wręcz zachwycony ;-)

Z czystej ciekawości masz jakiś pomysł na trening na trenażerze czy tak sobie kręcisz?

#369 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 20 luty 2011 - 14:51

xubix, bys pobiegał i w piłke pograł ze mną a nie na trenazerze krecisz :D

u2250y2014v3.gif

#370 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 14:57

xubix kręciłeś interwały (przynajmniej jeden), daje sobie rękę uciąć :)
woody nawet nie zdajesz sobie sprawy z jak ogromną chęcią pograłbym w piłkę.
kobrys w moim przypadku to wsiadam i kręcę czyli typowa wytrzymałość tlenowa, na interwały nie mam ochoty i podejrzewam, że ich robić nie będę bo dla mnie to zbędne.

#371 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2011 - 15:03

wicklowman, chodziło mi tylko o podkreślenie bezsensowności takiego treningu - średnia mu wyszła 70% przy maksymalnym poziomie 95% - przecież to nie interwały tylko beznadziejnie nierówny trening.

Tempo odpoczynkowe to 65%-70% na rowerze - ja kiedy robię tlen jednostajnym wysiłkiem osiągam równe 70% bo od tego właśnie jest trenażer. Rozumiem, że chłopak ma nowy rower i się cieszy bo i ja bym się cieszył gdybym miał nowy, ale chodzi mi o sens nazywania tego treningiem..

Wybaczcie, że się czepiam, ale tak jakoś ostatnio mam, że mnie bierze na smuty jeśli chodzi o trening - po co robić coś źle jak można pomyśleć i wyciągnąć z tego jeszcze więcej robiąc dobrze?

#372 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 20 luty 2011 - 15:09

No zrobiłem sobie jeden interwał siłowy 5 min na cięższym przełożeniu i oporze..
Dlaczego bezsens ? Przecież trzeba siłe, szybkość jakoś wytrenować prawda ? :roll:
Nie znam się na metodach profesjonalnego treningu... Nawet mniej profesjonalnego też nie..

#373 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 20 luty 2011 - 15:18

wicklowman ale nie ma z tym najmniejszego problemu :D ;)

u2250y2014v3.gif

#374 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 15:20

kobrys mam troszkę inną teorię ;-)
Jeżeli chodzi o trening xubix-a:
- jechał nierówno (wnioskuję po max hr) albo
- jechał równym tempem (z równą kadencją) i miał jeden interwał (lub kilka) bo po max hr 193 można się pokusić o stwierdzenie, że tak było.

Czemu piszesz, że tempo odpoczynkowe na rowerze to 65-70% ? Inaczej, każdy ma inne progi, u mnie 70-80% to trening aerobowy. U mnie odpoczynek (regeneracja) to mniej więcej do 130 bpm (50-60%).

Ja wczoraj miałem taki dzień odpoczynku na rolkach.
45 minut, avg hr 132 przy max 139, średnia kadencja 91 rpm, prędkość średnia troszkę ponad 37 km/h na przełożeniu 52/15.

woody jest :-(
Nie mam z kim i nie mam gdzie.

xubix jeden interwał nie da ci nic absolutnie. Ja ekspertem nie jestem, nie pamiętam tak dokładnie jak wyglądał trening interwałowy na rolkach jak się ścigałem. Wiem, że zanim wsiadłem to wiedziałem jaki trening będzie, ilość i czas trwania interwałów i takie tam. Myśmy jeździli na torówkach więc i przełożenie było z góry ustalone, że tak powiem i bez możliwości jakichkolwiek zmian.

#375 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 20 luty 2011 - 15:56

wicklowman, nic nie stoi na przeszkodzie

http://www.haxball.c...214dcc82133e40d :D

u2250y2014v3.gif

#376 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2011 - 16:22

Czemu piszesz, że tempo odpoczynkowe na rowerze to 65-70% ? Inaczej, każdy ma inne progi, u mnie 70-80% to trening aerobowy. U mnie odpoczynek (regeneracja) to mniej więcej do 130 bpm (50-60%).

To racja, że każdy ma inne progi, ale dotyczy to raczej HR, natomiast progi podawane w % HR można uznać, że raczej dla większości z nas są takie same. Dlatego lepiej, jak używamy %HRmax, bo wtedy wynik jest obiektywny, czyli dla 20-to latka i dla 40-to latka trening ze średnią 75%HRmax jest takim samym obciążeniem (mniej więcej).

ps.
wicklowman - wybacz, ale 50-60%hrmax to uzyskuje się przy nieco szybszym obieraniu ziemniaków. U mnie 60% wchodzi, jak tylko popatrzę na rower.

#377 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 luty 2011 - 16:43

5h30m spokojnej jazdy , jedno klepnięcie i 3400cal ... ehhh w okolicach Krk znowu nasrało śniegu , ale odpuścić trening ? ... nieeee 8-)

co cieszy .. przy jazdach 4-6 h tętno pod koniec treningu wyższe max 4ud/min przy mniej więcej tym samym wysiłku.

#378 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 20 luty 2011 - 17:08

5h30m spokojnej jazdy , jedno klepnięcie i 3400cal ... ehhh w okolicach Krk znowu nasrało śniegu , ale odpuścić trening ? ... nieeee 8-)

Pojechałeś na Cichy?

co cieszy .. przy jazdach 4-6 h tętno pod koniec treningu wyższe max 4ud/min przy mniej więcej tym samym wysiłku.

To się nazywa dobra baza :)

#379 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 17:17

To racja, że każdy ma inne progi, ale dotyczy to raczej HR, natomiast progi podawane w % HR można uznać, że raczej dla większości z nas są takie same. Dlatego lepiej, jak używamy %HRmax, bo wtedy wynik jest obiektywny, czyli dla 20-to latka i dla 40-to latka trening ze średnią 75%HRmax jest takim samym obciążeniem (mniej więcej).

Tutaj walnąłem babola faktycznie, nie pomyślałem pisząc :) Tzn chodzi o to, że 60% wygląda inaczej u mnie i inaczej u ciebie.

Kobrys 60-70% to strefa, w której "coś już się zaczyna dziać" i raczej nie jest to odpoczynek/regeneracja....według mnie oczywiście i według mojej skromnej wiedzy, którą systematycznie poszerzam (a przynajmniej się staram) :-P Oczywiście nie twierdzę, że jesteś w błędzie, ciekaw jednak jestem na jakiej podstawie tak twierdzisz...

ps.
wicklowman - wybacz, ale 50-60%hrmax to uzyskuje się przy nieco szybszym obieraniu ziemniaków. U mnie 60% wchodzi, jak tylko popatrzę na rower.

Coś bliżej ??? Nie rozumiem...znam swój organizm bardzo dobrze i wiem w jakiej strefie się regeneruję, no chyba, że znasz mnie lepiej.

#380 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 luty 2011 - 17:23

Pojechałeś na Cichy?

-nie , nie zwykłem tam jeździć ;-) ( jestem za słaby :-> )
pedaliłem po puszczy w terenie , ale oczywiście klepnałem na 100-tu metrowym odcinku asfaltu :evil: