Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kurtka, Windstoper, Zakres Temp. 4-15 Stopni.

170 odpowiedzi w tym temacie

#81 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3188 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 12:10

Tak.

#82 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopad 2021 - 12:13

Raczej tak.

Zobacz:             #7284            

Ja na 176 cm wzrostu i 66 kg mam M i jest bardzo dopasowana, więc dla Ciebie raczej dwa rozmiary wyżej. Na pewno nie mieszczę pod nią nic więcej niż jedna warstwa termiki.

#83 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 13:22

Jeszcze gdyby ktos sie zastanawial to Perfetto jest duzo bardziej dopasowana w tym samym rozmiarze w porownaniu do Alpha Ros light, zakres temperaturowy jest w zasadzie taki sam ale pod Alphe mozna dac wiecej warstw niz pod Perfetto, jest tez w”gratisie” wszyta kamizelka.

#84 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 08 listopad 2021 - 19:46

Gdy kupiłem Castelli to nie wiedziałem czy to bluza czy kurtka. Faktycznie jest lekka, cienka i aero. Byłem pewny, że muszę od razu zaopatrzyć się w jakieś koszulki z merino, bo poniżej 10 stopni będzie za zimno, a tymczasem okazało się, że Perfetto Ros doskonale trzyma ciepło i zabezpiecza przed wiatrem. Choć w okolice 0 merino pod spodem już na pewno się przyda. 

Przy temperaturze 0 st, w Perfetto nawet z merino pod spodem będzie Ci zimno, chyba że jakieś interwały w lesie do 1h to wtedy jeszcze tak. Tutaj raczej Gabba jeśli już obracamy się wśród odzieży Castelli

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#85 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 20:00

Przy temperaturze 0 st, w Perfetto nawet z merino pod spodem będzie Ci zimno, chyba że jakieś interwały w lesie do 1h to wtedy jeszcze tak. Tutaj raczej Gabba jeśli już obracamy się wśród odzieży Castelli

Gabba jest z krotkim rekawem :) to letnia wersja perfetto

#86 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 08 listopad 2021 - 21:46

I Gabba i Perfetto występują w wersji do łokcia, przeznaczone są raczej do jazdy w temperaturze od 8 w górę. Ja mam Perfetto light i raczej nie używam poniżej 10st mimo że nie zaliczam się do zmarżluchów. Na temperaturę w okolicach zera trzeba szukać zupełnie innej kurtki.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#87 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 21:53

I Gabba i Perfetto występują w wersji do łokcia, przeznaczone są raczej do jazdy w temperaturze od 8 w górę. Ja mam Perfetto light i raczej nie używam poniżej 10st mimo że nie zaliczam się do zmarżluchów. Na temperaturę w okolicach zera trzeba szukać zupełnie innej kurtki.

Tak, perfetto zowie sie convertible i w zasadzie masz gabbe i perfetto w jednym :)
Na 0 fajnie sie sprawdza Radopia choc ona juz jest o luzniejszym kroju, jak ktos lub dopasowanie to Alpha Ros

#88 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 22:04

Dzięki za odpowiedź.
A z jakiej warstwy termo korzystacie pod Perfetto w temperaturach między 4 a 8 stopni Celsjusza?

#89 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 08 listopad 2021 - 22:21

Dzięki za odpowiedź.
A z jakiej warstwy termo korzystacie pod Perfetto w temperaturach między 4 a 8 stopni Celsjusza?

Ja uzywam assos 2/3 (spring/fall)

#90 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2021 - 10:24

Sporo tutaj rozmów o dobrych kurtkach.

Zastanawiam się nad zakupem czegoś na temperatury w okolicach 0-2 stopni. Nie mam takiej kurtki, a Perfetto ros może być już za cienka na takie chłody.

Moje typy: Castelli Alpha Ros 2 albo Sportful Fiandre Pro. Ma ktoś obie te kurtki i mógłby zarekomendować jedną z nich?

Obie wyglądają świetnie.

#91 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 10:43

Sporo tutaj rozmów o dobrych kurtkach.

Zastanawiam się nad zakupem czegoś na temperatury w okolicach 0-2 stopni. Nie mam takiej kurtki, a Perfetto ros może być już za cienka na takie chłody.

Moje typy: Castelli Alpha Ros 2 albo Sportful Fiandre Pro. Ma ktoś obie te kurtki i mógłby zarekomendować jedną z nich?

Obie wyglądają świetnie.

Alpha Ros na pewno jest bdb, ale poszukaj tez poprzedni model Castelli Radopia, one byly 0-10 stopni. Sam w niej teraz jezdze.
  • bonobo lubi to

#92 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3188 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 14:14

Mam Allpha Ros 1 - jest bardzo ciepła i -moim zdaniem- na wymagane temperatury będzie w porządku.

• bonobo lubi to

#93 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 14:27

Mam Alphe i Perfetto od kilku sezonów. Moim zdaniem odpowiednie dobranie warstw pod Perfetto da te same rezultaty do Alpha (ten sam Gore, różnica w podszewce).. Oczywiście Alpha wygodniejsza w ubieraniu, w stosunku do dodatkowych warstw.

• bonobo lubi to

#94 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 14:49

Dokładnie, dobry baselayer pod spodem, ja aktualnie mam sportfula materiał ma prążkowany, coś jak potówka 3D. Bardzo ciepły, dzisiaj w temp 7 stopni jeździłem 3,5h w kamizelce i tej koszulce (mtb)

#95 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2021 - 15:43

Jasne, ale ja perfetto Ros wybrałem bardzo dopasowaną. Mka jest dla mnie w sam raz, żeby zmieścić pod nią base layer w jednej warstwie. Gdybym wepchał coś więcej to byłoby już ciasno. Może potówka bez rękawków by weszła, ale do rękawów nic więcej nie wsadzę. W barkach też jest w punkt. Tak chciałem, bo chodziło mi o dopasowany krój.

Dlatego właśnie teraz myślę o jeszcze jednej kurtce - na zimniejsze warunki. Poza tym i tak coś mi się przyda do uzupełnienia garderoby, bo innej kurtki zimowej nie mam. Wcześniej zimę spędzałem na trenażerze i od grudnia do lutego nie wychodziłem na zewnątrz. W tym roku zmieniam taktykę.

W sklepie mierzyłem Alpha Ros i wydaje się zdecydowanie grubszą kurtką w porównaniu do leciutkiej i cienkiej Perfetto Ros.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#96 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 15:48

Alpha ros rzeczywiscie ma ta sama membrane ale materialu jest juz zdecydowanie wiecej niz w perfetto, jest grubszy i dochodzi dodatkowa wszyta kamizelka, ktora mozna zostawic rozpieta gdy jest troche cieplej.

#97 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3188 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 16:26

Dodam jeszcze, że Castelli podaje zakres temperatur dla Alpha Ros od -5 do +10. Moim zdaniem do +5 jeszcze może być, przy +10 będzie sauna - przynajmniej jest tak w przypadku pierwszej wersji tej kurtki.

• bonobo lubi to

#98 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 16:29

Dlatego Alpha jest sama w sobie przeznaczona do niższych temperatur. Natomiast czy Gore Infinium 203/205 ma gorsze właściwości oddychające i wiatroszczelne od wersji 150? Moim zdaniem izolacja jest porównywalna, a warstwy odpowiedzialne za utrzymanie temperatury znajdują się pod membraną. BTW w Alpha ocieplacz jest wszyty również w rękawach. Do „zera” można spokojnie komponować ubiór w oparciu o Perfetto - oczywiście jeśli jest miejsce, aby tam coś wcisnąć. 

• bonobo lubi to

#99 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądKnurów

Napisano 13 listopad 2021 - 20:17

Mierzyłem kurtkę assosa mille gt evo i to jest kolejny krok po perfetto ros, fajna ciepła kurteczka. Myśle ze na 0c jak znalazł

#100 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2021 - 20:44

Dodam jeszcze, że Castelli podaje zakres temperatur dla Alpha Ros od -5 do +10. Moim zdaniem do +5 jeszcze może być, przy +10 będzie sauna - przynajmniej jest tak w przypadku pierwszej wersji tej kurtki.

Przy +10 to w perfetto ros jest już za ciepło.

Dzisiaj przy 9 stopniach we Wrocławiu ja na treningu byłem w bluzie (tej ze wspólnego zamówienia z Verge, które organizowałem), ona ma delikatny meszek ocieplający, a pod nią miałem tylko base layer z długim rękawem i było ok, choć już w dolnych granicach tolerancji.

Perfetto dla mnie jest super na 5-8 stopni (przy tej konfiguracji z tylko jedną warstwą pod spodem). Z fajnym base z merynosem pewnie można zejść niżej.

No i chyba zdecyduję się na Alpha Ros 2, którą będę wrzucał na takie od -2 do 5 stopni. Zobaczymy czy na BF uda się kupić w jakiejś fajniejszej cenie niż 1200 zł.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dodaj odpowiedź