Tak.
Kurtka, Windstoper, Zakres Temp. 4-15 Stopni.
Napisano 08 listopad 2021 - 13:22
Napisano 08 listopad 2021 - 19:46
Gdy kupiłem Castelli to nie wiedziałem czy to bluza czy kurtka. Faktycznie jest lekka, cienka i aero. Byłem pewny, że muszę od razu zaopatrzyć się w jakieś koszulki z merino, bo poniżej 10 stopni będzie za zimno, a tymczasem okazało się, że Perfetto Ros doskonale trzyma ciepło i zabezpiecza przed wiatrem. Choć w okolice 0 merino pod spodem już na pewno się przyda.
Przy temperaturze 0 st, w Perfetto nawet z merino pod spodem będzie Ci zimno, chyba że jakieś interwały w lesie do 1h to wtedy jeszcze tak. Tutaj raczej Gabba jeśli już obracamy się wśród odzieży Castelli
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 08 listopad 2021 - 20:00
Przy temperaturze 0 st, w Perfetto nawet z merino pod spodem będzie Ci zimno, chyba że jakieś interwały w lesie do 1h to wtedy jeszcze tak. Tutaj raczej Gabba jeśli już obracamy się wśród odzieży Castelli
Gabba jest z krotkim rekawem to letnia wersja perfetto
Napisano 08 listopad 2021 - 21:46
I Gabba i Perfetto występują w wersji do łokcia, przeznaczone są raczej do jazdy w temperaturze od 8 w górę. Ja mam Perfetto light i raczej nie używam poniżej 10st mimo że nie zaliczam się do zmarżluchów. Na temperaturę w okolicach zera trzeba szukać zupełnie innej kurtki.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 08 listopad 2021 - 21:53
I Gabba i Perfetto występują w wersji do łokcia, przeznaczone są raczej do jazdy w temperaturze od 8 w górę. Ja mam Perfetto light i raczej nie używam poniżej 10st mimo że nie zaliczam się do zmarżluchów. Na temperaturę w okolicach zera trzeba szukać zupełnie innej kurtki.
Tak, perfetto zowie sie convertible i w zasadzie masz gabbe i perfetto w jednym
Na 0 fajnie sie sprawdza Radopia choc ona juz jest o luzniejszym kroju, jak ktos lub dopasowanie to Alpha Ros
Napisano 13 listopad 2021 - 10:24
Zastanawiam się nad zakupem czegoś na temperatury w okolicach 0-2 stopni. Nie mam takiej kurtki, a Perfetto ros może być już za cienka na takie chłody.
Moje typy: Castelli Alpha Ros 2 albo Sportful Fiandre Pro. Ma ktoś obie te kurtki i mógłby zarekomendować jedną z nich?
Obie wyglądają świetnie.
Napisano 13 listopad 2021 - 10:43
Sporo tutaj rozmów o dobrych kurtkach.
Zastanawiam się nad zakupem czegoś na temperatury w okolicach 0-2 stopni. Nie mam takiej kurtki, a Perfetto ros może być już za cienka na takie chłody.
Moje typy: Castelli Alpha Ros 2 albo Sportful Fiandre Pro. Ma ktoś obie te kurtki i mógłby zarekomendować jedną z nich?
Obie wyglądają świetnie.
Alpha Ros na pewno jest bdb, ale poszukaj tez poprzedni model Castelli Radopia, one byly 0-10 stopni. Sam w niej teraz jezdze.
- bonobo lubi to
Napisano 13 listopad 2021 - 14:27
Mam Alphe i Perfetto od kilku sezonów. Moim zdaniem odpowiednie dobranie warstw pod Perfetto da te same rezultaty do Alpha (ten sam Gore, różnica w podszewce).. Oczywiście Alpha wygodniejsza w ubieraniu, w stosunku do dodatkowych warstw.
- bonobo lubi to
Napisano 13 listopad 2021 - 15:43
Dlatego właśnie teraz myślę o jeszcze jednej kurtce - na zimniejsze warunki. Poza tym i tak coś mi się przyda do uzupełnienia garderoby, bo innej kurtki zimowej nie mam. Wcześniej zimę spędzałem na trenażerze i od grudnia do lutego nie wychodziłem na zewnątrz. W tym roku zmieniam taktykę.
W sklepie mierzyłem Alpha Ros i wydaje się zdecydowanie grubszą kurtką w porównaniu do leciutkiej i cienkiej Perfetto Ros.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 13 listopad 2021 - 16:29
Dlatego Alpha jest sama w sobie przeznaczona do niższych temperatur. Natomiast czy Gore Infinium 203/205 ma gorsze właściwości oddychające i wiatroszczelne od wersji 150? Moim zdaniem izolacja jest porównywalna, a warstwy odpowiedzialne za utrzymanie temperatury znajdują się pod membraną. BTW w Alpha ocieplacz jest wszyty również w rękawach. Do „zera” można spokojnie komponować ubiór w oparciu o Perfetto - oczywiście jeśli jest miejsce, aby tam coś wcisnąć.
- bonobo lubi to
Napisano 13 listopad 2021 - 20:44
Dodam jeszcze, że Castelli podaje zakres temperatur dla Alpha Ros od -5 do +10. Moim zdaniem do +5 jeszcze może być, przy +10 będzie sauna - przynajmniej jest tak w przypadku pierwszej wersji tej kurtki.
Przy +10 to w perfetto ros jest już za ciepło.
Dzisiaj przy 9 stopniach we Wrocławiu ja na treningu byłem w bluzie (tej ze wspólnego zamówienia z Verge, które organizowałem), ona ma delikatny meszek ocieplający, a pod nią miałem tylko base layer z długim rękawem i było ok, choć już w dolnych granicach tolerancji.
Perfetto dla mnie jest super na 5-8 stopni (przy tej konfiguracji z tylko jedną warstwą pod spodem). Z fajnym base z merynosem pewnie można zejść niżej.
No i chyba zdecyduję się na Alpha Ros 2, którą będę wrzucał na takie od -2 do 5 stopni. Zobaczymy czy na BF uda się kupić w jakiejś fajniejszej cenie niż 1200 zł.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk