Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kurtka, Windstoper, Zakres Temp. 4-15 Stopni.

170 odpowiedzi w tym temacie

#101 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2021 - 20:44

Dodam jeszcze, że Castelli podaje zakres temperatur dla Alpha Ros od -5 do +10. Moim zdaniem do +5 jeszcze może być, przy +10 będzie sauna - przynajmniej jest tak w przypadku pierwszej wersji tej kurtki.

Przy +10 to w perfetto ros jest już za ciepło.

Dzisiaj przy 9 stopniach we Wrocławiu ja na treningu byłem w bluzie (tej ze wspólnego zamówienia z Verge, które organizowałem), ona ma delikatny meszek ocieplający, a pod nią miałem tylko base layer z długim rękawem i było ok, choć już w dolnych granicach tolerancji.

Perfetto dla mnie jest super na 5-8 stopni (przy tej konfiguracji z tylko jedną warstwą pod spodem). Z fajnym base z merynosem pewnie można zejść niżej.

No i chyba zdecyduję się na Alpha Ros 2, którą będę wrzucał na takie od -2 do 5 stopni. Zobaczymy czy na BF uda się kupić w jakiejś fajniejszej cenie niż 1200 zł.

A na marginesie - jaki środek polecacie do rowerowych rzeczy z Gore-Tex i innymi membranami? Środki piorące czy 2w1 ze środkiem impregnującym?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#102 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 21:51

Przy +10 to w perfetto ros jest już za ciepło.

Dzisiaj przy 9 stopniach we Wrocławiu ja na treningu byłem w bluzie (tej ze wspólnego zamówienia z Verge, które organizowałem), ona ma delikatny meszek ocieplający, a pod nią miałem tylko base layer z długim rękawem i było ok, choć już w dolnych granicach tolerancji.

Perfetto dla mnie jest super na 5-8 stopni (przy tej konfiguracji z tylko jedną warstwą pod spodem). Z fajnym base z merynosem pewnie można zejść niżej.

No i chyba zdecyduję się na Alpha Ros 2, którą będę wrzucał na takie od -2 do 5 stopni. Zobaczymy czy na BF uda się kupić w jakiejś fajniejszej cenie niż 1200 zł.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Każdy jest inny i inaczej odczuwa ciepło, ale u mnie jazda w base z bluzą przy wietrze przy 10 stopniach źle się kończy. Martwią mnie twoje słowa, że to już za wysoko na perfetto, bo właśnie chciałem ją na zakres 6-14 w wietrzne dni. 

#103 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2021 - 22:32

Nie sugeruj się tak do końca - jak widać, tutaj różne osoby różnie oceniają. Jutro idę na luźne 3 godziny w tlenie i prognozują 8-9 stopni we Wro, w związku z tym na pewno wrzucę na siebie Perfetto. Dzisiaj temperatura wahała się od 8,7-10,5 stopni, ale miałem 2x po 20 minut sweet spot. Podczas powtórzeń było ciepło, wiadomo. Podczas odpoczynku było już na na granicy komfortu termicznego. Przy czym ta bluza, którą miałem dziś na sobie dość dobrze izoluje.

Po Twoim wpisie można wnioskować, że Twoja tolerancja na zimno może być niższa, więc Perfetto będzie dla Ciebie OK :) Niezależnie od wszystkiego, ta kurtka jest rewelacyjna, warto ją mieć w swoim arsenale. Śmiało kupuj. 

• Tomo lubi to

#104 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 22:53

Castelli ma promo -25% do 27.11

stravabf2021

• Tomo i Marcin321 lubią to

#105 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 13 listopad 2021 - 23:13

Castelli ma promo -25% do 27.11

stravabf2021

gdzie szukać?Na stronie castelli nic nie ma na ten temat

#106 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 13 listopad 2021 - 23:15

Na szosa.org 🤗 wpisz kod w koszyku, do mnie wpadło na @

#107 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 14 listopad 2021 - 08:01

Zakres temperatur 8-16 zdarzał mi się jak wyjeżdżałem rankiem na dłuższy wyjazd. Wtedy zakładałem Perfetto Ros bez żadnej warstwy pod spodem.

Oczywiście, przy górnej granicy było ciepło ale nie zapominaj że jest jeszcze opcja rozpięcia zamka co dawało akceptowalny (dla mnie...) komfort termiczny. Na początku interwału odsuwałem zamek a po skończeniu domykałem.

Z dwojga złego wolałem rozpiąć Perfetto koło południa niż rano marznąć w czymś lżejszym.

Podobnie jak piszący wcześniej - polecam tę kurtkę, jeżdżę w niej całą jesień - na pewno warto ją mieć.

Pozdrawiam,
Jarek
  • Tomo lubi to

#108 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 14 listopad 2021 - 10:57

Jeździłem ostatnio przy 5 stopniach w base layer Assos 2/3 plus bluza i kamizelka eroe. Było naprawdę spoko (3h w tlenie)

Wczoraj przy 2-3 stopniach miałem na sobie base layer Assos 3/3 plus bluza i kurtka wind&rain eroe i to jest naprawdę spoko zestaw myślę do 0. (3h w tlenie)

Mam tez zimówkę eroe, którą tu chwaliłem jakiś czas temu, ale jednak on jest według mnie na temperatury poniżej 5 i to grubo. Przy 6-8 stopniach było mi za ciepło (2h w górnym zakresie drugiej strefy)

#109 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 14:33

Dotarła do mnie właśnie Perfetto Ros w rozmiarze XL. Na długość jest ok, rękawy również są w porządku. Wątpliwości budzi u mnie tylko szerokość w klatce.
U Was też jest taka opieta właśnie w tym miejscu?

#110 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopad 2021 - 14:49

Tak. Krój na człowieka-kolarza, raczej z tych węższych niż szerszych w barkach i klacie. 

#111 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 17:04

Mam tez zimówkę eroe, którą tu chwaliłem jakiś czas temu, ale jednak on jest według mnie na temperatury poniżej 5 i to grubo.

To ja zamówię Eroe zimówkę, ale właśnie pod 5 stopni w dół, potestuję dam znać też na dniach zapewne. Na 10-15 stopni sprawdza się dobrze Raso merino, natomiast przy 5 było już chłodnawo gdy uzupełniłem tylko warstwą termoaktywną pod.

Niemniej miło zamienić cebulkowe 100 warstw jesienią-zimą na 2-3 sensowne.

#112 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 18:36

Raso merino plus bielizna termiczna z długim rękawem (ostatnio zakupiona UYN) fajnie daje radę 6-15 stopni. Niżej nie próbowałem, zakładam wtedy bluzę Attiq, modelu już nie ma. Nieco cieplejsza, daje radę 0-5 stopni. Delikatnie czuć przewiew, tak aby nie było zimno, a nieco suszyło.

#113 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 16 listopad 2021 - 19:57

Raso merino plus bielizna termiczna z długim rękawem (ostatnio zakupiona UYN) fajnie daje radę 6-15 stopni. Niżej nie próbowałem, zakładam wtedy bluzę Attiq, modelu już nie ma. Nieco cieplejsza, daje radę 0-5 stopni. Delikatnie czuć przewiew, tak aby nie było zimno, a nieco suszyło.

6 a 15 stopni to przepaść, przy 15 można jeszcze latać w letniej odzieży z dodatkami, przy 6 bezwzględnie ostatnia warstwa wiatroszczelna (kurtka membranowa lub windostpper) bez względu na to co pod spodem.

• manfred lubi to

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#114 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 21:05

6 a 15 stopni to przepaść, przy 15 można jeszcze latać w letniej odzieży z dodatkami, przy 6 bezwzględnie ostatnia warstwa wiatroszczelna (kurtka membranowa lub windostpper) bez względu na to co pod spodem.

Zgoda, przepaść. Piszę raczej o swoich wrażeniach z konkretną bluzą. Akurat wracałem do domu w tych 2 warstwach przy ok 6 stopniach i 2 dzianiny całkiem nieźle blokowały wiatr. Dyskomfort jeżeli był to na bardzo szybkich zjazdach. Ale to już dolna granica. Natomiast w windstoperze przy mocnym wysiłku zapociłbym się przy tych 6 stopniach. Tutaj osobiście potrzebuję ciepło w dłonie i stopy, a komfort graniczny na głowie i tułowiu.

#115 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 21:20

Dla mnie przy 5°C w zimowej rowerowej bazie termoaktywnej z Deca ( https://www.decathlo...4&currentPage=3 ) + Raso Merino ( https://rasowear.pl/...html?query_id=1 ) dałem radę 2 godziny, ale dłużej już bym nie chciał jeździć ;).. Takie połączenie lepsze jest na okolicę 10°C (powiedziałbym 8°C-12°C). Przy wyższych temperaturach, okolicy 15°C (powiedzmy 12°C-18°C) Raso Merino nadal się dobrze sprawdzi ale już bez grubej bazy - zwykła potówka/koszulka letnia, zresztą w takich warunkach niedawno 5 godzin jeździłem w takiej kombinacji i sprawdziło się świetnie.

Dużo tego merino w Raso Merino nie ma, ale sprawdza się dobrze. Bardzo uniwersalna, ciepła ale i dobrze oddychająca bluza. Nie drapie  :D. Natomiast trochę zastrzeżeń mam do zamków, które czasem trudno się obsługuje jedną ręką (tak tylna kieszonka jak i główny).

#116 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 21 listopad 2021 - 16:31

Chłopaki, dzięki za polecenie Perfetto Ros - kurtka jest naprawdę spoko, po pierwszej jeździe nie żałuję już wydanych pieniędzy.
Mam do Was jeszcze takie dwa pytania.
Jesteście w stanie polecić mi coś pod spód do używania razem z kurtką w okolicach 6-8 stopni?
Miałem dzisiaj pod spodem UA Mock i powiem, że tak średnio to oddycha. O ile kurtka wypełnia swoje obowiązki wzorowo, tak base ssał i grzał za mocno...
Czy na podstawie Waszych doświadczeń w praniu Perfetto, kurtka ta wymaga jakiś specjalnych płynów do prania?
Czy można ją wyprać w płynie do tkanin sportowych?
Pozdrawiam!

#117 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopad 2021 - 16:51

Ja pod perfetto ros wrzucam to:

https://www.decathlo...968420&c=Czarny

Polecam - na wskazane temperatury jest bardzo OK - dzisiaj też jeździłem w 8 stopniach i było idealnie. 

Co do prania - płyny do odzieży sportowej z membranami. 

https://8a.pl/srodek...NEaAlOOEALw_wcB

• kapa3991 lubi to

#118 pioro69

pioro69
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 28 listopad 2021 - 09:01

Ja pod perfetto ros przy temp około 8 zakładam brubeck dry , przy 5 brubeck extreme wool , wczoraj przy około  2 stopniach do -1  po szosie w otwartym terenie miałem obie te koszulki ,chwliami nawet lekko się zgrzałem , ale wiatr tylko 5-6 km. Po 2,5 godz. bardziej palce nóg i rąk odczuły zimno.

#119 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2021 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 grudzień 2021 - 19:32

@bonobo - dzięki za linka do płynu, kupiłem tego nikwaxa :)

Od razu mam nieco cebulowe pytanie (jeżeli korzystasz) - wrzucasz do pralki rzeczywiście maks. 2 sztuki odzieży tak jak sugerują czy to fanaberia? U mnie się akurat z membranami nazbierało z 5 sztuk i średnio mam ochotę to prać na 2 albo 3 razy :P 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#120 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05 marzec 2022 - 06:03

Jak wypada rozmiarowka w Alpha Ros w stosunku do Perffeto?
Jeżeli Perffeto mam XL, to Alpha brać również w tym rozmiarze?

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź